Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mały dom, pompa ciepła tylko do OC ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry,

projektuje mi się dom o powierzchni użytkowej 88 m kw (po podłodze ok 110 m kw, ogrzewanie 100% podłogówka, rekuperacja). Nie znam jeszcze Ep ale patrząc po bliźniaczych budynkach z bardzo podobnymi 

wartościami izolacyjnymi, Ep bedzie na poziomie 55 kwh/m. Mieszkam w pasie nadmorskim więc zimy sa najcieplejsze w całym kraju. . Średnia dwuletnia w styczniu to bodajże -2-1 st.

W domu będzie mała instalacja PV z magazynem energii tak by zaspokoić apetyt na prąd w miesiacach kwiecień - październik. 

Domniemam , że dla takich warunków nominalnie 5kW w zupełności starczy. Obecne zużycie cwu w mojej rodzinie jest niskie. Ok 1-1,5m  sześciennego miesięcznie (nie kąpiemy się co dziennie więc to zużycie jest duże raz na kilka dni). Czy z tak niskim zużyciem warto podpinać pompę do CWU ? -  zakładając, że w miesiącach kwiecień-październik zaspokoję zapotrzebowanie na prąd i CWU z PV, kierując tą energię pomijajac właśnie PC do osobnego bojlera np 50-70 litrowego ?. Czy warto wtedy wyłączyć na stałe PC, np od maja do końca września ?. Jak to najlepiej ugryźć ? wiadomo, że odejdzie mi duży bojler z wężownicą w kotłowni oraz pewnie jakieś pompki, zawory, wiec jest to oszczędność. A może w ogóle przy tak niskim Ep nie warto iść w pompę ? choć zaznaczam, że grzanie klimatyzacją byłoby trudne do przełknięcia, nie zniósłbym ciągłego szumu i wiatru we włosach.

Pozdrawiam serdecznie !

Opublikowano (edytowane)

Są kalkulatory do wyliczania zużycia energii  do podgrzewania wody.  https://pl.galanshop.eu/electricity-calculator Nie uwzględnia on strat jakie bojler oddaje do otoczenia. PC zimą zużyje co najmniej średnio 3 razy mniej energii a latem  jeszcze COP będzie większy.

8 godzin temu, Qbkens napisał(a):

kierując tą energię pomijajac właśnie PC do osobnego bojlera np 50-70 litrowego

Za mały bojler do zmagazynowania  energii z fotowoltaiki (w jeden dzień słońce jest a w drugi będzie pochmurno} Przyjmuje się że minimum to 50l na jedną osobę.

Ja PC nie grzeję cwu bo mam nadmiar prądu z fotowoltaiki na starych zasadach. Bojler miałem stary to nie wymieniałem. Jak bym robił wszystko od podstaw to bym kupił bojler nadający się do PC 300 l (mam miejsce gdzie mogę postawić taki duży) ewentualnie do niego zamontował  grzałkę żeby przy dużym słońcu grzać grzałką bo mam bardzo duże napięcie które wyłącza falownik fotowoltaiki a dla oszczędności zużycia PC można je wyłączyć na lato.    

Wszystko zależy od indywidualnych potrzeb.

Do ogrzewania CO dużego wyboru nie masz żeby było komfortowo pozostaje PC.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano
29 minut temu, cezario1 napisał(a):

Za mały bojler do zmagazynowania  energii z fotowoltaiki (w jeden dzień słońce jest a w drugi będzie pochmurno} Przyjmuje się że minimum to 50l na jedną osobę.

Moja pv będzie mała, ok 3,5 kw. Patrząc po uzyskach podobnych pv w miesiącach wiosenno letnich na moje potrzeby jest to wystarczające akurat do takiego bojlera.

Tak się teraz zastanawiam nad włączeniem cwu pod PC. Wiem że bojler powinien być z wężownicą o określonej powierzchni. Do pompy 5 kw to min 1m kw. Taka powierzchnia zaczyna się w bojlerach o poj 120 litrów gdzie ja takiej ilości nie zużyje więc jakaś część energii z PC po prostu by się zmarnowała. Czy można podpiąć do PC mniejszy bojler z mniejsza wężownicą? Jakie są minusy takiego rozwiązania?

Opublikowano

CWU grzejemy caly rok. Wiec nie ominiesz grzania PC -> CWU zima.

Wybierz wiekszy bojler np. 250 i grzej do niskiej temperatury poprzez PC lub dowolnej poprzez grzalke latem ty samym wylaczajac PC jesli tak chcesz.

Wstaw zawor mieszajacy na wyjsciu CWU gdybys zagrzal go latem do wyzszych temperatur.

Opublikowano (edytowane)

Zawór mieszający większy wydatek niż termostat w grzałce a nadmiar energii pójdzie do magazynu. 

2 godziny temu, Qbkens napisał(a):

gdzie ja takiej ilości nie zużyje więc jakaś część energii z PC po prostu by się zmarnowała.

W nieocieplonym pomieszczeni np suterynie zimą to się marnuje latem mniej bo bojlery musisz wybrać dobrze docieplony Jak grzejesz wodę do temp 40 st a w domu masz 24 st to woda bardo słabo się wychładza.

Zimą jak bojler odda trochę ciepła do domu zamiast grzejnika to mały problem przy grzaniu go do 40 st PC.

Ja grzejesz wodę w bojlerze do 60 st to pomimo małego bojlera starcza jej na dłużej ale przy PC grzeje się do temp 40-45st żeby PC miała dobry cop dlatego potrzebna większa pojemność bojlera. Wyższa temp w bojlerze powoduje większe straty ciepła.

Dogrzewanie wody z magazynu energii lepiej sobie odpuść. Szkoda baterii.

2 godziny temu, Qbkens napisał(a):

Czy można podpiąć do PC mniejszy bojler z mniejsza wężownicą? Jakie są minusy takiego rozwiązania?

Mniejszy bojler tak ale wężownica musi być duża bo PC będzie taktowało co jest dla niego szkodliwe i powoduje większe zużycie energii Ale głównie chodzi o to że ciepło wyprodukowane przez PC nie zostanie odebrane przez małą wężownicę.  

Można dostać dotację w Mój Prąd na magazyn ciepła czyli bojler z grzałką nie wiem czy z wężownicą też się kwalifikuje.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Co jakiś czas trzeba wygrzać bojler. W niektórych PC jest to zaprogramowane automatycznie. 

Opublikowano (edytowane)

Muszę wszystko dokładnie przeliczyć. Tak jak pisałem zużycie cwu jest u nas małe ale muszę jak najdokładniej to policzyć. Oszczędność na samym bojlerze to ok 1000 zł. Fakt, pompa ogrzewa bojler 2 razy taniej zimą przy copie 2 (wiosny i lata nie biorę pod uwagę bo wtedy będzie działać pv)ale musi ogrzać jej 2 razy więcej by był spełniony warunek powierzchni wężownicy. 

Edytowane przez Qbkens
Opublikowano
1 godzinę temu, Qbkens napisał(a):

Czy nie jest tak że grzejąc cwu do 40-45 st nie tworzy się środowiska do namnażania Legionelli ?

Jeśli regularnie zużywasz wodę i woda ta nie jest zakamieniona i nie zawiera różnych dziwnych osadów + masz jeszcze cyrkulację to teoretycznie nie ma potrzeby wygrzewania zasobnika bo Legionella nie zdąży się tam namnożyć.
Jeśli chodzi o mnie to mimo wszystko raz w miesiącu profilaktycznie wygrzewam zasobnik chociaż do tych 60 st. i to głównie dlatego, że C.W.U mam wykonane na rozdzielaczu gdzie nie wszystkie punkty poboru wody są używane tak samo intensywnie. 

Opublikowano

Muszę wszystko dokładnie przeliczyć.

Najlepiej tak zrób. Weź też pod uwagę że cyrkulacja CWU też powoduje straty i czym woda cieplejsza krąży tym bardziej to wszystko się wychładza a założenie zaworu mieszającego też swoje kosztuje. Ja mam założony przełącznik w domu do załączania cyrkulacji Jak nie używam wody bo nie ma nikogo w domu lub idziemy spać  to jest wyłączona a nie muszę biegać daleko do suteryny. Odnośnie cop to średnio z sezonu grzewczego grzejąc CWU powinien wyjść min 3 a jak na dworze +20st to PC pokazuje około 6 cop  przy temp wody 40st. Wychodzą śmieszne pieniądze za nagrzanie 200l wody. 

Największe straty wychodzą jak zbiornik stoi w pomieszczeniu które nie chcesz ogrzewać zimom Dla mnie to największa wada dużego bufora.  

ale musi ogrzać jej 2 razy więcej by był spełniony warunek powierzchni wężownicy. 

Ale na dłużej tej wody starczy. 

Opublikowano
14 minut temu, cezario1 napisał(a):

Największe straty wychodzą jak zbiornik stoi w pomieszczeniu które nie chcesz ogrzewać zimom Dla mnie to największa wada dużego bufora. 

To prawda.

Mam swoje dane na ten temat, jednak nie bede ich podawal - za duzo osob ktore beda nimi manipulowac w celu wykazania sensu nie majac pojecia o czym pisza i bufora.

Opublikowano

W sumie jak już jest ta pompa ciepła to podłączenie jej do bojlera prawie nic nie kosztuje... zamiast się zastanawiać można po prostu zrobić i się przekonać czy to coś warte.