Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła zgazowujacego ,,średnia półka".

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez Piecuch19,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dom 100 m2, nowy. Decyduje się na piec zgazowujacy drewno

-Ze względu na kiepskie opinie odrzucam budzetowe opcje.

-Ze względu na zbyt wysoki koszt odrzucam produktu premium jak Rakoczy czy Lazar.

Pozostaje mi średnia polka w cenie 11-13 tys. zł wytypowałem 3 kotły proszę o radę przy wyborze:

1. ATMOS DC 18 S

2. ATTACK DPX 15

3. FERROLI CGF PRO 22 (11-22 kW)

Ktory bedzie najlepszym wyborem?

Czy jest szansa że bufor 800 litrow przy tym metrazu i instalacji mieszanej moze wystraczyc na palenie w kotle co 2 dzień?

Dziekuje za opinie.

Opublikowano

Jak na zgazowujące, to ograniczasz się do najniższej półki cenowej.

Opublikowano

Jeśli nie chcesz mieć kłopotów i rozczarować się ogromnie, to na forum tylko nakieruj wybór, ale potem dołóż starań i postaraj się w realnym świecie, bezpośrednio od użytkownika zasięgnąć opinii. Wiem, to trudne, ale możliwe. 

Kolejna sprawa, to ilość tych opinii na forum, nawet w tak rozdmuchanym temacie, jak MPM, rzeczywistych posiadaczy tego kotła nie jest tak wielu, jakby mogło się wydawać po ilości wpisów.

Opublikowano (edytowane)

Opop h420 eko-ds tež w dobrej cenie.U nas dzisz taniej,niž atmos i konstrukcyjnie wyglada liepiej.

Edytowane przez bercus
Opublikowano

Sam metraż domu o niczym jeszcze nie przesądza. Ważniejsze jest to gdzie mieszkasz i jak jest docieplony budynek. Najważniejsze jest zapotrzebowanie na ciepło, a tego na razie nie znasz, bo jeszcze tam nie grzejesz i nie znasz realnych potrzeb. To co zostało wyliczone może się nie pokrywać z tym co sobie upodobasz, albo jeszcze wymyślisz.

• Rozwiązanie
Opublikowano
22 godziny temu, Rosaleq napisał(a):

Czy jest szansa że bufor 800 litrow przy tym metrazu i instalacji mieszanej moze wystraczyc na palenie w kotle co 2 dzień?

Tu możesz sprawdzić https://cieplo.app/start 

Lub zapytać poprzedniego właściciela o sezonowe zużycie opału.

Opublikowano

@Piecuch19 Dom jest nowy, nikt nie wie co będzie potrzebne jak chcesz mieć w domu 19* a jak kobieta zażyczy sobie 25*, to będzie też inna bajka.

Opublikowano

Jeśli ten nowy dom jest dobrze docieplony, to na 100m² w życiu bym nie kupił kotła na drewno kawałkowe, wolałbym dobrą japońską pompę ciepła niż szarpać się z tym drewnem, smrodzić i zagracać pomieszczenia małego domku o miejscu na dwuletni zapas opału nie wspomnę. No może jakiegoś peletowca bym wstawił. Lepiej jakąś fuchę po godzinach czasem strzelić i mieć wyrąbane na kotłownię.  Kupisz ze średniej półki, to to nawet sondy nie będzie miało i będziesz ręcznie na czuja tym sterował.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Na tak mały metraż też bym celował w PC, ewentualnie dołożona mała koza na pellet jako namiastka kominka i awaryjne źródło ciepła.

Opublikowano

Jeszcze jest opcja cysterna z gazem.

Opublikowano

Obecnie gaz na dłuższą metę to wielka niewiadoma z cenami i dostępnością. Większość LPG była brana ze wschodu.

Opublikowano (edytowane)

Nie mamy pojęcia o realnych zapotrzebowaniach domu, ale już wiemy że drewno odpada. Czyli już wiemy, że autor nie ma swojego lasu lub dostępu do drewna po okazyjnej cenie.

Sam planuję dom mniejszy niż 100m2 i na pewno będzie w nim kocioł na drewno + palnik pelletowy. Z tym, że ja planuję piwnicę, a nie dom standardzie mieszkania.

Edytowane przez kreciq21
literówka
Opublikowano

@kreciq21Kalkulowałeś koszty budowy piwnicy, kontra mała dobudowana kotłownia? Chyba że masz zamiar zrobić taką klasyczną piwnicę na przechowywanie i kotłownię w jednym.

Opublikowano

@carinusKotłownia, schowek, spiżarnia, miejsce na bufory, falownik, magazyn energii. Plus mały zsyp na opał, zamiast noszenia opału do piwnicy. Nie planuję strychu, ale poddasze ze skosami będzie (2 małe pokoje, pralnia z suszarnią i toaleta z prysznicem. Piwnica nieocieplana i nieogrzewana.

• Lubię to 1
Opublikowano

Najtaniej wyjdzie piec akumulacyjny na drewno, w technologii nowoczesne zduństwo, są takie z certyfikowanym paleniskiem 5 klasa. Bez kaloryferów, rurek, kotłowni. Wystarczy wiata na 7-8 mp drewna. Wiadomo,pellet zajmie mniej, ale potrzeba kaloryfery,rurki,kotłownię... 😄 😄 

Opublikowano

Pellet miejsca zajmuje mniej jednak dochodzą przesłanki że może znacznie zdrożeć i nie ja to sobie wymyśliłem ktoś też już o tym czytał ?

Opublikowano

Skoro obecnie na rynku najchętniej montowanych systemów grzewczych dominują kotły pelletowe, które zrobiły mijankę z PC, to nietrudno zgadnąć na czym będzie krojony jego użytkownik.

Opublikowano
3 godziny temu, Panstan napisał(a):

Najtaniej wyjdzie piec akumulacyjny na drewno

Mam taki w domu, kaflowy. Grzeje ale tylko jedno pomieszczenie i komin. Robi za niszczarkę do papieru oraz utylizator świątecznej choinki. 

Opublikowano

Mam dostęp do drewna stad decyzja. Rozwazalem piec na pellet ale koszt kompletnej instalacji wcale nie jest duzo nizszy, niż kotła na zgazowane drewno, a koszty eksploatacji o wiele wyższe i raczej bedzie drożej niz taniej bo wypiera sie lokalnych producentow kolejnymi certyfikacjami.

Dostep do drewna daje mi pewną wolnosc od praw rynku. Pellet drozeje, gaz drozeje, energia wkrótce też...a ze trzeba się napracować to z tym sie liczę. Zamiast robić te ,,fuchy" po godzinach polupie latem z synem trochę drewna moze zaszczepie chlopakowi ze nic za darmo..

Bardziej interesuja mnie oponie uzytkownikow/instalatorów bo to słuszna uwaga iz metraz mały kotlownia też. Trzeba to jakoś upchnąć i nienasmrodzić w domu. Kotly budzetowe jak MPM mają taką latke. A jak z tymi z mojej listy? Bedzie cos lepiej? Wgl mozna jakis porządek utrzymać przy tym sposobie ogrzewania?

Opublikowano (edytowane)

Mam kotłownię poza domem, przy garażu. Połączona podziemnymi rurami z domem. Działa, choć dziś są lepsze rury, u mnie to jakaś samorobka hydraulików sprzed 20 lat. Na pewno zaletą jest brak pyłu, popiołu czy dymu w domu, a to są rzeczy nie do uniknięcia.  Straty ciepła jakieś są, w końcu grzeje się poza domem , ale przy kotle na drewno to chyba nie problem. U mnie był ekogroszek a teraz jest pelet. 

Bufor musi byc- to zrobił bym bufor w domu, a kocioł jednak poza domem. Zwłaszcza jeśli jakieś składowanie na drewno jeszcze potrzebne.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
9 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Mam taki w domu, kaflowy. Grzeje ale tylko jedno pomieszczenie i komin. Robi za niszczarkę do papieru oraz utylizator świątecznej choinki. 

Bo masz stary piec pokojowy, tak one funkcjonowały. Ja pisałem o 1 piecu,ogrzewającym z powodzeniem do 100-120 m2, zwłaszcza przy dzisiejszym ociepleniu domu i łagodniejszym klimacie.One nie grzeją komina,bo tak są skonstruowane,aby na wylocie do niego było do 150*C.

Opublikowano
10 godzin temu, Rosaleq napisał(a):

wypiera sie lokalnych producentow kolejnymi certyfikacjami.

Dokładnie o to chodzi mają wejść nowe certyfikaty obejmujące tych mniejszych producentów .Użytkownicy na własne życzenie do tego doprowadzili robiąc różne testy próbki pelletu udowadniali zawartości różnych niedozwolonych domieszek do pelletu  ,niby słusznie ale wobec tego prawdopodobnie cena pójdzie w górę ,ale za te będzie super czysty pellet na rynku.

Opublikowano

Jakoś nie słyszałem o wyrywkowych kontrolach jakości u jakiegokolwiek producenta czegokolwiek, prowadzonych przez urząd certyfikujący. Jak już są kontrole, to tylko zapowiedziane.

Reasumując, ludzie się cieszą, że będą płacić więcej za to samo. A jakość kompletnie się nie zmieni. A podejrzewam, że spadnie. 

• Lubię to 1