Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Start pompy mieszacza obniża temperaturę kotła na pellet w trakcie grzania bufora.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
58 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Nic nie piszesz o kotle. Jaką ma moc, jaką ma pojemność wodną.

Nic nie piszesz o instalacji. Jaką ma pojemność wodną.

z mojej profilowej stopki:

• Instalacja: układ zamknięty, ochrona powrotu ATV 334 50°, bufor 800L, dwa obiegi grzewcze na osobnych grupach pompowych z mieszaczem sterowane termostatami pokojowymi ester_x40 (8 i 7 grzejników ALU), galmet CWU 300L,
  • Kocioł: pellet Camiono 4 / palnik Kipi 16KW / ecomax 361 moduł A/B
Opublikowano
Godzinę temu, bassmen napisał(a):

Wrzucam jeszcze jednego screena z pracy układu, w trochę szerszym zakresie czasowym.

1. zawór ATV ma zbyt niską temperaturę pracy. 55st.C to minimum

2. grzejesz bufor do zbyt wysokiej temperatury jak na taka wkładkę ATV. 58-60st.C to max, powyżej więcej energii idzie w komin niż do bufora

3. Dlaczego wyłączasz pompy obiegowe CO? Pewnie masz termostaty pokojowe i wyłączanie pomp po osiągnięciu temperatury w pokoju. Albo go wyrzuć, albo ustaw obniżenie temperatury na grzejniki o 2-3st.C, ale nie wyłączaj pomp, te mają pracować cały czas.

4. Pompę cwu ustaw jako priorytet

5. Powrót z grup pompowych pewnie masz podłączone nie pod bufor tylko spiete na połaczeniu bufor-zawór ATV

Opublikowano

Przyznaję źe nie do konca rozumiem problem, co to dokładnie za mieszacz się otwiera i dlaczego akurat wtedy? Układ wygląda na nieco złożony, tzn jest kocioł, bufor, cwu, instalacja co, każda z tych rzeczy ma jakieś swoje życie, pompki się załączają i wyłączają,  jakiś zawór to się zamyka to otwiera,  no nic dziwnego że zdarzają się skoki temperatur, każde nagłe załączenie pompy czy przestawienie zaworu to jest wytrącenie układu z równowagi. 

Opublikowano

we wpisie #24 podałem pojemność kotła 33L,

pojemność w litrach dokładną muszę policzyć,

1 obieg ma 127 żeberek alu

2 obieg ma 60 żeberek

Opublikowano

6. Czy masz zawór zwrotny na powrocie CWU?

Ha, jednak miałem rację, masz termostaty pokojowe. Wywal je w p...du. Zamontuj głowice termostatyczne na grzejnikach, o niebo lepsze niż te termostaty.

Ciekawe gdzie je masz podłączone, powinny być pod piny 26-27 i 28-29 w sterowniku a tam pusto, nic nie ma.

Opublikowano

Aha, no to wyjaśnia sprawę dlaczego nagle otwiera się zawór czy załącza pompka- termostaty. One są przyczyną nagłej zmiany parametrów. Ale nie zgadzam się z radami kol. Gonzo- one realizują swoją funkcję i nie ma potrzeby 'wywalania' i robienia wszystkiego inaczej. Tu się nic nie zepsuło i nie ma potrzeby niczego 'wywalać' (łooo panie, kto to Panu tak spier....). Układ działa poprawnie a sterowanie kotła reaguje na sygnał termostatów.

Opublikowano

Generalnie problem masz taki, że:

1. Pojemność kotła jest tylko 33l.

2. Duża pojemność CWU z dużą powierzchnią wymiany.

3. CWU omija zawór ATV.

4. Za niska temperatura ochrony powrotu.

Mała pojemność wodna kotła w połączeniu z dużą pojemnością CWU (i wymianą ciepła), przy jednoczesnym omijaniu zaworu ochrony powrotu, powoduje zalewanie powrotu zimną wodą.

Rozwiązaniem problemu wg mnie, jest przepięcie CWU tak, aby było ono zasilane z bufora:

1.png.17135ea182e1bb36b8f16c94cb1a0453.png

Najpierw trzeba sprawdzić, jaka jest temperatura powrotu z CWU.

Opublikowano
3 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

1. zawór ATV ma zbyt niską temperaturę pracy. 55st.C to minimum

2. grzejesz bufor do zbyt wysokiej temperatury jak na taka wkładkę ATV. 58-60st.C to max, powyżej więcej energii idzie w komin niż do bufora

3. Dlaczego wyłączasz pompy obiegowe CO? Pewnie masz termostaty pokojowe i wyłączanie pomp po osiągnięciu temperatury w pokoju. Albo go wyrzuć, albo ustaw obniżenie temperatury na grzejniki o 2-3st.C, ale nie wyłączaj pomp, te mają pracować cały czas.

4. Pompę cwu ustaw jako priorytet

5. Powrót z grup pompowych pewnie masz podłączone nie pod bufor tylko spiete na połaczeniu bufor-zawór ATV

1. kotłownia wykonana przez producenta kotła - zawór według ich zaleceń, korpus jest żeliwny, pojemność 33L, teoretycznie można podmienić wkładkę?

2. 80st ustawione wg. instrukcji w Kipi, niżej ustawiony bufor starcza na 'chwile'

3. każda grupa ma swój sterownik pokojowy x40, pompy zatrzymuję bo po wygrzaniu bo obniżenie 5st rozładowuje bufor nie wiele wolniej niż na zadanej 42

4. już zmieniłem na priorytet

5. grupy wpięte w rozdzielacz, z rozdzielacza zasilenie i powrót idą w bufor, jak odsunę zasobnik to skoryguję schemat ale to raczej jest rozrysowane ok

6. tego nie wiem, sprawdzę

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Rozwiązaniem problemu wg mnie, jest przepięcie CWU tak, aby było ono zasilane z bufora:

absolutnie nie, to najgorsze co mógłby zrobić.

Rozwiązaniem jest przestawienie pompy cwu na priorytet i koniecznie musi być ZZ na powrocie cwu i pomiędzy kotłem a pompą kotłową

Screenshot 2025-03-26 at 08-57-39 Start pompy mieszacza obniża temperaturę kotła na pellet w trakcie grzania bufora. - Kotły pelletowe - Forum o ogrzewaniu.png

Edytowane przez Gonzo19
dołączona grafika
Opublikowano

Poki bufor wystarcza na chwile,to powrot z chlodnych grzejnikow szybko uzupelni dol bufora i powrot kotla zostaje na 55.

Opublikowano
5 minut temu, bassmen napisał(a):

2. 80st ustawione wg. instrukcji w Kipi, niżej ustawiony bufor starcza na 'chwile'

chwila to ile?

Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, nightwatch napisał(a):

Aha, no to wyjaśnia sprawę dlaczego nagle otwiera się zawór czy załącza pompka- termostaty. One są przyczyną nagłej zmiany parametrów. Ale nie zgadzam się z radami kol. Gonzo- one realizują swoją funkcję i nie ma potrzeby 'wywalania' i robienia wszystkiego inaczej. Tu się nic nie zepsuło i nie ma potrzeby niczego 'wywalać' (łooo panie, kto to Panu tak spier....). Układ działa poprawnie a sterowanie kotła reaguje na sygnał termostatów.

Że CWU wpięte przed buforem, z pominięciem ATV, robi takie wahania to mnie przekonuje, ale grupy pompy mieszacza są za buforem i dają taki sam efekt to już nie bardzo, stop od instalacji hydraulicznej mam wyłączony

teoretycznie sprzęgło ma mniejszą pojemność a też jest zalecane w takich układach, to bufor 800 L tego nie niweluje?

Edytowane przez bassmen
Opublikowano

Jesli wkladka jest na 50C a kociol ma 70-75C to na powrocie masz np 65-70C. Zalaczenie pompy CO i mieszacza powoduje ze zimna woda z instalacji trafia do bufora i do powrotu kotla.

Schladza wkladke ATV do temperatury nominalnej i tym samym spada temperatura kotla.

Wszystko Ok i normalne pod warunkiem ze wkladka dziala od tych 50-55C.

Zmierz temperature powrotu (wszystko jedno jak).

Opublikowano
2 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

chwila to ile?

no to już muszę przetestować żeby dać dokładną odpowiedź,

w grudniu miałem tak ustawione ale historia econet się wywaliła i nie sprawdzę

sprawdzę czy jest ZZ za CWU

Opublikowano
4 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

Rozwiązaniem jest przestawienie pompy cwu na priorytet i koniecznie musi być ZZ na powrocie cwu i pomiędzy kotłem a pompą kotłową

Dlatego napisałem:

11 minut temu, kreciq21 napisał(a):

Najpierw trzeba sprawdzić, jaka jest temperatura powrotu z CWU.

Od tego trzeba zacząć. I wtedy podjąć środki zaradcze:

1. Jeżeli temperatura powrotu jest w okolicach temperatury ATV, to problemu nie ma.

2. Jeżeli temperatura powrotu jest dużo niższa od zasilania, powrót wpiąć jak na rysunku wcześniej (#32).

3. Jeżeli temperatura powrotu jest w okolicach 40-45 stopni, to powrót wpiąć mniej więcej w połowie bufora.

Opublikowano

A ja zapytam:

gdzie masz wpięte czujniki na buforze, ten dolny to na pewno na dole a nie w połowie?

zbiornik cwu pionowy czy poziomy?

Opublikowano

dzięki panowie za podpowiedzi, potrzebuje chwili żeby się dostać do orurowania żeby zamontować termometry,

wszytko jest idealnie zasłonięte, bufor za ścianą

IMG_7247.JPG

2 minuty temu, Gonzo19 napisał(a):

A ja zapytam:

gdzie masz wpięte czujniki na buforze, ten dolny to na pewno na dole a nie w połowie?

zbiornik cwu pionowy czy poziomy?

CWU pionowy, posprawdzam umiejscowienie czujników

Opublikowano (edytowane)

jeszcze jedno pytanie:

dlaczego cwu grzejesz tylko do 35st.C? bezsens

Masz zbiornik pionowy 300l, to dobrze, teraz zrób cos takiego post #13

i grzej do co najmniej 50st.C lub więcej. Będzie potrzebny zawór antypoparzeniowy na wyjściu cwu do instalacji.

Edytowane przez Gonzo19
Opublikowano
1 minutę temu, Gonzo19 napisał(a):

jeszcze jedno pytanie:

dlaczego cwu grzejesz tylko do 35st.C? bezsens

zbiornik duży, czujnik jest po środku od tyłu, kocił pokazuje na czujniku 35, w 14/ od góry na termometrze analogowym jest już 45, więcej bez jakiegoś zabezpieczenia raczej słabo dawać

Opublikowano

dlatego napisałem, że potrzebny zawór antypoparzeniowy np TM200 Honeywell. Troche kosztuje, ale warto.

stosując układ z postu #13 z przytoczonego tematu w poście #43 wykorzystujesz optymalnie ciepłą wodę.

drugi czujnik stosujesz zamiast termometru

w obecnym układzie, grzejąc tak nisko wykorzystujesz zbiornik tak jakby miał 50l

Opublikowano

Bez mieszacza na wyjściu z CWU (zawór ATM, czy coś podobnego w działaniu), nie wykorzystujesz nawet połowy pojemności zbiornika. I faktycznie użytecznej ciepłej wody masz może z 1/3 jego pojemności.

Opublikowano

edit:

a powrót z grup pompowych masz pewnie tak ja grafize poniżej, bo instalatorom zapewne nie chiało się iść z nim do sasiedniego pomieszczenia gdzie stoi bufor

Screenshot 2025-03-26 at 08-57-39 Start pompy mieszacza obniża temperaturę kotła na pellet w trakcie grzania bufora. - Kotły pelletowe - Forum o ogrzewaniu.png

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

dlatego napisałem, że potrzebny zawór antypoparzeniowy np TM200 Honeywell. Troche kosztuje, ale warto.

stosując układ z postu #13 z przytoczonego tematu w poście #43 wykorzystujesz optymalnie ciepłą wodę.

drugi czujnik stosujesz zamiast termometru

w obecnym układzie, grzejąc tak nisko wykorzystujesz zbiornik tak jakby miał 50l

przyznaje, pomimo dużej wielkości CWU ilość ciepłej wody jest na granicy efektywności,

dzięki za radę, pomyślę nad tym

8 minut temu, Gonzo19 napisał(a):

edit:

a powrót z grup pompowych masz pewnie tak ja grafize poniżej, bo instalatorom zapewne nie chiało się iść z nim do sasiedniego pomieszczenia gdzie stoi bufor

znalazłem zdjęcie, te 'baryłki' to ZZ? no to mam

z lewej powrót z CWU, z prawej powrót z bufora po ATV

IMG_8080.JPG

Edytowane przez bassmen
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, bassmen napisał(a):

to bufor 800 L tego nie niweluje?

Bassmen, masz taką pięknie zrobioną instalację,  wygląda że zrobił to ktoś kompetentny... już to powinno Cię powstrzymać przed robieniem losowych zmian. Bufor niweluje, ale jak górą wyciągasz z niego ciepłą wodę to dołem wraca zimna i to 'zimno' wędruje stopniowo w górę. Gdy osiągnie czujnik to będzie nagła zmiana. A Ty jeszcze masz tam jakieś zawory które też reagują na zmiany temp powrotu i się przestawiają, no nie ma możliwości żeby wykres był płaski. 

A co do cwu, twój piec ma wysoką temperaturę więc przegrzewa wodę na górze baniaka, co z tego że nastawisz 40 stopni jak piec puści 65 tak czy siak. Mądrzejszy sterownik powinien nie nagrzewać tak wysoko pieca gdy grzeje cwu, ale może to się da poprawić w ustawieniach. U mnie piec daje max 5 stopni powyżej ustawionej, czujnik jest na dole baniaka więc cały nagrzewa się do ok 45 i wodą nie da się poparzyć. 

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
20 minut temu, nightwatch napisał(a):

A co do cwu, twój piec ma wysoką temperaturę więc przegrzewa wodę na górze baniaka, co z tego że nastawisz 40 stopni jak piec puści 65 tak czy siak.

i bardzo dobrze, w końcu te 65 stopni to nie temperatura wody w baniaku tylko temperatura wężownicy która nagrzewa cwu. Im wyzej tym lepiej.

22 minuty temu, nightwatch napisał(a):

Mądrzejszy sterownik

te sterowniki są bardzo mądre

59 minut temu, bassmen napisał(a):

znalazłem zdjęcie, te 'baryłki' to ZZ?

no to ok jest.

Jeszcze sprawdź gdzie podłączony jest powrót z grup pompowych i gdzie masz wpięty dolny czujnik bufora(na dole czy "w połowie")