Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, sambor napisał(a):

Od razu wchodzisz na wysokie tony, a ruchy Browna to co? podobnie jak konwekcja cieplna, nie mówiąc już o pompie obiegowej CO, CWU czy innej pracującej w tym obiegu.

Jaka będzie delta takiego wymiennika?

Założenia

po stronie wtórnej in/out 55/45C, 862l/h

po stronie pierwotnej in/out  x/x-5C, 1724l/h

moc do przekazania 10kW

Ile wyniesie x?

Ile wyniesie P1?

głupi wymiennik i takie kwiatki

Opublikowano

Tego się nie da przenieść wprost na wymiennik, raczej proponowałbym przenieść to na grzanie wężownicą bojlera.

I wtedy nie ma problemu z liczbami Reynoldsa czy kwiatkami.

Automatyka budynku sama będzie z tego ciepła korzystać w miarę potrzeb.

Jak spadnie delta na obiegu PC, to się ona wyłączy, na jak długo?

Zależy od samej PC i jej automatyki- tu raczej powinna być jak najbardziej "głupia" automatyka, lub startująca na sygnał ON z temperatury bufora.

Opublikowano

ok

przy stojącej wodzie CWU i kagańcu na dobrej PC delta wyniesie 10-15K

bez kagańca i przy przepływie pewnie bliżej 20K

a to sprawia, że .....

jak już musi mieć kocioł, to niech zamyka instalacje i podłącza PC bezpośrednio, a peleciaka w układzie otwartym przez wymiennik 

Opublikowano

U mnie pelleciak pracuje w układzie zamkniętym, tak jak kocioł DS.

Oba na bufor, wężownice są nieużywane, po prostu są, miały być do grzania solarami, ale nigdy nie dokończyłem inwestycji.

Na serio- jakbym miał robić grzanie na PC, to na pewno bez wymienników czy glikoli.

Najwyżej dodatkowa pompa między buforem a PC zapobiegająca zamarznięciu PC

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Vlad24 napisał(a):

Założenia

po stronie wtórnej in/out 55/45C, 862l/h

po stronie pierwotnej in/out  x/x-5C, 1724l/h

moc do przekazania 10kW

Ile wyniesie x?

Ile wyniesie P1?

Strona pierwotna to źródło ciepła? 

Przy wymienniku 1.0m² wychodzi x=70? P1 niestety nie wiem co to.

Ale wszystko zależy od współczynnika przenikania ciepła w wymienniku, jaki on jest dla płytowego? wyżej kalkulator przyjął 600W/m²K ale inne źródła podają że jest wyzszy, rzędu 1000-2000.

Wtedy przy wymienniku 1m² i przenikaniu 2000 W/m²K dostajemy x=58 stopni

To mój debiut w obliczeniach ciepłowniczych więc mogą być głupoty. Ale widzę sposób na poprawę sprawności wymiany bez dużej utraty temperatury: niższa temp powrotu z instalacji pozwala przekazać więcej ciepła bez potrzeby powiększania wymiennika do gigantycznych rozmiarów, teoretycznie da się zredukować utratę temperatury po wymienniku do np 1-2 stopni. To by już było bardzo ok.

Taki wydumany przykład dla 2000 W/m²K:

Zasilanie 1274l/h temp 56/51 stopni

Wyjście CO 55 stopni przepływ 350l/h powrót 30 stopni. Wymiennik 1m² wystarcza. Tylko 1ºC różnicy na zasilaniu CO względem wyjścia z pompy

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano
Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Wyjście CO 55 stopni przepływ 350l/h powrót 30 stopni. Wymiennik 1m² wystarcza. Tylko 1ºC różnicy na zasilaniu CO względem wyjścia z pompy

Nightwatch

dlaczego przyjmujesz tak niski przepływ na obiegu wtórnym (za wymiennikiem)?

Opublikowano
12 godzin temu, nightwatch napisał(a):

........

Czegoś nie rozumiem. Chcesz mieć deltę zasilania grzejników 25 stopni ? Przecież ich moc mocno spadnie i pompą ciepła niepotrzebnie będziesz zwiększał temperaturę zasilania . Najlepiej kupić "DROGO" ogromny wymiennik potem tanio za prąd - z deltą 5 stopni (wtedy całe kaloryfery gorące i niższa temperatura z pompy ciepła - mniej za prąd)

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, nightwatch napisał(a):

Nie bardzo rozumiem o czym mówisz, może po prostu zrobię to co mam zamiar i wtedy napisze jak działa. Więcej chyba na razie nie wniosę.

a nie taniej i szybciej odwrotnie, najpierw zrozumieć, a potem robić?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

To bym się nigdy nie dowiedział czy mam rację czy nie.

Vlad, a Ty czasem jakichś konkursów z zagadkami nie robiłeś wczoraj? Jak tak to podjąłem próbę odpowiedzi,  to może zamiast pouczać ex catedra to zdemoluj moją odpowiedź i napisz gdzie się mylę.

Opublikowano

@nightwatch a posiadasz bufor? Ja planuje też dołożyć do instalacji pompę i tak zastanawiam się czy nie zrobić tego na dodatkowej wężownicy w buforze... może ma ktoś doświadczenie z takim układem?

Zasada działania taka, że wężownica byłaby tylko używana jak chciałbym pobrać ciepło z bufora na podłogówkę... Cała podłogówka spięta byłaby z PC, układ zamknięty. 

Opublikowano
22 godziny temu, nightwatch napisał(a):

Nie bardzo rozumiem o czym mówisz.....

Zakładając tak wysokie zasilanie 55 stopni , powrót 30 stopni ( delta 25 stopni ) kaloryfer grzałby tylko na górze . Kaloryfer oddał by tyle samo ciepła 45 na 40 stopni ( delta 5 stopni ) a pompa ciepła zje mniej prądu ... W domu ciepło tak samo ...

A bufor tak 50L zalecany na powrocie do rozmrażania .

Opublikowano (edytowane)

Ale napisałem przecież że to przykład wydumany, zrobiony po to tylko żeby się odnieść do zagadki Vlada o wymiennikach. Faktyczne temperatury ustawie już po uruchomieniu,  teraz nie mam pojecia jakie będą. Na razie tylko upewniam się że da się to ustawić beż łamania praw fizyki.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Dzień dobry, 

Google wyszukało mi ten temat gdyż mam bardzo podobny przypadek. Mam kocioł Qmpell 12kW podpięty pod starą spawaną instalację (kiedyś grawitacyjną) z grzejnikami. Instalacja przerabiana przeze mnie w zeszłym roku działa całkiem dobrze, ale przy obecnych problemach z kupnem i cena pelletu chciałbym dokupić jakąś budżetową pompę ciepła i włączyć nie przerabiając mocno instalacji. Priorytetem jest wygoda eksploatacji (nie chce mi się już tyle worków przerzucać) i niskie koszty inwestycji a przede wszystkim eksploatacji. Wychodzi że trzeba wykonać dwa obiegi i można to połączyć albo wymiennikiem albo wężownicą w buforze. Jako że jestem inżynierem z innej branży proszę o weryfikację tego co się dowiedziałem:

1. Chciałbym aby PC chodziła głównie wtedy gdy jest tańszy prąd (PV lub G12W). Najlepiej żeby wtedy ładowała jakiś bufor. Czy dołączenie na powrocie instalacji grzejnikowej z kotłem Qmpell i grzanie bufora wężownicą może mieć sens? Mogę ścierpieć w domu różnice intensywności grzania w ciągu doby (mam jeszcze klimatyzację żeby pogrzać się jak zmarznę ;-)). Wyobrażam to sobie tak że naładuję bufor od PC (w nocy, w dzień 13:00-15:00 lub jak świeci słońce) a na grzejniki podam ciepło również jak prąd droższy?

2. Druga opcja to prosty wymiennik podpięty na powrocie przed zaworem 4-ro drogowym? Ale tu już niewiele ciepła zakumuluje.

Kolego @nighwatch jak Twój przypadek się skończył?

Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, Masmo napisał(a):

Wyobrażam to sobie tak że naładuję bufor od PC (w nocy, w dzień 13:00-15:00 lub jak świeci słońce) a na grzejniki podam ciepło również jak prąd droższy?

Do jakiej temp naładujesz ten bufor pompą ciepła 45-55st ? Kotłem ładują do 85st, niektórzy maja 2 bufory po 1000l i z nich uzyskują 100-110kw ciepła.

Na jak długo to starczy?

Zdajesz sobie sprawę że czym wyższa tem grzania tym COP mniejszy?

Może lepiej jakaś dotacja na duży magazyn ciepła 20-30kw Ładujesz go z fotowoltaiki lub jak tańszy prąd z sieci 

Nie wiem jaką temperaturę puszczasz na grzejniki ale powyżej 45 st nie ma ekonomi grzania  PC Najlepsza na grzejniki 36-42st 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Zacznijmy od tego, jaką temperaturą zasila kolega te grzejniki?