Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Posiadam pompę ciepła Netsu M-NET-10-3PH. Firma Netsu już chyba nie pracuje, na żadne numery telefonów nie odpowiadają a zgłoszenie awarii przez ichszy portal leży od 2.01 jako "Nowe".

Od niedawna mam z nią problem. Za każdym razem po zaniku prądu pojawia się błąd E8 i pompa nie chce wystartować. Czasem wystarczy ją wyłączyć bezpiecznikiem na kilka minut i po ponownym uruchomieniu startuje poprawnie a czasem potrzeba to zrobić po kilku godzinach. Ze 3 razy zdarzyło się też iż ciśnienie w układzie CO zniknęło. Uzupełniłem stan,  restart zasilania i ruszało ok.

W domu są 2 filtry, jeden na zaworze, drugi magnetyczny. Oba przeczyściłem. Czy w samym środku pompy znajduje się też jakiś filtr? Co jeszcze może powodować takie objawy?

Opublikowano

Trzeba zlokalizować gdzie są ubytki w układzie CO, naprawić , uzupełnić medium i  dobrze odpowietrzyć ,to w pierwszej kolejności.

Opublikowano

Nie ma ubytków w układzie CO. Jak pompa działa to ciśnienie trzyma stabilnie. Zakładam zadziałanie zaworu ciśnieniowego, który podobno jest w pompie - w domu przy zaworze jest sucho. Układ odpowietrzony.

Opublikowano

Witam.

Kol. @Kliwer, ciśnienie w układzie musi być zawsze i nie ważne czy pompa działa czy nie. Kol. @marcus312 podpowiedział Tobie od czego zacząć.

Logika podpowiada skoro nie ma ciśnienia masz albo wyciek albo instalacja dopiero się odpowietrzyła i należy uzupełnić układ CO.

Serdecznie pozdrawiam Kolegów. YARO

• Lubię to 1
Opublikowano

Kol. @YaroXylen - wiem, że ciśnienie musi być. I ciśnienie w układzie jest nie ważne czy pompa działa czy nie - dopóki nie wyskoczy błąd E8. Poza tym, nie zawsze brakuje ciśnienia gdy błąd E8 się pojawia.

Brak ciśnienia to SKUTEK nie przyczyna. Gdyby był wyciek to ciśnienie by stopniowo spadało a nie z dnia na dzień.

Logika podpowiada, że w momencie gdy pompa wywala błąd E8 (awaria przepływu wody) z jakiegoś powodu w samej pompie wzrasta ciśnienie i zawór ciśnieniowy się otwiera by je zbić. Pytanie tylko co, czy w środku pompy może znajdować się jakiś filtr, który muszę wyczyścić? W domu wszędzie sucho.

Opublikowano

Skoro nie ma ubytków i jest prawidłowe ciśnienie w układzie to należało by się przyjrzeć samej instalacji CO jak ona jest wykonana jak wpięty jest bufor czy równolegle czy na powrocie , jeżeli na powrocie czy ma zawór nadmiarowo upustowy .Instalacja jest chyba na grzejnikach i jeżeli są głowice termostatyczne to może dochodzić do przydławień przepływu .Proponuje wykonać test pozakręcać wszystkie kaloryfery przy prawidłowo wykonanej instalacji hydraulicznej nic się nie wydarzy w innym przypadku wyskoczy błąd przepływu.

Opublikowano

Test zrobiony, nic się nie wydarzyło. Ciśnienie jest cały czas takie samo jak po uzupełnieniu wczoraj rano.

Tak, są grzejniki z termostatami.

W środku instalacja wygląda tak:

image.thumb.jpeg.10d2e2a9dcf3a011d56d00b915152eff.jpeg

O ile mi wiadomo bufora(z wężownicami) nie ma tylko zbiornik 100L. Zbiornik ma zawór nadmiarowo upustowy - nim nie wypuszcza, jest sucho.

Opublikowano

Po typie pompy mi wygląda na produkt MIDEA . Jak tak to filtra w pompie nie ma , ale jest odpowietrznik który może podciekać ( należy to sprawdzić ) . Przepływomierz jest typu "włącz - wyłącz" można sprawdzić omomierzem ( ale trzeba wykręcić z układu itd. - trzeba trochę się znać ) .

Sprawdziłeś naczynie przeponowe ? - (ciśnienia powietrza na odłączonym zbiorniku itd. )

Opublikowano (edytowane)
W dniu 10.01.2025 o 13:38, Kliwer napisał(a):

Za każdym razem po zaniku prądu pojawia się błąd E8 i pompa nie chce wystartować

Edytowane przez YaroXylen
Opublikowano

No widzę , ale powodów może być parę .

Na zdjęciu jest zakręcony zawór CWU - też nie wiadomo czy po zaniku prądu pompa w pierwszej kolejności chce grzać ciepłą wodę - albo to tylko na zdjęciu a normalnie otwarty i niema to znaczenia ....

Jeżeli to MIDEA to instrukcja mówi ...

e8.jpg

Opublikowano

Przepływomierz jak rozumiem będzie w środku obudowy pompy?

Naczynie przeponowe jak było zamontowane tak jest do dziś, nic z nim nie robiłem.

Zdjęcie jest stare, zrobione po montażu - poglądowe. Obecnie zawór trójdrożny jest ustawiony ręcznie na 50% i pompa zawsze grzeje i CWU i CO.

Dopytam:

W E8:

1. Filtr wody - gdzie? Chodzi o ten zawór z filtrem na powrocie?

5. Której pompy? CO czy w pompie?

Opublikowano

Czy Twoja pompa wygląda tak:netsu10kw.jpg.fe937a6a039b6892945456a9f29441f1.jpg

To przepływomierz jest w pompie:czujnikprzepywu.jpg.bb694f90fb2ec54b05e98a33668e14e0.jpg

Nie wiem czy dobrze opisałeś rury na obrazku ale filtr powinien być pomiędzy pompom ciepła a buforem na powrocie ( zimna woda).

Zapytam jeszcze to pierwszy sezon grzewczy ? Czy trzeci , czwarty i kiedyś było dobrze.

Naczynie trzeba okresowo sprawdzać . Możesz podnieść ciśnienie w instalacji do 2bar ( zdjąć zbiornik. Ciśnienie powietrza w odłączonym zbiorniku ustawić 1,7bar dopiero potem założyć zbiornik przeponowy i dolać wody do układu ) też może pomóc .

Odnośnie p. 5 to raczej do instalatora ustawienie dip switch  na płycie hydraulicznej w pompie

Opublikowano

Tak, dokładnie taka.

Ok, to jutro spróbuję zdjąć obudowę i zerknąć.

Tak, na powrocie do pompy jest zawór z filtrem, jest wyczyszczony.

Założona w czerwcu 2022, wszystko działało ok. Gdzieś 3-4 miesiące temu zaczął się pojawiać ten błąd. Pierwsze co to właśnie wyczyściłem filtr na powrocie oraz magnetyczny.

Poczytam o tym sprawdzaniu naczynia.

Jak będę mieć obudowę zdjętą to zerknę też na ustawienie pompy.

Opublikowano
11 godzin temu, Kliwer napisał(a):

Przepływomierz jak rozumiem będzie w środku obudowy pompy?

Naczynie przeponowe jak było zamontowane tak jest do dziś, nic z nim nie robiłem.

Zdjęcie jest stare, zrobione po montażu - poglądowe. Obecnie zawór trójdrożny jest ustawiony ręcznie na 50% i pompa zawsze grzeje i CWU i CO.

Dopytam:

W E8:

1. Filtr wody - gdzie? Chodzi o ten zawór z filtrem na powrocie?

5. Której pompy? CO czy w pompie?

A te problemy to nie biorą się z tego ustawienia zaworu trójdrożnego?

Opublikowano

To ustawienie zaworu jest praktycznie od początku, więc dziwne by miało dopiero teraz powodować problem.

Wczoraj otworzyłem pompę, przeczyściłem przepływomierz. Dwie rzeczy mnie zastanawiają teraz:

1. Odpowietrznik - wygląda tak:

image.png.606b9d901f048aa01287cb3e1cb4b9f4.png

Czy to znaczy, że jest z nim coś nie tak i przecieka? (jest na nim założona taka osłonka z gumy)

2. Bieg pompy

Wg instrukcji DIP S2, przełączniki 3 i 4 odpowiadają za bieg:

image.png.33fcadbcecc095114bf32d55b59a1ca6.png

U mnie jest:

image.png.62dd8b6f595cc1a50422582b6578eec8.png

Czy w związku z tym powinienem przestawić 3 i 4 w górę?

Opublikowano

Przełączniki zostaw   w spokoju - jak działało dwa lata to dalej powinno .

Powodem raczej przeciekający odpowietrznik (spada ciśnienie na tyle że pompa potrafi zaciągnąć podczas startu powietrze i brak przepływu gotowy ) - wymienić na nowy . Sprawdzić naczynie przeponowe i ustawić ciśnienia jak napisałem ...

Opublikowano

Ok, to nie tykam.

Na wiosnę w takim razie wymienię ten odpowietrznik.

Naczynie sprawdziłem - zapomniałem napisać w poprzednim poście - było 2 bar, zmniejszyłem do 1.7bar.

Będę obserwować jak się zachowuje.

Dziękuję za podpowiedzi.

Opublikowano

Na wiosnę? Dlaczego nie teraz? I tak dopuszczasz wodę więc nic nie stoi na przeszkodzie żeby ją spuścić do poziomu odpowietrznika i go wymienić. Spuszczenie wody, wymiana i dopuszczenie to mniej niż godzina, a Twoje problemy znikną.

Opublikowano

Aktualnie mnie rozłożyło. Gdy wyzdrowieję zobaczę jak będzie z pogodą by to zrobić 😉

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Zakręcić czarny kapturek na zaworze odpowietrzającym i po problemie tzn  użytkować obserwować.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam.

Wracam z problemem.

Odpowietrznik wymieniony, ciśnienie z układu nie schodzi.

Niestety, błąd E8 po zaniku prądu nadal występuje.

Czasami wystarczy wyłączyć zasilanie pompy na chwilę i włączyć ponownie i rusza (tak ze 3 razy..).

Dziś to nie wystarczało. Po 10 razie, posprawdzałem wszystkie filtry - czyste. Zerknąłem pod obudowę pompy na przepływomierz, obstukałem go, delikatnie odkręciłem, poleciała woda to zakręciłem. Tym razem po restarcie prądem ruszyło.

Czy to świadczy o usterce przepływomierza?

Trochę inne pytanie - czy mogę podłączyć pompę obiegową w pompie na stałe, po upsie? Czy sterownik nie będzie wtedy wydziwiać, że jest przepływ a nie powinno go być? 

Opublikowano

Sterownik raczej sprawdza czy jest przepływ jak powinien być. Przepływ w momencie gdy go nie powinno być nie powinien być problemem. Problem może być ze sterowaniem, większość pomp obiegowych w PC ma sterowanie sygnałem PWM. Nie wiem jak dokładnie jest w twojej pompie.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
Godzinę temu, Radek14 napisał(a):

Sterownik raczej sprawdza czy jest przepływ jak powinien być. Przepływ w momencie gdy go nie powinno być nie powinien być problemem. Problem może być ze sterowaniem, większość pomp obiegowych w PC ma sterowanie sygnałem PWM. Nie wiem jak dokładnie jest w twojej pompie.

Dokładnie tak , wywali błąd - raz tak próbowałem zaciągać pompką obiegową i wywalił błąd.

A co do tematu to: wychodziły pompy obiegowe z błędnym oprogramowaniem . Serwisy wymieniały ... 

Przeczytaj to i zobacz na swoje rurki :

Opublikowano (edytowane)

Na zworkach spróbuj ustawić stalą prędkość obrotową pompy obiegowej (wygląda na to, że to jeden z klonów midea), może być problem z wadliwą płytką pompy obiegowej . Niektóre miały walnięta płytkę (która wymagała zmiany firmware) i bardzo nisko modulowały)

Jeżeli to załatwi problem, czeka Cię albo stała prędkość obrotowa pompy obiegowej która jest sterowana pwm, albo zakup nowej. Budżetowe ibo pwm podobno są granicach 400zł

Edytowane przez o6483256