Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam.Pompa ciepła Vaillant typu split połączona z buforem 100l równolegle.Czy to normalne że różnica temp.w obiegu PC bufor jest zaledwie 2,5K?Po drugie pompa obiegowa w jednostce wew.sterowana sygnałem PWM pracuje cały czas na swojej prawie maksymalnej wydajności(ponad 1600l/h)Po trzecie przy temperaturach na zewnątrz w okolicach zera stopni na instalację OP idzie ok.aż 33st?! to co będzie przy -15?)Dzięki za wszelkie sugestie

Edytowane przez Uzytkownik2
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, teres napisał(a):

Było jakiekolwiek uzasadnienie dla bufora równoległego?

Pompa obiegowa w jednostce wewnętrznej PC nie była w stanie zapewnić projektowego przepływu.Po drugie jest układ hybrydowy PC+kocioł gazowy.Instalacja wykonana zgodnie z dedykowanym schematem producenta.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano
18 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Pompa obiegowa w jednostce wewnętrznej PC nie była w stanie zapewnić projektowego przepływu

Jaki tam jest przepływ projektowy?

Opublikowano
W dniu 14.12.2024 o 10:26, Uzytkownik2 napisał(a):

Po trzecie przy temperaturach na zewnątrz w okolicach zera stopni na instalację OP idzie ok.aż 33st?! to co będzie przy -15?

Temp zasilania ustawia serwis lub użytkownik, a temp powrotu zależy też od odbioru ciepła.

Opublikowano (edytowane)

Może jeszcze zjechać z KG?To powinno spowodować obniżenie temp.na odbiory?oczywiście pod warunkiem że zostanie zachowany komfort cieplny.Budynek jest użytkowany pierwszy sezon więc KG nie są jeszcze tak do końca dopasowane(w fazie testów)

Opublikowano (edytowane)

10kW delta 4,5K W danych technicznych PC pompa obiegowa w jednostce wewn.nie jest w stanie dać 1,7m3/h Gdybym wcześniej wiedział że tak jest to bym nie kupił Vaillanta Wszyscy inni producenci mają mocniejsze pompy obiegowe i wtedy puściłbym bezpośrednio(bez bufora) na instalacje chociaż chcąc mieć dwie strefy grzewcze...

Opublikowano

A te 10kW PC da?

Teoretycznie PC przeważnie mają deltę T=5C, czyli przy tej delcie przepływ się zgadza z mocą.

Zwiększ deltę i będzie wszystko OK, pod warunkiem, że PC ma taką moc.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.12.2024 o 14:21, sambor napisał(a):

A te 10kW PC da?

Teoretycznie PC przeważnie mają deltę T=5C, czyli przy tej delcie przepływ się zgadza z mocą.

Zwiększ deltę i będzie wszystko OK, pod warunkiem, że PC ma taką moc.

Jak praktycznie zwiększyć deltę?to jest wartość którą można ustawić w parametrach PC?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Nie odpowiedziałeś jaka moc PC?

Jak ustawić deltę popatrz w instrukcji PC, ja nie znam tego modeli tej firmy.

A po za PC aby zwiększyć deltę, trzeba zwiększyć odbiór ciepła z bufora, czyli zmniejszyć temp powrotu np stosując zaw 3-D na zasilaniu instalacji.

Opublikowano (edytowane)

Moc PC zależy od temp.zewn.Jak widać z załączonego wykresu  moc 10kw jest osiągalna powyżej temp.zewn.-7 Punkt biwalentny dla mojego budynku to aż -13 Wiadomo poniżej tej temp.PC wspomoże się grzałkami,w moim przypadku źródłem szczytowym będzie kocioł gazowy 

Screenshot_20241219-093043.jpg

Opublikowano

I dobrze, ale zauważ, że delta T jest = 5C i tego trzeba się trzymać, należy ustawić taką temp zasilania aby delta temp przepływu spadła z obecnych 2,5C do 5C.

Obecnie w buforze woda z powrotu inst miesza się z wodą zasilającą z PC i spada delta temperatur na zasilaniu PC, przy niektórych PC tak niska delta powoduje alarm PC lub regulację PWM pompy w PC, tak aby delta T dążyła DO 5C 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, sambor napisał(a):

I dobrze, ale zauważ, że delta T jest = 5C i tego trzeba się trzymać, należy ustawić taką temp zasilania aby delta temp przepływu spadła z obecnych 2,5C do 5C.

Obecnie w buforze woda z powrotu inst miesza się z wodą zasilającą z PC i spada delta temperatur na zasilaniu PC, przy niektórych PC tak niska delta powoduje alarm PC lub regulację PWM pompy w PC, tak aby delta T dążyła DO 5C 

Dziękuję za pomoc.Mowiąc "należy ustawić taką temp.zasilania aby delta temp.przepływu spadła z obecnych 2,5Cdo 5C "masz na myśli ustawienie temp.na odbiory na instalację z bufora?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, sambor napisał(a):

Tak jak piszesz.

Ustalenie odpowiedniej temp.zasilania polegałoby na manewrowaniu krzywymi grzewczymi?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano
11 godzin temu, sambor napisał(a):

10 godzin temu, Uzytkownik2 napisał(a):

Dziękuję za pomoc.Mowiąc "należy ustawić taką temp.zasilania aby delta temp.przepływu spadła z obecnych 2,5Cdo 5C "masz na myśli ustawienie temp.na odbiory na instalację z bufora?

Tu jest regulacja przepływami i to nie jest prosta sprawa. Podejrzewam, że na podłogówce masz za szybki przepływ i nie wychładza Ci wody.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, teres napisał(a):

Tu jest regulacja przepływami i to nie jest prosta sprawa. Podejrzewam, że na podłogówce masz za szybki przepływ i nie wychładza Ci wody.

W projekcie mam określone wydajności pomp na poszczególne kondygnacje a że mam pompy Wilo z wyświetlaczem mogę dość precyzyjnie ustawić na nich przepływy.Tez starałem się ustawić projektowe przepływy na rotametrach ale wygląda na to że nie można w miarę precyzyjnie tego dokonać bo "wałeczki"na rotametrach magnetycznych"skaczą jak pchły")Za poradą Tomekb przy ustawianiu starałem się przy pomocy metalowego przedmiotu sciągnać wałeczki w dół)Czyli powinienem zmniejszyć wydajności pomp na OP?Ale jak to się ma gdy czasami ogrzewane jest np tylko piętro bo parter osiągnął zadaną temp.i wtedy przepływ na OP jest "mały"powiedzmy przez pół i ta sytuacja nic nie zmienia.

Opublikowano

Z uwagi na to co napisałem w poprzednim poście myślę że manewrowanie wydajnością pomp obiegowych na OP nie jest wskazana,one muszą pracować ze stałym przypływem który musi zapewnić projektowe wartości na rotametrach.W tej sytuacji chcąc mieć wpływ na deltę pozostaje zmiana mocy=zmiana temp.zasilania.

Opublikowano (edytowane)

Chcąc zwiększyć deltę musiałbym podnieść temp.co może doprowadzić do przegrzania pomieszczeń, widzę tu jakieś błędne koło)W sumie o ile dobrze pamiętam przy aktualnych ustawieniach delta w obiegach OP jest zbliżona do projektowej czyli ok 4,5K

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, sambor napisał(a):

To trzeba zmniejszyć przepływy

Trzeba tak ustawić,  aby regulacja była tylko temperaturą zasilania

Ok rozumiem Dzięki A czy wystarczy zmniejszyć wydajności pomp czy trzeba zmniejszyć przepływy na rotametrach?

Edytowane przez Ryszard