Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam inwerter huawei 10 kW hybrydowy. Chcę dołożyć do tego magazyn energii również huawei Luna. Z tego co czytałem to mogę zainstalować maksymalnie 15 kWh (pomijam moc przyłącza). Pytanie, czy mogę zainstalować wieksza pojemność magazynu korzystając tylko z jednego falownika?

W ogóle dlaczego istnieje ograniczenie pojemności magazynu wzgledem mocy falownika?

Czy mozna naładować magazyn (15 kWh), następnie odpiąć go od zestawu, podpiąć kolejny, aby się ładował, a pierwszy czeka na rozładowanie w przyszłości?

Pozdrawiam.

Opublikowano

Przełączanie magazynów to nieporozumienie i działać nie będzie, co do reszty pytania, pytaj huaweia, bo ten system to dla mnie jakaś pomyłka.

Opublikowano

Tam można ze sobą połączyć maksymalnie 2 x 15kw do takich falowników. Znajdź instrukcję tam jest wszystko.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 13.12.2024 o 07:42, givampa napisał(a):

Witam. Posiadam inwerter huawei 10 kW hybrydowy.

Z tego co czytałem to mogę zainstalować maksymalnie 2x15 kWh.

Pytanie, czy mogę zainstalować wieksza pojemność magazynu korzystając tylko z jednego falownika?

To stare dane.

Są już nowe Luny, maksymalnie można rozbudować magazyn  od 7 kWh nawet do 84 kWh.

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Jednak stary falownik, nie zrobi sie automatycznie nowy, a kolega już takowy posiada.

Opublikowano (edytowane)

Deye i Sofar oferują pracę jako UPS, oraz pracę wyspową. 

Kupiłbym Deye z racji niskiej ceny i magazynu niskonapięciowego.

EDIT

PS Co do zabezpieczenia przed pracą wyspową, jest to parametr wymagany dla falowników podłączonych do sieci tak, aby nie pracowały jako wyspa podczas zaniku zasilania z sieci (nie oddawały prądu do sieci)

Takie zabezpieczenie (naturalnie pracują z aku UPS i zasilają dom).  Jeżeli jest inaczej, niech ktoś mnie poprawi.

Edytowane przez o6483256
  • Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, sambor napisał(a):

Większość hybryd ma inf o zabezpieczeniu przed pracą wyspową co to naprawdę oznacza?

Źródła rozproszone to mikro elektrownie fotowoltaiczne, nie mogą one pracować  wpięte do sieci, bez nadzoru i braku zdalnego wyłączania, przez operatora sieci, który dokonuje remontów na sieci ze względów bezpieczeństwa pracowników. 

Zabezpieczenia przed pracą wyspową są   oparte na detekcji pochodnej zmian częstotliwości lub na detekcji przesunięcia fazowego.

Po zaniku  prądu  falownik w ciągu 2 sekund   musi się wyłączyć lub zaprzestać wysyłać prąd do tej sieci zewnętrznej, do której jest wpięty.

Oczywiście falownik i cała instalacja może dalej pracować off-grid, jeżeli jest do tego przystosowana, ale już poza  zewnętrzną siecią.

Może w tym czasie  ładować magazyn energii, wysyłać prąd do autokonsumpcji, itd.

9 godzin temu, sambor napisał(a):

Doradźcie jaki zestaw brać aby układ mógł pracować jako na sieć lub jako UPS przy zaniku sieci?

A co ty chciałeś osiągnąć?

Może pooglądaj filmy tego wariata, on kombinuje jak kroić koszty budowy takich  i innych urządzeń.

https://www.youtube.com/@4nrgy/videos

A tu off-grid.

https://www.youtube.com/@4nrgy/search?query=off

A tu np. taki bardzo mikro zestaw..🤣

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Proponowanie tego kanału YouTube, jako dokształcenie kogokolwiek, to nie jest dobry pomysł. Autor tego kanału jest wyjątkowo niekompetentny, nawet jak na poziom początkującego odbiorcy. Do tego często opowiada bzdury które są szkodliwie dla użytkowników. 

Opublikowano (edytowane)

Napisz co  masz.

Jak koszty nie grają roli, to zadzwoń do Columbus Energy, pewnie działają w twoim regionie.

Dookoła mnie założyli kilka farm, które już ponad 5 lat działają z powodzeniem, dają dłuższe gwarancje.  

Edytowane przez Animus
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano

Skoro chce postawić, tzn. że raczej nic nie ma oprócz miejsca!

Opublikowano
2 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Proponowanie tego kanału YouTube, jako dokształcenie kogokolwiek, to nie jest dobry pomysł. Autor tego kanału jest wyjątkowo niekompetentny, nawet jak na poziom początkującego odbiorcy. Do tego często opowiada bzdury które są szkodliwie dla użytkowników. 

Dlatego napisalem wariat.

Nie skupiaj się na recenzowaniu moich wpisów, a na propozycjach dla @sambor-a.

takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

12 minut temu, o6483256 napisał(a):

Skoro chce postawić, tzn. że raczej nic nie ma oprócz miejsca!

To jeśli wiesz, czego on oczekuje, to napisz za niego.

Opublikowano

Wklejasz głupoty, to komentuję. Jak czerpiesz wiedzę od tego gościa, to pozostaje mi tylko Tobie współczuć 🤣

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, o6483256 napisał(a):

Wklejasz głupoty, 🤣

Co ty wiesz, w nogach śpisz.takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

Widzę, że jesteś konfliktowy kolo, a na początku  wydawało się, że jesteś bardziej zrównoważony.

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Co Ty nie powiesz 😂

Z tymi nogami to faktycznie, tyczy sie Ciebie, bo już nie raz dałeś popis swojej elokwencji 😂

Pozdrawiam i Wesołych Świąt!

Opublikowano (edytowane)

Brnij dalej, żałosne, bez komentarza.

takaemotka.gif.34443f94561d304b2bbe326a0eb09f5d.gif

Edytowane przez Animus
  • Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Animus napisał(a):

Napisz co  masz.

Dużo dobrych chęci, ok 300+ 200 +300m2 dachów + ok 1ha gruntu, o koniach, psach i kotach nie wspomnę.  

Za "mądre " rady daję minusa.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, sambor napisał(a):

Za "mądre " rady daję minusa.

Zaryzykuję.😄

Ten grunt mnie intryguje,  nie pchałbym się na te dachy.

Masz tam dobre warunki a budowę farmy?

Za pisanie sprzecznych informacji też dam minusa.😄

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Farma się nie opłaca, lepiej wychodzi się na domkach 1- rodzinnych.

Ale to przyszłość.

Natomiast na dachu trochę się boję ze względu na częste, bardzo silne wiatry.

Największym ograniczeniem jest zasilanie podstawowe, a raczej przydział en el- raptem całe 6kW.

Opublikowano (edytowane)

Stawiaj na gruncie, łatwiej odśnieżyć i serwisować. Tylko jak zamierzasz stawiać hybrydę, to weź pod uwagę, że magazyn powinien stać w pomieszczeniu w którym zimą jest "ciepło". Wtedy odległość od PV do falownika/magazynu ma znaczenie.

Edytowane przez o6483256
Opublikowano (edytowane)

Twoja moc przyłączeniowa to 6kW.

Masz tam 3f?

Cytat

a raczej przydział

To raczej  wniosek o zwiększenie mocy przyłączeniowej nie wchodzi w grę, ze względu na przekroje.

Cytat

Farma się nie opłaca

Jak komu, ja bym dobił do 50 kW, tylko nie mam gdzie tego stawiać.

Cytat

lepiej wychodzi się na domkach 1- rodzinnych

Myślałem o montażu na trackerach.

Edytowane przez Animus
Opublikowano

Zapoznaj się z możliwościami Victron-ów. Gdziekolwiek zaczynam kopać temat niezależności energetycznej, w większości przypadków zachaczam o ten sprzęt.