Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

a nie możesz wejść w ustawienia serwisowe i tam sprawdzić co można zmienić?

Opublikowano

Pisałem do serwisu Tech-a i dostałem instrukcję sterownika,która dość mocno się różni od tej co podałem wcześniej.Na nniej faktycznie brak modulacji..Trochę to dziwne.ST-978T aktualny.pdf

Opublikowano
2 godziny temu, CeKris napisał(a):

Pisałem do serwisu Tech-a i dostałem instrukcję sterownika,która dość mocno się różni od tej co podałem wcześniej.Na nniej faktycznie brak modulacji..Trochę to dziwne.ST-978T aktualny.pdf

Bo to instrukcja dla kotła z podajnikiem na ekogroszek. 

Opublikowano

Olej tę modulację, po prostu ustaw mniejszą moc. O połowę. I zwiększ histerezę CO.

Ten sterownik nie wygląda na bardzo mądrą konstrukcję, zastanawia mnie czemu tak szybko kocioł się wychładza. Czy może pompa CO chodzi cały czas? Niektórzy producenci  prześcigają samych siebie w durnych pomysłach, na przykład takich żeby wygaszać kocioł  ale broń boże nie wyłączac pompy - tak żeby za 5 minut znów był powód go rozpalić.
Kocioł pewnie lepiej by pracował  ze sterownikiem pokojowym, tzn zakładam ze jak w mieszkaniu jest ciepło i termostat daje sygnał żeby nie grzac to kocioł się wygasi i tak zostanie. 

Opublikowano

Masz źle dobrane parametry podtrzymania. Tam nie ma modulacji. Po osiągnięciu zadanej kocioł przechodzi w podtrzymanie. I ten stan ma być tak ustawiony aby nie powodował wzrostu temperatury. Musisz podać więcej info jak masz tam Wszystko ustawione bo co instrukcja to inne informacje. Kiedy dokładnie wchodzi w podtrzymanie a kiedy w wygaszanie. Skoro nie masz modulacji to albo walczysz z podtrzymaniem albo starasz się go od razu odstawić.

Opublikowano

Ciekawe jak kociołek przeszedł badania jak tam muszą wykazać sprawność w zakresie mocy 30-100%

• Zgadzam się 1
Opublikowano
Godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Olej tę modulację, po prostu ustaw mniejszą moc. O połowę. I zwiększ histerezę CO.

Muszę olać,bo jej nie ma.Co znaczy zmniejszyć moc...zmniejszyć moc wentylatora na palniku?

Godzinę temu, pastor napisał(a):

Masz źle dobrane parametry podtrzymania. Tam nie ma modulacji. Po osiągnięciu zadanej kocioł przechodzi w podtrzymanie. I ten stan ma być tak ustawiony aby nie powodował wzrostu temperatury. Musisz podać więcej info jak masz tam Wszystko ustawione bo co instrukcja to inne informacje. Kiedy dokładnie wchodzi w podtrzymanie a kiedy w wygaszanie. Skoro nie masz modulacji to albo walczysz z podtrzymaniem albo starasz się go od razu odstawić.

Chyba się tak nie da,żeby temperatura nie wzrosła przy podtrzymaniu.On się wygasza jak temp CO podniesie się o 5st.C(5.1.2)A moje parametry to:

-czas podawania 3s(ustawione przez producenta)

-przerwa podawania 15s

-siła nadmuchu 33%

-przerwa podtrzymania 20s

-wentylator w podtrzymaniu 31%

Widzę,że w instrukcji pisze o wykresach(5.11).Przez to można się dowiedzieć ile razy na dobę piec się odpala.No niestety ja tej funkcji nie mam.Okroili mi ten sterownik na maxa.

1 godzinę temu, nightwatch napisał(a):

Kocioł pewnie lepiej by pracował  ze sterownikiem pokojowym, tzn zakładam ze jak w mieszkaniu jest ciepło i termostat daje sygnał żeby nie grzac to kocioł się wygasi i tak zostanie. 

Możliwe,że tak.jak pisałem wcześniej.Napisałem do serwisu Stalmarka jakie regulatory pokojowe są dedykowane pod ten sterownik.Dostałem odpowiedź,że przy termostatach na grzejnikach nie przewidują regulatorów.WTF?

6 godzin temu, Gonzo19 napisał(a):

a nie możesz wejść w ustawienia serwisowe i tam sprawdzić co można zmienić?

W tych ustawieniach jest tylko wybór kotła i jego mocy(10,15,20KW)

Opublikowano (edytowane)

Chodzi o zmniejszenie podawania peletu razem ze zmniejszeniem nadmuchu

A sterownik pewnie obsługuje każdy standardowy regulator pokojowy typu wlacz/wyłącz, powinien mieć złącze do tego. Stalmark nie ma pojęcia czy masz głowice na kaloryferach czy nie, więc ich mądrości można sobie wsadzić 

No chyba że funkcje termostatu też zablokowali.. tak na wszelki wypadek,   gdybys miał głowice na kaloryferach 

Edytowane przez nightwatch
  • Lubię to 1
Opublikowano

Co ty masz za instrukcję? Nie lepiej zajrzeć do tej właściwej?
Co tam ci odpisuje producent to jedno a twoja instalacją i sposób sterowania to drugie. Znać sterownik a go zrozumieć to też dwie różne rzeczy. Co się czepiłeś tych wykresów??? W instrukcji jasno napisane jest jaki możesz regulator pokojowy założyć.

Opublikowano
17 minut temu, nightwatch napisał(a):

A sterownik pewnie obsługuje każdy standardowy regulator pokojowy typu wlacz/wyłącz, powinien mieć złącze do tego. Stalmark nie ma pojęcia czy masz głowice na kaloryferach czy nie, więc ich mądrości można sobie wsadzić 

Czyli ztego co piszesz,to mój piec chodzi na moich ustawieniach na 1/3 mocy?

Co do regulatora,to akurat przedstawiłem im moją instalację i wspomniałem o termostatach,dlatego,że sam nie jestem pewien czy regulator pokojowy jest potrzebny przy nich.

7 minut temu, pastor napisał(a):

Co ty masz za instrukcję? Nie lepiej zajrzeć do tej właściwej?

A która to właściwa teraz?

8 minut temu, pastor napisał(a):

Co się czepiłeś tych wykresów???

Bo skoro pisze w instrukcji o nich to chce je mieć

Opublikowano

Mówiłem, że sterownik nadaje się do kubła. 

Tak będziesz się męczyć do końca sezonu? 

Opublikowano
Bo skoro pisze w instrukcji o nich to chce je mieć

W instrukcji sterownika od twojego kotła nic nie jest napisane o wykresach. Weź do ręki dobrą instrukcję. Jest i na stronie techa i stalmarka
Opublikowano
10 minut temu, lenas1 napisał(a):

Mówiłem, że sterownik nadaje się do kubła.

Myślę,że sterownik dalej posiada modulację,tylko,że został okrojony taką wersją.Choć ja od początku modulacji nie miałem.Są dwie instrukcje obsługi tego samego sterownika.Jedna ta ostatnia okrojona,druga ta wcześsniejsza,gdzie pisze o modulacji.Wysłałem do Techa tą rozbudowaną i zapytałem co to jest?Czekam na odpowiedź.Jeszcze poproszę o kody do menu serwisowego.

10 minut temu, lenas1 napisał(a):

Tak będziesz się męczyć do końca sezonu?

Trzeci sezon leci

5 minut temu, nightwatch napisał(a):

Sprawdz sytuację z tym termostatem pokojowym, czy jest złącze i opcja w sterowniku żeby go włączyć.

Jest (instrukcja 6.2.6)

9 minut temu, pastor napisał(a):

W instrukcji sterownika od twojego kotła nic nie jest napisane o wykresach. Weź do ręki dobrą instrukcję. Jest i na stronie techa i stalmarka

O trzecia instrukcja.Faktycznie nie ma nic o wykresach.I masz rację,że chyba to ta właściwa.

ST_9765_978_T_Stalmark_ed0af40910.pdf

Opublikowano
W dniu 9.12.2024 o 20:10, nightwatch napisał(a):

Zmniejszyłem moc wiatraka do 20%.Jasność czujnika ognia wacha się w okolicy 2500-4000

Nie wiem jaka jest prawidłowa wartość.Wcześniej przy 30% jasność oscylowała w okolicy 1000-2300 Jaka jest u Was?

Opublikowano

@shogunzlasazobacz wyżej, o tym Ci właśnie ostatnio wspominalem. Nigdy więcej do ręki Trochę Elektroniki Choinkowej. Wróciły stare standardy które mnie tak do tego zrazily. Lat temu X było podobnie sterownik miał taką samą nazwę a co.jakis czas co.innego w sobie, raz były strefy a raz nie, a to procentowe sterowanie dmuchawa a to biegi a sterownik nazwa ta sama. Koszmar dla serwisu. 

Do kolegi, który pyta dlaczego tak jest. Jakiś czas temu zarysował się trend aby pelleciaki wchodziły w podtrzymanie,  bo mogą wówczas spalić mniej jak przy pracy rozpal-wygas. 

Także skoro masz taką wersję softu dobierasz nastawy tak, aby wolniej dobijał a podtrzymanie w sposób nie przebijający nastawy kotła >5st.C

• Lubię to 1