Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, PioBin napisał(a):

kociol posiada modulacje 3-10kW wedlug tych dokumentow ktore zalaczyles

Niestety nieaktywna dla St-978t .Została usunięta.Pisałem do techa i stalmarka.

Edytowane przez CeKris
Opublikowano

Tylko zamkniete pod kodami,bo nie chca ci doradzic.Mialem na plumie w szkole tak samo.Tu posukalem kodow,zaraz szerokie menu ustawien do tej pory skryte i szmiga.

Opublikowano
11 minut temu, CeKris napisał(a):

Została usunięta.

Kto?

To jest kociol z dokumentami 5klasy i Ecodesign?

Opublikowano

Tak dokładnie

Opublikowano
1 godzinę temu, PioBin napisał(a):

Wedlug dokumentacji ktora zalaczyl jest a Ty dalej swoje

Dokumentacja swoje, a realia swoje. Ważne są realia, a nie reklama.

Opublikowano
Godzinę temu, CeKris napisał(a):

Tak dokładnie

Na jakiej podstawie i kto usunal? Twierdzisz ze usunieto wiec kto to zeobil?

To nie jest smieciuch zeby nie miec modulacji. Na kociol wystawione sa dokumentu i certyfikaty wiec cos tu grubo smierdzi albo tylko instalator ci czegos nie wytlumaczyl i cie robi w …

Opublikowano

Instalator niczego nie usunął.Zainteresowałem się tym jak na forum pisali o modulacji,więc zacząłem szukać.Nie znalazłem więc postanowiłem psiłkować się serwisem.Pisałem do Tech-a i Stalmarka i dostałem taką odpowiedź,że modulacja została usunięta w ST-978t.Przez kogo to pewnie oni tylko będą wiedzieć.Możliwe,że przeszkadzało im częste tłumaczenie użytkownikom jak ustawić taką modulację więc usuneli i pozbyli się problemu.Może jest jakiś kod aby to odblokować?

Opublikowano

Chlopie kupiles kociol z certyfikami wiec domagaj sie od producenta funkcjonalnosci jaka posiadal przy testach na ktorych byl a nie szukasz pomocy na forum.

Moze wystarcza “kody” ale to powinien dac ci producent kotla/sterownika.

Opublikowano

@CeKris spore to zapotrzebowanie  jak na ten metraż , widzę że dach nie ocieplony .

Powiem szczerze że ja mam mniejsze .

Jak to tam jest z tym sterownikiem ,faktycznie nie masz podglądu na jakiej mocy chodzi kocioł w danym momencie , nie schodzi ci z mocą gdy kocioł zbliża się do zadanej ?

Co to jest te podtrzymanie ? , wygasza się ten kocioł czy nie?

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Kordjano napisał(a):

Co to jest te podtrzymanie ?

"...Cykl podtrzymania utrzymuje ogień na palenisku i jednocześnie hamuje dalszy wzrost temperatury na kotle. Kocioł przechodzi w cykl podtrzymania po osiągnięciu temperatury zadanej na sterowniku.

Zakończenie cyklu podtrzymanie następuje po obniżeniu temperatury zadanej kotła o wartość histerezy.

Czas trwania cyklu podtrzymania w głównej mierze zależy od zapotrzebowania instalacji na ciepło (im większe zapotrzebowanie tym okres podtrzymania może być krótszy i odwrotnie, przy niskim zapotrzebowaniu instalacji np. dogrzewanie samego zasobnika ciepłej wody użytkowej, cykl podtrzymania może się znacznie wydłużyć).

Źle dobrane parametry podtrzymania np. zbyt częste przedmuchy, mogą skutkować przegrzewaniem się kotła. Parametry, które odpowiadają za nastawy podtrzymania są dokładnie opisane w instrukcji obsługi sterownika..."

Godzinę temu, Kordjano napisał(a):

wygasza się ten kocioł czy nie?

Wygasza się,ale tak jak pisałem rozpala się po paru minutach w zależności od zapotrzebowania na ciepło.Pewnie jakby było -20st to by cały czas chodził w podtrzymaniu.

Edytowane przez CeKris
Opublikowano

Ten tryb podtrzymania masz ustawialny ? 

Po jakim czasie kocioł się wygasza  jak kocioł nie nadąży się schłodzić o histerezę ?

Jak by było minus 20 raczej nie chodził by cały czas w podtrzymaniu bo kocioł szybciej by się ochłodził o histerezę i podją by pracę .

Jak nie znajdziesz modulacji , albo zmniejszenia mocy  to tak będzie chodziło , chyba że wydłużysz podtrzymanie by dać czas na schłodzenie kotła , jak zwiększysz temperaturę zadaną oraz histerezę kotła np 20st, kocioł nie odpali się za kilka minut tylko kilkanaście, u mnie to nie dawało korzyści u innych niby zdawało egzamin .

Przy termostacie pokojowym jak ustawisz histerezę 1st będą duże amplitudy , będzie nie komfortowo z pewnością , nawet jak ustawisz minimalną np jedną dziesiątą stopnia to może być w miarę komfortowo ,wahnięcia będą zdecydowanie mniejsze , ale nadal będą bo jak się kocioł wychłodzi to potrzebuje chwilę czasu by się odpalić nagrzać by wystartować pompę co .

Jak temperatura szybko spada w pomieszczeniu bo dom słabo docieplony to kocioł i tak dość często będzie się odpalał przy tak małej histerezie termostatu , chyba że będziesz miał opcję że po osiągnięciu temperatury zadanej w pomieszczeniu wyłączy sie pompa co a nie kocioł ,kocioł wygasi się po osiągnięciu swojej zadanej i ustawisz histerezę kotła 20st wtedy przy braku odbioru ciepła kocioł dość długo wytrzyma w postoju i będzie gotowy szybko podać ciepło na grzejniki , wszystkie te niedoskonałości w dzialaniu termostatu pokojowego rozwiązuje bufor , no ale.

Opublikowano

To się Tech popisał. 

Pozostało, albo się z nimi dogadać, albo zmiana sterownika. 

Sterownik w pelleciaku bez modulacja to złom. 

Opublikowano

Ale masz bufor. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Kordjano napisał(a):

Ten tryb podtrzymania masz ustawialny ? 

Tak to jest ustawialne.Kocił mam ustawiony na 65 st.C i histereze na 5 st.Po osiagnięciu 65 st. kocioł przechodzi w tryb podtrzymania.I tak pomalutku dobije do 68 st.Wtedy się wygasza.tak więc ma 8 st. na postój.I tak stoi wygaszony ok 30 minut.

9 godzin temu, lenas1 napisał(a):

Pozostało, albo się z nimi dogadać, albo zmiana sterownika. 

Wątpię w to pierwsze,a zmiana sterownika hmmm...myślałem o tym,bo i tak jest już po gwarancji.Tylko jaki dopasować do tego palnika?

Edytowane przez CeKris
Opublikowano

Np. SKZP-05

Opublikowano

Jest tylko takie Menu serwisowe to znaczy ekran producenta.Niewiele jednak na nim jest.

menu serwisowe.jpg

Opublikowano

To menu w tym sterowniku to masakra. 

Dawno bym to wyrzucił do kubła. 

Opublikowano

Kolegę ratuje tylko bufor, skoro sterownik jest bez modulacji. Kocioł jak wspomniano wcześniej zbyt przewymiarowany.
Z drugiej strony kto sprzedaje takie buble?
A najgorsze kto polecił Koledze ten właśnie kocioł z tym sterownikiem?

Opublikowano

Zakładamy, że osoba trafiającą tutaj wyczerpała wszystkie dostępne kroki ratunku wraz z przestudiowaniem instrukcji.

Opublikowano (edytowane)

Wg mnie nawet jak jest jak piszecie, że sterownik nie obsługuje modulacji, to nadal ma możliwości regulacji mocy - ręcznie. 
Ale autor wątku trzy lata użytkuje sprzęt i nie ma pojęcia jak to działa. Dlatego pytam o instrukcję. Sterownik można wymienić, ale nie ma na rynku takiego co wszystko wie po wyjęciu z pudełka i nie wymaga żadnej obsługi.

Producenci też tu ponoszą winę, coraz to bardziej skomplikowane te sterowniki, coraz bardziej 'od czapy' mają opcje (całka spaliny??? WTF), widać nawet po pytaniach na forum że ani pytający ani odpowiadający nie mają specjalnego pojęcia jak konkretnie to działa.

Edytowane przez nightwatch
Opublikowano

Kolego ja swój sterownik znam bardzo dobrze, ale początki nie były kolorowe.
Trzeci sezon już leci i pamiętam, że w połowie pierwszego już znałem wszystko jak trzeba.

Opublikowano
30 minut temu, nightwatch napisał(a):

Wg mnie nawet jak jest jak piszecie, że sterownik nie obsługuje modulacji,

Instrukcja podaje ze obsluguje.

Prawdopodobnie trzeba wejsc do wlasciwego menu i zmienic algorytm - tylko i az tyle.

Patrz instrukcja punkt 7.3 oraz 10.1.

To nie moje “zadanie” aby znalesc wlasciwy kod jesli jest potrzebny.

Jesli natomiast urzadzenie zostalo pozbawione tej opcji przez producenta (w co watpie!) to juz grubsza sprawa dla prawnikow.

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PioBin napisał(a):

Jesli natomiast urzadzenie zostalo pozbawione tej opcji przez producenta (w co watpie!) to juz grubsza sprawa dla prawnikow.

Takie dostałem infoormacje z serwisów,że modulacja została usunięta.Może ktoś kto posiada ten sterownik się wypowie jeszcze,bo one były montowane w eko silverze.Tak samo pytałem o wykresy czy występują w tym sterowniku.Kolega posiada podobno ten sam sterownik co ja i piec ekobox 15kW i do wykresów może wejść.Ja niestety nie.Poniżej link do tematu,post #627

1 godzinę temu, liban napisał(a):

Kolego ja swój sterownik znam bardzo dobrze, ale początki nie były kolorowe.

Ja też

Edytowane przez CeKris