Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Posiadam piec na pellet Eko box2 10 kw.Palę już nim trzeci sezon.Wszystko jest okej,tylko irytuje mnie częste rozpalanie pieca.Wydaje mi się,że okoła 20 razy na dobę(nie wiem gdzie to sprawdzić).Spalanie też nie małe moim zdaniem,bo w listopadzie połknął 30 worków Olczyka,a przecież było mało mrozów.Moja istalacja,to same grzejniki z termostatami na pow.80m2.Jest zawór 4D z siłownikiem.Jest pogodówka i są pompy CO,CWU i kotłowa.Instalacja raczej wzorowa.Bojler 100l.

-Temperatura zadana 65 st C

-histereza 5 st.C

-temp, CWU 45 st.C/histereza 10st.C

Piec odpala się po spadku temp.CO o histerezę i dość szybko przechodzi do podtrzymania.Jenak wykonuje to moim zdaniem za często.Dom ocieplony

. Tak sobie myślę jeszcze nad regulatorem pokojowym,jednak nie wiem czy to coś zmieni?Jak myślicie?Co tu jeszcze dodać?

Edytowane przez CeKris
Opublikowano

Masz małą histerezę kotła więc nie ma sie co dziwić że kocioł często się odpala ,pojemność wodna kotła pewnie za wielka też nie jest . Od termostatu pokojowego możesz mieć mniejszy komfort cieplny .

Opublikowano
3 godziny temu, CeKris napisał(a):

Moja istalacja,to same grzejniki z termostatami na pow.80m2

10 kW to za duża moc kotła na 80 m2 z ociepleniem. Dlatego często się włącza i dużo pali.

56 minut temu, Kordjano napisał(a):

Masz małą histerezę kotła więc nie ma sie co dziwić

Histereza tu nie wiele zmieni przy tak przewymiarowanym do zapotrzebowania kotle.

• Przydało się 1
Opublikowano

@Piecuch19 U ciebie to nic nigdy się nie zmieni , to co miał sobie kupić piec pelletowy 5kw , znasz taki?

Może mu doradzisz palenisko zmniejszyć ,cegłami wyłożyć , bufor same straty przecież .

• Zgadzam się 2
Opublikowano

Obiektywnie stwierdzam fakt - bez czarowania o histerezach.

• Przydało się 1
Opublikowano

Ja też mam przewymiarowany a jestem mega zadowolony , a i przed założeniem bufora źle nie miałem .

Mnie ogrzewanie kosztuje 3tony pelletu po 1000zł za tonę , Ty chyba wiecej musisz wydać z tego co pisałeś .

Opublikowano (edytowane)

Mam więcej do ogrzania niż Ty. Ile Cię kosztuje 1 kWh?

Podpowiedź autorowi tematu gdzie kupić pellet po 1000zl/tona bo mu za dużo pali. 

Edytowane przez Piecuch19
Opublikowano

Więcej nie więcej ,dom  nie jest w nowych standartach 10na 10 m razy parter pietro , poddasze nie jest tak mało .

Popacz na ogłoszenia a zobaczysz że idzie kupić pellet za 1000 ,1100 zł za tonę nawet z dostawą i to całkiem przyzwoity ,przynajmniej w małopolsce , a nie pisz o jakiś kosmicznych cenach pelletu z przed dwóch lat .

• Lubię to 1
Opublikowano

Można dołożyć bufor 200-300l ale można też spróbować zmniejszyć moc max na 5-6kw i zwiększyć histereze na 15stopni powinno coś pomóc. 

Opublikowano

Dołożyć bufor, i kocioł niech pracuje na pełnej mocy. Wzrośnie ekonomika a i ilość rozpaleń spadnie. Jedyne rozsądne wyjście.

Opublikowano
9 godzin temu, CeKris napisał(a):

Tak sobie myślę jeszcze nad regulatorem pokojowym,jednak nie wiem czy to coś zmieni?Jak myślicie?Co tu jeszcze dodać?

Spokojnie.

Prawdopodobnie kociol jest za duzy.  Wejdz na strone https://cieplo.app i wypelnij rzetelnie aby zobaczyc czy faktycznie tak jest czy problem w instalacji.

Podniesienie temp. kotla i zwiekszenie histerezy spowoduje mniej rozpalen, wynik nie bedzie oszalamiajacy.

Praca od termostatu pokojowego spowoduje kolejne mniej rozpalen ale kosztem histerezy temperatury w budynku.

Instalacja bufora spowoduje ze odpali sie raz/dwa na dobe , bedzie pracowal na optymalnych ustawieniach a w domu bedzie caly czas zadany komfort cieplny.

• Przydało się 1
Opublikowano

Po założeniu sterownika pokojowego zużycie paliwa powinno spaść. U mnie przynajmniej tak było.
I bez paniki, kocioł 10kw nie jest przewymiarowany. Może za dużą moc ma ustawioną.
Napisałeś że masz perfekcyjną instalację więc może nie zaczynaj jej przerabiać bo ktoś na forum coś powiedział. Masz tam tyle szpeju, sterownik z obsługą wszystkiego co się da wymyślić, zawory, pompy  - naprawdę nie da się nic więcej z tego wycisnąć niż włącz-wyłącz?

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano
57 minut temu, PioBin napisał(a):

Spokojnie.

Prawdopodobnie kociol jest za duzy.  Wejdz na strone https://cieplo.app i wypelnij rzetelnie aby zobaczyc czy faktycznie tak jest czy problem w instalacji.

Podniesienie temp. kotla i zwiekszenie histerezy spowoduje mniej rozpalen, wynik nie bedzie oszalamiajacy.

Praca od termostatu pokojowego spowoduje kolejne mniej rozpalen ale kosztem histerezy temperatury w budynku.

Instalacja bufora spowoduje ze odpali sie raz/dwa na dobe , bedzie pracowal na optymalnych ustawieniach a w domu bedzie caly czas zadany komfort cieplny.

To chciałem koledze uświadomić [ zanim piecuch mnie nieco poirytował ze swoimi mądrościami ]

• Lubię to 1
Opublikowano

Dziękuję za zainteresowanie.

1 godzinę temu, PioBin napisał(a):

Według wyliczeń wyszło mi 13,6Kw  https://cieplo.app/wynik/2d9hx

Co do histerezy,to serwisant zalecił mi właśnie max taką,aby kocioł szybko przeszedł do podtrzymania.Jak zalecił tak zrobiłem.

5 godzin temu, ManiekBasick napisał(a):

można też spróbować zmniejszyć moc max na 5-6kw

Jak to zrobić?Wogóle skąd mam wiedzieć z jaką mocą pracuje kocioł?Chyba nie mam takich danych.

9 godzin temu, Kordjano napisał(a):

Od termostatu pokojowego możesz mieć mniejszy komfort cieplny

No właśnie dlaczego?

Napiszę co wynika z moich obserwacji.W lecie przy trybie letnim nie załączyłem "funkcji rozpalania" i kocioł odpalał się po spadku temp.CO o histereze zamiast o histereze CWU.Palił 3 worki pelletu na tydzień na samo CWU.Po załączeniu tej funkcji spalanie spadło do 1 worka na 5dni.Dlatego pomyślałem o regulatorze pokojowym od którego piec by się odpalał po spadku histrezy w pokoju.Funkcja odpalania wtedy musi być aktywna.Nie wiem czy dobrze kombinuję,ale nie mam innych koncepcji.

Opublikowano

@sambor ja optymistycznie przyjmuje ze dawka rozpalajaca (lacznie z wygaszaniem) idzie „w komin”. Ps. Dolicz prad grzalki na kazdy start.

Dawka na rozpalenie u mnie to 90g.

To co podaje nie jest mierzalne wiec pozostaje mi intuicja.

Opublikowano
5 minut temu, PioBin napisał(a):

To co podaje nie jest mierzalne wiec pozostaje mi intuicja.

To nie masz podanego zalecenia producenta?

Ja mam że ma być 100ml pelletu, ile to gram ? - pewnie ok 60-70g

Opublikowano
1 godzinę temu, CeKris napisał(a):

Według wyliczeń wyszło mi 13,6Kw

13,6 kW to na średnio dobową -20'C a takiej w Polsce nie ma. U Ciebie 6,4 kW jest przy średnio dobowej 1,4'C i to jest właściwa moc dla Ciebie żeby kocioł mało palił. Patrz na "przeciętną moc grzewczą" , a nie na -20 C. 

Ale nie irytuj się bo tu 90% kotłów pelletowych jest mocno przewymiarowanych ( bo hydraulik tak kazali). Potem do tego zakładają bufory, bo te kotły nie mają takiej modulacji jak napisał producent w reklamie.

Opublikowano
12 minut temu, sambor napisał(a):

To nie masz podanego zalecenia producenta?

Ja mam że ma być 100ml pelletu, ile to gram ? - pewnie ok 60-70g

Zalecenie to 90g

Chodzi o to ze nie wiem czy kazde rozpalenie idzie w komin taka ilosc energii. Nie mam jak tego zmierzyc.

@CeKris kociol nie jest orzewymiarowany jak bylo pisane powyzej.

Spokojnie modulacja powinna obskoczyc zapotrzebowanie ktore masz teraz.

PS. Zalozenia ze dobrze wpisales dane budynku.

10 godzin temu, Piecuch19 napisał(a):

10 kW to za duża moc kotła na 80 m2 z ociepleniem. Dlatego często się włącza i dużo pali.

I co za duzy?

Opublikowano
20 minut temu, PioBin napisał(a):

Eko Box 2 nie pracuje w modulacji.

Opublikowano
35 minut temu, PioBin napisał(a):

Zalecenie to 90g

Chodzi o to ze nie wiem czy kazde rozpalenie idzie w komin taka ilosc energii. Nie mam jak tego zmierzyc.

@CeKris kociol nie jest orzewymiarowany jak bylo pisane powyzej.

PS. Zalozenia ze dobrze wpisales dane budynku.

I co za duzy?

Tak o 50% za duży ( modulacji brak). Tak jak u Ciebie - trzeba doinwestować bufor przy przewymiarowanych kotłach.

Opublikowano

Przewymiarowany kociol to Ty masz i dlatego żenujące wyniki i ratujesz sie mokra trocina aby bylo pseudo tanio.

@cekris zalacz dtr kotla, instrukcje i wiecej danych o sterowniku i o kotle.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Poki za modulacji uwažasz miarkownika,to bože chroň.

Modulacja mocy bedzie ukryta pod jakims haslom,bo serwisanci nie chcieja ludziom doradzac z tym.

Edytowane przez bercus
Opublikowano
Godzinę temu, PioBin napisał(a):

@cekris zalacz dtr kotla, instrukcje i wiecej danych o sterowniku i o kotle.

W załącznikach wszystkie dane

DTR_EKO_BOX_ver9_czb.pdf KARTA_EKO_BOX_04.pdf ST-978T.pdf

Opublikowano

@CeKris kociol posiada modulacje 3-10kW wedlug tych dokumentow ktore zalaczyles. Wedlug danych ktore wpisales do strony cieplo.app potrzebne jest obecnie 5-6kW. Wiec idealnie pasuje.

To teraz potrzebny schemat Twojej kotlowni.

Sterownikiem i jego ustawieniami teraz sie zajme bo nie mam az tyle czasu, ale ktos z innych kolegow na forum pomoze w jego ustawieniach bo byc moze tutaj lezy problem.

Godzinę temu, Piecuch19 napisał(a):

Tak o 50% za duży ( modulacji brak)

Wedlug dokumentacji ktora zalaczyl jest a Ty dalej swoje.