Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak lubi dystrybutor.Wyszle ci blaszke odznaka.

• Haha 3
Opublikowano

@AO49 Nie mam takiej metody , ale skoro wiesz ze straciłeś 120 kwh to znaczy że coś tam kontrolujesz , skąd to wiesz ? jakieś powiadomienie Ci przysłali ? 

Generalnie patrzę na licznik dwukierunkowy ile pobrałem ile oddałem w sieć , mam spore potrzeby i z reguły w zimie skromną nadwyżkę wyciągam z naddatkiem ,raczej staram się by dużo od nich nie nabrać .Suma sumarum jakieś skromne opłaty wychodzą mi za prąd , a zużycie prądu roczne mam na poziomie 9 do 9.5  tysiąca kwh .

Syn coś tam klika , można zobaczyć ile wdanym dniu czy miesiącu jest oddane a ile pobrane ,liczyć przeliczać ja. jestem za stary i nie chce mi się tracić czasu na takie skrupulatne wyliczanki ,mam ciekawsze zajęcia .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Kol @Kordjanoto jest proste do sprawdzenia jeżeli masz fakturę to tam są tabele na których jest wykazane ile wprowadzasz w każdym miesiącu, jest też stan ile masz w magazynie jest też wykaz ile pobrałeś i jeżeli nie wykozystaleś w ciągu roku wprowadzonych kw np  wrzesien 2023 wprowadzileś 300kW to do konca 08 2024 musisz je wykorzystac jezeli zostało 120kW to  we wrześniu 2024 już się kasują. To wszystko jest w papierowych fakturach które sobie drukuję.

Pozdrawiam 

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 3.01.2025 o 13:50, Animus napisał(a):

Masz tam przynajmniej dwa wielkie mostki termiczne.

Mam dostęp do profesjonalnej kamery termowizyjnej i niestety to tych mostków termicznych jest trochę więcej. Jeżeli chodzi o spalanie, to się pokrywa z tym co pokazuje cieplowlasciwie. Przecież ja nie jestem przeciw ociepleni domów, ale  to o czym pisał wcześniej  @maronka czyli czas zwrotu też jest ważny. Niestety nie wiemy, co będzie za 5 czy 10 lat.

W necie jest wiele sprzecznych info odnośnie ociepleniu styropianem ściany trójwarstwowej z wełną, jeżeli ktoś mnie uspokoi i napisze ocieplaj, to tak, dam te 15 cm styropianu. Zrobię to sam, bo sam ten dom wybudowałem.