Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie o to chodzi,że w salonie przedpokoju i łazienkach jest temp.ok.24-25 st.podlogi. a w sypialniach 18-19 st ma podłoga i nie może być więcej ze względu na mały bieg pompy jak większy bieg to kocioł wariat.

Temat do zamknięcia dzięki wszystkim.

Opublikowano

Trzeba wyregulować przepływ, ustawić odpowiednią moc pompy, ale i tak będzie zalewać kocioł zimnym czynnikiem, a sterownik będzie mieszał zaworem 4D. I tak w kółko. Trzeba odseparować zimny powracający czynnik, a potem ustawić przepływ dla pętli podłogowych.

No trochę jest roboty, ale warto bo jeszcze nie jest tak zimno.

Powodzenia i pozdrawiam.

Opublikowano

Gdyby włączył pompę CWU na stałe, to powrót powinien się zrobić cieplejszy. Tak ja się ratowałem u siebie jak nie miałem pompy na powrocie z zaworu 4d.
Minus taki, że temp. W zasobniku jest taka sama jak w kotle.

Opublikowano

Jak tylko pompa którą zaznaczyłem teraz na swoim schemacie ma uchronić kocioł przed zalewaniem zimną wodą.Dodalem zdjęcie z pompą 

IMG_20241202_195649111_AE.jpg

Opublikowano

Widać, że kolega nie zna zasady działania zaw 4-D - na powrocie do kotła będą mieszane dwa obiegi - powrót z podłogówki i wyjście zasilania z kotła - muszą się tak zmieszać, aby na wlocie kotła było min 55C inaczej gwarancja kotła nie jest ważna.

Temp na podłogę ustawiasz 4-D , s temp powrotu ustawiasz biegami pompy kotłowej.

Za pompą kotłową, ale przed trójnikiem z powrotem grzania bojlera, musi być zaw zwrotny.

Opublikowano

T fakt nie znam się na zaworach 4 D zajmuje się windykacją. 

Opublikowano

Dobrze Ci doradzają, a Ty dalej swoje. 

Opublikowano

Nie ,nie. Zrozumiałem zrobię tak jak koledzy podpowiedzieli. Dam znać jak będzie działać. Dzięki wszystkim za rady.

Opublikowano

Najlepiej dołożyć dodatkowy obieg kotłów przed zaworem 4D. Ja u siebie taką wycinkę zrobiłem i w 2 kotła podobnie, sprawdza się już kilka lat.891885229_Schematdodatkowegoobiegu.jpg.045a02e2af2c8982467aa9d346cb08b7.jpg.7297558d3cb3f390613092a618bf3a5d.jpg

A tak byloUkadCO.thumb.jpg.df2817082b7436e344223a839e98749a.jpg

Opublikowano

Jedno mam jeszcze pytanie,b już zamówiłem potrzebne części ,czy jak te pompy czyli zaworu i pompa przewałowa będą dokładnie na przeciwko siebie i to w odległości 70 cm.  to nie będzie jakiegoś problemu,bo jedna w górę czyli c.o a druga w dół czyli kotłowa. Tak tylko pytam ,bo one naprawdę blisko siebie będą i to w prostej linii dzieli je tylko zawór 4D.

Opublikowano

Żadnego. I nie przewałowa tylko powrotu lub krótkiego obiegu.

Opublikowano

W sterowniku mogę ją zarejestrować jako pompa cyrkulacyjna,przewałowa,podłogowa i co. W zależności jak ja zarejestruję to takie będzie miała funkcje.

Jest w pod menu pompy przewałowej opcja pompy krótkiego obiegu gdzie sterowanie odbywa się progiem załączenia i wyłączenia. Więc wszystko jest dobrze.Dzieki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dzień dobry.Panowie wracam do tematu ,pompa założona ,kiedy ma się uruchamiać pompa do podłogówki załącza się przy 42st.

Opublikowano (edytowane)

Witam.

Nie wiem jak u innych kolegów ale u mnie pompa od podłogówki chodzi non stop, jedynie wyłączenie pompy w sterowniku mam gdy temp. zasilania spadnie do 25stopni, i pompa kotłowa(przewałowa) działała również non stop w czasie pracy kotła (chyba) również było wyłącznie/włączenie jej przy 30stopniach w kotle jak wygasł czy się wyłączył niestety już nie pamiętam dokładnie. Poczekaj na wypowiedzi innych kolegów.

Pozdrawiam. YARO

Edytowane przez YaroXylen
literówka
Opublikowano

Czekam ,aż dołączą się koledzy którzy podesłali mi schemat instalacji pompy krótkiego obiegu,bo z nimi prowadziłem dyskusję na razie jest tak ,że kocioł i zawór 4D tak wariuje,że nie wiem o co chodzi. Kocioł się nie dogrzewa temp. powrotu niska.

Opublikowano

Na jakiej temperaturze załącza się kotłowa?

Start pompy podłogowej daj dwa stopie wyżej od startu kotłowej krótkiego obiegu.

Opublikowano

Ok tak robię,teraz kocioł wygaszony jak pójdzie to dam znać 

Ale u mnie nie chodzi non stop,bo jest sterowana z czujnika podłogi jak osiagnie zadana temperaturę to się wyłącza i tyle 

Opublikowano

@Jarek75 jeżeli zawór wariuje to najpierw sprawdź czy właściwie ustawiony jest siłownik zaworu chodzi o jego czas otwarcia musi być zgodny z opisem na siłowniku. Druga sprawa czy włączona jest ochrona powrotu jeżeli tak to wyłącz, tego już pilnuje kompa kotłowa. Pozostaje jeszcze kwestia skoku jednostkowego minimalnego otwarcia, fabryczne 5 sprawia kłopoty bo prawie całkowicie się zamyka po przekroczeniu temperatury a później jeszcze więcej się otwiera aby uzyskać temperaturę. Następuje spadek temperatury kotła i tak w koło. Lewo,prawo, prawo lewo.

Opublikowano

Czas otwarcia ustawiony dobrze 2min.20sek. Skok jednostkowy 25%.Minimalne otwarcie 15%. Przerwa pomiaru 20 sek. Ochrona powrotu wyłączona.

Opublikowano

Moja sugestia to skok jednostkowy 8%, minimalne otwarcie 18%, przerwa pomiaru 45 s.

Opublikowano

Tak robię.