Jarek75 Opublikowano 3 godziny temu Autor #51 Opublikowano 3 godziny temu Właśnie o to chodzi,że w salonie przedpokoju i łazienkach jest temp.ok.24-25 st.podlogi. a w sypialniach 18-19 st ma podłoga i nie może być więcej ze względu na mały bieg pompy jak większy bieg to kocioł wariat. Temat do zamknięcia dzięki wszystkim. Cytuj
gilal Opublikowano 3 godziny temu #52 Opublikowano 3 godziny temu Trzeba wyregulować przepływ, ustawić odpowiednią moc pompy, ale i tak będzie zalewać kocioł zimnym czynnikiem, a sterownik będzie mieszał zaworem 4D. I tak w kółko. Trzeba odseparować zimny powracający czynnik, a potem ustawić przepływ dla pętli podłogowych. No trochę jest roboty, ale warto bo jeszcze nie jest tak zimno. Powodzenia i pozdrawiam. Cytuj
Sławek007 Opublikowano 2 godziny temu #53 Opublikowano 2 godziny temu Gdyby włączył pompę CWU na stałe, to powrót powinien się zrobić cieplejszy. Tak ja się ratowałem u siebie jak nie miałem pompy na powrocie z zaworu 4d.Minus taki, że temp. W zasobniku jest taka sama jak w kotle. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 2 godziny temu Autor #54 Opublikowano 2 godziny temu Jak tylko pompa którą zaznaczyłem teraz na swoim schemacie ma uchronić kocioł przed zalewaniem zimną wodą.Dodalem zdjęcie z pompą Cytuj
sambor Opublikowano 2 godziny temu #55 Opublikowano 2 godziny temu Widać, że kolega nie zna zasady działania zaw 4-D - na powrocie do kotła będą mieszane dwa obiegi - powrót z podłogówki i wyjście zasilania z kotła - muszą się tak zmieszać, aby na wlocie kotła było min 55C inaczej gwarancja kotła nie jest ważna. Temp na podłogę ustawiasz 4-D , s temp powrotu ustawiasz biegami pompy kotłowej. Za pompą kotłową, ale przed trójnikiem z powrotem grzania bojlera, musi być zaw zwrotny. Cytuj
Jarek75 Opublikowano 2 godziny temu Autor #56 Opublikowano 2 godziny temu T fakt nie znam się na zaworach 4 D zajmuje się windykacją. Cytuj
lenas1 Opublikowano 2 godziny temu #57 Opublikowano 2 godziny temu Dobrze Ci doradzają, a Ty dalej swoje. Cytuj
aparatowypl Opublikowano 2 godziny temu #58 Opublikowano 2 godziny temu Kolego wstaw tą pompę dodatkową a potem pokierujemy i poprowadzimy Cię dalej 😉 Cytuj
Jarek75 Opublikowano 2 godziny temu Autor #59 Opublikowano 2 godziny temu Nie ,nie. Zrozumiałem zrobię tak jak koledzy podpowiedzieli. Dam znać jak będzie działać. Dzięki wszystkim za rady. Cytuj
gilal Opublikowano 2 godziny temu #60 Opublikowano 2 godziny temu Najlepiej dołożyć dodatkowy obieg kotłów przed zaworem 4D. Ja u siebie taką wycinkę zrobiłem i w 2 kotła podobnie, sprawdza się już kilka lat. A tak bylo Cytuj
sambor Opublikowano 1 godzinę temu #61 Opublikowano 1 godzinę temu Pompa przewałowa - łącząca zasilanie z powrotem sprawdzała się przy kotłach zasypowych, najlepeij przewymiarowanych, przy kotle na pellet może nie wydać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi