Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie o to chodzi,że w salonie przedpokoju i łazienkach jest temp.ok.24-25 st.podlogi. a w sypialniach 18-19 st ma podłoga i nie może być więcej ze względu na mały bieg pompy jak większy bieg to kocioł wariat.

Temat do zamknięcia dzięki wszystkim.

Opublikowano

Trzeba wyregulować przepływ, ustawić odpowiednią moc pompy, ale i tak będzie zalewać kocioł zimnym czynnikiem, a sterownik będzie mieszał zaworem 4D. I tak w kółko. Trzeba odseparować zimny powracający czynnik, a potem ustawić przepływ dla pętli podłogowych.

No trochę jest roboty, ale warto bo jeszcze nie jest tak zimno.

Powodzenia i pozdrawiam.

Opublikowano

Gdyby włączył pompę CWU na stałe, to powrót powinien się zrobić cieplejszy. Tak ja się ratowałem u siebie jak nie miałem pompy na powrocie z zaworu 4d.
Minus taki, że temp. W zasobniku jest taka sama jak w kotle.

Opublikowano

Jak tylko pompa którą zaznaczyłem teraz na swoim schemacie ma uchronić kocioł przed zalewaniem zimną wodą.Dodalem zdjęcie z pompą 

IMG_20241202_195649111_AE.jpg

Opublikowano

Widać, że kolega nie zna zasady działania zaw 4-D - na powrocie do kotła będą mieszane dwa obiegi - powrót z podłogówki i wyjście zasilania z kotła - muszą się tak zmieszać, aby na wlocie kotła było min 55C inaczej gwarancja kotła nie jest ważna.

Temp na podłogę ustawiasz 4-D , s temp powrotu ustawiasz biegami pompy kotłowej.

Za pompą kotłową, ale przed trójnikiem z powrotem grzania bojlera, musi być zaw zwrotny.

Opublikowano

T fakt nie znam się na zaworach 4 D zajmuje się windykacją. 

Opublikowano

Dobrze Ci doradzają, a Ty dalej swoje. 

Opublikowano

Nie ,nie. Zrozumiałem zrobię tak jak koledzy podpowiedzieli. Dam znać jak będzie działać. Dzięki wszystkim za rady.

Opublikowano

Najlepiej dołożyć dodatkowy obieg kotłów przed zaworem 4D. Ja u siebie taką wycinkę zrobiłem i w 2 kotła podobnie, sprawdza się już kilka lat.891885229_Schematdodatkowegoobiegu.jpg.045a02e2af2c8982467aa9d346cb08b7.jpg.7297558d3cb3f390613092a618bf3a5d.jpg

A tak byloUkadCO.thumb.jpg.df2817082b7436e344223a839e98749a.jpg