Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja pieca na pellet z buforem czy bez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie szanownych forumowiczów.

Jako ze jestem w trakcie generalnego remontu mojego domu który znajduje się w Belgii, budynek z lat 1900 z cegły.
Dom jest cały podpiwniczony + posiada ocieplone poddasze.
Metraż: 96m2 ( Dol 54m2 ogrzewanie podłogowe izolacja pur 10cm grubość + piętro 42m2 strop drewniany ogrzewanie grzejnikowe)
Ocieplenie: Fasada będzie ocieplona 14cm szarym styropianem + dach 14cm xps
Jeżeli chodzi o warunki pogodowe to max temp. minusowe to -7°C, z tego co patrzyłem średnia temp. w Belgii jest o C wyższa jak w Polsce.

I teraz tak jestem po wstępnej rozmowie z Panem instalatorem, i raczej zdecyduje się na piec pelletowy marki
Technix Pell Lux 10kW.
Na czym mi najbardziej zależy to aby piec był w miarę prosty w obsłudze i serwisowaniu.

I teraz do meritum i pytania które mam do Was, po przeczytaniu paru tematów na forum i obejrzeniu paru filmików w internecie większość ludzi doradza instalacje z buforem( zaznacze ze max bufor który zmieszczę to 400l ) i tak tez ja myślałem do momentu rozmowy z Panem instalatorem który doradził mi instalacje ze sprzęgłem hydraulicznym, mówiąc ze bufor będzie zbędny i tylko dodatkowym kosztem.
Ja natomiast widzę plusy w instalacji z buforem ze będzie on grzał na dużej mocy, i nie będzie się tak często rozpalał co możne wydłużyć żywotność palnika.
Dodam jeszcze ze w instalacji będzie bojler na CWU 140l.

Chciałbym poznać troszkę więcej opinii i jakieś wasze porady.

Pozdrawiam Mateusz

Przesyłam link do Ciepła Właściwego:
https://cieplo.app/wynik/2cdzh

Opublikowano

Tu problem jest taki że są użytkownicy kotła z buforem i są tacy bez bufora. I u wszystkich działa OK jak już ogarną sterowanie.
Ci co mają z buforem mówią że tak jest lepiej, ale ci co nie mają bufora to z kolei twierdzą że lepiej bez.
Moim zdaniem obie opcje są OK, ale ta bez bufora jest tańsza i mniej miejsca zajmuje🙂  

Opublikowano

W pewnym sensie instalator miał rację,po co się wbijać w bufor jak sprzęgło rozdzielacz da spokojnie radę a to są jednak mniejsze koszty.Piec jaki wybrałeś to typowy ekogroszkowiec z dodanym palnikiem na pellet i tu nie ma jakiejś większej filozofii obsługi w stosunku do o wiele nowszych konstrukcji (Włoskich,Austriackich, Duńskich czy nawet pojawiających się Polskich) które były projektowane tylko pod pellet.Osobiście wolałby zainwestować w jakiś fajny system sterowania tym wszystkim(może jakiś smart dom z głowicami i termostatami sterującymi temp.w pomieszczeniach,parę dodatkowych czujnikow) niż bawić się w bufor.Mnie zawsze zastanawiało że nigdzie na YouTube czy u producentów kotłów nie ma informacji jak piec zachowuję się grzejąc przez jakiś czas z pełną mocą i jaki ma to wpływ na sam piec bo przecież sama idea pieców na pellet to dobra modulacja i dostosowywanie się pieca do potrzeb cieplnych budynku (użytkownika).Sam bufor jak mówisz te max 400l też może być za mały żeby na tym metrażu piec włączał ci się raz na dobę (ale trzeba by się pytać ludzi którzy już w tym siedzą)a te wszystkie filmiki z YouTube to tak bardziej ostatnio widzę że jest duże ciśnienie na montaż buforu (czy trzeba czy nie) no ale cóż kasa musi się zgadzać.

Opublikowano (edytowane)

U Ciebie bez bufora taki kociol 10-12kW bedzie odpowiedni. Kociol musi miec palnik z czyszczeniem bo bedzie upierdliwy w obsludze.

PS. Po co sprzeglo? Tzn. jaki jest zamysl nie twoerdze ze zle ani ze dobrze.

Edytowane przez PioBin