Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja pieca na pellet z buforem czy bez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie szanownych forumowiczów.

Jako ze jestem w trakcie generalnego remontu mojego domu który znajduje się w Belgii, budynek z lat 1900 z cegły.
Dom jest cały podpiwniczony + posiada ocieplone poddasze.
Metraż: 96m2 ( Dol 54m2 ogrzewanie podłogowe izolacja pur 10cm grubość + piętro 42m2 strop drewniany ogrzewanie grzejnikowe)
Ocieplenie: Fasada będzie ocieplona 14cm szarym styropianem + dach 14cm xps
Jeżeli chodzi o warunki pogodowe to max temp. minusowe to -7°C, z tego co patrzyłem średnia temp. w Belgii jest o C wyższa jak w Polsce.

I teraz tak jestem po wstępnej rozmowie z Panem instalatorem, i raczej zdecyduje się na piec pelletowy marki
Technix Pell Lux 10kW.
Na czym mi najbardziej zależy to aby piec był w miarę prosty w obsłudze i serwisowaniu.

I teraz do meritum i pytania które mam do Was, po przeczytaniu paru tematów na forum i obejrzeniu paru filmików w internecie większość ludzi doradza instalacje z buforem( zaznacze ze max bufor który zmieszczę to 400l ) i tak tez ja myślałem do momentu rozmowy z Panem instalatorem który doradził mi instalacje ze sprzęgłem hydraulicznym, mówiąc ze bufor będzie zbędny i tylko dodatkowym kosztem.
Ja natomiast widzę plusy w instalacji z buforem ze będzie on grzał na dużej mocy, i nie będzie się tak często rozpalał co możne wydłużyć żywotność palnika.
Dodam jeszcze ze w instalacji będzie bojler na CWU 140l.

Chciałbym poznać troszkę więcej opinii i jakieś wasze porady.

Pozdrawiam Mateusz

Przesyłam link do Ciepła Właściwego:
https://cieplo.app/wynik/2cdzh

Opublikowano

Tu problem jest taki że są użytkownicy kotła z buforem i są tacy bez bufora. I u wszystkich działa OK jak już ogarną sterowanie.
Ci co mają z buforem mówią że tak jest lepiej, ale ci co nie mają bufora to z kolei twierdzą że lepiej bez.
Moim zdaniem obie opcje są OK, ale ta bez bufora jest tańsza i mniej miejsca zajmuje🙂