Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Stalmark ekopionier 20kW za wysoka temperatura podajnika ST-755 z pid

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tylko kolejny raz pisze, że na węglu z innej kopalni problem z rosnąca temperaturą podajnika nie występuje, czy to na fabrycznych, czy innych ustawieniach. Dodatkowo problem jest z tym robiącym się mokrym węglem, gdzie wcześniej takie problemy nie występowały.

Edytowane przez scott
Opublikowano

No cóż ciężki temat, szkoda tylko że nie wyciągasz żadnych wniosków i powtarzasz co było. Szukasz pomocy a z góry znasz odpowiedź. Zdiagnozowałeś problem wyciągnij wnioski.

Opublikowano

Problemem jest ewidentnie węgiel. Teraz trzeba szukać rozwiązania, żeby to spalić. Widzisz przez prawie miesiąc po zmianie ślimaka wszystko było ok. Wczoraj wyłączyłem piec na ok godzinę jak się ta temperatura podniosła i po włączeniu do teraz temperatura podajnika, to ok 40stopni.

Rozumiem, że proponujesz ustawienia, w których piec chodzi cały czas i nie przechodzi w nadzór, czyli takie jak kiedyś były?

Opublikowano

Węgiel jest ewidentnie mokry dlatego pokazałem ci rozwiązanie, dodatkowe powietrze w zasobniku wyeliminuje tą wodę.na ścianach a o korozji już nie wspomnę. Co do ustawień PID to nie dwustan i tu praca nie odbywa się na zasadzie praca- nadzór. Pid ma utrzymywać temperaturę zadana, skoro wchodzi w nadzór ma za duża moc w stosunku do potrzeb. Aby zmniejszyć moc albo zmniejszamy dawki albo zwiększamy przerwy zarówno min jak i max.

Jest jeszcze jedna możliwość zmieniając moc kotła, obecne te same sterowniki mają w % .wcześniejsze w tym twoja pod kodem serwisowym 5164. Ale po zmianie trzeba ustawiać wszystkie inne tj zawór, pompa powrotu, regulator pokojowy itd.

Opublikowano

Co do mokrego węgla, to leży w piwnicy już od września i nie powinien być mokry. Przy wsypywaniu aż sie kurzy. Jak widac na zdjęciach po wsypaniu do podajnika, mokry robi się po jakimś czasie, ale tylko po prawej stronie. Czy jest możliwa jakaś nieszczelność w podajnika lub gdzieś w jego okolicy i dlatego takie jaja się robią?

Opublikowano

Różnica temperatur. Od strony kotła jest ciepło więc sucho , po przeciwnej stronie zimne pomieszczenie- otwarte uchylone okno, brak cyrkulacji powietrza - wywietrznika. Widziałem u niektórych ocieplenie tej strony, styropian lub tym podobne. Ale to takie doraźne działanie.

Opublikowano

@scott Można by sprawdzić czy aby na pewno jest szczelny ten zbiornik na opał bo może być tak że zaciąga gdzieś lewe powietrze przez np nieszczelną uszczelkę na pokrywie .Kolejna sprawa to utrzymywanie niskiego stanu węgla w zbiorniku potęguje takie problemy jak wzrost temperatury podajnika wykraplanie wody dymienie w zbiorniku.

Opublikowano (edytowane)

Czyli wymiana ślimaka nie przyniosła skutku ? To jest pierwszy raz od jego wymiany kiedy masz za wysoką temperaturę podajnika ?

@1mps Odnosząc się do Twojej wypowiedzi w poście #29, mógłbyś uściślić o których dokładnie parametrach mówisz ? "zmniejszamy dawki albo zwiększamy przerwy zarówno min jak i max. "

Ja mam analogiczną sytuację do przypadku @scott. Zmniejszenie mocy raczej u mnie odpada bo mam wybrane 25 kW a następną w dół jest 11 kW. Póki co ratuję się zwiększaniem parametru "Współczynnik podawania" z "Menu zaawansowane" -> "Parametry kotła" z obecnego 0 mam już na 15, ale nadal raz na dobę potrafi dobić do 75 st.

Edytowane przez bohunmike
Opublikowano

@bohunmike a co ma ślimak do temperatury podajnika ? Mówię o parametrach pracy PiD. Co do mocy to nie wiem jaki kocioł i sterownik masz i jak wersja.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, 1mps napisał(a):

@bohunmike a co ma ślimak do temperatury podajnika ? Mówię o parametrach pracy PiD. Co do mocy to nie wiem jaki kocioł i sterownik masz i jak wersja.

scott w tym temacie według mnie podjął się wymiany ślimaka (podejrzewał jego zużycie) ze względu na rosnąca temperaturę podajnika. Kocioł i sterownik taki jak w moich informacjach profilowych: "Stalmark Duo Pid 21 kW, TECH ST-750 zPID" Jego wersja to: S.256.52.69 1.4.0 P01.

Oczywiście palę w PID.

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Daj spokój z tym ślimakiem bo on się ma do temperatury podajnika jak przepowiednie Baby Wonga do bezrobocia w Polsce. Co do pieca i sterownika to masz starą wersję i dmuchawę z hallotronem ale bez przepływomierza, zgadza się ? Jeżeli tak to jest inna bajka. Zresztą podaj parametry pracy PiD, będę wiedział o którą wersję chodzi . Po Co do współczynnika podawania to możesz sobie nim kręcić ile chcesz nic to nie zmieni. Współczynnik wentylatora tak.

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, 1mps napisał(a):

Co do pieca i sterownika to masz starą wersję i dmuchawę z hallotronem ale bez przepływomierza, zgadza się ?

Co do wersji to mówimy o oprogramowaniu ?

Jest dostępna jakaś nowsza ? Strona TECH'a milczy w sprawie, a tu na forum też nie znalazłem.

Dmuchawa według mnie jest z hallotronem (nawet przy wentylatorze wyświetla się literka H) Co do przepływomierza nie jestem pewien, ale według mnie go nie ma. Jeśli chodzi o parametry pracy PID to są one domyślne. Jedyne co to "kręce" tym współczynnikiem podawania....

Czy mam zrobić zdjęcia ustawień pracy PID z menu ? Jeśli tak to których ?

Edytowane przez bohunmike
Opublikowano

Oj widze że tu się zanosi na dłuższą dyskusje . W tym temacie post #11 znajdziesz nr tel. Odpowiem.

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/23041-stalmark-eko-pionier-17kw-ślimak-z-sterownikiem-st-750-z-pid/#comments

Opublikowano
Godzinę temu, bohunmike napisał(a):

scott w tym temacie według mnie podjął się wymiany ślimaka (podejrzewał jego zużycie) ze względu na rosnąca temperaturę podajnika.

Wymiana ślimaka była nie ze względu na rosnącą temperaturę podajnika tylko dodatkowo były  zgrzyty i piski podczas pracy podajnika.

Opublikowano

Jest tam na 100% niesczelnosc w tym zasobniku.Z tego powodu sbiera sie tam wilgotnosc,bo spaliny pozwolutku cofaja k tej niescelnosci i temp.podajnika napowiada o tym samym...zadymena kotlownia,to juž tylko wisienka na torcie.

• Przydało się 1