Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o poradę. Mam w instalacji zainstalowaną pompę Alpha2 25-60 (piec 19 kw Stalkotu z palnikiem rynnowym, sterownik Lider). Wczoraj chciałem uruchomić pierwszy raz w tym sezonie grzanie kaloryferów, jednak pompa nie działa poprawnie. Odnoszę wrażenie jakby nie mogła sie odpowietrzyć i nawet na stałej charakterystyce III bieg wyświetlacz wskazuje 9 -11 Wat (powinno być 45). Sprawdziłem automatyczny odpowietrznik zainstalowany w instalacji powyżej pompy i jest ok. Cały zeszły sezon pompa działała rewelacyjnie. Przy pierwszym uruchomieniu błyskawicznie się odpowietrzyła i było ok. Zastanawa mnie dlaczego pompa na III biegu nie działa z pełną mocą, nawet przy zapowietrzeniu? Nie sprawdzałem jeszcze filtra skośnego przy zaworze przed pompa - może to być przyczyna kłopotów? Przepraszam za chaotyczny opis, ale na hydraulice za bardzo się nie znam. Proszę o jakąkolwiek podpowiedź.

Pozdrawiam

wkmb

Opublikowano

Masz pompę -40 czy -60? Pompy -40 mają maksymalną moc 22W właśnie. Moja 25-60 na III biegu pobiera zawsze maksymalną moc czyli 45W

Opublikowano

Witam,

Proszę o poradę. Mam w instalacji zainstalowaną pompę Alpha2 25-60 (piec 19 kw Stalkotu z palnikiem rynnowym, sterownik Lider). Wczoraj chciałem uruchomić pierwszy raz w tym sezonie grzanie kaloryferów, jednak pompa nie działa poprawnie. Odnoszę wrażenie jakby nie mogła sie odpowietrzyć i nawet na stałej charakterystyce III bieg wyświetlacz wskazuje 9 -11 Wat (powinno być 45). Sprawdziłem automatyczny odpowietrznik zainstalowany w instalacji powyżej pompy i jest ok. Cały zeszły sezon pompa działała rewelacyjnie. Przy pierwszym uruchomieniu błyskawicznie się odpowietrzyła i było ok. Zastanawa mnie dlaczego pompa na III biegu nie działa z pełną mocą, nawet przy zapowietrzeniu? Nie sprawdzałem jeszcze filtra skośnego przy zaworze przed pompa - może to być przyczyna kłopotów? Przepraszam za chaotyczny opis, ale na hydraulice za bardzo się nie znam. Proszę o jakąkolwiek podpowiedź.

Pozdrawiam

wkmb

Pompa działa! Rozkręciłem wczoraj wieczorem, był w środku delikatny osad. Wyczyściłem i jest ok. Pompa szybko sie odpowietrzyła i pracuje normalnie.

Pozdrawiam

Wkmb

Opublikowano

Witam Koledzy ;)

...a ja dorzucę nieco dziegciu do alphy, którą posiadałem od dwóch lat i teraz leży sobie jako zabytek

....zawsze patrzałem na magię zmieniających się owych cyferek i sobie myślałem jak to oszczędzam - jednak spalnie było horrendalnie wysokie - pomimo tego,że jeszcze nie ma mrozów. Temperatura w miarę stabilna bo mam przy kotle sterownik z pidem(wahnięcia o 3-4 stopnie w górę lub w dół) - jednak jakieś takie ciepło z tych grzejników było "dziwne" - góra totalny wrzątek - dół i srodek letnie, dodatkowo temperatura spalin strasznie niestabilana - od 200 do 500 i lepiej C, na dodatek tego podgotowywanie wody na rusztach. Po zmianie pompy na starą - tradycyjną - wszystko wróciło do normy, pompa zasuwa na pierwszym biegu - temperatura spalin maksymalnie 100C - po odgazowaniu aż do wypalenia temperatura na sterowniku nawet nie drgnie o jeden stopień.

...reasumując - może bubel a może po prostu trafiła mi się wadliwa - natomiast objawów awarii lub defektu nie ma do tej pory - prawidłowo zmniejsza i zwiększa ciśnienie - po zamknięcu lub otwarciu grzejników - w środku jest czysta jak łza - słychać że wirnik pracuje - jednak teraz w moim odczuciu zachowuje się tak jakby po prostu mieliła wodę w miejscu

...jeszcze jedno - mam zamontowane spirowent i spirotrap - w tym drugim nigdy nie było syfu - pomimo cotygodniowej kontroli - po montażu zwykłej pompy ustawionej na pierwszym biegu - po jednym dniu pracy było naprawdę kupę syfu - co by oznaczało,że pompa tłoczy wodę na całą instalację

pozdrawiam serdecznie

niech alphy choć u Was pracują :-)

Opublikowano

Kolego @Kaczy, gdybyś przeczytał całą instr od pompy Alpha2 wiedziałbyś że ta pompa to nie tylko AutoAdapt ale także może pracować wg charakterystyk ze ciśnieniem proporcjonalnym , lub stałym ciśnieniem i 3 wartości dla każdej charakterystyki - to dobra pompa ale funkcja Auto jest tylko jedną z opcji.

Pozdr.

Opublikowano

Kolego Sambor ;)

..jak na razie nie mam problemów z czytaniem - choć sama instrukcja do alphy nie jest w ogóle mi potrzebna, bo znam ja jak własną kieszeń - pompa cały czas pracowała na maksymalnym ciśnieniu zmiennym - średnio pokazywała 13-17W lub w duże mrozy na minimalnym ciśnieniu stałym - średnio pokazując 22-26W

pozdrawiam :-)

Opublikowano

Przepraszam jeśli Cię uraziłem tym posądzaniem o problemy z czytaniem :)

Pompa Alpha2 pokrywa z zapasem całą charakterystykę pracy pump UPS i wydaje mi się że tylko niewłaściwe ustawienie mogą powodować problemy

Pozdr.

PS W jednym domu od 3 lat mam Alphe2 25/40 ustawioną na Auto z kotłem gazowym +CO, a w drugim mam 4 Alphy i 1 Wilo Pico- działają na ręcznych ustawach.

Opublikowano

Kolego Sambor...urazy nie ma , choć może to tak zabrzmiało :-)

..jeśli można...czy te pompy masz w układach otwarych czy zamkniętych??

Opublikowano

dzięki za info

...gdzieś kiedys wyczytałem na forum iż alphy nie nadają się do układów otwartych - gdyż powietrze, choćby z podgotowywania w rusztach stanowi dodatkowy opór co prowadzi do fiksowania i błędnego korygowania prędkości - objawy są zawsze podobne - po montażu pompy jest ok - z biegiem czasu coraz gorzej czyt. słabiej grzeje

...nie wiem ile w tym prawdy :huh:

Opublikowano

Ja mam alphę dość długo już i nie zauważyłem takiego efektu (instalacja otwarta). Ale dla eksperymentu przełączę ją na jakiś czas na stały bieg :)

Opublikowano

dzięki za info

...gdzieś kiedys wyczytałem na forum iż alphy nie nadają się do układów otwartych - gdyż powietrze, choćby z podgotowywania w rusztach stanowi dodatkowy opór co prowadzi do fiksowania i błędnego korygowania prędkości - objawy są zawsze podobne - po montażu pompy jest ok - z biegiem czasu coraz gorzej czyt. słabiej grzeje

...nie wiem ile w tym prawdy :huh:

Może trzeba pompę co sezon przełączyć na odpowietrzenie, mam jeszcze jedną pompę do zainstalowania, na obiegu otwartym, zainstaluję i sprawdzę na ile prawdziwe jest to co piszesz.

Pozdr

PS Powietrze ma dużo mniejszy opór niż woda i nie powinno obciążać pompy ,

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Poniżej macie odnośnik do pompy Alpha 2 o h=4m:

http://moderncomfort.grundfos.com/gpl/ogrzewanie-i-cyrkulacja-wody/autoadapt/

Klikacie na obrazek z dwoma głowicami termostatycznymi i możecie się bawić.

• Zgadzam się 3
Opublikowano

Mam alphę 25/40 drugi sezon obecnie ustawiona na 1 pobór na wyśw.5w zeszły sezon auto adapt pobór max.19w instalacja otwarta i jak na razie sprawuje się dobrze.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam Koledzy !!!

....nieco sprostowania do Alphy, u mnie już działa, ponieważ mam cienkie rurki - cały układ był gdzieś zapowietrzony - teraz jest już ok :-), alpha idzie w trybie AutoAdapt - zużywając od 7-14W - i mam nadzieję, że tak zostanie

....drążyłem temat na innych forach i mam nieco info, które jak mniemam się Wam przydadzą, co prawda w niemieckim, ale mam nadzieję, że sobie poradzicie.

...Reasumując - można jej dać reset i można ją nauczyć funkcji AutoAdapt - rzeczywiście jest cwana

...nieco info ze strony DE Grundfos-a:

http://www.grundfos....kte/alpha2.html

- poszczególne tematy - są rozwijane - opis problemów i ich rozwiązania

i na koniec księga wiedzy - uwaga , bo ma prawie 22MB:

http://net.grundfos.com/Appl/WebCAPS/Grundfosliterature-2785601.pdf

szczególnie warta przeczytania strona 10 i 11, szczegółowy opis zasady działania

pozdrawiam i miłej lektury :-)

Edytowane przez kaczy
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Mam alphę 2 podpiętą pod sterownik od kotła. Na dzień dzisiejszy sterownik pokojowy osiągnął zad. temp. i nie włącza alphy (zasilanie grzejników). Zastanawia mnie fakt, dlaczego owa alpha włącza się regularnie co 15-20min na max 20s.

Dodam, że antystop pomp mam ustawiony w sterowniku kotła na niedzielę, godz. 12.

Opublikowano (edytowane)

Za te załączanie pompy odpowiedzialny jest sterownik, to on daje lub odcina napięcie, cudów nie ma.

Edytowane przez arthi
Opublikowano (edytowane)

pompa od CWU (zwykła grundfosa) też jest podpięta pod sterownik i nie załącza się jak alpha. Dlaczego tak się dzieje?

Edytowane przez Tysonq
Opublikowano (edytowane)

Dla mnei ciekawostką jest, że sterownik w ogóle wyłącza pompę obiegową, tak więc pytanie raczej nie o pompę, a o konfigurację i zasadę działania tego sterownika. Być może jest to jakieś zabezpieczenie przed przegrzaniem kotła, po zablokowaniu pompy przez sterownik, temperatura na kotle przypadkiem nie rośnie dalej?

Edytowane przez arthi
Opublikowano

Mam alphę 2 podpiętą pod sterownik od kotła. Na dzień dzisiejszy sterownik pokojowy osiągnął zad. temp. i nie włącza alphy (zasilanie grzejników). Zastanawia mnie fakt, dlaczego owa alpha włącza się regularnie co 15-20min na max 20s.

Dodam, że antystop pomp mam ustawiony w sterowniku kotła na niedzielę, godz. 12.

Raczej napewno masz ustawiony cykl pompy jak kociołek pracuje z regulatorem pokojowym,Funkcje można śmiało wyłączyc, ale uważam ze bardzo przydatna funkcja. znajdziesz to w sterowniku tam gdzie włączasz prace z regulatorem pokojowym,