Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problemy z Panasonic 9kW WC09H3E8 - prośba o weryfikację

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W niczym nie przeszkadza tylko nie otwiera się kiedy powinien. Często za wcześnie. Akurat Karol nie jest dla mnie autorytetem robisz szum medialny koło swojej firmy dla reklamy. Kiedyś rozmawiałem z nim telefonicznie zaczął mi wciskać kit bo myślał że się na niczym nie znam. Także ja o nim nie mam dobrego zdania. 

• Przydało się 1
Opublikowano

Błaznuje trochu to się zgodzę , ale dyskusje z Panem Stanisławem są ciekawe i przydatne .

Ja wyciągałem wnioski z tych filmików jak montowałem pompę i nie narzekam na działanie .

Teraz przepatrzyłem jaki cop miałem na grzaniu cwu od kwietnia piec nie chodził do jesieni maj 5.4 ,czerwiec 5.6 . lipiec 6.3 sierpień 6.2 wrzesień 5.8  grzanie do 45 st harmonogram ustawiony tak by pompa nie włączała się w nocy .

Opublikowano (edytowane)

Pan Stanisław owszem jest na poziomie można coś ciekawego się dowiedzieć od niego. Ja mam 2 tys kw nad produkcji fotowoltaiki więc za bardzo cop nie kontroluje. Na pewno cop zaniżają mi żeliwne grzejniki. CWU grzeję zwykłym bojlerem na grzałki bo mi obniża napięcie z fotowoltaiki A ten sezon zimą też będę grzał zwykłymi grzałkami bo mi tak wygodniej.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

COP dla CWU ponad 5? 😮  Ja grzeje też na 45 stopnie i mam 3,2 w lipcu/sierpniu. Przeważnie jedno grzanie dziennie wychodzi samo z siebie.

Jeśli chodzi o przełączenie mojego bufora w szereg to nie będzie z tym dużo pracy i mam plan zrealizować to w miejscach śrubunków więc na próbę nie będzie to trwała ingerencja ale to muszę się do tego zebrać (czyli kupić kształtki itp)

Od ponad 24 godzin jest u mnie 1 stopień na plusie. COP waha się na poziomie 2,5-2,88 gdzie zgodnie z tabelą powinien być teraz na poziomie 3,1 więc brakuje ale wymiennik zewnętrzny wygląda tak:

PXL_20241111_122129109.thumb.jpg.26bd113ed254d7a8ed2da582847049a0.jpgPXL_20241111_122112658.thumb.jpg.723ec54e16862c49d616c8aaf8e63091.jpg

Czy to nadal jest norma? Zaznaczę ze od defrostu do zdjęcia minęło 5h 30 min. Nie ma dziś też specjalnie dużej wilgotności. Co o tym myślicie?

Opublikowano

To COP masz chyba znacznie zaniżone. Moje są bardzo zbliżone do tego co wychodzi u @Kordjano. Samo cwu  wychodziło SCOP ok.4,7.

Opublikowano

U mnie SCOP dla CWU 2,7. Zeszłej zimy pompa przerywała grzanie CWU żeby wrócić do CO i za jakiś czas powrócić do CWU bo 1h 15min nie starczało na zagrzanie 200 litrów.

image.thumb.jpeg.473211b665c92b58e1483350c6efd97f.jpeg

Tak wyglada ten pas przy większym oszronieniu. Ciekawy dla mnie jest ten pionowy brak szronienia.

I bądź tu mądry. Chwile temu z parametrów wywnioskoowałem sobie, że wszystko jest dobrze. Dziś znowu wydaje mi się, że nie.

Opublikowano (edytowane)

Ja dzisiaj mam w CO dobowy 3,7

Niedziela 3,5 Sobota 3,4 Piątek3,6 Czwartek 3,7 Środa 3,9 Wtorek 3,6 Poniedziałek 4,1

Za listopad 3,8 ale w dzień nie grzałem jak było ciepło tylko w nocy.

Krzywa ustawiona że przy 0 st grzeje parametrem 40st 

Ja z @carinus mamy monobloki serii J więc teoretycznie o 5% wydajniejsze od serii H.

Niestety jeszcze nie widziałem oszronionej PC w tym sezonie ale w zeszłym roku sporadycznie dwa paski były mniej oszronione przy  dużych mrozach  i u kogoś też tak się robiło w monobloku serii J.  Raczej małe prawdopodobieństwo żeby źle napełnili fabrycznie gazem a robiło się to w nowej PC. 

6 godzin temu, arturmietek napisał(a):

Jeśli chodzi o przełączenie mojego bufora w szereg to nie będzie z tym dużo pracy i mam plan zrealizować to w miejscach śrubunków więc na próbę nie będzie to trwała ingerencja ale to muszę się do tego zebrać (czyli kupić kształtki itp)

Pamiętaj że jak zawór różnicy ciśnień Ci się otworzy przy grzaniu to woda pójdzie przez niego i będą nie dogrzane grzejniki i mieszanie wody w buforze Jak go ustawisz żeby się nie otwierał to może nie otworzy się przy defroście. Musisz kupić jakiś lepszy z regulacją albo zaryzykować i zrobić bez , najwyżej później dołożyć .    

Oczywiście pompę obiegową musisz obejść bajpasem lub usunąć i wstawić rurę.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

@arturmietekPobaw się z ustawieniami mniejszej delty dla cwu i zmniejszeniem nieprzerwanego czasu pracy dla c.o. Pompa będzie częściej dogrzewać cwu, ale nie zdąży wychłodzić instalacji i bojler będzie szybciej dogrzany. Można zrobić tez w harmonogramie grzanie cwu tylko w dzień, itp. Tutaj trzeba obserwować i dobierać nastawy do swoich potrzeb, bo nie da się tego kopiować od innych użytkowników.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, cezario1 napisał(a):

Coś mi tu wskoczyło przez pomyłkę Nie mogę tego usunąć 

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Jeśli chodzi o szronienie to u mnie zeszłej zimy była jednolicie zaszroniona bez takich efektów jak teraz widzicie na zdjęciach.

Serwisant jak był na przeglądzie to wspominał, ze w poprzedniej pracy mieli jeden przypadek, że w fabrycznie nowym urządzeniu brakowało czynnika i jeśli dobrze pamiętam to blisko połowy.

Na ostatnią noc dałem deltę 5 i pompkę obiegową za buforem na 2 bieg. Po tej zmianie COP nie spadał poniżej 3 czyli już praktycznie w specyfikacji z serwisówki.

Opublikowano (edytowane)

Dziwi mnie też stwierdzenie serwisantów że wszystko jest dobrze, jedynie po odczytach ciśnienia. Ciśnienia mogą być wytwarzane przez np. połowę czynnika w układzie, ale nie będzie czym transportować ciepła na wymianę.

Po co masz zastosowany i jaki jest ten bufor w Twojej instalacji?

Edytowane przez carinus
Opublikowano

Jak ktoś ma pojęcie i doświadczenie to nie musi nawet manometrów podpinać, wystarczy że dotknie kilku rurek podczas pracy i będzie wiedział, czy brakuje czynnika. 

Tu kolega ma ewidentnie za dużą pompę i oczekuje od niej, że będzie mu pracować jak ta, dobrana w punkt. 

Opublikowano

Czy nierówne oszronienie może być od za dużej PC?

@Vlad24 Jakieś wytłumaczenie dlaczego?

Opublikowano

To bardzo proste. 

Każdy wymiennik powietrze/czynnik ma system dustybucji czynnika do poszczególnych jego sekcji. Doskonała dystrybucja to taka, która równo napełnia sekcje niezależnie od przepływu masowego. W panasoniku dystrybucja nie jest doskonała i przy małych przepływach pojawiają się różnice w napełnieniu. 

Na drugą nóżkę, praca na 19 Hz jest mało korzysta przez niedoskonałość sprężarki. Rosną i ilościowo i procentowo straty rotora - przedmuchy. 

• Przydało się 1
Opublikowano (edytowane)

Przy 0 st schodzi Ci PC na 19Hz? Bo seria J nie zejdzie poniżej 30Hz.

A nie zrobiło Ci się to po wymianie grzejników? Od kiedy to się robi na  początku miałeś wszystko dobrze?

Według mnie to masz problemy z odbiorem ciepła z PC skoro pisałeś że potrafiło sie wychłodzić o 2 st.

Jaką masz założoną rury z PC do bufora?

Zawsze możesz zważyć czynnik nie w ramach gwarancji. Na pewno kogoś znajdziesz jak mu zapłacisz.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

Chodziło mi o to że u mnie 30 Hz to już jest minimalna moc jeżeli na dworze jest poniżej + 5 stopni. U mnie startuje od 48 Hz później schodzi na 40 Hz a na końcu podtrzymuje temperaturę na 30 Hz przy temperaturze na dworze poniżej +5 stopni. Przy minus 20 na dworze miałem 80 Hz z hakiem.

Trzeba by ją obciążyć na przykład grzejąc cwu do 60 stopni i zobaczyć czy też paski będą.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano (edytowane)

60C to tylko obciążenie uzwojeń sprężarki, przepływ masowy wtedy też jest niski. Swoją drogą ciekawe jaka ma powierzchnię wężownicy i średnicę rur. Stetystykami sprężarki też można się pochwalić.

Niech bardziej idzie w kierunku pracy z termostatem, niż ciągłej modulowanej.

Edytowane przez Vlad24
Opublikowano

Rury do bufora i zasobnika CWU mam PP32. Za buforem rury CU 22 (zmierzyłem po zewnętrznej).

Zasobnik CWU z termici 200l, powierzchnia wymiany 2m.

W każdym pomieszczeniu w domu mam czujnik temperatury i jeśli choć jeden z nich wskazuje za niską dla tego pomieszczenia temperaturę to włączane jest ogrzewanie. W tym roku testuje taki wariant do zera na zewnątrz. Poniżej chce wejść na stałe grzanie.

Opublikowano (edytowane)

Jaki przepływ pokazuje PC zaraz po załączenie sprężarki bo że moduluje do 13l/m to wiem ale chodzi o ten początkowy. 

20l/m to minimum żeby PC dogrzała mieszkanie w minusowych temperaturach.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Dla pompy ciepła o mocy 9 kW, średnica wewnętrzna rur instalacji hydraulicznej powinna wynosić przynajmniej  26,2 mm, przy maksymalnej szybkości cieczy 0,8 m/s.
To są wytyczne Panasonica.

@Vlad24 może mieć "troszkę" racji, co do przepływu i minimalnej częstotliwości pracy sprężarki.
Algorytmy zawarte w oprogramowaniu sterownika tej pompy ciepła, zawsze będą dążyły do uzyskania maksymalnej efektywności pozyskania ciepła, czyli maksymalnego COP.
Więc częstotliwość pracy sprężarki, przy małym odbiorze ciepła zawsze będzie spadała do minimalnej częstotliwości.

Z braku mojego pragmatycznego doświadczenia z pompami ciepła, przyjmuje wiadomość od @Vlad24 do świadomości, ale na razie się z nią nie utożsamiam. 

Opublikowano (edytowane)

Robiłem u siebie test PC grzałem cały czas na przepływie 13l/m Niestety pomp nie była w stanie uzyskać zadanej temp Co dziwne błędu przepływu nie pokazała.  

Robią na rurach  PP40 przy tej PC dziwne że u Ciebie zrobili na mniejszych.

Edytowane przez cezario1
Opublikowano

Moje eksperymenty z niską deltą i wyższymi biegami na pompce za buforem pokazały, że 43 l/min daje rade osiągaćimage.thumb.png.448ec9cd2fb6006ba216b3e3059f02cf.pngNa delcie 7 staruje pikiem na 40l/min, potem trochę pracuje w okolicy 18-19 i zmierza do 15

image.thumb.png.1ea94d20d7462695f1613513572a759b.pngTo co piszecie z przepływem i oddawaniem przez to mocy ma dla mnie sens. W zeszłym roku problemy, które miałem pojawiały się po minimum dobie grzania non stop. Faktycznie jeśli 20l/min jest niezbędne żeby przekazać ciepło przy ujemnych temperaturach to nie miałem co liczyć, że zobaczę sensowną moc na wyjściu z PC.

Kupuję też argumentacje, ze to algorytm sterownika chce wyciągnąć jak najlepszą wydajność ale jakby jego cele dodatkowe z uzyskaniem grzejnikowej delty 7 nie pozwalały mu jednocześnie na rozkręcenie przepływu trochę mocniej. Jest tu konflikt interesów 🙂 Dlatego też pewnie restart na wyższym przepływie pomagał i stąd moje eksperymenty w tym miejscu tej jesieni.

Czy dobrze myślę, ze jeśli rury za buforem miały by większy przekrój to woda mogłaby w nich wolniej płynąć jednocześnie zachowując ten sam przepływ masowy i zwiększyłoby to deltę T? Mam wrażenie, że tu może być mój problem bo delta za  buforem po nagrzaniu grzejników jest skromna (okolice 3 stopni).

Instalacja Cu22 rozdziela się u mnie na kilka 5-6 pionów, które następnie przechodzą na pex 20 i odgałęzienia do grzejników na pex 16. W większości ta instalacja powstała na 2 lata przed decyzją o PC bez świadomości mojej jak przekroje są istotne. Ale czy one u mnie odbiegają mocno o waszych instalacji grzejnikowych?