Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dobór pompy obiegowej do obwodu na grzejniki i pompy do obwodu kocioł-bufor

zuh

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jaką pompę obiegową dobrać do grzejników?  Grzejniki jakie mam to 7x120, 3x140, 1x40, drabinka łazienkowa wysokość 50 cm i drabinka łazienkowa wysokość 160cm. Ewentualnie jak to za dużo jak na jeden obieg, to jest możliwość rozbicia na dwa obiegi, wtedy jeden obieg to: 4x1230cm, 2x140cm. Drugi obieg to: 3x120cm, 1x40cm, drabinka łazienkowa wysokość 50cm, drabinka łazienkowa 160cm. Dom jednorodzinny, parter plus poddasze użytkowe. Ewentualnie jakie są jeszcze potrzebne informacje? To dopisze.

Jaką pompę dobrać do obwodu piec bufor? Piec 17,5 kW na drewno (stary typ) wyjścia z kotła 5/4 cala. Dwa bufory po 500l wyjścia 6/4 cala.

Szukać pompek zwykłych czy lepiej kupić elektroniczne?

Aktualnie z kotła wychodzą rury fi 28. Podłączony jest zasobnik c.w.u. rurami fi 28. Potem jest rozejście na dwa obwody fi 22 i potem są podłączone grzejniki i dalej idzie fi 18. Rury miedziane.

Ogólnie w kotłowni rury będą przerabiane ale w domu już bym nie chciał ich ruszać. Będzie też dokładany bufor.

No właśnie, jeszcze pompę C.W.U. muszę też jakąś dobrać. Zasobnik 140l poziomy, jest jeszcze w dobrym stanie więc nie chciałbym go wymieniać.

Edytowane przez zuh

To się zaskoczyłem, myślałem że każda pompa powinna być inna.

Chodziło mi czy taką czy taką pompę (zdjęcia przykładowe, chodziło aby pokazać rodzaj pompy)

pompa a.jpg

pompa b.jpg

Edytowane przez zuh

10 godzin temu, sambor napisał(a):

Wystarczy,ze dasz 3 pompy 25/40.

Obecnie kupujesz tylko elektroniczne, innych oficjalnie nie ma w sprzedaży, chyba że ze złomu.

Czy aby na pewno?

Właśnie w pierwszym lepszym sklepie z hydrauliką sprawdzałem i są w ofercie zwykłe LFP 3 biegowe.

Jak rozumiem to na obiegu kocioł-bufor ustawiam pompę na charakterystykę stałych obrotów. Na ładowane zasobnika c.w.u. charakterystykę stałych obrotów. A na obwód grzejnikowy charakterystykę proporcjonalną. Tak?

A potrzebujesz te pompki dzisiaj? Jak dzisiaj zamowisz to wtorek bede u Ciebie.

Nie potrzebuje dzisiaj, nawet jak będzie pod koniec tygodnia to też będzie ok. Po prostu sprzedawca powiedział, że nie zaszkodzi jak będzie miała zdolność podnoszenia wody 6m a nie 4m. Ogólnie nie kupiłem bo wolałem tu się dopytać ale poszukam czegoś w internecie.

A tak z ciekawości, sprzedawca miał racje? Mogą być jakieś negatywne skutki przewymiarowanej pompy?

Sprzedawca nie miał racji, on chce sprzedać i tyle,  pompa powinna być dobrana , za duże podnoszenie czy za duże przepływy to głośna praca, a jak jest inst w miedzi to może szybko wypłukać miedź na kolankach.

Za dużej pompy całkowicie nie okiełzasz, możesz ją lekko przydławić.

Ponadto mocniejsza pompa więcej en el zje.

Ale jak już szukasz, to szukaj markowej a nie skośnookiej.

A to nie jest tak że jeżeli jest większa pompa to można wtedy na niższym biegu puścić?

Pytam bo gdzieś tu w czeluściach forumowych było pisane aby na kocioł - bufor dać 25/60.

Nie musi być wcale markowa. Może być "elektroniczny" chińczyk który pobiera 5-15W i działa równie dobrze. 

Godzinę temu, Tuptus napisał(a):

na kocioł - bufor dać 25/60.

Najlepiej 32/100

1 godzinę temu, o6483256 napisał(a):

Może być "elektroniczny" chińczyk który pobiera 5-15W i działa równie dobrze. 

Oczywiście- grunt aby tania była, miała dużo lampek, pokręteł, przycisków i oczywiście mało prądu brała.

Ale zapomniałeś o najważniejszej rzeczy - ta pompa ma zapewnić wymagane podnoszenie i odpowiedni wydatek - a tego większość skośnookich nie zapewni i dlatego radzą aby brać przewymiarowane.

Ba nawet większość z nich nie podaje charakterystyk pracy.

Nie wspomnę już o trwałości takiego wyrobu.

2 godziny temu, o6483256 napisał(a):

Nie musi być wcale markowa. Może być "elektroniczny" chińczyk który pobiera 5-15W i działa równie dobrze. 

Te bym omijał.

Godzinę temu, sambor napisał(a):

Najlepiej 32/100

A o takich tu nie czytałem.🤪

11 godzin temu, sambor napisał(a):

Ba nawet większość z nich nie podaje charakterystyk pracy.

Nie wspomnę już o trwałości takiego wyrobu.

Mam taką tanią pompę dobre 6lat. Działa bez zarzutu, tłoczy jak powinna, nie tylko ja mam taką opinię nt temat ww pomp. Czego więcej chcieć?

Jak miałbym kupić jakaś markową musiałbym wydać 4x więcej, przecież to nie ma ekonomicznego sensu nawet jak byłaby 2x lepsza!

Edytowane przez o6483256