Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Mitsubishi Zubadan, Ecodan - wymiana doświadczeń

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

próbowałeś odkręcić wszystkie głowic na full i uzyskać przepływ zbliżony do tego na pompie w hydrobox ?

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Patrol napisał(a):

próbowałeś odkręcić wszystkie głowic na full i uzyskać przepływ zbliżony do tego na pompie w hydrobox ?

Tak. Drugą dobę grzeję przy max odkręconych głowicach i jest poprawa. COP wzrósł za wczoraj do 3,8, spadł pobór mocy, a max temperatura na zasilaniu to 45st, C. PC pracuje na niższych częstotliwościach, Pompę obiegową ustawiłem na 1 bieg proporcjonalny. Przy ogrzewaniu tylko parteru różnica wysokości niecały 1 m, z wyliczonymi oporami instalacji - 1,7 mH2O. Natężenie przepływu przy różnicy temperatur 5stC (zasilanie - powrót) wynosi 1,72 m3/h.

Czy można odczytać jaki jest przepływ w hydroboxie?

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano

Zobacz drugi post tego wątku.

Jak jeszcze da radę zejść z temp. zasilania to będą większe oszczędności 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie użytkownicy Zubadanów (i wszelkiej maści Ecodanów),

Od paru dni jestem szczęśliwym użytkownikiem 8kW, 3 fazowego, Zubadanka 5 generacji. Dom w pow. 160m² ogrzewanej (całkowita to bliżej 180); elewacja/izolacja w trakcie; bufor 300L; tylko ogrzewanie płaszczyznowe. Jestem na etapie wygrzewania całego domu, a wskazania temperatury wewnętrznej (które zobaczycie wkrótce) są niskie ze względu na zapowietrzenie odbiornika (będzie naprawione niebawem) w miejscu gdzie znajduje się czujnik.

Na razie pompa jest ustawiona na stały przepływ. Temperatura zasilania ustawiona została na 35℃ i pompa sobie stabilnie pracowała na 26Hz. Stwierdziłem, że ograniczę trochę temperaturę (do 30℃) bo więcej raczej nie potrzebuję. Ale wtedy zaczęło się taktowanie, to podbiłem do 33℃.

image.png.0028a4110bc99d5b6ee4131992ae46f8.png

Przeczytałem, że Zubadan nie potrafi regulować delty, co mnie bardzo zmartwiło, bo chciałbym ją móc podnieść. Jeśli dobrze rozumiem to można tylko zmniejszyć bieg pompki (z obecnego, co zgaduję, 5 w dół). Czy pompkę sterować można z poziomu pompy ciepła, czy trzeba otwierać jednostkę wewnętrzną i to zmieniać? Co w takim razie gdybym chciał ustawić niższy przepływ na CO a w miarę wysoki na CWU? Jaki ma wpływ na to zmienna korekcji P/C (o której było już mówione)?

Pozdrawiam,

Opublikowano

Cześć. Masz osobno zadawane biegi pompki dla co i cwu, które ustawiane są lokalnie z poziomu sterownika i pozostają sztywne tzn. nic więcej na te wybrane prędkości pompki już potem nie wpływa. A sam przepływ to inna bajka -ten zależy już od instalacji. Co do Hz sprężarki to już pisaliśmy o wartościach granicznych uzależnionych od temp.zewn. Polecam lekturę całego wątku.

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Na wstępie dodam, że jestem laikiem w temacie, ale chciałbym się delikatnie mówiąc rozwinąć w temacie mojej pompy i ją "zrozumieć".

Jestem użytkownikiem 3F Zubadana 8kW, powiechnia ogrzewana 124 m2 (docelowo 160 m2 jak ukończę garaż). Pompa pracuje w trybie autoadaptacji. Ogrzewanie włącza się średnio 1 na dobę i obecnie trwa okolo 4-7 godzin.

Chciałbym się dowiedzieć czy poniższe parametry są w normie, czy częstotliwość pracy sprężarki nie jest za wysoka? 

IMG_5494.thumb.png.1f0fc8ab098a82fbef5d4dcdb1593b0d.pngIMG_5492.thumb.png.1a29d96cc21d58a4dd31a2b78f5cfe16.pngIMG_5493.thumb.png.6cf2323fee1a7efbb6b911e27c5f23d2.png

Mam jeszcze pytanko odnośnie temperatury CWU, dlaczego są takie rozbieżności we wskazaniach? 

IMG_5484.thumb.jpeg.72bd9dce60827e813f39a46c07029de7.jpegIMG_5485.thumb.jpeg.da5ca883906f76418df797365acb2ae1.jpeg

Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź i pomoc.

Pozdrawiam

IMG_5494.png

Edytowane przez I3anan
Usunięto zdublowane zdjęcie
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To jest rozdzielczość dla wskazań temp. w aplikacji - jak zmienisz na "0,5" to możesz zmieniać nastawę na ekranie głównym melcloud z krokiem co pół stopnia, jak dasz "1" to będą całkowite wartości i np, z nastawy 23,5C zrobi 24C. Auto to już pewnie "wg uznania" kontrolera ( u mnie Auto zmieniało na wartość całkowitą).

Opublikowano

Czy jak zakupie  pilot zdalnej obsługi do strefy nr 2 , pod strefę nr 1 mam podpięta auto adaptacja na pilocie zdalnej  obsługi. Pytanie brzmi czy kupiony nowy pilot zdalnej obsługi będzie wpływał na temperaturę wejściową strefy nr 2 czy może być termostatem( będzie sterował charakterystyką ogrzewania)

Opublikowano

Pojawiła się testowa stronka nowej aplikacji melcloud home:

https://test-melcloudhome.com/

może być problem jeśli urządzenie jest już zarejesrtowane (pyta o to przy tworzeniu konta/integracji), więc bardziej w ramach ciekawostki wrzucam - nie łączyłem się jeszcze, więc nie wiem jakie są możliwości

w sklepie google nowej apki nie widziałem, a na apple app store jest dostępna:

https://apps.apple.com/se/app/melcloud-home/id6450221505...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy oprócz 3-ch kodów serwisowych podanych w postach są jeszcze inne, które byłyby przydatne do ustawień i kontroli pracy PC?

Opublikowano

Sorry, było w poprzednich postach - znalazłem.

Opublikowano

Czy również macie częste defrosty przy temp. ok. 0st.C i wilgotności 90%?

Screen1.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam!

Planuje montaż pompy ciepła Mitshubishi 6kw. Czy ktoś może mi powiedzieć ile to weźmie prądu?

Obecnie w domu mam temp 22,5 - 23,5C

Nowy dom 112m2 bardzo dobrze ocieplony: elewacja 20cm lambda 0,32, dach wełna 30cm lambda 0,33, Podłoga 15 cm lambda 0,31, okna trzyszybowe.

Ogrzewanie 100% podłogowe.

Obecnie zimą spalam ok. 240kg ekogroszku  na miesiąc 28 kj (CO+4 os. CWU).

Czyli od początku listopada do końca lutego spale niecała tona.

Planuje kupic pompa 6kw (mam nadzieje ze odpowiednia moc).

Ile to zużyje kwh przy 22,5-23,5C i 4 os. w domu ??

Która pompa jest lepsza split czy monoblock ?

Edytowane przez korbielow
Opublikowano

Cześć. Z powyższych danych celowałbym w okolice zużycia 1500kWh jako odpowiednik tylko tej 1tony z czterech miesięcy. To tak orientacyjnie.  Możesz sprawdzić jeszcze co wyjdzie tutaj: https://cieplo.app/start

Ad Split czy monoblok to masz pełno wątków i artykułów - warto poczytać. Pozbieraj oferty od kilku firm to będzie jakieś porównanie i zrobią (powinni) audyt.

Opublikowano (edytowane)
19 godzin temu, Patrol napisał(a):

Cześć. Z powyższych danych celowałbym w okolice zużycia 1500kWh jako odpowiednik tylko tej 1tony z czterech miesięcy. To tak orientacyjnie.  Możesz sprawdzić jeszcze co wyjdzie tutaj: https://cieplo.app/start

Ad Split czy monoblok to masz pełno wątków i artykułów - warto poczytać. Pozbieraj oferty od kilku firm to będzie jakieś porównanie i zrobią (powinni) audyt.

a czy w domu będzie taka sama temp przy 1500kwh?

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

22-23 w domu to nie problem, a z ciekawości jaką temp. wpuszczasz teraz w podłogowke, jaki kociol masz i czy chcesz go pozostawić czy wylatuje?

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Patrol napisał(a):

22-23 w domu to nie problem, a z ciekawości jaką temp. wpuszczasz teraz w podłogowke, jaki kociol masz i czy chcesz go pozostawić czy wylatuje?

Pracą podłogówki steruje termostat który włącza lub wyłącze pompy. Na mieszalniku mam ustawione 45C. Mam kocioł ciepłomax 15kw. Muszę go odłączyć niestety bo z projektu będę brać pompa.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Sporo jak na podłogowe, chyba że to graniczna wartość temp. Przy pompie ciepła pewnie uda się zejść niżej, a to wpłynie na mniejsze zużycie energii. 

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, Patrol napisał(a):

Sporo jak na podłogowe, chyba że to graniczna wartość temp. Przy pompie ciepła pewnie uda się zejść niżej, a to wpłynie na mniejsze zużycie energii. 

Moge zmniejszyc temp na mieszaczu i potestowac ekogroszek, ale nie wiem czy to ma jakikolwiek sens przy takim zużyciu.

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

przechodząc ze starego źródła trochę łatwiej dopasować się z mocą pompy ciepła, bo znane jest zużycie; masz 100% podłogówki co działa na plus dla PC / najczęściej przejście z kotła na PC kończy się obniżeniem temp. obiegu, ale to już inny temat

przy wyborze PC /jako jedynym źródle ciepła/ trzeba pamiętać, że musi pokryć zapotrzebowanie w najgorszych warunkach (najniższe temperatury zewnętrzne), dochodzi zabezpieczenie na wypadek zaniku zasilania - to wszystko wymaga przegadania z firmą instalacyjną

jeśli chcesz wybierać z modeli mitsu powbijaj sobie dane jeszcze tutaj: https://my-ecodan.me/