Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam problem z kotłem mpm bio pell 19 palnik kipi.

Prawie 3 lata Palil super i gorsze pellety i lepsze najwyżej były spieki przy gorszym.

Problem zaczął się od incydentu cofnięcia dymu do zbiornika i zadymienia kotłowni.

Od tej pory co jakiś czas palnik zostaje zasypany pelletem i płomień spada.

Czasami pali godzinę czasem 2 i się to stanie. 

Gdy przeważam pellet muszę zawyżać dużo wagę pelletu(powodować mniejsze podawanie ) wtedy pali lepiej ale znowu nie może uzyskać temperatury

Komin drożny ,ciąg dobry,piec czysty 

Serwis palnika,czyszczenie i smarowanie bez rezultatu

Napowietrzenie kotłowni jest dodatkowe

W kontakcie z serwisantem kipi został podmieniony kondensator wentylatora 

Sprawdzony czujnik płomienia

I regulowane ustawienia.

Bez rezultatu 

Czy miał ktoś taki problem?

Może coś się stało z wentylatorem choć zwiększanie i zmniejszanie nawiewu nie pomaga. Jedyne co zauważyłem od tego incydentu wentylator głośniej pracuje. 

IMG_20231119_173134020.jpg

Opublikowano (edytowane)

Skoro głośniej pracuje,kondensator jest sprawny w następnej kolejności sprawdził bym jego łożyskowanie. Zbyt duży luz może powodować głośna pracę a ponadto przegrzewać się i jak wentylator posiada zabezpieczenie termiczne , odcina prąd a ponieważ temperatura nie rośnie sterownik dokłada paliwa na a skutek już znamy. Równie dobrze mogło nastąpić uszkodzenie obwodów elektrycznych  silnika .Nie wiem tego na sto procent ale wydaje mi się to logiczne i na twoim miejscu bym to sprawdził. Najprościej było by podmienić wentylator. Kondensator jest do rozruchu silnika.

Edytowane przez 1mps
Opublikowano

Ok wentylator sprawdzałem ,tzn lekko się obraca i nie ma żadnych luzów. Wchodziło by w grę że podgrzało może łożyska i głośniej pracują ale czy to mogło by dać taki efekt? 

I to że przestaje pracować też wykluczam bo go słychać ciągle. Musiałbym miec taki na podmianę 

Opublikowano

Resetowanie sterownika i przywrócenie do ustawień fabrycznych też nic nie daje ?

Opublikowano

Co to za pellet masz kolego ,czy aby nie dębowy?

Co było przyczyną zadymienia ?

Podajnik złapał temperaturę ,nastąpił alarm?

Rurę paleniska wyciągnął ten serwisant ?

czujnik foto wytarł dobrze ,jak był dym to mogła się osmolić.

Rura spiro jest cała nie ma gdzieś pęknięcia ?

Tą tarczkę ochronną wewnątrz palnika tam gdzie jest okienko co fotodioda kuka na płomień trzeba sprawdzić oczyścić ona mogła również obrosnąć nagarem .

Opublikowano

Palnik był cały rozebrany czyszczony i smarowany- nie pomogło

Pellet mam sosnowy i świerkowy 

Sosnowy z certyfikatem jest lepszy świerkowy gorszy ma nizszy polomien

Zaczęło się tak że jednym momencie cofnął dym do zbiornika i zadymiło całą kotłownie żaden alarm się nie włączył udało mi się w porę zobaczyć i rury nie zdarzyło przypalic. 

Od tej pory co jakiś czas pojawia się dym w zasobniku powodem chyba zasypany palnik pelletem.

W tej chwili żeby jakoś palił muszę np po przewazeniu pelletu i wartości 1500gram wpisywać 2000 2100gram żeby nie zasypywalo i tak cofnie raz zawsze dym muszę uderzyc drzwiczkami i część wywali pelletu i znowu pali. Problem ze na takich wartościach piec nie może uzyskać więcej jak 50stopni.

Ten czujnik fotokomórka czy jakoś był sprawdzany nawet mnie  nauczył jak sprawdzic multimetrem i jest ok 

Wentylator pracuje i zwiększa moc jak mu dodaje na sterowniku niby 

Opublikowano

Czopuch czyściłeś? 

Podaj może nastawy pracy palnika ,takie przesadne zawyżanie wydajności podajnika do niczego dobrego nie prowadzi .

Masz tam pełno niedopalonego pelletu , mocy niema to i pelletu więcej idzie tak być nie powinno.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam z w tej chwili miałem  serwisanta  kipi, rozebrał cały palnik czyścił  (był w miarę ok nic nie było zatkane)  wymienił jeden kondensator (podobno profilaktycznie) Po tym piec pali już 7 dni dobrze. Trudno mi powiedzieć co było przyczyną bo mi tak naprawdę nie był w stanie powiedzieć lub nie chciał. Więc narazie testuje. Komin i czopuch i piec pilnuje zawsze .