Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czy możecie Szanowni forumowicze  pomóc w rozszyfrowaniu faktury rozliczeniowej za prąd. Chodzi mi o pomoc z depozytem jak EON to obliczył, że kwota depozyty wyniosła tylko 83 zł? Według tego co jest u góry(faktura) energia ujemna zbilansowana wyniosła 353 KWH. Definicja Depozyt wyrażony jest w złotówkach. Jest to ilość energii zbilansowanej ujemnie, pomnożona przez cenę RCEm publikowaną przez Polskie Sieci Elektroenergetyczne na stronie pse.pl. Obliczyłem to tak nie wiem czy dobrze. Dane o wprowadzone energii są ze strony EON.pl a cena RCEM ze strony pse.pl.

Styczeń 11,11KWH(energia wprowadzona) razy 0,594(cena RCEM) = 6,59 Zł Luty: 44,87KWH(energia wprowadzona) razy 0,667(cena RCM) = 29,92 zł Marzec 128,50 KWH razy 0,509(cena RCEM) = 65,40 zł Kwiecień 223,03KWH(energia wprowadzona) razy 0,506(cena RCM) = 112,85 Zł razem wynosi  214,76 zł. 

depozyt.jpg

Opublikowano (edytowane)

Może osoba która ma fotowoltaikę w EON przesłałby drugą stronę faktury rozliczeniowej w celu porównania jak to u niego wygląda. 

Edytowane przez pawel121212
Opublikowano

Moim zdaniem dobrze kombinujesz, powinieneś mieć na oko w depozycie jakieś 150zł.

Dzwoń do nich i niech odpowiedzą Ci jak to obliczyli?

Opublikowano

Zapomniałem, ale chyba oprócz ceny za kWh z RCEM doliczyli Ci przesył. Wtedy by się zgadzało. 

Opublikowano

Dla mnie to jest jedno wielkie bagno zużycie energii jest ładnie wyszczególnione a depozyt już. Powinno być rozpisane dla każdego miesiące energia wprowadzona razy cenaRCM i bym wiedział co i jak a tak teraz mam batalie z nimi dlaczego to zostało tak obliczone i jak? Jak na razie wysłali mi definiuje depozytu po wysłani im moich obliczeń jeszcze nie otrzymałem odpowiedzi. Jeżeli obliczyli depozyt i go pomniejszyli o przesył to mogliby to napisać.

Opublikowano

Ty to masz szczęście, że w ogóle fakturę dostałeś, ja czekam od grudnia 😂

• Zgadzam się 1
Opublikowano
16 godzin temu, pawel121212 napisał(a):

Żebyś z butów nie wyskoczył jak Ci przyjdzie rachunek za pół roku. Dlaczego tak długo zwlekają z wystawienia faktury dowiadywałeś się ? 

Rozłożą na raty i sami będą "w plecy" o inflację.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
W dniu 5.06.2023 o 12:23, o6483256 napisał(a):

ja czekam od grudnia 😂

Ja także czekam od grudnia. Za poprzednie półrocze. Wiem że mam do zapłaty za ok 1800KWh w Drugiej taryfie + opłaty stałe. 

Na moje zapytanie z lutego otrzymałem 2 marca odpowiedz

Cytat

w imieniu PGE Obrót S.A. informuję, że opóźnienia z dokonaniem bieżącego rozliczenia związane są z wdrażaniem Tarczy Solidarnościowej.

Faktury za sprzedaż energii elektrycznej i usługi dystrybucji będą wystawione niezwłocznie po zakończeniu ww. prac. Za powstałe utrudnienia serdecznie przepraszam

W teraz jak pisałem z końcem maja to że może zgłoszenie zarejestrowali i do 2 tygodni odpowiedzą.

Opublikowano

Składałem kilkanaście reklamacji od początku roku i nic. Stwierdziłem, że mam ich d d... Na moje pytanie, czy rozłożą zapłatę za fakturę na raty, odpowiedzieli twierdząco, wiec niezależnie ile to będzie złożę wniosek o raty.

Od stycznia do dzisiaj zużyłem 1012kWh, a za grudzień mam jakieś 300kWh.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Mam odpowiedz z EONu.

ziękuję za wiadomość.

Sprawdziłam fakturę nr 228500629989.

Uwzględnia ona energię zbilansowaną dodatnią (zużycie) 975 kWh oraz energię zbilansowaną ujemną 353 kWh.

Wartość naliczonego depozytu z danego miesiąca kalendarzowego będzie pomniejszać kwotę należności za energię czynną pobraną w kolejnych miesiącach kalendarzowych. Depozyt pomniejsza kwotę brutto faktury.

W wartości depozytu 83,02 zł uwzględniliśmy, zatem:

- styczeń - 6 kWh x 0,59656 zł/kWh = 3,58 zł,

- luty - 35 kWh x 0,66759 zł/kWh = 23,37 zł,

- marzec - 110 kWh x 0,50972 zł/kWh = 56,07 zł.

Poprawnie naliczyliśmy wartość depozytu.

Depozyt za kwiecień 2023 r. oraz korektę depozytu po zmianie cen RCEm uwzględnimy na najbliższej fakturze.

Jeśli miałby Pan pytania w tej sprawie, zapraszamy do kontaktu.

Depozyt za kwiecień nie został obliczony ale EON uważa, że oni nie popełnili błędu:) za pobraną energie z kwietnia zapłaciłem:)

Opublikowano (edytowane)

Czyli już nie naliczają przesyłu za eksport do sieci.

Czekam od grudnia na FV od operatora, ani widu, ani słychu... 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Ja z PGE dostałem fakturę za grudzień i styczeń. Dalej cisza.

Jak pobrałem dane z licznika od lutego do kwietnia, to wszystkie były ok z wyjątkiem lutego, które kończyły się na 10 lutego. Może dlatego nie mogą kolejnej faktury wygenerować.

Opublikowano

Z licznika mam wszystkie dane do dzisiaj (godzinówke, zbilansowaną dobową itd), a faktury brak...

Opublikowano

Ciekawe czemu Tauron rozlicza normalnie. Faktura tydzień-dwa po odczycie.

Opublikowano

Raczej napisałbym "ciekawe, dlaczego Energa nie potrafi wystawić faktury w terminie" ? 😁

Opublikowano
Ja z PGE dostałem fakturę za grudzień i styczeń. Dalej cisza.
Jak pobrałem dane z licznika od lutego do kwietnia, to wszystkie były ok z wyjątkiem lutego, które kończyły się na 10 lutego. Może dlatego nie mogą kolejnej faktury wygenerować.
A za maj do dzisiaj nie mogę pobrać danych... Stawiam, że mają problem z oprogramowaniem...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dostałem FV. Energa nie pobiera opłaty przesyłowej za energię wysłaną do sieci. Czyli jeżeli wysłałem 500kWh po cenie rcem 0,5zł to na moim koncie jest 500x0,5zł = 250zł.

Jeżeli zużyłem w tym miesiącu 200kWh z sieci, to odliczają od rachunku 200x0,5zł, czyli 100zł, reszta pozostaje na wirtualnym koncie.

Opublikowano

Na starych zasadach, nie mógłbym zobaczyć pieniędzy na wirtualnym koncie.

Opublikowano (edytowane)

Przedstawiłem 4 posty wyżej. Post #19

Edytowane przez o6483256
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Dostałem fakturę z Taurona. Udało mi się ją rozszyfrować i pojąć w jaki sposób oni to liczą. Okazało się że na fakturze pokazany nie jest licznik energii (tak sugeruje nagłówek), tylko ilość zużytej i oddanej energii. Ale to byłoby zbyt proste. To są odczyty po zbilansowaniu.

I tu zapodam przykład nr 1: w godzinę pobrałem 2 kWh, a wprowadziłem do sieci 5 kWh. Na rozliczeniu za tą godzinę będę miał do odebrania 2,4 kWh. Mogłoby się wydawać proste. (5-2)*0,8=2,4. Teoretyczne po dwóch godzinach powinno być do odebrania 4,8 kWh. Ale nie zawsze.

Przykład nr 2: w pierwszej godzinie wprowadziłem do sieci 9 kWh i nic z niej nie pobrałem. W drugiej godzinie wprowadziłem do sieci 1 kWh i pobrałem 4 kWh. I tutaj wynik będzie inny z racji tego że jest bilansowanie. Bilansowanie polega na tym, że co godzinę jest wszystko zliczane jak w przykładzie nr 1. A więc: (9-1)*0,8=6,4 kWh + (1-4)*1=-3 kWh. A więc za te dwie godziny gdzie teoretycznie jest tyle samo oddanej i pobranej, wynik jest inny i wynosi 3,4 kWh do odebrania. 1,4 kWh poszedł na opłatę magazynowania energii (20%)

Cała reszta rachunku była już banalna do sprawdzenia. Wszystko się zgadzało. Za dystrybucję nie policzyli ani jednego grosza od kWh, a opłata kogeneracyjna już była za wszystkie kWh pobrane. Co ciekawe, to za samą energię elektryczną nie naliczyli abonamentu, co mnie zaskoczyło.

image.thumb.png.470d94f234e9dd5361db8e5fa5bab79d.png

image.thumb.png.e2edc8ae345bc7f767daa4e0726eaec5.png

image.thumb.png.641be97903ff313a2197095615b1595b.png

Opublikowano

Ty tutaj o takich szczegółach, a większość nie potrafi policzyć kosztów energii elektrycznej z przesyłem w 1, a co dopiero w 2 taryfach 😁😉