Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Protech karo duo st 40 Mega problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam kocioł protech karo duo 18.5 kw ,ogrzewam domek ok 180 mk2 ekogroszkiem pieklorz z PGG,problem polega na tym iż cofnie się po jakimś czasie żar pod podajnik po samym dnie kanalu podawczego po górze węgiel jest czarny dymi się z niego lekko a pod jego warstwa ukryta rozżarzone warstwa ekogroszku. Podeszedł pod podajnik, alarm się wlaczyl (zbyt wysoka temperatura kotla)wyłączyłem piec lecz ogień wewnątrz cały czas się zażył do tego stopnia że rurami zaczęło walić i musiałem cały żar wyciągać ręcznie ze spodu . Rozstrzelnilo rury przy rozdzielaczu na podłogowce na gorze. Dokonałem naprawy wymieniłem końcówki nabiłem wody , odpiwietrzylem i jest ok. 

Używam kotla do ogrzania cwu tryb letni. 

Moje ustawienia

Cwu 55'

Co 65'

Czas podawania 10sek

Przerwa podawania 1m15sek

Siła nadmuchiwane 40 % przysłonana dmuchawa zamknieta. 

Proszę o pomoc w konfiguracji tryb lato. 

Obserwuje teraz kocioł po trudnym doświadczeniu mimo to pisze i proszę o pomoc w ustawieniach życzliwych użytkownikowi. 

Załączam foto przy rozpalania . Drzwiczki zamkniete i widzę że żar zaczyna już swoją drogę w stronę podajnika.

16808819896891745876398079160047.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witaj @Potita75 na forum Info-Ogrzerzwanie.

19 minut temu, Potita75 napisał(a):

,,, Używam kotla do ogrzania cwu tryb letni. ,,,

Zmień system ogrzewania CWU w okresach ciepłych, na system elektryczny.
Będzie taniej i zdecydowanie bezpieczniej.

Edytowane przez Witek-z-Ulicy
Opublikowano

Pokrywa zasobnika ma usczelke O.K ? Poki tam jest niesczelno,ciagnie lewe powietrze i rozpala podajnik i w koncu zasobnik.

Opublikowano

Uszczelka nie jest zniszczona klapa na kramlę domyka się z odpowiednim oporem

Dodam jeszcze iż kocioł jest połączony z kominkiem z płaszczem wodnym  odpowiednim zaworem, który przełączaniu źródło ciepła termicznie. 

Kominkiem ogrzewam dom a kocioł mam ustawiony na tryb letni i grzeje nim tylko wodę cwu w 300 literowym bojlerze.

Zazwyczaj w kominku pale po południu i wypala się gdzieś o północy.

Kocioł pracuje jak wcześniej wspomniałem tylko na wodę lecz trudno jest mi go ustawić w trybie letnim. 

Zauważyłem że na miejscu paleniska jest duża porcja ekogroszku który po cyklu podania i nadmuchu długo się wypala mimo że zamknięte są drzwiczki i wszelakie doloty.Charakterystyczna sytuacja gdy żar cofał się do podajnika był dym siarkowy. Gdy otworzyłem klapę zasobnika musiałem wietrzyć w kotłowni z dadmiaru siarkowego nieprzyjemnego dymu. 

Opublikowano

Nic dziwnego że takie efekty jak wszystkie doloty pozamykane. Ten węgiel nie ma powietrza i się kisi wydzielając szkodliwe związki. To się może skończyć tragicznie. UWAGA przesłona dmuchawy zamknięta całkowicie. Przecież to gwóźdź do trumny.

Do tego trzeba jeszcze doliczyć zawalony sadzą czopuch pieca i komin i brak dopływu powietrza do kotłowni i będzie komplet. Obym się mylił.