Skocz do zawarto艣ci
IGNOROWANY

Lazar Holz Master 20

Przejd藕 do rozwi膮zania Rozwi膮zane przez zachary,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

dziwi mnie fakt, 偶e w kot艂ach zasypowych na forum nie ma tego kot艂a. Nikt go nie u偶ywa czy jest tak dobry i bezawaryjny 偶e nie ma o czym pisa膰. Od listopada mam ten model i chcia艂bym si臋 dowiedzie膰 czy tylko ja i Zachary na forum mamy ten kocio艂 czy jest kto艣 jeszcze ?

Opublikowano

Nie mam tego kot艂a ale mnie interesuje co cie skusi艂o aby zap艂aci膰 10 tys wi臋cej ni偶 jest cena stalmarka?

Opublikowano

Znajomy z hurtowni mi policzy艂 lepiej (plus hydraulik te偶 od nich ) i nie by艂o to jak piszesz 10 ty艣. wi臋cej do tego dotacja z gminy. Du偶a komora za艂adunkowa 120 litr贸w, sterownik, dosta艂em te偶 w zestawie zestaw hydrauliczny, w moc celowa艂em oko艂o 20 kw.

Opublikowano
Nie mam tego kot艂a ale mnie interesuje co cie skusi艂o aby zap艂aci膰 10 tys wi臋cej ni偶 jest cena stalmarka?
A to bli藕niacza konstrukcja?
Opublikowano
7 godzin temu, stonefistt napisa艂(a):

w moc celowa艂em oko艂o 20 kw

160 metr贸w do艣膰 dobrze ocieplonego domu... Wi臋kszych nie by艂o? Z tego co widz臋 to kocio艂 zgazowuj膮cy.聽 Bufor jest? Bo wtedy moc jest oczywi艣cie odpowiednia. W profilu tego nie wida膰.

Opublikowano

Tak bufor 1000 l jest uzupe艂ni艂em profil. Chodzi艂o mi o piec raz rozpalam 艂aduje do pe艂na i zapominam i tak jest. Dom modernizowany stare budownictwo poma艂u rozbudowane i w miar臋 mo偶liwo艣膰 ulepszane.

To jak ma kto艣 jeszcze Lazar holzmaster 20??

Opublikowano

Witam ja mam te偶 holzmastera , korzystam z niego drugi sezon.

Opublikowano

I jak wra偶enia po roku u偶ytkowania?聽

Opublikowano

Zachary, Ty masz taki kocio艂, mo偶e podzielisz si臋 swoj膮 opini膮 na temat obslugi i u偶ytkowania tego "diab艂a"聽

Opublikowano

Jak zaczolem dzielic sie swojmi opiniami to dostalem bana a tak na powaznie poczytaj na forum troszke cos tam jest napisane konkrety moge dopisac

Mojm skromnym zdaniem moderator powienien zrobic dzial kotly zagazowujace drewno tym bardziej ze wypuscili mase kotlow niby zagaz... niby 5 klasy ludziska to kupia ale ....

Opublikowano

Ludzie nie odr贸偶niaj膮 prawdziwych Holzow od zwyk艂ych opalanych drewnem.聽

Opublikowano

A wi臋c postanowione tylko troch臋 dobrej woli moderatora i jedziemy z tematem.

6 godzin temu, nightwatch napisa艂(a):

tak, mn贸stwo konkret贸w 馃檪

jak na razie to chc臋 ustali膰 ile os贸b ma taki kocio艂 i p贸藕niej聽 dzieli膰 si臋 do艣wiadczeniami itd. (z tego co wiem narazie tylko 3 osoby maja ten sam piec 馃槥 co ja ).

Opublikowano

Witam dla mnie ok du偶a komora ,聽 mo偶liwo艣膰 za艂adunku 50cm kawa艂k贸w, rozbudowany sterownik (bogatszy napewno jak brany przeze mnie jeszcze atmos) w zestawie zakupowym wyposa偶enie do pod艂膮czenia hydraulicznego聽 pieca troch臋 rekompensuje cene, na minus brak podgl膮du p艂omienia wi臋c utrudniona regulacja i ulegaj膮ce pokrzywieniu ekrany w臋wn臋trzne( po rozmowie z serwisem na przegl膮dzie podobno ten typ tak ma) Piec og贸lnie niez艂y jak dla mnie tylko dzi艣 ze wzdl臋du na cene nie bra艂bym go po uwag臋 . Z ciekawostek sterownik mo偶na wyposa偶y膰 w econnet i dzia艂a. 聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽聽

Opublikowano

Og贸lnie jeste艣 zadowolony? Drugi raz te偶 by艣 wybra艂 ten model czy wogole jaki艣 inny typ ogrzewania?聽

Opublikowano

Tak, jak narazie opr贸cz tego co pisze to jestem zadowolony.Nie wiem czy wybra艂bym ten konkretny model ale na pewno poszed艂bym w hg ( mam sw贸j las, dost臋p do tanich odpad贸w tartacznych). Nie wykluczam innego typu ogrzewania ale ten narazie wychdzi mi najtaniej.

Opublikowano

Pozdrawiam Marcinku kope czasu Cie nie widzialem na forum ale do rzeczy wiesz doskonale ze to najprostrzy kocil hg na rynku i do tego bezproblemowa obsluga no i serwis na miejscu.Pewnie ze sa kotly lepsze ale na chwile obecna ceny sa zaporowe.

Opublikowano

Witam Zachary,rzeczywi艣cie wpadam tu rzadko , jak przerabia艂em instalacji臋聽 by艂em cz臋艣ciej.Tak masz racj臋 to prosta konstrukcja podobna do stalmarka, gdy ja szuka艂em pieca stalmark nie oferowa艂 hg ,defro przesta艂o robi膰 ,a nie chcia艂em atmosa.Dzi艣 ,pomimo pocz膮tkowych trudno艣ci z regulacj膮 uwa偶am 偶e nie wybra艂em 偶le , bynajmniej nie w tych pieni膮dzach jakie ja zap艂aci艂em.Teraz kosztuje du偶o wi臋cej ale powiem szczerze nie wnikam ile musia艂bym zap艂aci膰 za niego.

Opublikowano
22 godziny temu, marcin09 napisa艂(a):

...Dzi艣 ,pomimo pocz膮tkowych trudno艣ci z regulacj膮 uwa偶am 偶e nie wybra艂em 偶le , bynajmniej nie w tych pieni膮dzach jakie ja zap艂aci艂em.Teraz kosztuje du偶o wi臋cej ale powiem szczerze nie wnikam ile musia艂bym zap艂aci膰 za niego.

Z t膮 regulacja rozwi膮za艂e艣 sam czy raczej serwis pomog艂??

Faktycznie jaki艣 wizjer na p艂omie艅 by si臋 przyda艂:)

Opublikowano

serwis przy pierwszym odpaleniu ustawi艂 swoje, ja pr贸bowa艂em swojego, przypadek sprawi艂 偶e odkupi艂em analizator bragera , ustawi艂em pod niego ,przepali艂em 2 miesi膮ce ,przy przegladzie gwarancyjnym go艣膰 sprawdzi艂 wygl膮d wymiennika ,komory spalania ,co艣 swojego do艂o偶y艂 i tak jad臋 od jesieni ( wymiennik bia艂y czysty, brak dymu przy paleniu spaliny na poziomie 140-170 , jak wychodz膮 du偶o wy偶ej pod 200 trzeba czy艣ci p艂omieni贸wki dok艂adnie nie tylko tym ich systemem )Og贸lnie trafi艂em na kumatego serwisanta kt贸ry sam ma piec hg atmosa, na pytanie czemu nie lazar odpowiedzia艂 kr贸tko聽 ..cena..馃榾

Opublikowano
4 godziny temu, marcin09 napisa艂(a):

聽...jak wychodz膮 du偶o wy偶ej pod 200 trzeba czy艣ci p艂omieni贸wki dok艂adnie nie tylko tym ich systemem )

Czyli jak ? tam jest podej艣cie od wyci膮gu(ju偶 czy艣ci艂em te 艂opatki) ale ciasno wiec p艂omieni贸wek nie rusza艂em tylko to co si臋 czy艣ci t膮 wajch膮.

Jak na razie czekam na serwis, ustawienia podpowiedzia艂 Zachary pali si臋 nagrzewam bufor 1000l do 80 ca艂y w tym czasie idzie na dom tez 聽

Opublikowano

Pomi臋dzy czopuchem a wyj艣ciem z kot艂a jest lu偶na blacha kt贸ra zakrywa ocieplenie wewn膮trz pieca ,jak to 艣ci膮gniesz to zobaczysz pokrywe na 10x m8 to odkr臋casz i dostaniesz si臋 do p艂omieni贸wek.Demontujesz dra偶ek z spr臋zynami i wyci膮gasz na zewn膮trz one s膮 chyba d艂ugie na 80cm,czy艣cisz to szczotk膮 50 mm.Ten czyszcz膮cy mechanizm nie doko艅ca si臋 u mnie sprawdza, nie doczyszcza,poza tym przy pierwszym czyszczeniu okaza艂o sie 偶e te spr臋偶yny s膮 jakby u mnie za kr贸tkie tak o 5cm i przytka艂o pocz膮tek p艂omieni贸wek.Ja w zesz艂ym sezonie 2x tak czy艣ci艂em , teraz jeszcze nie,zaznaczam 偶e przy ka偶dym paleniu czyszcz臋 mechanizmem.

Opublikowano

Zrobi艂em dzi艣 to tylko 偶e nie mog艂em wyci膮gn膮膰 ich do g贸ry. W艂o偶y艂em szczot臋 ale spr臋偶yna by艂a w p艂omieni贸wce wyczy艣ci艂em od razu lepiej. Nast臋pnym razem spr贸buj臋 wyci膮gn膮膰 te spr臋偶yny do g贸ry ale bardzo ci臋偶ko sz艂o wi臋c za艂o偶y艂em 偶e co艣 tam trzyma od do艂u i nie wyci膮ga艂em.聽

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.