Skocz do zawartości
IGNOROWANY

EcoNet - wolne działanie, jak u Was działa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Napiszcie czy u Was chodzi płynnie ecoNet czy to u mnie tylko tak muli, nie chodzi mi o czas wprowadzenia zmian, bo wiem że to chwilę musi potrwać, ale o podgląd bieżących danych. U mnie jest tak że dane nie są płynne, jak np widzę przez ecoNet że palnik mam na poziomie 90%  i tak czasem przez kilka minut gdzie te dane zmieniają się co sekunde. W ecoNet widze że pompy stoją a one już od 3 minut pracują. Zgłaszałem ten problem do serwisu Pluma, serwisant napisał że oni nie widzą i nie mają żadnych problemów a dane są płynne i nie mają żadnych problemów z przeciążeniem serwerów itp i że problem jest u mnie z internetem, to ciekawe, internet mam do piwnicy podłączony po LAN-ie, już laptopem sprawdzałem w piwnicy i internet śmiga bez problemu. serwisant zaproponował bym sprawdził jak będzie działać przez WiFI, tyle że do piwnicy nie łapie mi Wifi a specjalnie wzmacniacza na test nie będę kupował.
Jak u Was działa ecoNet, płynnie czy też kicha a serwisant z pluma tylko ściemnia że problemu nie zna ?

Opublikowano (edytowane)

To samo jest u mnie ,co najmniej  kilkudziesięciosekundowe   opóźnienie w odświeżaniu  danych.

Internet po światłowodzie.

Edytowane przez arthek
Opublikowano

No to póki co jest nas 3 z problemami z ecoNet, dobrze by było zebrać jakąś grupę i napisać do Pluma zbiorowo, może by coś w końcu zdziałali z tym, bo jakby nie patrzeć nie małe pieniądze kasują za to ustrojstwo.

Opublikowano
54 minuty temu, Mcgiwer napisał(a):

No to póki co jest nas 3 z problemami z ecoNet, dobrze by było zebrać jakąś grupę i napisać do Pluma zbiorowo, może by coś w końcu zdziałali z tym, bo jakby nie patrzeć nie małe pieniądze kasują za to ustrojstwo.

Raczej wszystkim  tak działa , oby nie przestało w ogóle działać 😂

Opublikowano

Działać przestać nie może bo by musieli wszystkim oddać kasę za urządzenia.
To nie jest tak że kupujesz urządzenie które "jakoś" ma działać, w żadnym miejscu w instrukcji nie jest napisane że dane nie są na bieżąco, nie czepialbym się gdyby to ustrojstwo kosztowało 20 zł.
No nic, może tylko mi te wolne działanie przeszkadza, ja bynajmniej im nie popuszczę.

Opublikowano
Godzinę temu, Mcgiwer napisał(a):

ja bynajmniej im nie popuszczę.

A co zrobisz?

Opublikowano

Póki co na razie piszę emaile, i otrzymuję sugestie co mogę sprawdzić czy zrobić, jak to nie pomoże to będę odsyłał na serwis, bo obecnie to urządzenie nie spełnia swojego zadania, a to że usługa jest za darmo, co oczywiście nie jest prawdą, nie zmienia faktu że nie działa to jak należy.
Serwisant wyraźnie mi powiedział że nikt nie zgłasza takich problemów, to co się dziwić że nic z tym nie robią, chociaż o tym wiedzą

Opublikowano
W dniu 24.11.2022 o 15:05, cezar76 napisał(a):

Osobiście przestało mi to przeszkadzać. Usługa jest za darmo, to co potrzebuję, dam radę zrobić.

700 zł za moduł to nie jest darmowa usługa. Co innego gdyby to było zabudowane w bazowym sterowniku

Opublikowano

@Snurq, kolego, gdy kupowałem econeta, pięć lat temu, kosztował on 500 zł. Do tej pory działa, lepiej lub gorzej, więc w moim przypadku koszt,jak na razie, wynosi 100 zł na rok. W tamtym czasie, za moduł internetowy do Black Stara, również trzeba było zapłacić. Pierwsze dwa lata (bodajże) były darmowe, a później, chcąc korzystać z tej przyjemności, trzeba było płacić roczny abonament, bodajże 200-300 zł rocznie. W tamtym czasie, doskonały kocioł, jakim jest Edilkamin Laguna, za dodatkową opłatą za moduł, oferował tylko włączenie lub wyłączenie kotła i zmianę ustawień temperatury kotła. 

Owszem, econet mógłby działać lepiej i mógłby kosztować mniej, z tym się zgadzam, ale okres siedzenia przy kotle i regulowania palnikiem , mam już za sobą. Dlatego funkcjonalność, którą zachował econet, jest dla mnie wystarczająca. 

Nie mam potrzeby, czasu i ochoty, użerać się z plumem. 

Odpowiedziałem na pytanie autora tematu i potwierdziłem, że econet działa u mnie tak samo. 

Opublikowano

U mnie również nie działa płynnie od początku (od 3 lat) zawsze muszę czekać kilka minut aż zacznie się odświeżać co kilkanaście sekund, a po jakimś czasie potrafi znowu zamulić. Słabe to o tyle, że zawsze muszę sprawdzić wprowadzone zmiany, bo często po prostu nie są przesłane do kotła.

W sumie uznałem, że taki urok tego systemu i ludziom z pluma nie chce się nic w tym temacie robić, po prostu niski standard i tyle, a szkoda. Choć dobrze, że w ogóle coś jest i da się tyle parametrów sprawdzić i zmienić.

Ale przyznaję, że popełnili kluczowy błąd, że nie da się ustawić by system wysyłał maila gdy jest mało opału w zbiorniku. To byłoby mega wygodna opcja, nie wiem czemu to przeoczyli.

Apki polecam w ogóle nie ściągać, działa tragicznie.

Opublikowano

Porady jakie mi dał serwis Plum na tą przypadłość oczywiście nic nie pomogły, nie sprawdziłem jeszcze jak działa to po WiFi bo tak zasugerował serwis, ale zapewne działa tak samo a mnie chcieli tylko zbyć. No nic, spokoju im nie dam z tym, trochę jeszcze pokoresponduję z nimi a na wiosnę EcoNet odeślę na serwis z racji złego działania, niech kombinują albo niech przyznają że urządzenie za 600 zł, które jest tak reklamowane, nie spełnia w pełni swojej funkcji. Nie wyobrażam sobie by panel np. w kotle tak działa i miałbym to odpuścić bo choć wolno,to jakoś dział. Wam również polecam pisać do Pluma, w kupie siła, im więcej będzie reklamacji, tym większa szansa że coś z tym zrobią.

Opublikowano

Oczywiście, że chcieli Cię zbyć, to nie może być problem z naszej winy, skoro to ewidentnie ich strona permanentnie laguje.

Opublikowano

Producent daje lekko do zrozumienia ,że program jest darmowy i w związku z tym darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda.

Żeby się nie okazało ,że jak zacznie działać poprawnie to pojawi się również abonamet...

Wolę tak jak jest 😉

Opublikowano (edytowane)

To nie jest darmowe, chyba że dostałeś gratis z Pluma do testów,  moduł kosztuje średni 600zł, płacisz za to i ma to działać jak należy, rozumiem że jak Ci z jakiegoś powodu zacznie mulić panel w kotle to też przymkniesz na to oko, bo panel dostałeś gratis z kotłem ?
W kotłach Blackstar też straszyli że usługa stokercloud będzie płatna i z tego co wiem to się wycofali z tego pomysłu. Więc nie ma się co bać że tu usługa będzie płatna tylko trzeba się domagać poprawnego działania.

Ja wolę by chodziło to jak należy

Edytowane przez Mcgiwer
Opublikowano

W zasadzie ten system jest bezobsługowy, kosztem Pluma jest głównie utrzymanie serwerów, więc Mcgiwer ma rację. Tym bardziej jeśli Stokercloud ma zaimplementowaną mapę całego świata i przy tym działa bez problemu, a dodatkowo kotły pobierają pogodę z serwera i jeszcze algorytm obserwuje kotły czy nie zachowują się niepokojąco.

Jeśli to takie problematyczne, to mogli w tym Plumie zrobić jakiś lekki abonament, rzędu 24zł/rok. I oni by coś z tego mieli i mogli zainwestować w płynność działania, a nas by raczej nie bolało wydać dodatkowo 2zł/miesięcznie. Taka dygresja tylko.

Opublikowano

07.12 od 23:00 do 23:55 będą trwały prace techniczne na econecie. Ciekawe czy będzie poprawa.

Opublikowano

No właśnie, zobaczymy czy coś poprawią. Na to liczę.

Opublikowano

Jeśli router kosztuje 80pln (a jak zamówili tplinki w hurcie to znacznie taniej) to w reszcie kwoty mają utrzymanie serwera. Czy szybkiego czy wolnego to już inna bajka, ale niech nie pitolą, że darowanemu koniowi.. Od lat nie poprawili szybkości działania, do tego wkur**ło mnie zawsze oglądanie zaworu 4D na ich econet'owej wizualizacji instalacji 😉

Opublikowano

No faktycznie, nawet na nastoletniej wizualizacji pracy pompy ciepła Viessmanna lepiej to wygląda.

Opublikowano

Panowie mam pytanie. Mam kocioł Biawara Pellux Toutch 200. Czy trzeba kupić "dedykowany" od producenta kotła moduł wi-fi ecoNet 300, czy można po prostu taki z neta?

Opublikowano
2 godziny temu, ArturS74 napisał(a):

Panowie mam pytanie. Mam kocioł Biawara Pellux Toutch 200. Czy trzeba kupić "dedykowany" od producenta kotła moduł wi-fi ecoNet 300, czy można po prostu taki z neta?

Najlepiej zapytać producenta kotła, napisać do nich lub zadzwonić, musi być dedykowany, inaczej nie będzie Ci to działać, econet-y w zależności od producenta kotła czy palnika, mają różne oprogramowania.

• 1 miesiąc temu...