Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie.

Bardzo proszę kogoś, aby mi napisał jak mam wodę wymienić w piecu i instalacji.

Nie wiem jakie dane podać, mam dwa rozdzielacze, na górze jeden i na dole.

Górny chyba ma chyba 7 zaworów a dolny 4.

Ogrzewanie na górze podłogowe, jeden grzejnik w łazience.

Dół po połowie, ogrzewanie podłogowe i ścienne. Jeden grzejnik w garażu. 

3 lata temu pompka zaczęła szwankować, wyskoczył jakiś błąd.

Zadzwoniłem do fachowca ( kiedyś tak myślałem, jak napisałem tutaj na forum z prośbą o pomoc, to wyszło że powinny być jakieś filtry na rurze aby syfu nie było i filtry powinienem czyścić ) który spuścił wodę z całej instalacji.

Oczywiście ja musiałem mu pomagać, bo przyjechał w ,, gajerku" bez pracownika.

Ale robota nie była brudna, więc on jakieś zawory zakręcał na górnym najpierw rozdzielaczu, a chyba jeden zostawił otwarty i tę wodę ( mówił że to była kasza ) spuszczał przez kranik który jest też na rozdzielaczu, do wiaderka.

Ja dopuszczałem wodę na głównym zaworze do pieca na jego polecenie, i tak niby po kolei z każdego zaworu, czy nitki instalacji spuścił wodę.

Moze głupie pytanie, jestem w stanie to sam zrobić ? Niby nic trudnego, ale żebym wiedział krok po kroku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Może nikt nie odpisuje, ponieważ nie ma sensu wymieniać wodę, jeśli już układ jest przepłukany.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.07.2022 o 19:54, Mac08 napisał:

Może nikt nie odpisuje, ponieważ nie ma sensu wymieniać wodę, jeśli już układ jest przepłukany.

Nie rozumiem, jak przepłukany ?

Jakieś 5 lat temu, osoba która montowała C.O. wymieniła wodę w instalacji i piecu, mówił że była kasza i dlatego pompka się zapchała. 

Chciałbym uniknąć tego ponownie, gdzie przyjdzie sezon grzewczy i okaże się że będzie zimno w domu.

I myślałem o wymianie wody. Dolewam wodę co tydzień, instalator mówił aby trzymać 1.5 Bar. 

Edytowane przez Ryszard
Proszę nie cytować ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.07.2022 o 20:40, sambor napisał:

Jak dolewasz wodę tak często , to coś masz nie tak z instalacją!

1-2 dolania na sezon to max.

Jaki to kocioł?

20200118_152053.jpg

Jak w piecu się nie pali, to spada ciśnienie do ,,zera". Jak pali się, to rośnie.

Więc dolewam wodę kilka razy w miesiącu w okresie grzewczym aby tak trzymać ciśnienie, jak powiedział. 

Może nie potrzebnie to robię ? 

Dziwi mnie też, że sam musiałem sobie dorobić do takiego naczynia ( nie wiem jak to nazwać fachowo ) wąż, aby woda leciała do kanalizacji, bo gość nic nie zrobił takiego. 

Kiedy w piecu się pali, jest duże ciśnienie, i woda się skrapla i leciała mi na podłogę po ścianie. 

Zadzwoniłem do niego, powiedział mi, że mam duże ciśnienie w instalacji, muszę zamontować jakiś zegar który zmniejszy ciśnienie i nie będzie się skraplać.

Zamontowałem.... Ale dalej woda tym wężem leci. 

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano

Musisz to kolego po Bożemu opisać .

Kocioł jest na co ?

instalacja otwarta ,zamknięta? 

Fakt jest że Coś jest źle i to bardzo ,do zera nie powinno nic spadać ,wymiana wody nic tu nie pomoże ,ciągłe dolewanie powoduje korozję wewnątrz instalacji ,kotła ,zapychanie filtra i blokadę pompy .

Opublikowano

Jeszcze raz - masz kocioł na paliwo stałe, naczynie masz ......gdzie?

Jak jest podłączone to naczynie do kotła?

Przydały by się zdjęcia z kotłowni i podłączenia tego naczynia 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.07.2022 o 21:06, sambor napisał:

Jeszcze raz - masz kocioł na paliwo stałe, naczynie masz ......gdzie?

Jak jest podłączone to naczynie do kotła?

Przydały by się zdjęcia z kotłowni i podłączenia tego naczynia 

Palę tylko i wyłącznie drewnem.IMG_20180325_163937.jpg.6e72d44722f9b22aa7784b48d4b8ff95.jpg20191125_204504.jpg.99646f079ea695c133a110597de666a1.jpg

IMG_20180327_205047.jpg

20191125_204524.jpg

20200118_152114.jpg

20200119_131911.jpg

20200119_124910.jpg

Ciśnienie rośnie na tym z prawej. A patrzę na ten z prawej aby było 1.5 Bar jak mówił instalator. 

20200118_152153.jpg

Edytowane przez Ryszard
Opublikowano (edytowane)

Pompa jak na razie w ciągu 7 lat zatkała się raz, właśnie jakieś 4-5 lat temu, kiedy wzywałem tego instalatora. 

Wyczyścił ją, wymienił wodę w instalacji i jak na razie działa bez zarzutów. 

Dlatego pytam jak wymienić tę wodę, aby pompka się nie zapchała, jak to określił ten instalator - kaszą. 

Które to naczynie wzbiorcze ? 

Edytowane przez adziu82
Opublikowano (edytowane)

Te lewe jak palę w piecu, ciśnienie podskakuje z 4 na 7 Bar. 

Jak wodę gorącą w krainie odkręce na kilka sekund, to spada ciśnienie. 

Ja widzę, że tutaj trzeba wezwać jakiegoś profesjonalistę, a nie samemu wodę tylko wymieniać. 

Coś trzeba chyba przerobić tutaj. 

Edytowane przez adziu82
Opublikowano

Układ zamknięty w kotle zasypowym na paliwo stałe to poroniony pomysł... Niby można, ale... 

Opublikowano
7 minut temu, sambor napisał:

W tym prawym naczyniu trzeba sprawdzić ciśnienie i ew je uzupełnić do 0,8bar lub trochę więcej. 

Widzisz, a gość mi mówił żebym pilnował na 1.5 Bar. 

Opublikowano

Właśnie szukam kogoś w mojej okolicy, w te lato muszę tam coś poprawić.

Na pewno filtry przed i za pompką.

Zresztą, jak będzie dobry fachowiec, sam powie może co do poprawy jest. 

Opublikowano

Te 0,8 bar masz mieć na zimno i bez wody - po prostu takie ma być ciśnienie wstępne w tym prawym naczyniu, dopuszczasz wody do 1 bar a w czasie pracy nie powinno przekroczyć tych 1,5 bar.

Pewnie przekracza i dlatego woda musi być uzupełniana.

Po prostu to naczynie jest za małe!

Tam trzeba drugie takie same naczynie i w obu takie same ciśnienie, wtedy będzie jakaś stabilizacja i nie będzie potrzeba dolewać wody kilka razy w miesiącu.

Filtr ma być przed każdą pompą, za nie potrzeba.

Opublikowano

Na zimno mam w tym naczyniu ,, zero" a jak palę to jest te 1.5

Dziękuję za pomoc, będę jutro dzwonił i trzeba się umówić na naprawę.

Niby działa wszytko, palę, w domu ciepło, ale właśnie boję się, że kiedy będzie już zima to będzie jakaś awaria. 

Opublikowano
8 minut temu, emigrant napisał:

Układ zamknięty w kotle zasypowym na paliwo stałe to poroniony pomysł... Niby można, ale... 

Bredzisz, sam mam tak od 12 lat i jakoś nie widać aby to był poroniony pomysł!

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Ja od 25

Opublikowano
8 minut temu, adziu82 napisał:

Na zimno mam w tym naczyniu ,, zero" a jak palę to jest te 1.5

Jeszcze raz - na zimno ma być ok 1 bar, na gorąco ok 1,5 bar, jak rośnie za bardzo to naczynie jest za małe i trzeba drugie dostawić.

Gość Digitrax
Opublikowano

Gdyby ten kocioł był zainstalowany zgodnie z prawem i zdrowym rozsądkiem to naczynie przeponowe nie byłoby potrzebne. Drewno to także paliwo stałe i obowiązują tu te same przepisy co dla kotłów węglowych.