Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem ze spalaniem pelletu

Przejdź do rozwiązania Rozwiązane przez mac65,

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam, mam problem ze spalaniem pelletu. Otóż po kilkunastu godzinach palenia na palniku zostaje popiół, którego palnik nie jest w stanie zdmuchnąć. Jak raz lub dwa razy na dzień nie strząsnę popiołu ręcznie to dym w domu gwarantowany Próbowałem już różnych rodzajów pelletu. Lava Olimo, IKEA, lokalny i zawsze jest ta sama sytuacja. Serwisant wymienił już programator, nadmuchiwane i nadal bez zmian. Aby zapobiec kopceniu pieca wyciągniętą mam ceramikę. Już brakuje mi pomysłów, zmiany siły nadmuchu, kaloryczności paliwa zmiana dawkowania nic nie wnosi, a ja stałem się niewolnikiem pieca, który miał być czyszczony raz lub dwa razy w tygodniu, palnik to Platinum bio 24 kw. Może ktoś już walczył z takim problemem. Będę wdzięczny za pomoc

IMG_20220125_152957.jpg

IMG_20220125_152950.jpg

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
  • Rozwiązanie
Opublikowano

Do tego palnika tylko pelet A1 . Zrób sobie mokry test peletu ale już po fotkach widać że to nie jest A1 to co masz

Opublikowano

Palnik czyszczę codziennie po około 19 h pracy, a do tego przestał działać zgodnie z ustawioną histereza pięć ustawiony na 60 stopni histeryza 4, dochodzi do 60, 61 o tak się pali aż przyjdzie czas wyłączenia wynikający z harmonogramu. A pomyśleć, że na początku było ok.... 

Palnik czyszczę codziennie po około 19 h pracy, a do tego przestał działać zgodnie z ustawioną histereza pięć ustawiony na 60 stopni histeryza 4, dochodzi do 60, 61 o tak się pali aż przyjdzie czas wyłączenia wynikający z harmonogramu. A pomyśleć, że na początku było ok.... A test pelletu niby złego wyszedł jak na fotce po 2 min od zalania wodą. 

IMG_20220201_095251.jpg

Opublikowano

A gdzie masz kolego szamot z palnika ? Bez nakładki i dobrego uszczelnienia zawsze tak będzie. Cegła szamotowa do tego szlifierka kontowa z tarczą do kamienia i trochę zabawy żeby zrobić coś takiego 

1.JPG

Potem trzeba zmniejszyć wiatr bo zacznie rwać jak wściekły , ma się palić podobnie do tego mojego , tylko mój to 16 kW

https://drive.google.com/file/d/1FLOf-hcpwVjnu8KgYIFg01p1TvfD2laO/view?usp=sharing

Kątowa miało być tzn szlifierka :))

Opublikowano

To może sprawdż komin rurę z kotła do komina bo to wygląda na zasyfiony komin i brak ciągu.

Opublikowano
3 godziny temu, MariuszMod napisał:

Ceramikę musiałem wyciągnąć, ponieważ jak urosło tego popiołu to dym się cofa i dom zadymiony. 

Ona tam musi wrócić inaczej ten palnik sie nie oczyści , on się czyści tylko strumieniem powietrza . Musisz trochę popracować , po pierwsze wyjmij palenisko i posprawdzaj otwory wyczyść szczotką drucianą ze wszystkich przylegających spieków , Następnie korpus paleniska dokładnie  na tyle żeby palenisko po włożeniu w miarę szczelnie przylegało do obudowy , na górę docisnąć ceramiką , ona również musi się wpasować żeby powietrze nie miało innej drogi tylko przez ruszt .

Jeśli dym wydobywał się z kotła a nie z palnika to może być problem z czyszczeniem kanałów spalinowych ( tam jest chyba wyczystka z tyłu wymiennika) .

Po porządkach sterownik ( podaj jaki masz typ  a najlepiej link do instrukcji ) trzeba mu wprowadzić częstsze czyszczenie z większym nadmuchem .

Co do testu peletu trzeba było sobie tą papkę rozetrzeć w palcach albo na kartce papieru czy jest tam coś twardego jak piasek i czy sie nie klei w palcach . Wszystko co w tym pelecie niepalne palnik musi potem wydmuchać .

Co do pracy i modulacji wg ustawionej histerezy to pracuje poprawnie , to tak ma działać przy dobrze ustawionej mocy palnika w stosunku do zapotrzebowania budynku palnik się wyłączy dopiero po przekroczeniu temperatury zadanej o wartość histerezy czyli 60 + 4 o ile tak jest skonfigurowany sterownik bo równie dobrze może zmniejszyć moc i przejść w podtrzymanie na jakiś okres czasu i dopiero później się wyłączyć jeśli temperatura kotła w tym czasie nie spadnie ale to wszystko zależy od sterownika i jego możliwości konfiguracji .

Opublikowano

Masz ewidentny problem ze spalaniem bo popiół zostaje na palniku powinien być pyłek i wentylator podczas normalnej pracy go wydmuchuje, ciebie popól zostaje i zapycha czopuje wylot spalin w stronę wymienika i spaliny cię cofają.

Mialem podobny problem z peletem(no mamę z Ukrainy ) który kupiłem w firmie spedycyjnej na próbę ,okazało się że do peletu podczas jego produkcji został dodany bardzo drobny piasek. Na 150 kg peletu było ok 35 kg piasku.

W twoim przypadku może być że masz zbyt dużą dawkę paliwa i za mało powietrza.Pelet nie spala się do końca i popiół jest zbyt ciężki żeby pęd powietrza go wydmuchał.

Zmniejszaj dawkę paliwa zwiększ wentylator ,załóż z powrotem ten betonik powoduje on że w palniku jest wyższa temperatura przez to popiół się dopala jest leki pyłeki łatwiej go wydmuchać, podnieś temperaturę kotła przynajmniej 65st .

Jeżeli jest możliwość w obrębie palnika zamontuj więcej cegieł szamotowych np. takich z LM, Casto. 

Profilaktycznie sprawdź ten popiół czy nie masz tam piasku.

Sorki za literówkę "ciebie";)

Opublikowano

Wiele nowego nie wniosę  do tematu. Tym bardziej nie mam gotowego rozwiązania ani dobrych wieści dla założyciela wątku. Moja wypowiedź to diagnoza a nie terapia. Bo wiele tu się wymyślić nie da.

Pellet wcale nie musi być najgorzej jakości. Wystarczy trochę za dużo lepiszcza bo zawsze coś tam dodają i tworzą się spieki. I nie musi być to zaraz piasek. Nikt normalny nie narażałby matryc na zniszczenie dosypując piachu. Choć niewielka ilość zanieczyszczeń będzie zawsze. Pellet żeby spalił się czysto i ekonomicznie potrzebny jest duży nadmiar tlenu w spalinach. Nierównomierność podawania jest niwelowana przez sondę i jej fuzzy logic. T.j. zmienia pracę wentylatora nawet na stałym poziomie mocy. Jakieś zwiększanie nadmuchów na oko ponad miarę podniesie tylko temperaturę złoża na palniku. A co za tym idzie " polepszą " się warunki do topnienia zanieczyszczeń i produkcji większej ilości spieków.

Sytuacja na palniku kolegi @MariuszMod to sytuacja patowa. Zawalony spiekami palnik jest  tragicznie napowietrzany. Jak sam Kolega wspomniał dymi się. Pellet nie jest spalany tylko utylizowany. Dym zamiast zostać spalony wylatuje sobie kominem. I to taka konkretna strata opału przy okazji. Pellet, który będzie choćby trochę się spiekał zawsze będzie problemem na takim palniku.

Czyli jak widać zafundowanie sobie kotła bez samoczyszczenia palnika to potencjalne proszenie się o problemy, jeżeli nie strzał w kolano. I tak ogólnie w kwestii ekonomi spalania pelletu rolę odgrywa też  samoczyszczenie wymiennika. Pionowego oczywiście bo w poziomym to temat nie istnieje.

• Zgadzam się 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję kolegom za rady podniosłem znacząco nadmuch nominalny, pośredni, i maksymalny i już jest lepiej. Najśmieszniejsze jest to, że piec na gwarancji, a Kostrzewa ma mnie w nosie. Ostatnio przyjechali wymienić programator (montaż widoczny na fotach). A tak to karzą wyciągać zawirowywacze, ceramikę, kleić ruszt jakimś uszczelniaczem. Taka to pomoc serwisu. IMG_20220218_141114.thumb.jpg.ef3c02a45613e0fcd1115f5fdeddcfe1.jpgIMG_20220218_141101.thumb.jpg.378c5511fc972da7a25ebddbec0a1318.jpgIMG_20220218_141035.thumb.jpg.a0e43c0addfc5aed2e22d455715bc1a4.jpgIMG_20220218_141025.thumb.jpg.1df5b80bd793ef09d9e7cb0f5ab91d5b.jpgIMG_20220218_141013.thumb.jpg.6245e645207446d322a513a26421eafc.jpgIMG_20220218_140745.thumb.jpg.ff2f87d007fb097084cb360a2117d663.jpgIMG_20220218_140741.thumb.jpg.5de6cf6b6f606d5f8dada2384c527415.jpgIMG_20220218_140721.thumb.jpg.33bf5496c68bea41af175099a1551df3.jpgIMG_20220218_140652.thumb.jpg.65d20ef02ec4878d438ee5c63c64cf55.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, MariuszMod napisał:

a Kostrzewa ma mnie w nosie.

Są słynni z takiego podejścia do klienta. Niezmiennie od lat.

Opublikowano

Widać że komora spalania ładna biała mało sadzy to efekt wysokiej temperatury i dobrego spalania. Kiedy kocioł zaczyna osiągać temperaturę żądana zaczyna modulować sterownik podaje mniej powietrza i paliwa, sugerował bym  minimalne obniżenie dawki paliwa w całym zakresie mocy  bo dalej widać że jest niedopalony pelet i trochę smoły i sadzy przy wewnętrznym podajniku. Można też minimalnie podwyższyć tylko wentylator w dolnym zakresie mocy.