Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie.

Za niedługo, w tym roku, rozpocznie się u mnie rozbudowa budynku i w związku z tym będę "wołał" hydraulika do montażu instalacji do dwóch pomieszczeń. 

Chciałbym wykorzystać to i zmienić pompę CO obiegową na taką, która ciągnie mniej prądu. Obecnie (od października 2021 r.) mam pompę Ferro Typ 25-40-180. Na najmniejszym biegu ciągnie 35W. Chciałbym w tym roku zmienić ją na pompę ePCO 25/40-70Z 180 LFP. Czytałem, że ciągnie ona od 6W.

Chciałbym, aby działała ona całą dobę i przepompowywała wodę na bieżąco z pieca do grzejników. Obecnie mam tak, że dopiero po spadku temperatury w domu piec włącza pompę i do pieca wraca zimna woda (temperatura pieca bardzo spada, pomimo, że mam zawór 3d, - z ok. 76*C do ok 40*C). Na ciągłym obiegu i przykręconych grzejnikach ta temperatura nie będzie miała aż takiej różnicy. Aktualnie mam ok 80-100 L wody w instalacji, a po wymianie rur, za ok 2 lata, powinno pozostać ok. 40 - 50 L wody w instalacji. Obecnie mam bardzo duże przekroje rur w pionach.

Opisałem sytuację, aby zapytać, czy przez najbliższe pewnie 2 lata (do wymiany rur na mniejsze średnice) taka pompa (ePCO 25/40-70Z 180 LFP) będzie dobrze cyrkulowała wodę ww. opisanej instalacji i grzała grzejniki? 

Edytowane przez Ryszard
Dodano prefiks
Opublikowano

Tak. Spełni doskonale swoje zadanie.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 22.01.2022 o 15:47, markus383 napisał:

Obecnie mam bardzo duże przekroje rur w pionach.

Opisałem sytuację, aby zapytać, czy przez najbliższe pewnie 2 lata (do wymiany rur na mniejsze średnice)

I tylko się z tego powodu cieszyć należy. A po co chcesz wkładać cieńsze rurki?

Opublikowano

Dzięki.

Chciałbym jeszcze zapytać, czy może ktoś używa pompki o podobnej mocy początkowej? Sprawdzaliście może ile faktycznie zużywa mocy przy pracy ciągłej przez 24h ? Czy rzeczywiście, przy mocy ok. 6W, potrafi tą wodę skutecznie pompować? Czy tego typu pompki ustawiają moc automatycznie w zależności od ilości (wagi) pompowanej cieczy, czy może ustawia się ją np. na pierwszym biegu (czyli załóżmy, że na tych 6W) i ona tak sobie pompuje (pewnie wolno, ale jakiś ruch wody w instalacji jest ciągle)?

Na tą chwilę mam dużo wody i instalację wykonaną tak, że piec działa na swoim sterowniku i sam pilnuje, aby woda była ciągle powyżej 65*C (faktycznie dochodzi do ponad 70*C - zapewne bezwładność). W domu mam sterownik, który dba o temperaturę w domu. W momencie, kiedy temp. spada poniżej 21,4*C załącza się pompa CO, która pompuje ciepłą wodę z pieca w instalację i do pieca spływa woda zimna, która w czasie nie działania pompki CO chłodziła się w rurach.

Pomyślałem, że mniejszy przekrój rur, a co za tym idzie - mniej wody, nie będzie powodował aż takich różnic w temperaturze, która spływa do pieca i z niego wypływa.

Jednakże, mając, w sumie, wodę ciągle w ruchu nie będzie aż takich różnic. Martwi mnie jednak część rur, która leży pod podłogą na parterze. Kiedyś domy stawiano na fundamencie dużym, szerokim, a podłoga była bezpośrednio nad glebą. Ta rura, o której pisze idzie pod podłogą praktycznie na ziemi i tam najszybciej spada temperatura. Jest jakoś (chyba - tak twierdzi mój tata, który nadzorował budowę) zaizolowana, ale to nie jest jakaś rewelacyjna izolacja.

Opublikowano (edytowane)

Mierzyłem swoją pompke i jak pamietam jej wskazanie było 21 a ogolnie brała 24 . To też zależy czy elektronika pomiarowa sama się bierze pod uwagę . To i tak nie istotne . 

Sorki że ci włożę kij w mrowisko 😁

Kupowanie nowej pompy by oszczędzić dwadzieścia Watt jest nie potrzebne . Chyba że ta juz tryka (taki objaw ostatniej prostej w zyciu pompki ) jak działa niech działa dalej . 

Jeśli nie posiadasz żadnego sterowania np zawór 3lub4 drogowy ewentualnie nie masz termostatów . To ta nowa pompa też będzie sterowana działaj, dogrzej, czekaj .

Koszty tego zakupu nie jest mały . Są w necie kalkulatory i można wiele policzyc . 

Biegi i opcje . Po zmianie zwykłej na energo odniosłem wrazenie że biegi tych pomp są identyczne czyli że pcha identycznie a bierze mniej pradu . 

Możesz poszukać na np olx używki takich pomp. Mi się trafila za 80 zeta i teraz żałuję że nie wzięłam drugiej od gościa 😁. Działa jak rok podziala non-stop to stratny nie będę . Pompa c.o też używka już kręci trzeci rok i coś już ją słychać , koszty 100 zeta .

Edytowane przez FAFAŁ
Opublikowano

20W mniej, to w jakieś 0,5kWh dziennie * ilość dni grzewczych w roku. U mnie 8-9 miesięcy to 250-260 dni, czyli jakieś 130kWh mniej. Pomnożyć przez cenę kWh i znamy oszczędności.

Mnie trafiła się Wilo Stratos 1-6 za 150 zł, więc żal było nie skorzystać. Ma ona licznik prądu i zjadła mi na teraz w sezonie 91kWh. Tylko ja grzeję niższym parametrem przez to musi tłoczyć więcej wody i 41W dość często się na niej pojawia w trybie AA. Jakbym trzymał stale np. 55-60 stopni na grzejniki zjadłaby duo mniej prądu.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie wiem jaki metraż masz zamiar ogrzewać. To że pompa będzie ganiała wodę przy 6W poboru nie neguje, ale czy zasili ci wszystkie pokoje/grzejniki? Wszystko zależy od instalacji jaka jest.

• Zgadzam się 1
Opublikowano (edytowane)

Ja mam z drabinkami mam 17 punktów odbioru na trzech poziomach. Kocioł na poziomie -1 (piwnica). Pompa Wilo Stratos 1-6 w trybie AA daje radę przepompować wodę do wszystkich grzejników na wszystkich piętrach(max 8m w górę). Pobiera wtedy 41W. Jak są okresy przejściowe to adaptuje się nawet do 6W. Teraz (grudzień, styczeń) nie spada u mnie pobór poniżej 24W. Wszędzie mam zawory termostatyczne.

Jakbym u siebie na sztywno ustawił 1bieg np. 6W, to teraz z 2/3 grzejników nie grzałoby.

Z drugiej strony miałem starszą pompę LFP, która na 1biegu zjadała 40W. Zimą musiałem ją ustawiać na 3bieg 65W. W innym przypadku trzeci poziom się nie dogrzewał.

Na krótkim obiegu pompa Wilo Pico 1-4 pobiera 10-11W. Jak było mniej nie dogrzewała powrotu, było z 5 stopni mniej na powrocie. Tylko na CWU załącza mi się pompa LFP energooszczędna na pierwszym biegu, coś koło 5W.

Ogólnie cały kocioł pożera około 60kWh na miesiąc prądu. W grudniu było to około 70kWh.

Edytowane przez Sławek007