Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To fakt, cena kosmos choć może wart jest tej ceny to 18kw do mieszkania 54m to sporo za dużo, nawet patrząc na jego modulacje to zaczyna się od 4,6kw a ktoś tu wcześniej pisał że na taki metraż to 2kw jest za dużo. Mniejszych niestety nie ma, a coś muszę sensownego wybrać.

Opublikowano

A co do wymiennika pionowego to przeważnie trzeba coś odkręcić żeby wyczyścić albo wgramolić się za kocioł,a w tym pereko wystarczy otwrzyć drzwiczki i zgarnąć na zpikarnika jak ja to robię .Czy to takie skomlikowane?

Opublikowano

@Pieklorz 8 i 12KW mają tak samo po 3 półki, tak wynika z DTR. Poza tym ciągle mówimy o 54m2

@lenas1 po pierwsze pionowy wymiennik zarasta pyłem kilka razy wolniej, po drugie większość takich konstrukcji posiada czyszczenie automatyczne bądź wajchę którą pociągasz 3 razy i po sprawie.

Następna rzecz, nikt tu Laguny nie proponuje, był podawany tylko przykład wymiennika i sterowania. Do domu 54m2 ja bym osobiście nie wziął odpowiedzialności za wybór kotła na paliwo stałe. A już napewno nie nadaje się tu kocioł bez czyszczenia palnika jeśli ma zostać bez nadzoru na kilka dni.

• Zgadzam się 2
Opublikowano

@Mcgiwer Jak masz kogoś ogarniętego w hydraulice to montuj coś takiego, jak na zrzucie. Kocioł z małą pojemnością wodną, obok duży zasobnik na pelet, nad kotłem na jakimś stelażu buforek 150-200 litrów. Może być przerobiony ze starego bojlera albo pospawany z rury wodociągowej z odzysku. Trochę zabawy, ale taka rura to koszt ok. 2 zł za kg. Palnik spala optymalnie pelet, wymiennik czyscisz szczotka do podłogi. 

PS. Umiejscowienie panela sterowania nad rura spiro w modelu na zdjęciu to duży błąd. W razie pożaru peletu panel idzie z dymem.

Screenshot_20220105-074655-014.png

Opublikowano

Ciężko kopać się z koniem. Dziś rolnik uprawia areał  agregatem uprawowym podczepionym do Johna Deera. A koledzy proponują  dwusuwowego Ursusa C45 ( Sagan ) pługiem dwuskibowym. Oczywiście drugie rozwiązanie to prosta technika i dziad z młotkiem go naprawi. Niewierze jednak że wykształciuch wogóle nim wyjedzie w pole. 

• Lubię to 1
Opublikowano

To ja bym się bał wstawić kocioł z automatycznym czyszczeniem wymiennika.A jak nie zadziała?A kocioł bez czyszczenia palnika najwyżej nie odpali .

Opublikowano

Masz rację, po co marnować prąd jak mamy lampę naftową.

Opublikowano

Nie… wolisz zatem puszczać w komin 150 - 180 stopni? Zamiast 80?

Opublikowano

Panowie, właśnie wróciłem do pierwszego posta tego wątku. Kolega planuje 3-4 grzejniki plus drabinka w łazience. Jak ma być pelet bez bufora, to już bym chyba wziął pompę ciepła. I też pytanie, czy by nie taktowała? Przez trzy lata pracowałem w zimie w Szwecji w regionie Skåne, klimat jak u nas na Pomorzu. Większość domów jednorodzinnych ogrzewana właśnie pompami ciepła (i peletem).

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Nie wiem czy się śmiać czy płakać.

Opublikowano

Ale z czego?

Opublikowano

To drugie.

Opublikowano

Biorąc pod uwagę wiek rodziców, mieszkanie na piętrze, brak lub niewiele miejsca na opał oraz koszty zakupu ja głosuje ostatecznie za tym:

Opublikowano
25 minut temu, Outsider napisał:

Ciężko kopać się z koniem. Dziś rolnik uprawia areał  agregatem uprawowym podczepionym do Johna Deera. A koledzy proponują  dwusuwowego Ursusa C45 ( Sagan ) pługiem dwuskibowym. Oczywiście drugie rozwiązanie to prosta technika i dziad z młotkiem go naprawi. Niewierze jednak że wykształciuch wogóle nim wyjedzie w pole. 

Wszystko ok 👍 ale koledze potrzebny mały traktorek ogrodniczy typu kubota 👌😛

• Lubię to 2
Opublikowano

Lepiej bym tego nie ujął

• Lubię to 1
Opublikowano

Pompę ciepła może brałbym pod uwagę gdyby przyszłościowo można było zamontować panele, niestety we wspólnocie to odpada, z tego samego powodu odpada wszelkie ogrzewanie elektryczne. Pozostaje więc znaleźć tego "Kubota" ogrodowego , niestety takiego trudno znaleźć.

Opublikowano

Na końcu wyjdzie Kubota, ale taka

main_img_82852.jpg

Opublikowano

Dobrze izolowane

Opublikowano

Szkoda, bo to dla rodziców najprostsze rozwiązanie. I w zasadzie bezawaryjne. Modulacja mocy idealna. Znalazłem przed chwilą w necie bufor z dwoma grzałkami za 5400.
Fakt, cena prądu jest niepewna, ale przez to również niepewna jest cena peletu.

Zanim wybierzesz ostatecznie, zrób dokładne obliczenia zapotrzebowania na ciepło.
Im prostsze rozwiązanie, tym lepsze.
Z mojego doświadczenia.
Odpalałem kocioł zdalnie przez cztery lata będąc 1700 km od domu, bo teściowie ogarniali tylko wyczyszczenie i nasypanie peletu. Potem przez trzy zimy byłem za morzem i czuwałem nad parametrami przez internet. Nie obyło się bez problemów, przy kotle musi być ktoś ogarnięty.

Jeżeli nie prąd, to tak jak koledzy wcześniej również wspominali, mały bufor albo kocioł z dużą pojemnością wodną.

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

@Mcgiwer sprawdzał ktoś jak wyglada sytuacja w kominie? Jakiej średnicy chcesz tam zamontować wkład?

Chodzi o to żeby wziąć kawałek rury z PCV o tej średnicy jaką planujesz założyć i opuścić na jakiejś lince do samego dolu. Żeby sie nie okazalo, że zrobi się " niespodzianka" i dojdą kolejne koszty. 

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Komin był sprawdzony przez kominiarzy i wydana opinia, wkład jaki będzie montowany to 120, początkowo miał być 130 ale kominiarz stwierdził że może nie wejść środkiem

Opublikowano

@Trener40 dobrze gada. U sąsiada tez stwierdził, że się da i koniec końców skończyło się rozwiercaniem komina za 4500. Ponoć i tak tanio wyszło.

Opublikowano
5 minut temu, papen76 napisał:

rozwiercaniem komina za 4500

ta usługa za samo rozwiercanie czy jeszcze wkład dochodzi?

Opublikowano

No właśnie już nie dopytałem, bo facet był tak smutny, że nie miałem serca drążyć tematu. Przypuszczam, że za całość, to było dwa lata temu. Nieplanowany koszt...