Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tym wątku było o Defro. Rozumiem, że ten wyleciał i jest teraz Włoch. I nastał spokój.

Opublikowano

Defro Gamma jest u mamy. Teraz pracuje z buforem 300 litrów i sam zrobiłem instalację. Teraz nie ma z nim problemów, choć jego praca pozostawia wiele do życzenia. Gammy w dalszym ciągu nie polecam nikomu.

Kalor jest u siostry i działa wzorowo. Tu również praca z buforem 200 litrów, który zasila ~180m2 podłogówki.

A najlepiej z tego wszystkiego działa Laguna u rodziców kolegi, którą się "opiekuję" ale to inny budżet i inna klasa pieca.

• Lubię to 2
Opublikowano
49 minut temu, pj90 napisał(a):

Defro Gamma jest u mamy. Teraz pracuje z buforem 300 litrów i sam zrobiłem instalację. 

Kalor jest u siostry i działa wzorowo. Tu również praca z buforem 200 litrów, który zasila ~180m2 podłogówki.

No popacz , a Kolega Puławiak w innym wątku pisał że mały bufor nic nie wnosi.

Opublikowano

Zgadzam się .

Opublikowano

@sambor robił projekt ogrzewania do siostry domu i wyszło, że wystarczy sprzęgło. Siostra z mężem chcieli to usprawnić jak tylko się da więc ja zaproponowałem większe "sprzęgło" czyli bufor 200 litrów. Za bufor dla siostry i do Defro Gamma u mamy użyłem starych zbiorników po hyrdoforach. Więc koszt to tylko trochę pracy przy zaizolowaniu tego, bo wełna też została po budowie u siostry.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć zastanawiam sie nad wyborem kotła co sądzicie o kotłach :

kotłospaw 12-14kw

ogniwo pello 10kw lub ekopel 14

kostrzewa eei 12  tylko ze tu myśle ze działa głównie marketing.

nastawiam sie na coś z palnikiem kipi lub pellas co byście wybrali?

perreko 12 kw taki kompaktowy  kocioł który ma wszystko w sobie ale jakoś jego budowa i palnik wrzutkowy z koszykiem mnie zniechęca..

o defro nie wiem nic wiem tyle ze mają mase modeli które niewiadomo czym, sie roznią..

Opublikowano

Pereko ten mały spark mini wygląda na fajny kocioł. W promce można go tanio kupić.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy macie jakieś opinie o kotłach firmy Ferroli? Zastanawiam się nad Ferroli compact 8KW. Mam dosyć ograniczony budżet więc przebieram w tej półce cenowej.

P.S. Czy wg Was 8kw wystarczy do nowego domu? Dom z maxa 25, docieplony styropianem 20cm, od gruntu styropian 12cm, sufity wełna 30. Z cieplo.app niby wychodzi 8, ale hydraulik doradza 16, sam już nie wiem.

Opublikowano

Moim zdaniem max 12kw szukaj.

Opublikowano

Nie znam się, to się wypowiem 🙂 Chyba jednak lepiej nieco za mało, niż dużo za dużo. W razie draki możesz dogrzać prądem / kominkiem (a tęgich mrozów nie jest zbyt dużo, chyba, że mieszkasz w Suwałkach). Jak kocioł będzie mocno przewymiarowany, to też nie będzie dobrze, bo nie będzie pracował sprawnie, gdy zapotrzebowanie będzie niewielkie. Można to obejść dokładając bufor, ale to kolejne pieniądze i miejsce.

• Lubię to 1
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Panowie wracam do tematu bo porównuję dwa kotły Lidia mini 15 i 25 kW, kocioł będzie obsługiwał dwa obiegi grzejników(każdy niezależnie, dwa budynki). Oba kotły mają praktycznie te same moce minimalne tyle, że 25tka wiadomo ma sam start mocniejszy, więc sprawniej zagrzeje wodę w układzie. Pelleciak ma podgrzać wodę w układzie i zmodulować moc. Na tym to polega, prawda? Nie chodzi mi o to by mieć zapas mocy, ale o sam start tzw. rozruch całej instalacji CO. Kociołek nie ma się "pomęczyć", tylko zagrzać dom i się wyłączyć.

Większa Lidka szybciej zmoduluje moc bo szybciej zagrzeje wodę w instalacji, więc może bardziej przełoży się to na wymierne korzyści w spalaniu? Przypominam, że 15 i 25 to te same kotły, różniące się tylko softem, więc może nie powinienem się obawiać przewymiarowania kotła w tym przypadku?

dobrze myślę? jakieś rady?