Puławiak Opublikowano 30 Listopada 2021 #76 Opublikowano 30 Listopada 2021 7 godzin temu, Animus napisał: Z tymi zagranicznymi to trzeba uważać, z częściami może być problem jak się z naszego rynku wycofają i jak coś do wymiany to przeważnie cena kieszeń obrywa. Z częściami to miałem problem w PŁ jak jeden z producentów zakończył produkcję i martw się sam. A co do cen części to wcale nie są drogie - nasze rodzime potrafią być drozsze od tych sprowadzanych z drugiego końca Europy. 1 Cytuj
Animus Opublikowano 30 Listopada 2021 #77 Opublikowano 30 Listopada 2021 To prawda, są przypadki, ale nie chce mi się za bardzo wierzyć, jak kocioł taki drogi to części będą tanie? Cytuj
eliks Opublikowano 4 Grudnia 2021 #78 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Tanie nie, ale nie droższe niż u Kostrzewy, Defro czy innych SASów. Motoreduktor 495zł Motoreduktor 375zł Kosz paleniska 250zł Kipi komora wewnętrzna 375zł Zapalarka 120zł Kipi zapalarka 150zł Plus wiele innych rzeczy których np, w Lagunie mam mniej z powodu prostoty kotła bez palnika. Najdroższą częścią zamienną w moim kotle jest wyświetlacz. Już teraz nie pamiętam ale coś koło 1500zł. Jeszcze pisaliście tutaj o sprawności kotłów, wszystko ok, tylko trzeba wziąć pod uwagę że w przypadku Edilkamina spalanie jest powtarzalne, dzięki procesowi optymalizacji. Tutaj kocioł nie podaje na sztywnio 2s i przerwa 20s, tylko sypie jak trzeba. Raz mocniej, raz słabiej, po kuleczce. Motoreduktor kręci non stop. W przypadku klasycznego podajnika i spiro, będzie sie palić "jak sypnie". Bedzie dobrze, ale nie optymalnie i bez porównania. 2 1 Cytuj
marcincastus Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor #79 Opublikowano 11 Stycznia 2022 W dniu 28.11.2021 o 20:13, Olejek78 napisał: https://powietrze.malopolska.pl/wp-content/uploads/2018/07/Badania-laguna-P.pdf Kolego Olejek78, widzę, że P18 na mocy nominalnej ma 13,5 pyłu a na zredukowanej 20,9 mg. Z tego co się orientuję to chyba podwyższone dofinansowanie jest do 20 mg. Wiesz może czy w takim razie Laguna się na to łapie, jeśli na zredukowanej mocy ma 20,9 ? Cytuj
Pieklorz Opublikowano 12 Stycznia 2022 #80 Opublikowano 12 Stycznia 2022 To nie są żadne badania, to lipny papierek w języku włoskim. Było już o tym pisane, za takie lipne papiery inspekcja hamdlowa powinna nakazać wycofanie produktu z rynku a debil urzędnik który ten papier umieścił na liście kotłów Na dotację powinien ponieść konsekwencje. W ecodesign nie ma osobnych emisji pyłu dla mocy nominalnej i obniżonej. Zdaję się Puławiak dysponował późniejszym atestem. To coś to jest skandal i tyle, że to nadal wisi świadczy wyłącznie o niewiedzy urzędników. Cytuj
Outsider Opublikowano 12 Stycznia 2022 #81 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Oczywiście. Za to kotły na szybkiego i tanim kosztem dostosowane do spalania pelletu z archaicznym sterowaniem i wymiennikami z dwudziestego wieku to kanon naszego kotlarstwa. Kanon w którym spaliny maja 150- 170 stopni. A poprawne doregulowanie procesu spalania dla zwykłego Kowalskiego jest niewykonalne. A to jest podstawa do tego żeby zwyczajnie nie marnować paliwa. Pamiętam jeden wpis na forum gdzie jeden z Kolegów był lekko zszokowany kotłem Red. I jak to jest możliwe, że spaliny mają tylko 80 stopni. Cytuj
lenas1 Opublikowano 12 Stycznia 2022 #82 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Na tle tej temp.spalin to jesteście przewrażliwieni,a zaś płaczą że palnik im się przegrzewa albo rura spiro się stopiła bo nawkładane zawirowaczy i jeszcze się cieszy że kocioł czyści raz na trzy miesiące. Cytuj
Outsider Opublikowano 12 Stycznia 2022 #83 Opublikowano 12 Stycznia 2022 Nie wiesz Kolego o czym piszesz. Cytuj
Trener40 Opublikowano 13 Stycznia 2022 #85 Opublikowano 13 Stycznia 2022 (edytowane) @lenas1 Palnik przeważnie się przegrzewa od zasyfionego rusztu, a spalenie rury spiro, to kwestia czasu jak ktoś zapomni o czyszczeniu palnika. Kiedyś po czyszczeniu kotla zapomnialem włożyć " swoich własnych" zawirowaczy i temp spalin skoczyła do ponad 160 st. Zastanawialem się o co chodzi dopóki nie zobaczyłem ich we wiaderku. Po ich włożeniu wróciło do normy ( ok 90 st). Edytowane 13 Stycznia 2022 przez Trener40 Literówka Cytuj
eliks Opublikowano 13 Stycznia 2022 #86 Opublikowano 13 Stycznia 2022 8 godzin temu, lenas1 napisał: i jeszcze się cieszy że kocioł czyści raz na trzy miesiące. No ja czyszczę jak mi się przypomni, średnio 2 razy w sezonie, i tak, cieszę się. Musisz wiedzieć że twój kocioł na badaniach też miał zawirowacze 🙂 I daj w końcu jakieś zdjęcia kotła które obiecałeś. Cytuj
lenas1 Opublikowano 13 Stycznia 2022 #87 Opublikowano 13 Stycznia 2022 2 godziny temu, Trener40 napisał: @lenas1 Palnik przeważnie się przegrzewa od zasyfionego rusztu, a spalenie rury spiro, to kwestia czasu jak ktoś zapomni o czyszczeniu palnika. Kiedyś po czyszczeniu kotla zapomnialem włożyć " swoich własnych" zawirowaczy i temp spalin skoczyła do ponad 160 st. Zastanawialem się o co chodzi dopóki nie zobaczyłem ich we wiaderku. Po ich włożeniu wróciło do normy ( ok 90 st). Oczywiście masz rację dlatego nawet palnik samoczyszczący trzeba co jakiś czas ręcznie wyczyścić .A temperatura spalin potrafi podskoczyć jak wymiennik jest nieczyszczony .No i duży wpływ na temp. spalin ma średnica komina, wysokość i nawet ciśnienie atmosferyczne.Nie u wszyskich zawirowacze można zastosować. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi