Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie widzę cyfr. Za kiepskie zdjęcie. Jak podasz mi jakie są wartości przesyłu i gazu za kWh, to Ci podam. Pewnie płacisz bez akcyzy?

Edytowane przez Sławek007
Opublikowano

Ale to są same ceny za gaz. Za przesył nie ma.

Opublikowano

Generalnie 1m3 ~= 11kWh. Mnożysz i masz ile za m3.

Oczywiście dodając wcześniej cenę za przesył, którą znajdziesz tutaj: 

https://pgnig.pl/dla-domu/taryfa

(pod hasłem "Taryfa nr 9 dla usług dystrybucji paliw gazowych". Ceny są netto.)

Dla tej taryfy generalnie masz cenę za przesył 4,143 gr/kWh (obszar zabrzański) + abonament 8,42 zł netto.

Czyli 1m3 kosztuje 11*(4,143+10,895)*1,23 czyli mniej więcej 2,03 zł/m3, a 0,185 zł/kWh.

Ten wskaźnik przeliczenia jest określany dynamicznie, dlatego piszę, że wynosi około 11 (u mnie na ostatnich fakturach 10.972). Informacje o tym tutaj: https://pgnig.pl/jak-przeliczyc-m3-na-kwh-wedlug-nowej-jednostki-rozliczeniowej

Opublikowano

U mnie (odczyt mam raz w roku w grudniu)  wg wyliczeń z grudnia 2020 r. 1m3 to trochę więcej niż 10,8kWh. 

Zresztą na fakturze jest ta informacja - współczynnik konwersji.

Opublikowano

Ale nie podałeś wszystkich danych. Końcowa cena gazu dla klienta składa się z ceny gazu plus ceny za przesył. Nie podałeś ceny przesyłu. To co wyjdzie mnożymy przez współczynnik konwersji i mamy cenę za metr sześcienny. Współczynnik konwersji jest zmienny. Waha się w przedziale 10,8-11.
Cena gazu jest jednakowa, ale przesył może się różnić. Choć w PGNIG to chyba ze 2-3 grosze różnicy max za kWh. Wiec orientacyjnie jest tak jak napisał @marcin

Opublikowano

W nowym cenniku PGNiG od 1 Października 1kwh gazu wychodzi 0,168 zł brutto (0,10895 + 0,0276 = 0,1365 x 1,23 = 0,1679) plus w taryfie W3 52,33 brutto miesiąc. W przeliczeniu na m3 przy współczynniku konwersji 11,3 m3 (90% przypadku u mnie) wychodzi 1,89zł brutto plus oczywiście 52,53 opłat stałych ale je ciężko przeliczyć bo lecie podniosą cenę m3 o 1 zł a w styczniu o 15gr. Natomiast w taryfie W1 0,1963 zł brutto kwh czyli 2,21 m3 brutto i 16,23 zł brutto za opłaty stałe za miesiąc. Ceny gazu w całej Polsce od PGNiG są takie same jedynie są różne stawki za dystrybucje ale są to różniące do 3 gr za kwh. Moje obliczenia dotyczą Krakowa

List o zmianie nr 3 Taryfy 10_suplement nr 3.pdf

• Ryszard zmienił(a) tytuł na Cena gazu za m3
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

100m3 = ~1100kWh * ~0,3 zł = ~330 zł. Zależy od taryfy - ja liczę dla 3.x (zużycie > 1200m3 rocznie).

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

Tylko 100% podwyżki za kWh 😅

Premier ogłaszał jakieś tarcze itp. Czyżby mijał się z prawdą ? 😁

Edytowane przez o6483256
Opublikowano

Było w 2021 - 0,175 zł

W styczniu 2022 (podwyżka + VAT z 23 na 8%) - 0,253 zł (+45%)

Od lutego VAT 0% - 0,235 zł (+34%)

Do tego można sobie doliczyć abonament podzielony przez zużycie oczywiście (w przypadku tej faktury jakieś 2 grosze - ale to akurat się za bardzo nie zmieniło).

I najważniejsza cena jak już te wszystkie "tarcze" przestaną działać. 0,288 zł (+65%)

Wciąż nie jest to 100% więcej, ale faktycznie grubo 🙂 A w przyszłym roku prawdopodobnie kolejna podwyżka.

PS. Ja dostałem fakturę 3x wyższą 🙂

Opublikowano

Dobrze Wam tak, ja palę butelkami pet, płytami mdf i zmielonymi oponami, nic nie podrożało 😅 

Opublikowano

Większość się cieszy, że mają tańsze paliwo i produkty w sklepach. Zaraz zobaczą co się dzieje jak dostaną takie rachunki za gaz.

To dopiero początek, w sierpniu będzie Armagedon

@marcin to jak żyć z takim wydatkiem w jednym miesiącu ? U większości obywateli już mój rachunek to 1/2 może 1/3 wypłaty.

Opublikowano

Armagedon to będzie jak uwolnią ceny gazu w 2023r. Po ile będzie? - trzeba spojrzeć na ceny w Holandii, Niemczech - na europejski rynek.

Opublikowano

Co będzie w 2023r ? 

Pod koniec 2022r będziemy całkowicie uwolnieni od gazu z Rosji, dobiega koniec budowy Baltic Pipe, więc przynajmniej ten problem mamy z głowy.

W 2023 tego nawet w szklanej kuli nie zobaczysz. 

Opublikowano
9 godzin temu, Piecuch19 napisał:

Armagedon to będzie jak uwolnią ceny gazu w 2023r. Po ile będzie? - trzeba spojrzeć na ceny w Holandii, Niemczech - na europejski rynek.

Uzupełniając - ceny zostaną uwolnione 31 grudnia 2023 roku. Także efekty tego odczujemy w 2024.

• Zgadzam się 2