romanadam Opublikowano 6 Września 2021 #1 Opublikowano 6 Września 2021 Witam Na etapie wyboru pieca zastanawiam się co lepsze jak w tytule. Konstrukcje pleszewskie są z półkami poziomymi plus palnik w drzwiczkach, nowe częściej mają układ półek lub płomieniówek pionowy /względnie system mieszany/.Starzy wyjadacze pewnie powiedzą ,że najważniejszy jest "mózg "pieca. Proszę o Wasze opinie. Cytuj
Outsider Opublikowano 6 Września 2021 #2 Opublikowano 6 Września 2021 Pionowe. Poziome w peleciaku to pomyłka. Cytuj
MrWolf Opublikowano 6 Września 2021 #3 Opublikowano 6 Września 2021 Zaciekawiłeś mnie. Możesz nieco rozwinąć temat? Cytuj
romanadam Opublikowano 6 Września 2021 Autor #4 Opublikowano 6 Września 2021 A piece typu slimko to pomyłka? Cytuj
dino49 Opublikowano 6 Września 2021 #6 Opublikowano 6 Września 2021 Kotły z półkami poziomowymi najlepiej sprzedające się, łatwe w czyszczeniu... tak słyszałem na targach Cytuj
sambor Opublikowano 6 Września 2021 #7 Opublikowano 6 Września 2021 Warto się zapoznać z opracowaniem na ten temat - czyli o przepływie gazów w piecach Tu jest całość - i wtedy będziecie wiedzieć dlaczego pionowy wymiennik jest lepszy. Jak ta lektura jest za mądra - jest jeszcze na forum książka inż K.Szrajbera -Nowoczesne piece mieszkaniowe Ten temat był wielokrotnie wałkowany na forum - 6-7 lat temu i widzę że wraca. Z resztą popatrzcie na wszystkie nowoczesne konstrukcje - tam wszędzie jest pionowy przelot spalin 1 2 Cytuj
HarryH Opublikowano 7 Września 2021 #8 Opublikowano 7 Września 2021 I tu rodzi się jedno fundamentalne pytanie-dlaczego w laboratorium oba rozwiązania pokazują identyczną sprawność? 1 Cytuj
piastun Opublikowano 7 Września 2021 #9 Opublikowano 7 Września 2021 bo testują czyste kotły w krótkim czasie? Cytuj
Outsider Opublikowano 7 Września 2021 #10 Opublikowano 7 Września 2021 11 godzin temu, MrWolf napisał: Zaciekawiłeś mnie. Możesz nieco rozwinąć temat? Pionowe płomieniówki jeżeli do tego z samoczyszczeniem zawsze będą prawidłowo odbierać ciepło ze spalin. Na poziomych 1 cm zalegającego pyłu to świetny izolator. Dzięki temu marnujesz opał. No bo przecież nie będziesz tego czyścił codziennie. Prawda? 1 Cytuj
MrWolf Opublikowano 7 Września 2021 #11 Opublikowano 7 Września 2021 Podejrzewałem, że może chodzić o dużo szybsze brudzenie się poziomego wymiennika. Myślałem jednak, że są jeszcze jakieś niuanse techniczne. Cytuj
PioBin Opublikowano 7 Września 2021 #12 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) 41 minut temu, HarryH napisał: I tu rodzi się jedno fundamentalne pytanie-dlaczego w laboratorium oba rozwiązania pokazują identyczną sprawność? Na logike sprawnosc mozna uzyskac taka sama ale kosztem: - powierzchni wymiany (np. wiekszy kociol) - ksztaltem powierzchni wymiany (wiekszy kociol, brak dostepu lub trudnosc z utrzymaniem czystosci lub wieksza czestotliwosc czyszczenia) - predkoscia przeplywu gazow i wody. - inne dopisz Edytowane 7 Września 2021 przez PioBin Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 7 Września 2021 #13 Opublikowano 7 Września 2021 A ja mam mieszane czyli z przodu górą poziome rury którymi gazy płyną a potem pionowe w dół i do góry , da się ? da się patrz kocioł Zębiec Agat w moim przypadku akurat na ekogroszek ale skorupa ta sama i jest super wydajny jako kocioł a czyszczenie bez wygaszania zajmuje 10 minut. Cytuj
lenas1 Opublikowano 7 Września 2021 #14 Opublikowano 7 Września 2021 Miałem 2 kociołki z pionowymi półkami i już bym więcej nie kupił,ciężko się czyści,a rdzewieje właśnie tam gdzie nie wyczyszczone. Cytuj
szakallo Opublikowano 7 Września 2021 #15 Opublikowano 7 Września 2021 Ja bym powiedział że rdzewieje bo woda się potrafi wykraplać jak niska jest temp powrotu. Cytuj
lenas1 Opublikowano 7 Września 2021 #16 Opublikowano 7 Września 2021 Masz racje,ale mimo wszystko kociołki z poziomymi półkami są łatwiejsze w utrzymaniu. Cytuj
pospisz Opublikowano 7 Września 2021 #17 Opublikowano 7 Września 2021 Kocioł z pionowymi kanałami z reguły ma niższą temperaturę spalin co przy niskiej temperaturze powrotu szybciej doprowadza do degradacji kotła. Cytuj
Outsider Opublikowano 7 Września 2021 #18 Opublikowano 7 Września 2021 (edytowane) Niska temperatura powrotu to patologia. Więc to pomińmy. 29 minut temu, lenas1 napisał: Masz racje,ale mimo wszystko kociołki z poziomymi półkami są łatwiejsze w utrzymaniu. Generalizujesz. Po czyszczeniu starego klimosza ekgrochowego szedłem pod prysznic uwalony jak górnik po szychcie. Przy obecym mam sześć płomieniówek z mechanizmem samoczyszczenia. Bez żadnych wyczystek bo wszystko spada do popielnika. Co tydzień klapka zdjęta z góry i 30 sek odkurzaczem. Taka to trudność. Edytowane 7 Września 2021 przez Outsider Cytuj
lenas1 Opublikowano 7 Września 2021 #19 Opublikowano 7 Września 2021 Ale są różne kotły z pionowymi półkami łatwiejsze w czyszczeniu i trudniejsze.Obecnie mam kocioł z poziomymi półkami i czyszczenie zajmuje mi 5minut,a czyszczenie całego kotła odkurzaczem 10 min. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi