Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Na etapie wyboru pieca zastanawiam się co lepsze jak w tytule. Konstrukcje pleszewskie są  z półkami poziomymi plus palnik w drzwiczkach, nowe częściej mają układ półek lub płomieniówek pionowy /względnie system mieszany/.Starzy wyjadacze pewnie powiedzą ,że najważniejszy jest "mózg "pieca. Proszę o Wasze opinie.

Opublikowano

Pionowe. Poziome w peleciaku to pomyłka.

Opublikowano

Zaciekawiłeś mnie. Możesz nieco rozwinąć temat?

Opublikowano

Kotły z półkami poziomowymi najlepiej sprzedające się, łatwe w czyszczeniu... tak słyszałem na targach

Opublikowano

Warto się zapoznać z opracowaniem na ten temat - czyli o przepływie gazów w piecach 

Tu jest całość - i wtedy będziecie wiedzieć dlaczego pionowy wymiennik jest lepszy.

Jak ta lektura jest za mądra - jest jeszcze na forum książka inż K.Szrajbera  -Nowoczesne piece mieszkaniowe 

Ten temat był wielokrotnie wałkowany na forum - 6-7 lat temu i widzę że wraca.

Z resztą popatrzcie na wszystkie nowoczesne konstrukcje - tam wszędzie jest pionowy przelot spalin

• Lubię to 1
  • Przydało się 2
Opublikowano

I tu rodzi się jedno fundamentalne pytanie-dlaczego w laboratorium oba rozwiązania pokazują identyczną sprawność?

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, MrWolf napisał:

Zaciekawiłeś mnie. Możesz nieco rozwinąć temat?

Pionowe płomieniówki jeżeli do tego z samoczyszczeniem zawsze będą prawidłowo odbierać ciepło ze spalin. Na poziomych 1 cm zalegającego pyłu to świetny izolator. Dzięki temu marnujesz opał. No bo przecież nie będziesz tego czyścił codziennie. Prawda?

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Podejrzewałem, że może chodzić o dużo szybsze brudzenie się poziomego wymiennika. Myślałem jednak, że są jeszcze jakieś niuanse techniczne. 

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, HarryH napisał:

I tu rodzi się jedno fundamentalne pytanie-dlaczego w laboratorium oba rozwiązania pokazują identyczną sprawność?

Na logike sprawnosc mozna uzyskac taka sama ale kosztem:

- powierzchni wymiany (np. wiekszy kociol)

- ksztaltem powierzchni wymiany (wiekszy kociol, brak dostepu lub trudnosc z utrzymaniem czystosci lub wieksza czestotliwosc czyszczenia)

- predkoscia przeplywu gazow i wody.

- inne dopisz

Edytowane przez PioBin
Gość berthold61
Opublikowano

A ja mam mieszane czyli z przodu górą poziome rury którymi gazy płyną a potem pionowe w dół i do góry , da się ? da się patrz kocioł Zębiec Agat w moim przypadku akurat na ekogroszek ale skorupa ta sama i jest super wydajny jako kocioł a czyszczenie bez wygaszania zajmuje 10 minut.

Opublikowano

Miałem 2 kociołki z pionowymi półkami i już bym więcej nie kupił,ciężko się czyści,a rdzewieje właśnie tam gdzie nie wyczyszczone.

Opublikowano

Masz racje,ale mimo wszystko kociołki z poziomymi półkami są łatwiejsze w utrzymaniu.

Opublikowano

Kocioł z pionowymi kanałami z reguły ma niższą temperaturę spalin co przy niskiej temperaturze powrotu szybciej doprowadza do degradacji kotła.

Opublikowano (edytowane)

Niska temperatura powrotu to patologia. Więc to pomińmy.

29 minut temu, lenas1 napisał:

Masz racje,ale mimo wszystko kociołki z poziomymi półkami są łatwiejsze w utrzymaniu.

Generalizujesz.  Po czyszczeniu starego klimosza ekgrochowego szedłem pod prysznic uwalony jak górnik po szychcie. Przy obecym mam sześć płomieniówek z mechanizmem samoczyszczenia. Bez żadnych wyczystek bo wszystko spada do popielnika. Co tydzień klapka zdjęta z góry i 30 sek odkurzaczem. Taka to trudność.

Edytowane przez Outsider
Opublikowano

Ale są różne kotły z pionowymi półkami łatwiejsze w czyszczeniu i trudniejsze.Obecnie mam kocioł z poziomymi półkami i czyszczenie zajmuje mi 5minut,a czyszczenie całego kotła odkurzaczem 10 min.