Skocz do zawarto艣ci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czytam sobie te wypociny o zielonych 艂adach, uwolnieniu cen pr膮du i gazu i mam zagwostk臋 jak 偶y膰?

Z jednej strony euro ko艂choz wraz z naszym rzadem walcz膮 dziarsko z w臋glem i drewnem a z drugiej zapowiadaj膮 pompowanie cen pradu i gazu.

W jak膮 stron臋 zatem powinien zmierza膰 taki statystyczny Stachanowiec 偶eby z jednej strony spe艂ni膰 oczekiwania聽 czerwonych paj膮k贸w a z drugiej nie zbankrutowa膰?

Pellet te偶 pewnie p贸jdzie jak ju偶 nie poszed艂 do g贸ry, zatem jak pali膰?

Opublikowano

Na razie to wszystko si臋 kot艂uje, gospodarka odrabia straty po zarazie, Gazprom si臋 spali艂. Trzeba z rok przeczeka膰, zobaczymy co b臋dzie wiosn膮. Jak zmienia艂em cha艂up臋 w 2019 to sp艂awi艂a mnie ciep艂ownia i gazownia, wi臋c mog艂em za艂o偶y膰 kocio艂 ekogroszkowi i na razie jest du偶o lepiej i taniej, ni偶 my艣la艂em. W razie W zmieszcz臋 w piwnicy w臋giel na 4 lata:-)

Opublikowano

Po to s膮 te dotacje, 偶eby Kowalski po uwolnieniu cen gazu i pr膮du ( jak ju偶 dystrybutorzy zaczn膮 przyzwoicie zarabia膰) nie uciek艂聽 z powrotem do w臋gla, bo opr贸cz kar b臋dzie musia艂 zwr贸ci膰 dotacj臋. Oni te dotacje szybciutko odrobi膮 w dystrybucji paliwa.

W r贸偶ny spos贸b buduje si臋 baz臋 klient贸w ( ekologia, ustawy antysmogowe, Greta, kopciuchy itp.).

"Wystrzegajmy si臋 Tych co przynosz膮 dary" - nie koniecznie musz膮 to by膰 Grecy.

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

Dzisiaj nie ma nic za darmo, za wszystko i tak zap艂acimy z nawi膮zk膮. Przywi膮zanie obywatela na kilka lat za pomoc膮 dop艂aty do jakiego艣 藕r贸de艂ka energii jest obarczone pewnym ryzykiem. Ryzykujemy tym 偶e mo偶e by膰 tylko dro偶ej, zamiast kosmicznie dro偶ej, wszystko zale偶e膰 b臋dzie od sytuacji na runku paliw i energii.Sami widzicie w jakim tempie zmieniaj膮 si臋 przepisy antysmogowe i ceny no艣nik贸w, bez wizyty u wr贸偶ki nie przewidzimy co b臋dzie za rok.

Opublikowano

Ale kto tu pisze o darmowym ogrzewaniu?聽 Mi chodzi o to, 偶e komuszy ko艂choz prze w kierunku, kt贸ry w zasadzie spowoduje albo ubo偶enie spoleczenstw albo temperatury w domach jak w latach 80 albo na zachodzie teraz ;).

Chodzi mi tylko o to, 偶e alternatywy kt贸re nam zostawili w艂a艣nie b臋d膮 tym haczykiem bo ludzie wydadz膮 olbrzymie pieni膮dze na zmian臋 藕r贸d艂a ogrzewania a ju偶 teraz si臋 m贸wi, 偶e podwy偶ki b臋d膮 srogie!

Zastanawia mnie jak b臋dzie wygl膮da艂a kwestia egzekwowania tego, 偶e od 2023r b臋dzie zakaz palenia w kot艂ach bezklasowych?

Z jednej strony kocio艂 kupi艂em legalnie, mam dow贸d zakupu, jest sprawny. Dotacji nie chce.

Ciekawi mnie czy b臋d膮 faktycznie lata膰 po domach i to sprawdza膰?

Przecie偶 nie mo偶na wprowadzi膰 ustawa przymusu, 偶e ka偶dy Polak ma zna膰 si臋 na klasach kot艂贸w i szacowa膰 do jakiej klasy nale偶y jego kocio艂?

Zastanawia mnie jak wy macie zamiar do tego podej艣膰?

Ja jeszcze w ,eszlym roku planowa艂em PC ale po podwy偶kach pr膮du i ,apowiedziach kolejnych ju偶 si臋 z tego wyleczy艂em.

Opublikowano
24 minuty temu, piastun napisa艂:

Zastanawia mnie jak wy macie zamiar do tego podej艣膰?

bez zmian , jak sobie o kosztach poczyta艂em to zmiana 藕r贸d艂a ogrzewania wylecia艂a mi z g艂owy

Opublikowano
20 minut temu, piastun napisa艂:

1.Chodzi mi tylko o to, 偶e alternatywy kt贸re nam zostawili w艂a艣nie b臋d膮 tym haczykiem bo ludzie wydadz膮 olbrzymie pieni膮dze na zmian臋 藕r贸d艂a ogrzewania a ju偶 teraz si臋 m贸wi, 偶e podwy偶ki b臋d膮 srogie!

2.Zastanawia mnie jak b臋dzie wygl膮da艂a kwestia egzekwowania tego, 偶e od 2023r b臋dzie zakaz palenia w kot艂ach bezklasowych?Ciekawi mnie czy b臋d膮 faktycznie lata膰 po domach i to sprawdza膰?

3.Przecie偶 nie mo偶na wprowadzi膰 ustawa przymusu, 偶e ka偶dy Polak ma zna膰 si臋 na klasach kot艂贸w i szacowa膰 do jakiej klasy nale偶y jego kocio艂?

4.Zastanawia mnie jak wy macie zamiar do tego podej艣膰?

5.Ja jeszcze w ,eszlym roku planowa艂em PC ale po podwy偶kach pr膮du i ,apowiedziach kolejnych ju偶 si臋 z tego wyleczy艂em.

Ad1.聽 W tym kraju jest jak jest i lepiej nie b臋dzie. Tu nikt nie daje nic za darmo , ale niekt贸rzy tak my艣l膮...聽

Ad2.聽 Po to robi膮 spis, aby wiedzie膰 kogo w pierszej kolejno艣ci odwiedzi膰.聽

Ad3. Brak wiedzy nie zwalnia z odpowiedzialno艣ci. Urz臋das贸w to nie interesuje czy kto艣 sie zna czy nie. Jest spis kot艂贸w, wi臋c Ty jako jego u偶ytkownik musisz zg艂osi膰 jakiej ten kocio艂 jest klasy.聽

Ad4. Mam czas do 2027.聽 Do tego czasu jeszcze duzo mo偶e si臋 zmieni膰 馃槣

Ad5. Ja planowa艂em w tym roku i te偶 si臋 wyleczy艂em.聽

• Zgadzam si臋 1
Opublikowano

W jaki niby spos贸b mam wiedzie膰 jakiej klasy jest kocio艂? Jezeli urz臋dnik chce to zapraszam mo偶e sobie sprawdzi膰. Ja za nikogo roboty nie zamierzam zrobi膰.

Wy serio wierzycie, 偶e ludzie b臋d膮 si臋 rejestrowa膰 i wyr臋cza膰 urz臋dnik贸w z pracy?

Opublikowano (edytowane)

W nowym 艂adzie ju偶 tak jest 偶e masz sam na siebie donie艣膰 i udowodni膰 偶e nie jeste艣 wielb艂膮dem.聽

Jak "zaczn膮 egzekwowa膰" te przepisy to b臋d膮 wtedy przepisy zaskar偶ane i ludzie b臋d膮 si臋 odwo艂ywa膰. Na razie si臋 tylko m贸wi o tym ( prawnicy b臋d膮 mieli zaj臋cie). Prawo nie powinno dzia艂a膰 wstecz, a 藕r贸d艂o ogrzewania zaakceptowane w pozwoleniu na budow臋 wcze艣niej powinno by膰 legalne. Przecie偶 nie ukrad艂e艣 tego kot艂a.聽

Moim zdaniem nie nale偶y si臋 uzale偶ni膰 od jednego paliwa w tych zmiennych czasach.聽

Zamiast dotacji na kot艂y powinno by膰 zapewnienie o niezmienno艣ci ceny paliwa ( pr膮du, gazu, oleju opa艂owego) - je艣li im tak zale偶y na ekologii, a w przypadku ich wzrostu dotacja, ale do cen paliwa, a nie kot艂a. Dotacje do kot艂贸w powoduj膮 zwi臋kszanie ich cen. Jak si臋 sko艅cz膮 dotacje to kot艂y powinny potanie膰. Pospawane 200kg blachy z ok. 3 tys z艂 gwa艂townie wzros艂o o kilkaset % po do艂o偶eniu podajnika czy palnika na pellet. To nadal jest konstrukcja g贸rnospalaj膮cego kot艂a. Tam nie ma technologi kosmicznej - przekr贸j kot艂a nie zmieni艂 si臋.

Koszt uzyskania kWh/z艂 kot艂a zgazowuj膮cego prawid艂owo paliwo jest podobny do kWh/z艂 pompy ciep艂a - pomijam tu wygod臋. Tylko koszty osprz臋tu, serwis i trwa艂o艣膰 urz膮dze艅 znacznie si臋 r贸偶ni. Ka偶dy sam powinien sobie odpowiedzie膰 co jest lepsze, bo ka偶dy ma inne priorytety.聽

Ja b臋d臋 korzysta艂 z paliw sta艂ych dok膮d si臋 da, bo jest dla mnie najkorzystniejszy koszt kWh/z艂 - jak na razie i mo偶liwo艣膰 korzystania z kilku rodzaj贸w paliw. Te偶 my艣la艂em o fotowoltaice, ale nasze w艂adze skutecznie wyleczy艂y mnie z tego.聽

Te zakazy palenia w kot艂ach zaakceptowanych wcze艣niej w pozwoleniach na budow臋 powinny si臋 wi膮za膰 z "zakazami mieszkania w budynkach" obecnie nie spe艂niaj膮cych warunk贸w ze wzgl臋du na w艂a艣ciwe ocieplenie ( wcze艣niej spe艂niaj膮cych warunki).聽

Edytowane przez Piecuch19
  • Zgadzam si臋 4
Opublikowano
22 godziny temu, piastun napisa艂:

Ale kto tu pisze o darmowym ogrzewaniu?聽 Mi chodzi o to, 偶e komuszy ko艂choz prze w kierunku, kt贸ry w zasadzie spowoduje albo ubo偶enie spoleczenstw albo temperatury w domach jak w latach 80 albo na zachodzie teraz ;).....

Bardziej chodzi艂o mi o dop艂aty i dotacje kt贸re wi膮偶膮 ludzi na d艂ugie lata i jeste艣 zmuszony pokrywa膰聽zwi臋kszaj膮ce si臋 ceny energii potrzebnej do ogrzania, na d艂u偶sz膮 met臋 oddasz z nawi膮zk膮 co we藕miesz.

Podzielam opini臋 @Piecuch19聽i nie zamierzam rezygnowa膰 z kocio艂ka, dop贸ki聽w jaki艣 spos贸b nie zmusz膮 mnie do tego. Montuj臋聽pomp臋 tylko dlatego 偶e mia艂em wolne 艣rodki na PV i PC, wi臋c pr膮d mam na jaki艣 czas zagwarantowany w formie produkcji w艂asnej. Je偶eli si臋 co艣 zmieni przejd臋聽tylko na auto konsumpcj臋.

Opublikowano

M贸j klasowy. Dron stra偶y piek艂a dymu nie zobaczy.聽

Opublikowano

mam piec.. i te偶 nie kopci

20 par臋聽lat temu nikt o o klasach nie wspomina艂

Opublikowano

Kto艣 tu napisa艂 偶e do 2027 jest spok贸j z bezklasowymi.
Uchwa艂a antysmogowa z woj mazowieckie skr贸ci艂a ten termin do ko艅ca 2022.
Zapisy z uchwa艂y

* od 1 stycznia 2023 r. nie wolno u偶ywa膰 kot艂贸w na w臋giel lub drewno nie spe艂niaj膮cych wymog贸w dla klas 3,4 lub 5 wed艂ug normy PN-EN 303-5:2012,

od 1 stycznia 2028 r. nie wolno u偶ywa膰 kot艂贸w na w臋giel lub drewno klasy 3 lub 4 wed艂ug normy PN-EN 303-5:2012,

posiadacze komink贸w b臋d膮 musieli wymieni膰 je do ko艅ca 2022 roku na takie, kt贸re spe艂niaj膮 wymogi ekoprojektu, lub wyposa偶y膰 je w urz膮dzenie ograniczaj膮ce emisj臋 py艂u do warto艣ci okre艣lonych聽w ekoprojekcie.

Ja mam bez klasowy. Jak jest okre艣lona klasa takie informacje s膮 w DTR kot艂a.
I cz臋sto oznaczenie na obudowie ale to si臋 pojawi艂o przy klasie 4 i 5.

Wys艂ane z mojego MAR-LX1A przy u偶yciu Tapatalka

Opublikowano

Ja pisa艂em, 偶e ja mam czas do 2027,a nie 偶e chodzi o kot艂y bezklasowe. Akurat mam kocio艂 3-ej klasy.聽

Opublikowano

Przymierzam si臋 do budowy domu, (tak wiem ceny materia艂贸w szybuj膮 wysoko)

Wsz臋dzie widz臋 trend 偶e ogrzewanie matami i foliami i do tego PV na dach, jak to jest 偶e ka偶dy sie w to pcha a od nowego roku wszystko ma si臋 zmieni膰, w sensie op艂aty za przesyl i magazynowanie.

Na obecn膮 chwil臋 to chyba tylko PC plus ma艂y kominek w salonie w razie W.

Go艣膰 berthold61
Opublikowano
25 minut temu, Trener40 napisa艂:

Ja pisa艂em, 偶e ja mam czas do 2027,a nie 偶e chodzi o kot艂y bezklasowe. Akurat mam kocio艂 3-ej klasy.聽

A ja mam dwa domy i w tym drugim mam kocio艂 MPM 10 kw z 2017 roku i on jest pozaklasowy tzn nie ma 偶adnej klasy i to jest bajer a mog艂em odkupi膰 jakiego艣 g贸rniaka 3 klasy za 200 z艂 i kopci膰 sobie ile wlezie te kilka lat .

Opublikowano

Zapewne systemy hybrydowe to rozwiazanie na przysz艂o艣膰. PC + ogrzewanie na prawdziw膮 zime.

Niezaleznie jak sie patrzy przy starych cha艂upach jakich jest sporo koszt modernizacji przekracza cene zakupu opa艂u na 20 lat ;E . Rachunki po tej modernizacji raczej nie spadn膮, co najwyzej wieksza wygoda. S艂owem wydaj kupe kasy, a realny plus ekologiczny bedzie widoczny zapewne za 10~20 lat.

Opublikowano
34 minuty temu, berthold61 napisa艂:

A ja mam dwa domy i w tym drugim mam kocio艂 MPM 10 kw z 2017 roku i on jest pozaklasowy tzn nie ma 偶adnej klasy.....

Chyba nie jest tak 藕le jak my艣lisz z t膮 klas膮.M贸j kocio艂ek 10kW z 2015r ma naklejon膮 tabliczk臋 z oznaczeniem 4 klasy.

Opublikowano (edytowane)

U mnie jeszcze ten sezon b臋dzie palone w mia艂owym zasypowcu cho膰 mam ju偶 tego serdecznie do艣膰 mimo, 偶e obs艂uga ogranicza si臋 do sprz膮tania, czyszczenia i za艂adunku raz na dzie艅 czy dwa. Tym bardziej po kilkunastu latach takiej zabawy i brudzenia si臋 po uszy w pyle (opalany聽obecnie drobnym w臋glem - nast臋pca klasycznego mia艂u 24-25MJ/kg) za艣 do ko艅ca 2023 mam wci膮偶 prawo z niego korzysta膰, zgodnie z wytycznymi uchwa艂y antysmogowej dla wielkopolski. Problem w tym, 偶e zima 2023 to te偶 zima 2024 st膮d konieczno艣膰 uporania si臋 ze zmianami w ci膮gu 2022 roku, a sezon zimowy 2022/2023 mam nadziej臋, b臋dzie ju偶 w pe艂ni automatyczny聽albo przynajmniej zgazowuj膮cy. Do momentu przeczytania uchwa艂y mia艂em zamiar kupi膰 zn贸w zasypowca na w臋giel ale tym razem klasowego i doposa偶y膰 instalacje w odpowiednie dodatki w艂膮cznie z buforem i wk艂adem rzecz jasna. By艂oby najtaniej ale ju偶 bez dotacji bo te na kot艂y w臋glowe nie s膮 brane pod uwag臋. Tyle, 偶e w臋gla te偶 zaka偶膮, wkraczamy w艂a艣nie w przej艣ciowy okres, kt贸ry potrwa jakie艣 10-15 lat. My艣l臋, 偶e po 2030 zaka偶膮 montowania kot艂贸w na w臋giel, pozwol膮 tylko dzia艂aj膮cym jako艣 dotrwa膰 ko艅ca swoich dni. Jak do tego czasu padn膮 kot艂y na biomas臋 czy gazowe (a gaz do 2050 roku to maks zapewne) to pewnie b臋d膮 pcha膰 na si艂臋 pompy ciep艂a do dom贸w ale ciekawe czy tym razem b臋d臋聽jakie艣 dotacje. Bo ja nie wiem jak ja za 10 do 20 lat b臋d臋 pru艂 pod艂ogi by robi膰 pod艂og贸wki pod pomp臋 ciep艂a. Ju偶 teraz nie chc臋 tego robi膰 a co dopiero za 20 lat. Nie wspominaj膮c o kosztach tych przer贸bek.

Obecnie rozwa偶am kocio艂 na tzw. biomas臋 czyli pellet albo kombi zgazowuj膮cy drewno + pellet 偶eby pewnego dnia nie by膰 zmuszonym g艂owi膰 si臋 nad tym "sk膮d ja wezm臋 opa艂 na kolejn膮 zim臋 bo pellet si臋ga ju偶 cen 1500-1600 za ton臋". A u mnie 2-3 tony pelletu to optymistyczne za艂o偶enie, 3-4 tony to bardziej realistyczne zakresy. Wygodnie, czysto i bezobs艂ugowo ale przy cenie o聽+50% wy偶szej za ton臋 pelletu ni偶 obecnie to ju偶 b臋dzie powoli nieco za drogo. Pellet pewnie osi膮gnie tak膮 cen臋, to tylko kwestia czasu, bo ju偶 w tej chwili z dowozem certyfikowane nie rzadko s膮 po 950-1050z艂 tona/paleta.
St膮d my艣l臋 nad kombiaczkiem drewno/pellet 偶eby m贸c nieco zaoszcz臋dzi膰 na paliwie p贸ki mam si艂臋 pracowa膰 przy drewnie. Co prawda s膮 one r贸wnie偶 dro偶sze od zwyk艂ego mini pud艂a z palnikiem na pellet, kt贸re i tak jest kosmicznie drogie.聽Jedyny kocio艂 z obs艂ug膮聽r臋czn膮 jaki u nas dopuszczono to w艂a艣nie ten na drewno zgazowuj膮cy. Drewna u nas dostatek, 艂atwo je pozyska膰, 艂atwo je kupi膰 i wci膮偶 jeszcze drewno opa艂owe聽pozostaje stosunkowo tanie w por贸wnaniu do innych paliw sta艂ych i jest niemal pewne, 偶e drewno odpadowe zdatne jedynie na opa艂 b臋dzie powstawa膰 ca艂y czas. Pewnie i tak podro偶eje ale czy jako艣 znacznie? Wymaga najmniej pracy ze wszystkich paliw sta艂ych wi臋c i jego cena b臋dzie ni偶sza od innych.
To moim zdaniem jedna z alternatyw jakie mamy. Nawet je艣li pellet zdro偶eje, nawet gdyby pr膮du brak艂o, to kocio艂 zgazowuj膮cy zadzia艂a z buforem na grawitacji. Czy b臋dzie to do ko艅ca bezpieczne tego nie gwarantuj臋 ale mnie to wygl膮da jednak na najta艅sze i najbardziej bezpieczne dla mieszka艅ca wsi. W臋gla sam sobie nie pozyskam, do brunatnego za g艂臋boko a do kamiennego za daleko. Z gazem podobnie, natomiast drewno mam na w艂asnej ziemi, musz臋 tylko wygospodarowa膰 czas i ch臋ci.

Edytowane przez EdAlox
Opublikowano

Znajomym te偶 cz臋sto powtarzam, 偶e nawet szyszek w lesie nazbieram i dom ogrzej臋 maj膮c zwyk艂y kocio艂ek.

• Lubi臋 to 1
Opublikowano

Przypomina mi sie sylwester w g贸rach, szyszek mieli艣my kilkana艣cie wiader, a nawet kominek sie od tego nie nagrza艂, nie m贸wi膮c o domku. Potem w艂a艣ciciel si臋 艣mia艂, 偶e nie zbiera艂 szyszek by ogrzewa膰, ale by nie niszczy膰 sobie kosiarki.

Opublikowano
2 godziny temu, berthold61 napisa艂:

A ja mam dwa domy i w tym drugim mam kocio艂 MPM 10 kw z 2017 roku i on jest pozaklasowy tzn nie ma 偶adnej klasy i to jest bajer a mog艂em odkupi膰 jakiego艣 g贸rniaka 3 klasy za 200 z艂 i kopci膰 sobie ile wlezie te kilka lat .

Dobrze 偶e nie kupi艂e艣 g贸rniaka za 200z艂.Tw贸j kocio艂 konstrukcyjnie niczym si臋 nie r贸偶ni od tych na kt贸re by艂y robione badania na 5 klas臋, tylko wtedy chyba nie by艂o wymogu bada艅 wi臋c nie robili wtedy. Troch臋 mo偶e ma mniejszy wymiennik, ale przy paleniu ci膮g艂ym na mniejszej mocy nie jest to a偶 tak wa偶ne. Mo偶esz w prosty spos贸b w nim wyd艂u偶y膰 drog臋 spalin i zmniejszy膰 ich temperatur臋 i b臋dzie dzia艂a艂 tak samo jak te po badaniach. Tylko o papier na 5 klas臋 musisz si臋 zatroszczy膰 i naklejk臋 ( blaszek 偶adnych ten producent nie stosuje tylko naklejki) - dla tych co chc膮 papieru, a nie braku dymu. Nie s膮dz臋 偶eby w sk艂adzie takiej kontroli by艂 producent MPM - a, bo tylko on by dostrzeg艂 r贸偶nice ( na pewno nie pani z gminy). Jak si臋 nie b臋dzie dymi膰 to po co maj膮 przychodzi膰 i Ci臋 n臋ka膰?聽

Ciekawe jak te kontrole b臋d膮 egzekwowa膰 dym w przebadanych kot艂ach z papierem 5 klasy, ale dymi膮cych bo s膮 mocno przewymiarowane? lub 藕le ustawione do spalanego paliwa? - papier jest wi臋c mo偶e dymi膰?

Go艣膰 berthold61
Opublikowano
2 godziny temu, carinus napisa艂:

Chyba nie jest tak 藕le jak my艣lisz z t膮 klas膮.M贸j kocio艂ek 10kW z 2015r ma naklejon膮 tabliczk臋 z oznaczeniem 4 klasy.

A na moim nie ma 偶adnej wzmianki tylko 偶e norma unijna i takie tam ble ble . puki co palone tam nie b臋dzie pewnie przez kilka lat wi臋c spoko .

Do艂膮cz do dyskusji

Mo偶esz doda膰 zawarto艣膰 ju偶 teraz a zarejestrowa膰 si臋 p贸藕niej. Je艣li posiadasz ju偶 konto, zaloguj si臋 aby doda膰 zawarto艣膰 za jego pomoc膮.
Uwaga: Tw贸j wpis zanim b臋dzie widoczny, b臋dzie wymaga艂 zatwierdzenia moderatora.

Go艣膰
Dodaj odpowied藕 do tematu...

×   Wklejono zawarto艣膰 z formatowaniem.   Usu艅 formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odno艣nik zosta艂 automatycznie osadzony.   Przywr贸膰 wy艣wietlanie jako odno艣nik

×   Przywr贸cono poprzedni膮 zawarto艣膰.   Wyczy艣膰 edytor

×   Nie mo偶esz bezpo艣rednio wklei膰 grafiki. Dodaj lub za艂膮cz grafiki z adresu URL.

艁adowanie
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

U偶ywaj膮c tej strony zgadzasz si臋 na Polityka prywatno艣ci.