Skocz do zawartości

makow12

Stały forumowicz
  • Postów

    133
  • Rejestracja

  • Ostatnia wizyta

Informacje o ogrzewaniu

  • Co ogrzewam?
    mieszkanie ocieplenie zewn styropian(5cm) 52 m2
  • Instalacja
    2 grzzejniki panelowe + drabinka
  • Kocioł
    kuchnia Katarzyna podkowa 3,2 kW

O sobie

  • Płeć
    Mężczyzna

Ostatnie wizyty

Blok z ostatnimi odwiedzającymi dany profil jest wyłączony i nie jest wyświetlany użytkownikom.

makow12 Osiągnięcia

Współtwórca

Współtwórca (7/14)

  • Reacting Well Unikat
  • Dedicated Unikat
  • Pierwszy post
  • Współtwórca
  • Tydzień pierwszy zaliczony

Najnowsze odznaki

15

Reputacja

  1. miata, kategoria zabawka, "wywal co możesz i nie montuj nic co nie jest niezbędne" ok 130 kucy, przed ewentualnym swapem najpierw hamulce i rollbar dalej to już tną.. ale jak na razie lecimy bez ekstremalnych akcji
  2. fotele wyleciały na starcie, kubły czekają jeszcze zapakowane :) Dzięki za sugestie, jeszcze jest gdzie rwać bez nadmiernych szaleństw
  3. O aku nie pomyślałem, poliwęglany do rozważenia. Reszta jest. Faza trzecia? Ale jeszcze bez ekstremalnych jazd.. znaczy wykręcić, nie montować ale bez cięcia i staczania
  4. Zabrzmi głupio ale.. co by tu wywalić z auta żeby lżejsze było?
  5. a nie przypadkiem słówko "warunkowe" przy dopuszczeniu do obrotu w EU? Co do końskiego potu - spotkałem się tylko z określeniem "not yet biologically tested" przy jednej wzmiance
  6. Nie tyle smakoszem co pamiętam zdrowe,smaczne i świeże wiejskie jedzenie Wolę kuraka co sobie po podwórku biegał, trawki skubnął i robala upolował.. Ci od wołowiny przynajmniej pokazali strukturę kotleta jaką udało im się uzyskać .. a opanierować albo wcisnąć we flaka i nazwać kiełbasą można wszystko.. Nie wiem czemu ale poniższy cytat ze strony producenta "syntetycznego wyrobu mięsopodobnego" - kurzego ersatzu "We plant the seed in a meat fermenter, where it is provided warmth, oxygen, and feed. The cells grow and mature into meat tissue just as they would in the animal’s body." Umieszczamy ziarno w mięsnym fermentatorze gdzie dostarczamy mu ciepło tlen i odżywkę. Komórki rosną i dojrzewają do stopnia tkanki mięsnej tak jak w ciele zwierzęcia" dziwnie kojarzy mi się z "przepisem" na raka, ale co ja tam wiem. Jednak z kuchni wegańskiej wolę jakieś przyprawione warzywka niż takie dziwności
  7. No i to samo wychodzi mi z obliczeń i wypytywania sąsiadów. A i niektórzy co zarabiają kapkę więcej biegusiem piecyki wstawiali na węgiel i drewno jak rachunki poprzychodziły, a to jeszcze jesień była
  8. produkt firmy wymienionej powyzej klasyczny stek. Jak dla mnie nie ma porównania - wizualnie. Jeśli będę miał okazję spróbować - spróbuję chociaż zapewne się rozczaruję... jak dotychczasowymi "podróbami" mięsa Do Izraela ani do Lewantu się nie wybieram - za gorąco jak dla mnie No a po za tym .. trochę to dziwne że ci którzy zdecydowali się nie jeść mięsa biorą się za produkowanie substytutów..
  9. W moim przypadku - budynek niezbyt nowy ani niezbyt stary, 5 cm styropianu - na termoizolację nie mam wpływu bo to blok:) Podłączenie do miejskiej sieci ciepła odpada - za mało lokatorów wyraziło zainteresowanie. Koniec, kropka, przyłącza do budynków nie będzie. Tona węgla to jakieś 6 stów a zużywam ok półtorej - max 2 rocznie - czyli jakaś stówa na miesiąc wychodzi. Kotła nie mam, mam piece - jeden kaflowy, drugi kuchenny. Z kuchennego pociągnięte C.O w miedzi, tyle że jakieś 20 lat z hakiem temu. Do tej pory działa, prawdopodobnie na tej samej pompie, jedynie naczynia się zmieniały.. no i niedawno sterownik pompy dorzuciłem. Instalacja kosztowała ułamek tego co teraz trzeba dać za kocioł.. którego zresztą nie ma gdzie wcisnąć. 😉 Bez znacznej inwestycji ( przynajmniej kilkanaście tyś) i płaceniu kilkukrotnie więcej (w stówie za miesiąc na 100% się nie zmieszczę - dlatego sąsiadów pytam co jak i ile) raczej nie mam opcji na zmianę ogrzewania. Chyba że są jakieś patenty o których nie wiem :) Klepiąc w wyszukiwarkę allegro "piec co 5 klasa" wyskakują szpetne kobyły które po prostu idealnie nadawały by się do kuchni.. o tym że zabawa zaczyna się od 5 tyś za sam kocioł nie wspominam - a gdzie koszt instalacji :) Ceny pieców gazowych nawet nie sprawdzałem bo na starcie doszłaby przeróbka komina jak u sąsiadów + nowa instalacja no i oczywiście znacząco wyższe rachunki :) czyli znów pchanie się w koszta.. Jak jest jakiś patent do ogrzania ok 50 m kw który kosztuje do 5 tyś zł na gotowo i nie zagraci mi chałupy, a rachunki są w okolicach stówy za miesiąc to chętnie się o nim dowiem 😎
  10. Właśnie powyższe trochę ciemnotą i zabobonem trąci.. 😉
  11. kurde jak tak pytam sąsiadów co grzeją gazem podobne metraże to dużo to wychodzi w porównaniu z węglem.. a podwyżki jeszcze nie wskoczyły
  12. jak się ma spawarę - powyższe ... a po wszystkim przejechać gwintownikiem
  13. Rozdział 4 "śmierdzi" Huxleyem na kilometr.. co ciekawego jest na stronach 112-119 i 144-160? niestety cierpię na chroniczny brak czasu i nieprędko będę mógł sam sprawdzić...
  14. co do Żydów to powyższe + koszerność rozciągnięta na inne dziedziny życia, nie tylko jedzenie oskarżenia o cokolwiek to był tylko pretekst, Żydom organizowano pogromy przy byle okazji 😉 już lepsza wiedza równie śmieciowa ale z oficjalnych kanałów propagandowych :)
  15. oczywiście po pełnej legalizacji i przebadaniu a nie warunkowym dopuszczeniu, likwidacji nop i wzięciu odpowiedzialności za ewentualne skutki uboczne produktu;)
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.