Outsider Opublikowano 4 Czerwca 2021 #1 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Bo dystrybutorzy tracą miliony. Czyli nie mogą nas dalej golić. Dobra zmiana i nowy dobry ład. Zmiany dla posiadaczy paneli fotowoltaicznych. Prosumenci mogą stracić nawet 1000 zł rocznie (komputerswiat.pl) Cytuj
vlad1431 Opublikowano 4 Czerwca 2021 #2 Opublikowano 4 Czerwca 2021 Ale to przecież było do przewidzenia. Poza tym podłączenie tylu prosumentów do przestarzałej sieci skutkuje tym, że nagle mamy np 256V i palą nam się urządzenia. Mądry Polak po szkodzie. Nie wiem jak w innych częściach świata, ale u nas dalej pokutuje to, że robimy, a dopiero potem się zastanawiamy jakie będą skutki. A przy okazji ktoś, albo wiele firm na tym zarobi i biznes się kręci. Myślę że dobrze to wszystko rozumiem, że te 1000zł rocznie pochłonie te oszczędności które miały się zwrócić przy inwestycji. Czyli mamy dekoracje na dachach. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj
esselite Opublikowano 5 Czerwca 2021 #3 Opublikowano 5 Czerwca 2021 Dla już podłączonych system opustów ma funkcjonować jeszcze przez 15 lat, więc powinno się zwrócić, a wykorzystać fotowoltaike można jeszcze z wlasnym magazynem, który może podnieć autokonsumpcje do może nawet 80%, dla tych którzy naturalnie nie ogrzewają prądem.Za te kilka lat cena 1kwh może wynosić nawet ponad 1zl i te dzisiaj wydane 15k na instalacje nie będzie juz taką wielką kwotą, bo roczne rachunki nie będą wynosic 1800zl tylko 3000zl, pomimo tego samego zużycia. Pamiętam jak ludzie w latach 90 kupowali mieszkanie w Warszawie w nowych blokach na Pardze po 150 tys. Zł. Po 10 latach ta kwota nie była już przerażająca. Cytuj
radik81 Opublikowano 5 Czerwca 2021 #4 Opublikowano 5 Czerwca 2021 (edytowane) Dostawcy mogą zmienić umowę i upustów nie będzie. Edytowane 5 Czerwca 2021 przez radik81 Cytuj
Panstan Opublikowano 5 Czerwca 2021 #5 Opublikowano 5 Czerwca 2021 W dniu 5.06.2021 o 08:24, esselite napisał(a): Warszawie w nowych blokach na Pardze po 150 tys. Zł. Po 10 latach ta kwota nie była już przerażająca. Rozwiń bo rząd juz o to zadbał,żeby te złotówki tak strasznie nie wyglądały i nie raziły w oczy... Cytuj
Trener40 Opublikowano 6 Czerwca 2021 #6 Opublikowano 6 Czerwca 2021 U nas zawsze jest od D strony. Najpierw dali dofinansowania, a teraz będą doić kasę od ludzi do końca zycia. Ot. cała Polska, a raczej syf. Tu nigdy nie będzie dobrze. Cytuj
vlad1431 Opublikowano 6 Czerwca 2021 #7 Opublikowano 6 Czerwca 2021 Najbardziej rozwala mnie to nazewnictwo "prosument", ładnie brzmi na tyle, że jak już nie będzie mógł być prosumentem, to przynajmniej nim był i ładnie się nazywał. Po co w ogóle zawracanie ch. Wisły? Ma się rozumieć, że Ci co zdążą do końca roku będą uprzywilejowani. A za chwilę prosumenci już też mogą nie być prosumententami. Ot taki agresywny marketing na poziomie Biedronki, nie obrażając Biedronki. Czyli że Skawina i inne truciciele dalej będą truć. Teraz są artykuły, że najlepiej by wykorzystać ten prąd, to trzeba kupić auto na prąd i sprawa załatwiona. Przynajmniej za darmo pojeżdżę. Jutro zadzwonię do koleżanki od FV, czy doradzi mi jakie auto na prąd mam sobie kupić i czy mają coś w pakiecie razem z FV. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 7 Czerwca 2021 #8 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Ale co to za frajda autem nocami jeździć a w dzień ładować ? najlepsza opcja to 4-6 paneli ofgrid typu bojler oświetlenie itp pierdołki bo jako do ogrzewania np pc to będzie gorzej i gorzej a jak dojdą te magazyny to cena będzie taka jaka za mieszkanie w bloku więc po co komu dom? dla mania ? Cytuj
esselite Opublikowano 7 Czerwca 2021 #9 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Tylko, że auto na prąd w stosunku do takiego benzyniaka, z takim samym wyposażeniem kosztuje 60-70 tys zł więcej, więc ta jazda na 'darmowym" paliwie jest czysto teoretyczna. Cytuj
Piecuch19 Opublikowano 7 Czerwca 2021 #10 Opublikowano 7 Czerwca 2021 I jazda wkoło komina, bo nie wyobrażam sobie ile będzie trwała podróż np. 700km. Tankowanie trochę trwa i " darmowe " nie będzie. Cytuj
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2021 #11 Opublikowano 7 Czerwca 2021 I wracamy do korzeni - dobre kilka lat temu mędrcy z Uniwersytetów i Politechnik obliczyli że najbardziej opłacalna instalacją PV dla domu jednorodzinnego jest taka o mocy 4,5-6kW. Całe prawodawstwo w dziale PV do tego dąży - wide zmiany w mocy zainstalowanej na dachu bez projektu i uzgodnień wprowadzone przez odpowiednie zapisy w Prawie Budowlanym w 2020. Myślicie , że tylko wy na tym forum myślicie - dam 9,9kW w lecie pójdzie max, reszta zostanie na grzanie! Taniutko bo PC będzie kręcić. Ale do tych PC zimową porą potrzeba naprawdę dużych inwestycji w sieci przesyłowe i stacje rozdziału energii - wide co było w Bełchatowie w maju tego roku. Te inwestycje to naprawdę kasa większa niż Ostrołęka , czy Turów lub Bełchatów. Przede wszystkim zmieniła się sytuacja z własnością gruntów i nie ma tak że wchodzą i się robi! Muszą być zgody na wszystko- na trasy, na miejsca dojazdowe do tras , stacji trafo itd. A to wszystko kosztuje!!! Znam to z własnej praktyki , gdyż od ponad 10 lat czekam na większy przydział en el, mam 6kW chciałbym 10 lub 15, ale trzeba wymienić kilka km linii napowietrznej, prowadzonej przez prywatne pola . Cytuj
Trener40 Opublikowano 7 Czerwca 2021 #12 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Jak się tak czlowiek na spokojnie teraz zastanowi i wszystko przemysli, to wygląda to tak : Rząd " wydzierżawił" sobie połacie dachów na wieczność ( tzn. dopóki instalacja bedzie żyła) od prywatnych wlascicieli domów, dając kazdemu po 5tys. Po co mieli budować mega instalacje( potrzeba na to miejsce, a może musieli by np. rolnikom płacić za dzierżawe pól, a to są wieczne koszty ), więc poszli po rozum do głowy i rozłożyli to na prywatne posesje. Tęgie głowy tam siedzą i dobrze wiedzieli w co inwestują i jak to będzie w przyszłości wyglądało. Inwestycja dlugoterminowa, która teraz zacznie im sie zwracać z nawiązką. Daliśmy, to Wam zabierzemy. 1 Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 7 Czerwca 2021 #13 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Dobrze to opisałeś , mnie ochota definitywnie odeszła od fotovoltaiki a co za tym idzie też i pompy ciepła , założę sobie ze 4 panele jakiś akuś 400Ah na potrzeby podgrzania wody czy oświetlenie placu nocą a i kolektory wodne do bojlera i tyle , ekogroszek niech kręci się do końca moich dni , tak trzymać . Cytuj
vlad1431 Opublikowano 7 Czerwca 2021 #14 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Ciekawe że na kolektory nie było dotacji. Mądre głowy jednak tam na Wiejskiej siedzą. W ostatnim półroczu mam wrażenie że więcej niż w co drugim domu panele są na dachach u mnie na wsi. Na stodołach też. Wiem jedno, jakby nie Czarnobyl, pewnie atomową już byśmy 25 lat temu odpalili, chociaż z tym też różnie mogłoby być przy wejściu do unii. Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka Cytuj
Trener40 Opublikowano 7 Czerwca 2021 #15 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Piszesz o kolektorach slonecznych? Oczywiscie, że były dotacje. Nawet jeden z naszych tu kolegów założył. Założyli mu 3 szt i zasobnik 300L. Zaplacił gotówką niecałe 3 tys, a reszte firma wyciągnęła z gminy. Cytuj
Panstan Opublikowano 7 Czerwca 2021 #16 Opublikowano 7 Czerwca 2021 To ja. Czekałem 3 lata, nie miałem na nic wpływu. Dotacja była ok 80% więc się nie zastanawiałem. Tyle że w ostatnich 3 latach o solarach w Pl zapomniano,ciągle nakręcając fotowoltaikę,cudowne panaceum na wszystko. Cytuj
carinus Opublikowano 7 Czerwca 2021 #17 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Też kiedyś chciałem zakładać solary, ale były wtedy tylko dotacje do kredytu, więc dałem sobie siana.Z prądem zrobię wszystko a ciepła woda, to tylko ciepła woda. Cytuj
sambor Opublikowano 7 Czerwca 2021 #18 Opublikowano 7 Czerwca 2021 Przy prądzie potrzeba tzw Watt router do zarządzania odbiornikami i posiadanym prądem i wychodzi się na zero nawet przy 4,5kW mocy na dachu. 2 Cytuj
sambor Opublikowano 8 Czerwca 2021 #19 Opublikowano 8 Czerwca 2021 W dniu 7.06.2021 o 06:53, berthold61 napisał(a): Ale co to za frajda autem nocami jeździć a w dzień ładować ? najlepsza opcja to 4-6 paneli ofgrid typu bojler oświetlenie itp pierdołki bo jako do ogrzewania np pc to będzie gorzej i gorzej a jak dojdą te magazyny to cena będzie taka jaka za mieszkanie w bloku więc po co komu dom? dla mania ? Rozwiń Trzeba kupić 2 takie auta - jednym jeździsz, kiedy drugie się ładuje Cytuj
Benton661 Opublikowano 8 Czerwca 2021 #20 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Popatrzcie sobie na mapę przepływu mocy w naszym systemie energetycznym a krajami ościennymi. Praktycznie cały czas importujemy prąd, głównie ten drogi z Niemiec. Mapa aktualizuje się co chwila, warto poobserwować. https://www.pse.pl/dane-systemowe/funkcjonowanie-kse/raporty-dobowe-z-pracy-kse Cytuj
radik81 Opublikowano 8 Czerwca 2021 #21 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Obejrzyjcie, ciekawy materiał. Cytuj
mkwapisz Opublikowano 8 Czerwca 2021 #22 Opublikowano 8 Czerwca 2021 Ta ustawa w ogóle zabije prawie wszystkie firmy instalujące PV. A tak swoją drogą, to ciekawe czy za ten prąd ładowany do sieci zostanie się opodatkowanym? Cytuj
sambor Opublikowano 8 Czerwca 2021 #23 Opublikowano 8 Czerwca 2021 No pewnie i to 2x przy sprzedaży i przy zakupie. Cytuj
Trener40 Opublikowano 8 Czerwca 2021 #24 Opublikowano 8 Czerwca 2021 W dniu 8.06.2021 o 04:39, Benton661 napisał(a): Praktycznie cały czas importujemy prąd, głównie ten drogi z Niemiec. Rozwiń Akurat wczoraj odwiedził mnie kuzyn z Bełchatowa, który pracuje w elektrowni i mowił, że " posypało" się 10 bloków ( tak to jakoś nazywają w elektrowni) Dlatego musieli ciągnąć z Niemiec, więc ten stan jest raczej tymczasowy dopóki te bloki nie będą pracowaly.. Cytuj
carinus Opublikowano 8 Czerwca 2021 #25 Opublikowano 8 Czerwca 2021 (edytowane) Tymczasowy do kolejnej awarii..i tak w kółko. Ostrzegają że podobne awarie będą nieuchronne i zostaną naszą zmorą. Edytowane 8 Czerwca 2021 przez carinus Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi