Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wiesz, że nie jestem instalatorem. Proszę zaznacz mi na tym moim schemacie gdzie ma być zz. 

Mam też prośbę o potwierdzenie, czy sprzęgło afriso montować szerszym rozstawem w kierunku kotła? 

Poprzednia instalacja z Twoją pomocą wykonana działa bez zarzutu, to i teraz nie chciałbym montować sprzęgła niepoprawnie. 

Opublikowano

Witam, co do sprzęgła to sugerowałem się gotowymi zestawami mieszającymi Afriso, ale tam są cztery wyjścia z prawej strony, od kotła dwa. Zamontuję sprzęgło jak w schemacie producenta, czyli szerszym rozstawem w stronę kotła (poprawiłem na schemacie).

Co do schematu, to obecnie mam tak podłączony zawór zwrotny, czy może on tam zostać, czy jednak usunąć go i dać go na powrocie z obiegu grzejnikowego do sprzęgła ?

S7.jpg

Opublikowano (edytowane)

Tak jak było. W obiegu CWU nie ma zaworu 3d i tak może być ZZ, w obiegu krótkim czyli między piecem a sprzęgłem też masz ZZ w dobrym miejscu ale w obiegu długim czyli grzejniki a sprzęgło trzeba doprowadzić by zawór 3d nie pobierał wody przy mieszaniu ze sprzęgła tylko z powrotów z grzejników i tam musi być zawór jak we wcześniejszym (u sambora) poście. Cały czas polecam większą ilość zaworów zamykających by móc wymieniać elementy instalacji bez spuszczania całej wody w CO.   

Edytowane przez buska3
Opublikowano

Zawory odcinające dam. Czy zatem mogę zostawić ten zz za pompą na zasilaniu obiegu grzejnikowego i dodatkowo zz na powrocie do sprzęgła. Kurczę nie chciałbym demontować poprzedniego bo instalacja ma 8 lat a jest w miedzi i obawiam się przy odkręcanie żeby nie poruszyć tej "gałązku". Jednak jak będzie trzeba, to usunę. 

Opublikowano

Można zostawić, ale porządnie zrobiona instalacja nawet taka jak twoja to bez obaw i można śmiało wykręcać. Może jedna uwaga jak dołożysz ten drugi (który ma być) to to, że będzie gorzej się odpowietrzać układ bo z dwóch stron zostanie zamknięty układ i (nie mówię że tak będzie) trza będzie gdzieś popuszczać śrubunki czy inaczej odpowietrzać.

Opublikowano

Ok, zatem usunę i dam we właściwym miejscu.

Poniżej poprawiony schemat. Mam jeszcze pytanie, czy nie trzeba montować zz lub grzybkowego w miejscu wskazanym strzałką ?

S7.png

Opublikowano

"Co do regulacji przepływu na 3-D to sprawdź w instrukcji zaworu" - nie bardzo rozumiem? 

I jeszcze czy dawać ten zz lub z grzybkowy w miejscu, gdzie wskazałem? 

Opublikowano (edytowane)

Musisz sprawdzić w instrukcji tego zaworu 3-D, czy ma być dodatkowa regulacja lub zaw zwrotny w tym miejscu co pokazałeś.

I co tu rozumieć, trzeba przeczytać instrukcję montażu, ew na obrazki popatrzeć i wszystko jasne.

Edytowane przez sambor
Opublikowano (edytowane)

No właśnie w instrukcji nic o tym nie ma. W schemacie z Biawara jest, wiec teraz nie wiem, czy ma być, czy nie 🤔

Zalecają tylko jak ie ma bufora, to zastosowanie sprzęgła hydraulicznego.

S8.png

Edytowane przez Rafał78
Opublikowano

Schemat Biawara jest schematem ogólnym, bez podania konkretnych modeli zaw 3-D.

Regulacja zaw grzybkowym jest w starszych modelach np Regulusa lub niektórych Herzach, oni dodatkowo też stosują bypasy zaw 3-D.

Afriso czy esbe tego nie potrzebują - same sobie regulują przepływy.

• Przydało się 1
Opublikowano

Dzięki bardzo.

mam jeszcze pytanie odnośnie termometru na instalacji. Obecnie nie miałem zamontowanego. Czy zastosować tzw. przylgowe, z kulowy z termometrem, czy trójnik/redukcja i wkładka pod termometr. Co praktycznie najlepiej się sprawdza.

Opublikowano (edytowane)

Jeszce raz bardzo Wam dziękuję : Paweł1979 , sambor, buska3.

Edytowane przez Rafał78
Opublikowano
2 godziny temu, Paweł1979 napisał:

To jest tzw.krotki obieg tam żadnego zaworu nie dajesz.

Masakr jakaś.

W omawianej instalacji oczywiście nie dajemy , ale 

Czasem trzeba dać, ale o tym  mało kto wie dlaczego.

Opublikowano

Nie do końca prawda, ale gdzieś tam świeci.

Taki zawór idzie aby ograniczać przepływ gorącego czynnika jak sama instalacja ogranicza przepływ czynnika zimnego - przy sprzęgle to wiadomo, jak producent nie podaje , nie dajemy, ale przy buforze i większej odległości ( ponad 5m rury ) między buforem a zaworem 3-D dajemy zawór równoważący opory hydrauliczne między strumieniami - tak robimy jak bufor jest dalej od kotła , a ochrona powrotu jest przy kotle.

Innym przypadkiem jest zasilanie grzejników wprost z kotła a powrót jest długi.

Ten przypadek jest czasem stosowany przy nagrzewnicach w większej hali i 1 pompie na powrocie z instalacji.

Opublikowano

Czyli z buforem dajemy ,jest na moje a o nagrzewnicach i instalacje przemysłowe to inna bajka .Pokarz foty ze swojej roboty bo jestem ciekawy jak twoja robota wygląda mistrzu .

Opublikowano

Foty to robiłem dawno, ze 35-30 lat temu.

Później miałem pracowników od roboty, więc po co ich foty - głównie podłogówka , i przemysłowe oraz obiekty służby zdrowia,  więc nic ciekawego.

Od 6 lat praktycznie bawię się papierkami, pieczątkami itp, gdyż babranie w czystej hydraulice osobiście mnie przestało bawić.

Finansowo lepiej na tym wychodzę i większy spokój.

PS

Nie jestem mistrzem.