Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Solary są ok,grzeją jak jest słońce,nie masz do czynienia z Tauronem/PGE, ile wyprodukują CWU to twoje a jeszcze lepsze jak załapiesz się z dotacji ;D,wtedy miodzio. Musisz brać wiele czynników pod rozwagę. Jeśli dostaniesz dotację to bierz bez zastanowienia. Jeśli płacisz 100% i nie masz gazu,podajnika i czasu to bierz także.  Od marca do końca października produkcja cwu przy słońcu zapewniona. Nie mam fotowoltaiki,ale z tego co wiem montaż takowej powoduje wzrost zapotrzebowania na energię gospodarstwa domowego :D:D. No przecież prąd wtedy jest "za darmo".

Gość berthold61
Opublikowano

Ale jak to miałoby grzać tylko CWU to panele VF są kompletnie bez sensu bo koszt wysoki jak diabli a i kolumbryna musi być spora , dużo tańszym i wydajniejszym są kolektory słoneczne a dotacje do nich są tak samo jak do fotowoltaiki .

Opublikowano

Tak jest. Moja wypowiedz dotyczyła montażu solarów do cwu bo takowe mam i jestem zadowolony. Montaż Ftw do ogrzewania tylko wody to pomysł chybiony,chyba że zainstalujesz normalnie fotowoltaikę z poprawką na ogrzewanie cwu.

Opublikowano

Z ekonomicznego punktu widzenia wybrał bym solary , zastaw z wymiennikiem CWU 200 l 2 wężownice 4,4 k . Foto bez zasobnika i grzałki 1,1 kw 3,8 k takie ceny na Ale.... .Pozostaje tylko kwestia co będzie mniej kłopotliwe do montażu .

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Moi rodzice maja solary próżniowe 24 rury i zbiornik 300l i sobie chwalą. Tylko że gdy były montowane użytkowników było 5 i ciepłej wody nie brakowało a aktualnie zostali sami i muszą kombinować by nie zagotować glikolu. Latem temp wody w boilerze jest już osiągnięta do ok południa (65*), a do nocy dobija o dodatkowe 10 stopni(czujnik w połowie zbiornika). To co płynie wieczorem z kranu to właściwie wrzątek. Po osiągnięciu pompa włącza się na chwilę gdy temp glikoku na górze przekracza 120*. Chcąc niechcąc boiler jest dalej ładowany.
Średnie zużycie prądu przez sterownik i pompę (o ile się nie mylę 60W) to ok 1kWh/dobę w okresie letnim. Ale gorącej wody jest aż za dużo.

W zeszłym roku u siebie w domu zbiornik 200l ładowałem grzałką i średnie zużycie to ok 6kWh/dobę ale cyrkulacja wyłączona. W przeciwnym razie 10kWh od tak pójdzie.
Pomimo że mam u siebie założoną instalacje PV rozważam mimo wszystko montaż solarów.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

W sterowniku powinna byc funkcja " nocne schładzanie ",glikol wtedy krąży i w nocy,zawsze pare stopni zejdzie.Ja mam kolektory od 10 lat i zbiornik 400l,jeden słoneczny dzien wystarczy do nagrzania do ok.40-45st,do kąpieli wystarcza.

Gość berthold61
Opublikowano
1 godzinę temu, Przemyslaw85 napisał:

Moi rodzice maja solary próżniowe 24 rury i zbiornik 300l i sobie chwalą. Tylko że gdy były montowane użytkowników było 5 i ciepłej wody nie brakowało a aktualnie zostali sami i muszą kombinować by nie zagotować glikolu. Latem temp wody w boilerze jest już osiągnięta do ok południa (65*), a do nocy dobija o dodatkowe 10 stopni(czujnik w połowie zbiornika). To co płynie wieczorem z kranu to właściwie wrzątek. Po osiągnięciu pompa włącza się na chwilę gdy temp glikoku na górze przekracza 120*. Chcąc niechcąc boiler jest dalej ładowany.
Średnie zużycie prądu przez sterownik i pompę (o ile się nie mylę 60W) to ok 1kWh/dobę w okresie letnim. Ale gorącej wody jest aż za dużo.

W zeszłym roku u siebie w domu zbiornik 200l ładowałem grzałką i średnie zużycie to ok 6kWh/dobę ale cyrkulacja wyłączona. W przeciwnym razie 10kWh od tak pójdzie.
Pomimo że mam u siebie założoną instalacje PV rozważam mimo wszystko montaż solarów.

Zawsze bez najmniejszego problemu mogą wyciągnąć kilka rur i po sprawie i to jest fajne w tych rurowych .

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Przemyslaw85 napisał:

. Latem temp wody w boilerze jest już osiągnięta do ok południa (65*), a do nocy dobija o dodatkowe 10 stopni(czujnik w połowie zbiornika). To co płynie wieczorem z kranu to właściwie wrzątek. Po osiągnięciu pompa włącza się na chwilę gdy temp glikoku na górze przekracza 120*. Chcąc niechcąc boiler jest dalej ładowany.

Za dużo ciepłej wody to też problem, ja mam 3 kolektory 6 m2 i 300L baniak ale kolektory zamontowane nie na dachu ale na ścianie (był wybór). Mając dobry dostęp czasami zasłaniam 1/3 powierzchni kolektorów (wszystkich trzech),a i zimą można odśnieżyć. W innym przypadku temp 85*c woda osiągnie ok 14.00 i byłby kłopot.  Funkcja schładzania nocą nie zdaje egzaminu w czasie 2-3 tygodniowych upałów.

Edytowane przez Panstan
Opublikowano

@Panstan zgadza sie. Rodzice mają solary na dachu (45* pochyłu) a płacić na montaż i demontaż kilku rur mija sie z celem. Lepsze efekty daje włączona cyrkulacja cwu na 24h i wywalony zawór zwrotny między boilerem a kotłem. W efekcie podczas długich upałów sam kocioł ma ok 40 stopni.
A w razie braku słońca i na noc wystarczy zakręcić zawór by zbiornik się nie rozładował i wyłączyć cyrkulację.
Niestety jak wyleci z głowy powyższe to zbiornik jest rozładowany w kilkanaście godzin.

Pewnie można to zautomatyzować...

Opublikowano

Byc może. Moje jest prostsze bo mam dostęp do kolektorów i w razie dłuższych upałów wystarczy zasłonić 30% powierzchni wszystkich trzech równocześnie (a nie jeden cały). W sierpniu gdy upały trwały 2-3 tygodnie pobór cwu był za mały i po 13.00 temperatura wody mogła dojśc do 90*, a na kolektorze rosła dalej. Teoretycznie przy 110* na kolektorze powinna sie włączyć pompa i schłodzić  glikol,ale temp potrafiła dojść do 180*. Problem nastąpił tylko w sierpniu, a zasłonięcie 30% kolektorów załatwiło sprawę.  Dlatego radzę - gdy ktoś ma możliwość to montować kolektory na ścianie,balkonie z łatwym dostępem, a jeszcze lepiej dopasować powierzchnie kolektorów i baniaka do zapotrzebowania rodziny. Łatwo napisać ?  wiem. W moim przypadku na dotacje montowali zestawy 3 kolektorów (6m2) i 300L bojler, a starczyłoby 2 kolektory i 300 L na 4 os rodzinę, tak jak w innych gminach. Te 3 kolektory/300L to oczywiście plus zwłaszcza wiosną i jesienią, ale w czasie upałów już trzeba uważać.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolektory próżniowe są w stanie pomocniczo dogrzewać dom w okresie wiosennym? Sens jest aby bufor od kotła posiadał wężownicę solarną albo od pompy ciepła? Jeśli w danym dniu nie świeci słońce i temperatura wężownicy jest niższa od wody z kotła, to pytanie czy wężownica nie będzie ogrzewana przez wodę z kotła i czy nie będzie strat.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panstan, masz kolektory płaskie i one są zamontowane na ścianie czyli w pionie? Czy nie powinny mieć odpowiedniego kąta nachylenia. Jakim materiałem zakrywasz kolektory ?

Opublikowano
W dniu 5.04.2021 o 16:48, Panstan napisał:

1.Byc może. Moje jest prostsze bo mam dostęp do kolektorów i w razie dłuższych upałów wystarczy zasłonić 

? 2.W moim przypadku na dotacje montowali zestawy 3 kolektorów (6m2) i 300L bojler, a starczyłoby 2 kolektory i 300 L 

AD. 1.  Biegaj z tą płachtą i zasłaniaj ? i czy to jest prostsze od pracy sterownika? Dla Ciebie pewnie tak ?

Ad2. Wydoili kasę z gminy, a Tobie sprzedali problem. Mogli chociaż kawał szmaty dołożyć jako bonus ?

Opublikowano

11 godzin temu, striker8 napisał:

Panstan, masz kolektory płaskie i one są zamontowane na ścianie czyli w pionie? Czy nie powinny mieć odpowiedniego kąta nachylenia. Jakim materiałem zakrywasz kolektory ?

Kolektory mam za ścianą kotłowni,tuż nad ziemią,przewody z glikolem mają parę metrów. Kolektory na ścianie,kąt 45*,płaskie,dostęp znakomity. wystarczy jakieś płótno,zasłonić można 1/3 po całości.

10 godzin temu, Trener40 napisał:

AD. 1.  Biegaj z tą płachtą i zasłaniaj ? i czy to jest prostsze od pracy sterownika? Dla Ciebie pewnie tak ?

Podaruj sobie sarkazm kolego, tutaj nic nie zależało ode mnie,oprócz wskazania miejsca na montaż. Poza tym nie "latam" na dach.

A sterownik działa poprawnie,załącza pompę przy 110*C na kolektorze. Najczęściej, ale zdarza się,że dopiero przy 160*, nie wiem czy przekłamuje,czy coś innego. Szmatę zakładałem w poprzednim roku, przez okres ok 2 tygodni w czasie dużych upałów, wtedy woda dobijała do 85* wieczorem a nie w południe. W jesieni i na wiosnę większa powierzchnia kolektorów działa na plus.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

możesz zrobić i grawitacyjnie pod oknem, na wodzie,nie ma przeciwwskazań.

Opublikowano

Witam
Moim zdaniem nie ma sensu montować już solarów nie wiem jakie są ceny w innych regionach Polski ale u nas na śląsku za solary dla 2-4 osób trzeba zapłacić przynajmniej 16 tys a grzeją tylko wodę. Za taką cenę możemy zrobić sobie malutką instalację Fotowoltaiczną np 2kw i dokupić bojler grzejący wodę cały dzień on zużywa około 1kw na rok starcza spokojnie dla 4 osobowej rodziny a cena to około 1000zł więc latem i tak mamy nadwyżkę prądu i grzeje nam podobnie jak solary a dodatkowo zmniejszamy sobie rachunek za prąd. Jak ktoś jest z Katowic lub okolic to polecam ........ Ja u nich zakładałem.

• Zgadzam się 1
  • Nie zgadzam się 1
Opublikowano

No cóż można wołać i 20 k za mikro instalacje tylko trzeba być mega frajerem żeby tyle zapłacić a co do tych hipotetycznych zysków en.el . ze słońca to już rządzący się postarali żeby nie było tak kolorowo .

Opublikowano

Dokłane to ordynarny "marketing szeptany". Moderator to i tak usunie, ale ciagle pojawiają się takie wpisy.

• Zgadzam się 1
Opublikowano
3 godziny temu, mac65 napisał:

trzeba być mega frajerem 

Jeden juz z pewnością jest, bo zamówił towar  w Chinach i zapłacił z góry za to, aby malutkie chińskie rączki zaczęły produkcje... , a że rząd pokrzyżował mu plany i towar przyplynie w styczniu lub na wiosnę 2022 r, to na siłę chcą jeszcze wypchnąć to co mają, aby klient został  prosumentem... ale i to bedzie do czasu.