emigrant Opublikowano 11 Marca 2021 #26 Opublikowano 11 Marca 2021 6 minut temu, pochłaniacz napisał: Całe szczęście, że się nie skończył na trzecim poście. Haha... rozwiń myśl. Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 11 Marca 2021 #27 Opublikowano 11 Marca 2021 Wasze pierwsze wypowiedzi kompletnie nic mi nie mówiły. Nie jestem elektrykiem, i zapewne nie tylko ja, i dopiero po przeczytaniu reszty postów, zrozumiałem o co chodzi . Dlatego uważam, że to dobrze, gdy temat zostanie wyczerpany, i wszyscy wiedzą co chcieli się dowiedzieć. Ja z ciekawością czytam takie wątki, bo coś zostanie w pamięci, a przydać się kiedyś może ? Ot i tyle gwoli wyjaśnień ? Pozdrawiam Cytuj
Witek-z-Ulicy Opublikowano 12 Marca 2021 #28 Opublikowano 12 Marca 2021 12 godzin temu, pochłaniacz napisał: ,,, Nie jestem elektrykiem, i zapewne nie tylko ja, i dopiero po przeczytaniu reszty postów, zrozumiałem o co chodzi . ,,, Proszę Cię tylko, byś zaraz uzbrojony w śrubokręt, czegoś tam sam nie rozkręcał i skręcał. Cytuj
Łukasz85 Opublikowano 12 Marca 2021 Autor #29 Opublikowano 12 Marca 2021 Nawet nie oto chodzi, czy ja to sam podłączałem czy ktoś inny. W trakcie budowy domu człowiek się dowiaduje, że trzeba kupić kabel siłowy i przed tynkowaniem pokazać innemu człowiekowi gdzie będzie płyta grzewcza - bo do kuchni trzeba pociągnąć siłę. No to jak specjalnie ktoś "ciągnie siłę", to coś na tę siłę powinno "chodzić". No i ja miałem takie błędne przekonanie. Oczywiście wiedza, którą tutaj zdobyłem nie wpływa na czas gotowania i zużycie prądu, ale cieszę się, że mi to wyjaśniliście. Nie mam pewności, czy bez tego tematu nie szukałbym w przyszłości płyt na 400V, gdyby była konieczna wymiana. No ale nie ma co przeciągać tematu na siłę. Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 12 Marca 2021 #30 Opublikowano 12 Marca 2021 6 godzin temu, Witek-z-Ulicy napisał: Proszę Cię tylko, byś zaraz uzbrojony w śrubokręt, czegoś tam sam nie rozkręcał i skręcał. Raczej nie rozkręcam żadnych urządzeń bez powodu. Jakoś nie przepadam za prądem, chociaż czasem muszę coś w tym temacie zrobić. Natomiast już wiem, że nie kupię migomata z przełącznikiem 230/400. ? Cytuj
sambor Opublikowano 12 Marca 2021 #31 Opublikowano 12 Marca 2021 Dlaczego nie kupisz 230/400V Będzie lepszy Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 12 Marca 2021 #32 Opublikowano 12 Marca 2021 Miga na 230 v już mam. Po powyższej lekturze stwierdzam, że jednak poszukam maszyny tylko na 400v. Cytuj
Animus Opublikowano 12 Marca 2021 #33 Opublikowano 12 Marca 2021 (edytowane) 5 godzin temu, pochłaniacz napisał: Miga na 230 v już mam Możesz go pewnie przerobić na "siłę". To są cewki indukcyjne na nich stawiasz gary. Edytowane 12 Marca 2021 przez Animus Cytuj
pochłaniacz Opublikowano 13 Marca 2021 #34 Opublikowano 13 Marca 2021 Raczej nie skorzystam, chociaż pomysł dobry ? Cytuj
sambor Opublikowano 13 Marca 2021 #35 Opublikowano 13 Marca 2021 9 godzin temu, Animus napisał: To są cewki indukcyjne na nich stawiasz gary. Te cewki trzeba jeszcze z generatora zasilić ,w mojej Amice są dwa takie , to zdjęcie poglądowe ze sklepu, ale koszt 1 sztuki to prawie 750PLN, a muszą być dwa takie same, 1 generator zasila 2 pola o mocy sumarycznej do 3700W .+ sterowanie za 300 i można gotować. Do każdego generatora podłączamy zasilanie 230V. Temat przerabiałem osobiście. Cytuj
Animus Opublikowano 13 Marca 2021 #36 Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) 4 godziny temu, sambor napisał: Te cewki trzeba jeszcze z generatora zasilić ,w mojej Amice są dwa takie , to zdjęcie poglądowe ze sklepu, ale koszt 1 sztuki to prawie 750PLN, a muszą być dwa takie same, 1 generator zasila 2 pola o mocy sumarycznej do 3700W .+ sterowanie za 300 i można gotować. Do każdego generatora podłączamy zasilanie 230V. Temat przerabiałem osobiście. Dlatego płyty wykorzystują tylko 2 "fazy", każdy generator zasila 2 pola indukcyjne, które nie działają jeszcze bez gara. Zwróćcie uwagę jak zmienia się diametralnie zalecany przekrój przewodu przyłączeniowego przy podłączeniu na 230V. Edytowane 13 Marca 2021 przez Animus Cytuj
piastun Opublikowano 13 Marca 2021 #37 Opublikowano 13 Marca 2021 Ale na co tu zwracać uwagę? Zasilasz dwa odbiorniki z jednej fazy więc i moc na danej fazie wzrośnie dwukrotnie, z pradami identyxznie Cytuj
kult5 Opublikowano 24 Marca 2021 #38 Opublikowano 24 Marca 2021 Kuchenkę inaczej podłączamy pod instalację 2x230 a inaczej pod 400/230 Przy zasilaniu z 2 faz sieci trójfazowej 400V rozpływ rozpływ prądów chwilowych się różni od pracy przy zasilaniu np 2x230V z 1 fazy. Ma to swoje odzwierciedlenie w wymaganych przekrojach przewodów. Przy jednoczesnej pracy palników zasilanych 400/230 przewód neutralny "odpoczywa" i nie ma tam 2x większych prądów. W powyższej tabelce jeśli dla 2 sposobu podłączenia pod L1 i L2 podłączymy tę sama fazę to średnicę przewodu neutralnego należy zwiększyć do 4 mm kwadrat Powiedzenie że te kuchenki pracują na napięciu 400V jest prawidłowe. Cytuj
Gość berthold61 Opublikowano 24 Marca 2021 #39 Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 11.03.2021 o 15:36, Witek-z-Ulicy napisał: Nie wprowadzaj forumowiczów w błąd. Zapomnieli cosik o kącie przesunięcia fazowego pierwiastek z trzech i tam takie , etam stare czasy . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi