Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, maronka napisał:

http://sklep.brodatrans.pl/

będę od nich brał ale jeszcze ich nie sprawdziłem ,ktoś zamówił na innym forum i chwalił,i pakują w worki 10kg też

Mieszkam bardzo blisko tego składu. Brałem kilka rodzajów węgla różnego rodzaju, nigdy nie byłem zadowolony, jak pytałem o parametry techniczne nic nie pokażą, wszystko na gębę.Parę razy ciśnienie mi podniósł, kupiłem u niego wesołą albo wieczorek. To nigdy nie był ten węgiel, masa, masa popiołu, Wk... mnie to zrobiłem tam trochę porządku i zakończyłem współpracę. Sytuacja była o tyle kiepska że to były początki po zakupie mpm, tak że nie było wesoło bo trzeba było masę popiołu wynosić, kocioł stawał non stop odpopielać średnio co 3 godz. A kociołek mpm jest wymagający jeżeli chodzi o opał. Zmieniłem skład i węgiel i skończyły się wszystkie problemy . Teraz palę węglem piekary i to dla mnie jest najlepszy węgiel z testowanych,a próbowałem wszystkich. Nie posiada prawie popiołu 6%, tyle co wesoła kaloryczność trochę słabsza 27Mj, ale spiekalność 0, a wesoła 45,więc węgiel się nigdy nie zawiesza,jest idealny do tego kotła.Kociołek po zasypaniu do pełna i odpaleniu pracuje bez rusztowania do wypalenia mimo tego że posiadam automatycznie odpopielanie jak wiadomo.Odpopielam przed ponownym zasypaniem kociołka. Dlatego uważam ten węgiel za idealny do tego kotła

• Odpowiedzi 17.4 tys.
  • Wyświetleń 3.9 mln.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• I dlatego lubię to forum bo ścierają się tu różne teorie grzania tylko trzeba umiejętnie wyłuskać to co jest dobre i dobre dla mojego sposobu ogrzewania domu. Zanim kupiłem MP-a to przez 1,5 roku czyt

• Chcesz opini użytkowników kotła to nie czytaj opini ludzi typu Animus którzy kocioł MPM znają tylko z obrazków i opowiadań ludzi w internetach... Jesli interesuje ci naprawde ten kociołek ok 500

• Komu rozwaliła sie ceramika w MPM DS - albo pekła przegroda polecam kupić beton BOK 150 z Fenixusa i samemu odpać wszystkie cegiełki , przegrodę i palnik wirowy + zaizolowac całosć papierem ceramiczny

Opublikowane grafiki

Opublikowano

KWK Piekary to Weglokoks - czyt.  Pieklorz . - ps.  palisz orzechem czy ekogroszkiem ?  U mnie wystepuje tylko pieklorz drobnica 

Opublikowano

Orzech 2. Próbowałem drobniejszym za duża moc. Większa powierzchnia odparowania i przelatuje przez ruszta

Opublikowano
18 godzin temu, mikkei napisał:

wysyłają ?

Tak ale wilu trochę ostudził mój zapał

tu znalazłem piekary ale cena kosmos

http://thmh.pl/produkt/orzech-workowany-klasa-1-piekary-1000kg/

Edytowane przez maronka

Opublikowano

Tak naprawdę jak spalam tego węgla niewiele ,porcjami po5-10 kg mieszane z drewnem i podawaniem pp dwoma klapkami,to i tak spalę wszystko ,bardziej zależy mi na długim trzymaniu,i dlatego orzech 1 mocny ,a worki 10kg bo nie chce się dźwigać woreczków,ale coraz bardziej skłaniam się ku miejscowemu składowi luzem ,bo raczej pewniak jest ,ale dam szansę wesołej  z brodatrans, jak będzie lipa w przyszłym sezonie luzem

Opublikowano
4 godziny temu, maronka napisał:

jak sie wczytasz to faktycznie kosmos za Piasta a nie za Piekary.......  gdzie u mnie na składzie Piast orzech kosztuje 730zł a tu jest 500zł przebitki.......

Opublikowano

Tak zgadza się za piasta,za tą cenę to musi ten piast wypieszczony,odpiaszczony być,jak nazwa

Edytowane przez maronka

Opublikowano

Moze kazdy niech sie pochwali ile spalil w zeszlym sezonie. Z moich znajomych z podajnikami wychodzila srednia 3-4 tony na 150/200m.

Byloby smiesznie jakby mpm mial lepsze wyniki

Opublikowano
6 godzin temu, Stalin napisał:

Moze kazdy niech sie pochwali ile spalil w zeszlym sezonie. Z moich znajomych z podajnikami wychodzila srednia 3-4 tony na 150/200m.

Robiliśmy  w tym temacie takie podsumowanie w marcu czy w kwietniu tego roku -  znajdź i sobie poczytaj - wyniki mogą cie przerazić 

Opublikowano

No tak myslalem ale za boga znalezc nie moge

Opublikowano

strona 480 i 481 

Edytowane przez mikkei

Opublikowano
18 godzin temu, Stalin napisał:

Byloby smiesznie jakby mpm mial lepsze wyniki

sporo tego opału im poszło - chyba że rejonach, gdzie zima dłużej i mocniej trzyma

Opublikowano

A juz myslalem ze mpm wypadnie porownywalnie

Opublikowano

W mpmie spalisz wszystko  - węgiel i drewno.  W okresach przejściowych gdy na polu jest +10 to nie opłaca sie palic weglem bo  zwyczajnie robi sie sauna.

Przez to naprawdę bardzo dużo idzie zaoszczędzić jak masz własne drewno.   A węgiel to jest potrzebny naprawdę tylko jak przychodzą mrozy. 

Ogólnie już ludzie odchodzą od ekogroszku na rzecz peletu a potem przejdą na gaz i prąd a jak ceny pójdą w kosmos to wrocą do drewna....  np w USA tak jest na wsiach.

Kolego zamówiłeś ten piec czy dalej sie wachasz?

Opublikowano

Wybor padl na mpm 18 tylko jade ogladac roczny kociol 80km ode mnie a jak bedzie cos nie tak to po prostu zamowie nowy. 

No masz racje z tymi trendami. Chyba wszysyko dobrze jak zimy sa na ta chwile slabe. 

Takze niebawem zdam relacje z montazu i pierwszych rozruchow. 

Opublikowano
23 godziny temu, mikkei napisał:

Oólnie już ludzie odchodzą od ekogroszku na rzecz peletu a potem przejdą na gaz i prąd a jak ceny pójdą w kosmos to wrocą do drewna....  np w USA tak jest na wsiach.

Uwolnienie cen gazu w 2023r. Najpierw muszą nałapać do wora klientów na gaz tak jak frankowiczów. Wszędzie ostro kopią i gazyfikują. 

@Stalin jaka cena tego rocznego kotła? Czy to już z certyfikatem na 5 klasę?

Edytowane przez Piecuch19

Opublikowano

3.5 tys

Ale juz poszedl. Z 5 klasa. 

Ale w ciagu ostatnich kilku dni pojawil sie dystrybutor 15km ode mnie i ma kociolek na miescu. Nowy kociol 4400 brutto i jutro po niego jade. 

Opublikowano

Jak za 18 dobra cena  - patrzy tylko czy bierzesz z 2018 czy 2019r

Opublikowano

A jaka tam roznica byla? 

Opublikowano

pisaliśmy o tym kilka stron wczesniej

Opublikowano

Tak wiem ale jestem troche len. 

Ze wymiennik mniejszy i cos tam. Raczej z tego roku bo dopiero od miesiaca gosciu sprawadza te kotly i ludzie biora. Wczesniej sami spawali ale niestety badania na sztuke kotla 15 tys troche ich przeroslo. Na pewno zwroce uwage. Certyfikat klasa 5 to sie dostaje oryginal jakis do reki czy wystarczy ze po prostu jest badany? 

Opublikowano

Certyfikat stwierdza że był badany i dostaje się wraz z kotłem.

Opublikowano

Albo do pobrania ze strony - jak ktoś potrzebuje...

Opublikowano

To praktycznie nie ma żadnych problemów z dostosowaniem się do ustawy. Literki MPM przykleić na obojętnie jaki kocioł, certyfikat ze strony pobrać i po temacie.

Opublikowano

Kociolek kupiony. 

2019 rok. Dla ciekawosci oryginalny ceryfikat ma pieczatke zgodnosci kopii i podpis jest Pana Marcina. Ciesze sie jak male dziecko.