Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z takim zapytaniem można fajną scenę niczym z filmów Barei zbudować. Piecuch się pyta a tam gościu wywala kipa z gęby i mówi:

- kierowniku kochany, stóweczka do ręki + złoty napój co bym mógł gardło po pyle przepłukać i będzie kierownik zadowolony. 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 31.12.2020 o 14:54, Outsider napisał:

Nie, nie będzie. Gdy nie będzie prądu nic nie będzie działało i będziemy siedzieć przy świeczkach.

A ja sobie napalę i będę miał ciepełko (grawitacja od roku)i to też jest w tym całym paleniu fajne ,dla mnie przynajmniej. Panowie co niektórzy się czepiają kolegi piecucha ,że nie humanitarny jest i sam powinien ten węgiel wnosić ,ale ci panowie spod sklepu są szczęśliwi że trafiła im się fucha jak ślepej krze ziarno,więc w czym problem ,nie rozumiem 

Edytowane przez maronka
  • Zgadzam się 1
Opublikowano

Screenshot_20210102-100139452.thumb.jpg.7de1b5b09244b9b1ccfbe5dabca159ba.jpg

Unijne badania mówią , że załadunek automatyczny emituje mniej syfu do atmosfery.

Opublikowano

Po wakacjach 3 dni rozgrzewam z krypty piwnicznej szkolu w tym monstru.Prad nie zužywa,tylko dužo mojej energii do rozpalania gornego 2x dziennego,rabania drzewna,popiolu,czysczenia kanalow i gory brikiet spalonych.To w domie te 3 dni kotla nie widzalem :-) Nie wiem,co na tym lubicie.Za starym dolniakom z domu tež nie tesknie...

IMG_20210103_102348.jpg

Opublikowano

Ciekawe kto to wyniesie na złom jak przyjdzie pora.

Opublikowano

Honza z palnikiem pokroi na kawałki.

Opublikowano

Jakby MPM miał tak zbudowaną komorę zasypową jak ten kociołek, to tej smoły byłoby  niewiele.

Ekrany katalityczne wiszą na wieszakach a od tylu dopływa powietrze, wentyl wyciągowy utrzymuje optymalny ciąg komina, sonda lambda i pozamiatane.

Opublikowano

To jest zgazowujacy kociol tak,jak ma byc,nie pseudozgazowujacy dolniak.

• Zgadzam się 1
Opublikowano

Takim samym pędzelkiem ja czyszczę swój kocioł. Moje jedyne narzędzie.

Opublikowano

Film z czyszczenia?

Opublikowano

A to nieeeee. Ja komorę pędzluję co 2 miesiące a wymiennik po 4 tonach. Jak będę miał wenę to zrobię jakoś wcześniej.

Opublikowano

Ok. nie naciskam poczekamy, a może masz jaki filmik już skręcony?

Opublikowano

Coś tam nagrałem na szybko. Do tego odkurzenie drzwiczek i tyle.

https://drive.google.com/file/d/1j-RYqI1WEO0fzk0nz4lHERISgerOfc8h/view?usp=sharing

Kocioł najczęściej pracuje na mocy 3KW.

• Lubię to 1
  • Przydało się 1
Opublikowano

Fajne.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ktoś tutaj, albo w innym temacie pokazywał rewelacyjne wyniki emisji Defro DWS. Poniżej przykład jak prawdopodobnie w większości przypadków taki kocioł będzie eksploatowany. 

Kocioł 5 klasa + bufor + wentylator wyciągowy + kiszenie

• Lubię to 1
  • Zgadzam się 2
Opublikowano
W dniu 16.01.2021 o 12:09, h3nio napisał:

Kocioł 5 klasa + bufor + wentylator wyciągowy + kiszenie

Już nawet jeden posiadacz mpmu z buforem się chwalił kiszeniem 60kg węgla  72 godziny.

Dolniaki powinny zostać zakazane. 

Gość berthold61
Opublikowano

Nie napinaj się tak bardzo , palić można będzie w domach tylko do 2030 roku a w miastach planują to skrucić do 2025 tyle wyczytałem ostatnio więc na jednym wózku jedziemy jak jeden .

Opublikowano

Póki co to tylko ktoś sobie powiedział o 2030, a do ustawy długa jeszcze droga.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano (edytowane)

To jest dobre, gościu zamontował Defro Optima DS, a do tego palnik pelletowy. Nie dość, że taki zestaw nie ma udokumentowanej 5 klasy to jeszcze zapłacił więcej niż za dobry kocioł na pellet.

Edytowane przez h3nio
Gość berthold61
Opublikowano

Czasem ktoś tak bardzo chce że nie liczy kosztów bo przecież mam kocioł to zakładam a że potem się okazuje że i drożej i bez papierów to już po ptokach . tak by się szło bawić jak by te palniki kosztowały 1 tys a nie 5 tysiaków ,bezsens .