Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jedyne co zauważyłem to czujnik od mieszacza muszę gdzieś indzie dać bo jest spore przekłamanie woda wedle termometru jest o jakieś 8* wyższa jak pokazuje mieszacz

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam piec SF15 który ma za zadanie ogrzać ok 170 m2 (nowy dom, jeszcze niezamieszkany). O ile sam piec mam w miarę ogarnięty (tj. czasy, dawki itp.) to mam problem ze sterowaniem. Mój hydraulik zrobił mi instalację bez zaworów trójdrogowych tzn. mam na odejściach na pętle podłogowe (w sumie 3 szt.) głowice termostatyczne z odczytem temperatury ok 40 cm dalej na nitce do rozdzielacza. Docelowo chciałbym sterować indywidualnie pętlami w pomieszczeniach.

Wymyśliłem sobie że dla parteru i piętra zamontuję termostaty dwustanowe (tymczasowo) które będą załączały/wyłączały pompy obiegowe CO. Podpiąłem pod styki 26,27,28,29 no i lipa - tzn potrafi wyłączyć piec przy opcji termostat-kocioł. Przy okazji okazało się że mam chyba mocno okrojony sterownik. Nie mam dostępu do FL, ustawień mieszacza itp. Czy ktoś może zetknął się z takim problemem? Nie mam też sondy lambda.

Czy uważacie że trzeba dołożyć mieszczacze z siłownikami(w sumie do samych głowic termostatycznych też można dołożyć sterowanie pogodowe itp.)? Mam też podmieszanie z powrotem z podłogówki z zaworem (hydraulik powiedział - ustawić na w połowie otwarte i nie ruszać).

Opublikowano

Witam, mam Lazar Smartfire 22 i czy normalne jest, że kocioł się bardzo często wygasza? Praktycznie robi to co każde rozpalenie. Czy to dlatego, że jest teraz temp sporo na plusie?

Opublikowano

Jak ogrzewasz 100 metrów domu potworem 22kw to normalne :). Ten kocioł z tego co pamiętam ma małą pojemność wodną, więc długo sobie w postoju nie postoi :)

Opublikowano (edytowane)

Przecież to normalne że ma tyle wygaszeń ile rozpaleń, chociażby związanych z czyszczeniem palnika. 

A jeżeli chodzi Ci o częste przechodzenie w nadzór/postój to może być to związane z przewymiarowaniem kotła.

Edytowane przez Gunman
Opublikowano

Mam dziwny przypadek z ciśnieniem wody, jak piec pracuje normalnie to jest 1.5 bar a jak pięć się wygłasza to spada do 0.2bar i tak cały czas, może ktoś wie o co chodzi proszę o sugestie. 

Opublikowano
20 godzin temu, gwint napisał:

Mam dziwny przypadek z ciśnieniem wody, jak piec pracuje normalnie to jest 1.5 bar a jak pięć się wygłasza to spada do 0.2bar i tak cały czas, może ktoś wie o co chodzi proszę o sugestie. 

Jak piec się wygasza to pompa też. Dlatego nie ma ciśnienia.

Opublikowano
2 minuty temu, ŁukaszL napisał:

U mnie żeby zejść z tlenem do 12,5 to wentylator musiał kręcić 14-15%, testowałem z ciekawości. Ale wcale się wtedy idealnie nie pali, pojawiła się sadza itp. 

Czyli lepiej zostawić jak jest? 

Opublikowano
W dniu 1.03.2019 o 18:38, gwint napisał:

Jeśli kocioł ma pracować na ciśnieniu wody 1,5 bar to ciśnienie po stronie gazowej powinno być mniejsze o 0,3 bar.

W tym celu należy zdemontować naczynie przeponowe i np kompresorem sprawdzić jakie jest ciśnienie .Upuścić lub dopompować do 1,2 bar.Zamontować na instalację i dopuścić wody do 1,5 bar.

Opublikowano (edytowane)

Witam, piec SF 15/150 zainstalowany trzy tygodnie temu. Dwa obiegi grzewcze - grzejniki i podłogówka. Na grzejnikach zawór z siłownikiem, na podłogówce zawór ręcznie ustawiony na jakąś temp.

Czy to normalne, że jak temp. na mieszaczu grzejników przekroczy temp. zadaną to siłownik zamyka zawór, przez co woda przestaje krążyć w obiegu grzejników i grzejniki stają się zimne? Temp. na mieszaczu nie maleje, zawór się nie otwiera. Temp. na piecu zaczyna rosnąć i koło się zamyka.

Drugie pytanie: piec w większości chodzi na 50%, temp kotła zadana 75 st. piec utrzymuje ok. 60 st.

Co zrobić, aby przechodził na 30% i pracował sobie spokojnie.

image.thumb.png.4d90bfccf0318c39786e984430b34382.png

image.thumb.png.c9b6cd4a38a3bf01ae7c97198d2c6fec.png

image.png.36840afa339200d4174cf8d141b222df.png

Edytowane przez kamix
Opublikowano
3 godziny temu, g69 napisał:

Jeśli kocioł ma pracować na ciśnieniu wody 1,5 bar to ciśnienie po stronie gazowej powinno być mniejsze o 0,3 bar.

W tym celu należy zdemontować naczynie przeponowe i np kompresorem sprawdzić jakie jest ciśnienie .Upuścić lub dopompować do 1,2 bar.Zamontować na instalację i dopuścić wody do 1,5 bar.

Tak spróbuję zrobić bo jak kupiłem naczynie to miało 1.5 bar i wodę też dawałem na 1.5 bar zobaczę czy to coś pomoże, dzięki za info 

Opublikowano
2 godziny temu, kamix napisał:

Witam, piec SF 15/150 zainstalowany trzy tygodnie temu. Dwa obiegi grzewcze - grzejniki i podłogówka. Na grzejnikach zawór z siłownikiem, na podłogówce zawór ręcznie ustawiony na jakąś temp.

Czy to normalne, że jak temp. na mieszaczu grzejników przekroczy temp. zadaną to siłownik zamyka zawór, przez co woda przestaje krążyć w obiegu grzejników i grzejniki stają się zimne? Temp. na mieszaczu nie maleje, zawór się nie otwiera. Temp. na piecu zaczyna rosnąć i koło się zamyka.

Drugie pytanie: piec w większości chodzi na 50%, temp kotła zadana 75 st. piec utrzymuje ok. 60 st.

Co zrobić, aby przechodził na 30% i pracował sobie spokojnie.

image.thumb.png.4d90bfccf0318c39786e984430b34382.png

image.thumb.png.c9b6cd4a38a3bf01ae7c97198d2c6fec.png

image.png.36840afa339200d4174cf8d141b222df.png

Chyba za długa przerwa na mocy 50

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, kamix napisał:

Czy to normalne, że jak temp. na mieszaczu grzejników przekroczy temp. zadaną to siłownik zamyka zawór, przez co woda przestaje krążyć w obiegu grzejników i grzejniki stają się zimne? 

Chyba,że masz termostat pokojowy podłączony do sterownika kotła.Wtedy termostat po osiągnięciu temperatury w pomieszczeniu  może dać sygnał do wyłączenia pompy i zamknięcia zaworu.

Ale powinna być taka funkcja jak obniżenie temperatury mieszacza od termostatu.Wówczas nie ma całkowitego wyłączenia tylko pompa tłoczy wodę ale np o 10 stopni z niższą temperaturą (użytkownik to ustala).

Edytowane przez g69
Opublikowano

W takim razie jest coś nie halo.Nie ma takiego pojęcia jak przekroczenie temperatury na mieszaczu.Po to własnie jest zawór mieszający,że ma zmierzać i  utrzymać temperaturę która ma iść na instalację.

Opublikowano

No właśnie sam już nie wiem, może instalacja grzejników jest zapowietrzona. Aczkolwiek odpowietrzałem je. Spuściłem z nich po 1,5 szklanki wody. 

Ciekawym też jest to, że zawór się zamyka, a temperatura na czujniku za zaworem i pompą rośnie. Rurka od powrotu staje się zimna i kaloryfery również zimne. Temperatura na czujniku za pompą nie spada i dlatego zawór pozostaje cały czas zamknięty.

Opublikowano

Wstaw zdjęcia z tym zaworem.