Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum o ogrzewaniu

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Gunman napisał:

Najlepiej jak jest tak dobrany, żeby pracując na 30% nie wchodził w nadzór. Ale i żeby przy małym zapotrzebowaniu na ciepło nie przechodził na długo na moc 50%. Tylko że przed zakupem tego się nie da sprawdzić. Trzeba zaryzykować przy wyborze.

Ja bym z chęcią sprawdził z ciekawości jak by pracował u mnie 15kW. Może być zupełnie inaczej niż nam się wydaje. @Giz, zamieniamy się kotłami na miesiąc? ;)

Nie, nie żonami, kotłami :)))

Żonami nie, z moją się już dopasowalem, ale kotłem ok. jeszcze się do niego nie przyzwyczaiłem:). Ale tak na poważnie, to masz rację, nie zobaczymy jak nie sprawdzimy. Ja mam 200m2 jak już pisałem, piwnica, parter, pieterko i poddasze nieuzytkowe. Myślę, że ciężko będzie znam dojść do jednakowych wniosków w tej dyskusji. Nawet,, doświadczenie" instalatorzy i sprzedawcy popełniają błędy i dla świętego spokoju dają większy, żeby klient nie marudzi, że kocioł za słaby. Każdy przypadek jest inny. Różnicy w cenie nie ma dużej, jeszcze, jak będzie miał jeden obieg, to lepiej się go wysteruje. Ale sam wiesz już, że z tymi sprzetami można zrobić wiele i tak go ustawić, że będzie pykal. Najwidoczniej kolega @peter80ma wątpliwości, on zna najlepiej swoją instalację. Ja wiedziałem od razu jaki zamontować. Mój śmieciuch 19kw był za duży. W rozmowie z handlowcem z Lazara, zaznaczył, że one mają zapas mocy i w rzeczywistości maja np więcej niż 15kw. Jak włączę pełne 200m2, to faluje częściej 30%/50/, a jak zostawię 170m2, to pyka głównie na 30% i czasem wejdzie na 50%. Zależy jeszcze jak temp w domu. Jeszcze w odniesieniu do smieciucha, to ja puszczalem wyższa temp na instalację, ale nie zawsze stała, a tutaj jest ciągle, ale niższa. Jeden z instalatorów, który miał montować mi inny kocioł, powiedział, odwrotnie niż instalatorzy kolegi @peter80. Mówił, że pelleciak może mieć niższa moc. Moc kotla jest podawana dla bardzo niskich temperatur i dobierania jest do - 22st, tak jest w moim rejonie. Takie temp są kilka dni w ciągu roku. No, kolega ma dylemat i pewnie rzut monetą. A tak na marginesie, to fajnie tutaj na forum, prezentujemy swoje odmienne zdania. Bez spinania się zbytnio. Śledzę różne fora, ale tutaj jest spokojnie. No i to takim dylematom, jak ma kolega, nie pomaga:)

Czyli podsumowując, jakiego byś nie wybrał, możesz liczyć na naszą pomoc jakby co, prawda koledzy? 

• Odpowiedzi 3.7 tys.
  • Wyświetleń 772.1 tys.
  • Dodano
  • Ostatnia odpowiedź

Najlepsi użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• rozpuszczam pellet i po wysuszeniu widzę z czego go sklejali. To dlatego że był kłopot z Barlinkiem. Na dnie palety były worki z zanieczyszczonym pelletem, czy było to celowe czy przypadek? tego

• Jestes w tym samym miejscu co ja gdy walczyłem z "dziwnymi" workami Barlinka (na dnie palety co chyba nie jest pojedynczym przypadkiem ), tez wtedy pytałem czy ustawia się kocioł pod pellet? Serwisant

• Nie chce prowadzić tu żadnej kryptoreklamy firmy, ale znajomy w kotle Kostrzewa przerabiał różne pellety i obecnie chwali "Wrona" (pewnie dopóki się nie zepsuje jakość). Jasny, czysty, nie pyli, spali

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Giz a u Ciebie jak włączyszte te 200m to piszesz że pracuje 30/50%, ale ile chodzi na 30% a ile na 50%? Jak to się przedstawia procentowo? A jak u Ciebie z ociepleniem domu? 

Opublikowano

Piwnica-na podłodze styropian, strop nad pietrem-welna 20cm, poddasze nieocieplone, ściany-pustak, styro 8cm,pół pustaka, okna Sokółka 20lat.

Ciężko określić ile pracuje na 30 ile na 50. To zależy od dawek. Można tak robić, że w każdych warunkach będzie pracował na 30%, zwłaszcza jak się ma econeta, można siedzieć w fotelu i kombinować z dawkami. Jak napisał kolega @Gunman, tak najlepiej jest ustawić moc 30%, aby nie wchodził w nadzór przy wyższych temp na zewnątrz. Wiąże się to ze zwiększeniem przerwy w podawaniu, ale też jak zrobi się chłodniej, z przechodzeniem częściej na 50% mocy. I tutaj można też na 50% mocy wydłużyć przerwę, tak żeby nie spadał na 100%,a podbijal do mocy 30%. Dlatego nie chce Cie wprowadzać w błąd i podawać statystyki, bo u Ciebie może być całkowicie inaczej i możesz się rozczarować. Myślę, że zrozumiałeś istotę wywodu. Wydaje mi się także, że ta teorię przynajmniej w części potwierdzi kolega @Gunman, po obserwacjach pracy kotla Pana N. Z. 

Podsyłam Ci liczniki serwisowe, na które nie zwracam uwagi. Nie kasowalem ich od początku. Kocioł uruchomiony 04.07.18r

Screenshot_20190202-213247.png

Edytowane przez Giz

Opublikowano

A tak pracował przez ostatnia dobę. 

Screenshot_20190202-213726.png

Opublikowano

I jeszcze jedno. Dzisiaj zamontowalem zasilacz awaryjny. Może komuś się przyda. Volt Polska sinuspro 1000W. Zapalarke ogarnia idealnie, nawet przy strzale przy uruchomieniu nawet nie zajaknie sie:) 

DSC_0179.JPG

Opublikowano
11 godzin temu, Giz napisał:

A tak pracował przez ostatnia dobę. 

Screenshot_20190202-213726.png

Witam, chce dokupic econet i pytanie gdzie dokladnie sie go wpina?

Z gory dziex

Opublikowano

@dayzeejak znajdziesz ten dedykowany do Lazara to daj znać gdzie kupiłeś 

Opublikowano
38 minut temu, dayzee napisał:

Witam, chce dokupic econet i pytanie gdzie dokladnie sie go wpina?

Z gory dziex

Plytle od econetavwpinasz w miejsce, gdzie podłączony jest panel od sterownika. Nie pamiętam wejść. Potem w ta płytkę wpinasz panel i kabel od puszeczki. Jak masz ecoster, to podpinasz go w te same styki co panel na kotle. 

Opublikowano
13 minut temu, Żółty napisał:

@dayzeejak znajdziesz ten dedykowany do Lazara to daj znać gdzie kupiłeś 

Będę kupował przez hurtownie hydrauliczna gdzie kupiłem kocioł, już pytałem, kosztuje 535 zł. 

Opublikowano
8 minut temu, Giz napisał:

Plytle od econetavwpinasz w miejsce, gdzie podłączony jest panel od sterownika. Nie pamiętam wejść. Potem w ta płytkę wpinasz panel i kabel od puszeczki. Jak masz ecoster, to podpinasz go w te same styki co panel na kotle. 

A czy trzeba do niego pociągnąć przewód LAN czy łączy się z routerem bezprzewodowo? 

Opublikowano

Witam,

Od ponad 2 miesięcy jestem użytkownikiem SF15/240l . Aktualnie jestem na etapie wykańczania budynku, więc zależy mi na oszczędności :)  Po  2 miesiącach palenia z dymem poszło ponad 2 tony pelletu - trochę lipa. Znajomy coś pomieszał w ustawieniach kotła i spalanie spadło do około 30 kg/24h -  i tak trochę za dużo... Nie jestem obeznany w temacie więc proszę o pomoc :-)

Wszystkie pomysły zmian ustawień mile widziane.

Nowy budynek - Ytong 24 + 150 styropian grafit, okna trzy komorowe itd...

Kocioł aktualnie bez sondy (ale w niedługim czasie mam zamiar dokupić), podłogówka dół 60m2 + 2 grzejniki, góra podłogówka 100m2 + 1 grzejnik (brakuje mi jeszcze termostatów do podłogówki).

Z góry dzięki za pomoc.

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(5).png

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(3).png

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(2).png

Screenshot_2019-02-03 ecoNET.png

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(1).png

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(6).png

Opublikowano
59 minut temu, dayzee napisał:

A czy trzeba do niego pociągnąć przewód LAN czy łączy się z routerem bezprzewodowo? 

Bezprzewodowo. 

Opublikowano
45 minut temu, radgt napisał:

Witam,

Od ponad 2 miesięcy jestem użytkownikiem SF15/240l . Aktualnie jestem na etapie wykańczania budynku, więc zależy mi na oszczędności :)  Po  2 miesiącach palenia z dymem poszło ponad 2 tony pelletu - trochę lipa. Znajomy coś pomieszał w ustawieniach kotła i spalanie spadło do około 30 kg/24h -  i tak trochę za dużo... Nie jestem obeznany w temacie więc proszę o pomoc :-)

Wszystkie pomysły zmian ustawień mile widziane.

Nowy budynek - Ytong 24 + 150 styropian grafit, okna trzy komorowe itd...

Kocioł aktualnie bez sondy (ale w niedługim czasie mam zamiar dokupić), podłogówka dół 60m2 + 2 grzejniki, góra podłogówka 100m2 + 1 grzejnik (brakuje mi jeszcze termostatów do podłogówki).

Z góry dzięki za pomoc.

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(5).png

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(3).png

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(2).png

Screenshot_2019-02-03 ecoNET.png

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(1).png

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(6).png

Podaj z ustawień serwisowych ustawienia kotla wszystkie dane. Kod: 0000.

Na początek trzeba wyłączyć jedna rzecz, ale to dopiero jak pokażesz ustawienia. 

Opublikowano

Jeszcze podaj min moc madmuchu. 

A tak na teraz:

Nadmuch wygaszania - 90%

Ustawienia na 100%mocy: nadmuch-60%/podawanie 5s/przerwa15s

50%: 40%/4s/22s

30%: 25%/4s/55s

I jak  to ustawiasz, to wyłącz jak najszybciej sterowanie Fuzzy Logic i włącz standardowe. 

Histereza kotla na 15*

H1 na 10*

Masz mały dom, więc na początek zobaczymy takie ustawienia. Zaobserwujesz reakcje i dasz znać. 

Miałeś zła przerwę na 50% mocy, a FL odnosi się do ustawień że standardu. 

Podaj jeszcze ustawienia serwisowe mieszaczy. 

Kod do zmian to 9999

Opublikowano

prosze o pomoc wczoraj podłaczyłem grzejniki i kocioł przy ustawionej 75 stopni nie dogrzewa maxium 60 stoponi na mieszczau 45 i taka temperature utrzymuje i do tego pali jak smok moze ktoś pomoże podrzuće ustawienia jakie mam nadmuchy i histereze dac piec nie ma sondy . i podawania zeby pracowal na 30 i mniej palil bo jest kosmos

DSC_0205.JPG

DSC_0206.JPG

DSC_0207.JPG

DSC_0209.JPG

DSC_0210.JPG

DSC_0212.JPG

Opublikowano
5 godzin temu, radgt napisał:

Dzięki za zainteresowanie, o1885750462_Screenshot_2019-02-03ecoNET(7).png.e3e8e3573ece3616949e9a997a3048e0.png889562409_Screenshot_2019-02-03ecoNET(4).png.5897b1487b71f773129a4ce275aa2c92.pngto i te dane.889562409_Screenshot_2019-02-03ecoNET(4).png.5897b1487b71f773129a4ce275aa2c92.png

On i tak pracował na mocy 50% z ustawieniami z 30%, czyli teoretycznie palił tyle co na 30% mocy, tylko jak spadał na 100% to wtedy więcej palił, nie miał stanu pośredniego, tak w okolicach 20s przerwy podawania. Spadać ma prawo na 50%, nie dążcie na siłę do pracy tylko i wyłącznie na 30% w każdych warunkach. Po to jest modulacja, już nie raz o tym pisaliśmy.

Opublikowano
Godzinę temu, jagodkaa89 napisał:

prosze o pomoc wczoraj podłaczyłem grzejniki i kocioł przy ustawionej 75 stopni nie dogrzewa maxium 60 stoponi na mieszczau 45 i taka temperature utrzymuje i do tego pali jak smok moze ktoś pomoże podrzuće ustawienia jakie mam nadmuchy i histereze dac piec nie ma sondy . i podawania zeby pracowal na 30 i mniej palil bo jest kosmos

DSC_0205.JPG

DSC_0206.JPG

DSC_0207.JPG

DSC_0209.JPG

DSC_0210.JPG

DSC_0212.JPG

Podaj jeszcze jakie masz ustawienia serwisowe modulacji mocy i histerezy. Przeanalizujemy.

Edytowane przez Giz

Opublikowano
3 godziny temu, Giz napisał:

Jeszcze podaj min moc madmuchu. 

A tak na teraz:

Nadmuch wygaszania - 90%

Ustawienia na 100%mocy: nadmuch-60%/podawanie 5s/przerwa15s

50%: 40%/4s/22s

30%: 25%/4s/55s

I jak  to ustawiasz, to wyłącz jak najszybciej sterowanie Fuzzy Logic i włącz standardowe. 

Histereza kotla na 15*

H1 na 10*

Masz mały dom, więc na początek zobaczymy takie ustawienia. Zaobserwujesz reakcje i dasz znać. 

Miałeś zła przerwę na 50% mocy, a FL odnosi się do ustawień że standardu. 

Podaj jeszcze ustawienia serwisowe mieszaczy. 

Kod do zmian to 9999

Min. moc nadmuchu 25%

Odnośnie Fuzzy Logic - funkcja nie dostępna (mimo wszystko zmiany wprowadziłem)

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(8).png

Opublikowano

Panowie ostatnie podrygi przed kładzeniem kafli w łazience oraz ogładzi w przedpokoju jakim kablem trzeba podpiąć Ecoster  Touch jak nie zrobię tego teraz szkoda będzie mojej roboty farby materiału i PIWA :-)

Pytanie do tych co mają econet przez jakiej grubości łapie wam internet czy po wi-fi czy po LAN

Edytowane przez Adamo169

Opublikowano
50 minut temu, radgt napisał:

Min. moc nadmuchu 25%

Odnośnie Fuzzy Logic - funkcja nie dostępna (mimo wszystko zmiany wprowadziłem)

Screenshot_2019-02-03 ecoNET(8).png

Tak wiem, nie masz sondy i dlatego jest nie dostępna 

Edytowane przez Giz

Opublikowano

Zależy od dlugosci. Do 20m 4x0,5mm2, powyżej 20m 4x0,75mm2. Nie mam instrukcji przed sobą, więc jeśli się mylę, to poprawcie.