Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A mocy minimalnej nie masz czasem ustawionej 5 lub 10%?

To spalanie to rzeczywiste, czy tak pokazuje sterownik?

Potencjał zmierzony? Na jaką wartość masz ustawiony?

W kotle 16kW wstawiony palnik 35 kW - ładnie...

Zamontuj sobie RCK, aby ustawić sobie odpowiedni ciąg kominowy.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Ja dodam od Siebie że moc minimalna na minimum 12% to jedno drugie jak masz ustawioną dmuchawe bo według mnie tu tak problem że na niskiej mocy wypala Ci Groszek A na wyższej nawegla palnik bo masz tak jak ja miałem czyli powietrze nie rośnie w prost proporcjonalnie do węgla przy zwiększające się modulacji

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Ja to ustawialem koło 2tyg i teraz nie ma znaczenia czy pięć chodzi 10h w modulacji 12% czy w 100% to i tak kopczyk mam taki sam nie ma znaczenie

Tak więc ja bym szukał tu problemu i twoje obserwacjie z ponoszeniem mocy to potwierdzają w 100%

Edytowane przez KamilCK
Opublikowano (edytowane)

Czasem odnoszę wrażenie, że gdyby była możliwość w sterowniku ustawiania modulacji od 1%, to ludzie też by taką ustawiali, aby kocioł jak najmniej palił przecież.

No to Kamil muszę Ci pogratulować, uwinąć się z tym w 2 tygodnie... no, no. Brawo :)

Mnie to zajęło tylko 5 miesięcy, widać jakiś niegramotny jestem...

Edytowane przez Jockey
Opublikowano (edytowane)

W 100% się z Tobą zgodzę ale przecież jest to już wałkowane od kilku tygodni każdy palnik ma swoją mac minimalną i jeśli wejdziemy niżej tej mocy robią się cyrki ale ludzie tego nie rozumia i dalej Swoje

Edytowane przez KamilCK
Opublikowano (edytowane)

Kamilv7, to nowy dom, wygrzewasz go, czy już jest zamieszkały od jakiegoś czasu?

Z ciekawości zerknąłem na czasy podajnika u mnie. W ciągu doby najwyższa wartość, to 154, ale biorąc pod uwagę fakt, że mam szybki napęd, więc tę wartość należy pomnożyć przez 2, w stosunku do tradycyjnych przekładni ślimakowych.

Ja ogrzewam 140m i spalanie u mnie w tej chwili to 17,5 przy nieocieplonym budynku.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

czyli modulacja na 12 a co z moca kotla jaka ustawic i jak z powietrzem'?

Opublikowano

Kamilv7, to nowy dom, wygrzewasz go, czy już jest zamieszkały od jakiegoś czasu?

Z ciekawości zerknąłem na czasy podajnika u mnie. W ciągu doby najwyższa wartość, to 154, ale biorąc pod uwagę, że mam szybki napęd, więc wartość należy pomnożyć przez 2.

Ja ogrzewam 140m i spalanie u mnie w tej chwili to 17,5 przy nieocieplonym budynku.

No to u mnie musze poprawic jeszcze cos w instalacji bo mam ocieplony 160mkw stero 8cm i spalam 17kg plus 180l cwu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z ciekawości zerknąłem na czasy podajnika u mnie. W ciągu doby najwyższa wartość, to 154, ale biorąc pod uwagę, że mam szybki napęd, więc wartość należy pomnożyć przez 2.

po rozbudowie ocieplony pierwszy miesiac grzania moze podajcie jakies nastawy od jakich na poczatku zaczac? co z powietrzem?

Opublikowano

moc zwiekszlem na 22 kw zeby kopczyk sie podniusl modulacja 5-50 powietrze 14-50 palnik 15kgh korekta +30 i kalorycznosc 22

Opublikowano

Po pierwsze sprobuj moc min na 15%.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

a czy wtedy piec nie przejdzie na czuwanie?

Opublikowano

Jaka to dmuchawa, model?

Opublikowano

wykresu teraz nie podam bo jestem w pracy :mellow:  ale palnik to ,,stalkot" eko-pal i dmuchawa byla razem z nim w zestawie 

Opublikowano

prosil bym o nastawy palnika i powietrza na start bede w domu za pare godzni to wprowadze je i jutro dam zanc juz z wykresem

Opublikowano

Bez modelu dmuchawy, to raczej trudne.

Najważniejsze jest to, aby nie sugerować się czyimiś nastawami, tylko samemu rozumieć, jakie zmiany wprowadzają na palniku poszczególne nastawy i jak są od siebie wzajemnie zależne.

To jest podstawa, a zarazem pozycja wyjściowa do właściwej regulacji Twojego palnika - moim zdaniem oczywiście ;)

Opublikowano (edytowane)

a mozesz powiedziec jakie ty masz nastawy i jaki kociol

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

wykresu teraz nie podam bo jestem w pracy :mellow: ale palnik to ,,stalkot" eko-pal i dmuchawa byla razem z nim w zestawie

Ja też mam stalkot ekopal 15kw. Palę w nim 3 sezon ster Timela praktycznie od początku ,wymieniłem po 3 miesiącach bo tym Tigerze nie szło nic ustawić.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

jakie ustawienia i spalanie

Opublikowano

Spalanie i modulacja piękne, pobór ekonomia też.... Pomoc jak to ustawić teraz mam kocioł na 20 kw modulacja 5 70 dmuchawa 12 50 paliwo 22 i korekta 30

post-76289-0-80028600-1512094758_thumb.jpg

post-76289-0-11192500-1512094768_thumb.jpg

post-76289-0-39247700-1512094780_thumb.jpg

Opublikowano (edytowane)

Zrób aktualizację sterownika, masz starszą wersję. W nowej jest kilka rzeczy poprawionych

Edytowane przez gaizka2
Opublikowano

Napisze o problemie który się u mnie ostatnio pojawił. Piec miałem już pięknie wyregulowany ładnie trzymał temperaturę nie było żadnych skoków mocy kotła i innych tego typu ( zdjęcie do podglądu) problemem było za dużo spalanie które w sumie zacząłem tłumaczyć tym że niektóre kaloryfery są często odkrecone cały dzień , a grzeje w sumie głównie podłogowka, kaloryfery tam gdzie podłogowka są dodatkowo na większe mrozy. 2 pokoje grzeje kaloryferem gdzie nie ma podlogowki i łazienka też chodzi grzejnik z podłogowka . Postanowiłem zakupić system Danfoss Link, założone mam to w dwóch pokojach i łazience, sprawdza się to pięknie, spalanie mi spadło około 6 kg, ale pojawił się problem że piec trochę zaczął mi szaleć, potrafi się odstawić w nocy mimo czasu przekroczenia 60 min . Zmiejszalem już modulacje Ale nic za bardzo to nie daje . Może ktoś by mógł mi coś poradzić jak się z tym uporać? 0b4f377947284532f4cdb59ee3d1f213.jpg7f2a1055e52eca1af20bdb63ff8678c1.jpg

Opublikowano (edytowane)

A jak masz tak jak teraz, to piec Ci się zasyfił, czy jest tak samo jak było przedtem, gdy chodził na prostych kreskach. A spalanie jest ok, tzn, czy dobrze się pali?

Głowice zamykają przepływ w ustawionych godzinach lub gdy temperatura w pomieszczeniu osiągnie zadaną, więc jest wtedy mniejszy odbiór energii z kotła, co przekłada się na oszczędność 6kg/dobę i falę na wykresie.

Możesz spróbować zwiększyć przepływ przez kocioł dając pompę na wyższy bieg, zobaczysz czy linie się trochę wyłagodzą.

Poza tym - nie bój się fali na wykresach, masz z tego wymierne korzyści. Sterownik sobie z takim paleniem doskonale poradzi.

Kamilv7 uwierz mi proszę, moje nastawy nic Ci nie dadzą, bo ja mam mniejszy palnik, mniejszą dmuchawę, motoreduktor z przekładnią hipoidalną, która jest 2x szybsza od ślimakowej, inną instalację i pewnie jeszcze inny opał.

Więc z góry wiem, że moje ustawienia u Ciebie będą nieodpowiednie. Nie będę Ci mieszał.

Kocioł mam 12kW

Edytowane przez Jockey