Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mi tam wykres potrzebny jest tylko zeby zobaczyc czy nie potrzeba wiecej mocy ustawic. Mam natomiast pytanie jak zniwelowac efekt niedopalania wegla tylko na przeciwko zasobnika. Od strony zasobnika ladnie sie pali a na przeciw lezy nie palacy sie wegiel ktory spala sie przy okazji. Nie spada do popielnika niedopal bo to sie po jakims czasie spala ale widac na pierwszy rzut oka ze po prawo zar a po lewo czarno. Palnik aprq witkowski.

P.S. Dodam ze palnik uszczelniony sylikonem kominkowym.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Zwiększ kaloryczność paliwa żeby trochę dłużej się wypalał. Poza tym na małych mocach może się tak dziać jakiej mocy masz palnik?

Opublikowano

Dancych, koledze enero chodziło o rzeczywistą moc samego palnika. Twój palnik może pracować w mocach 12-25kW. 

Opublikowano

[...] Może warto by było dodać parametr, który ustawiałby charakterystykę tego prowadzenia. Czyli bardziej agresywną lub bardziej ekonomiczną. Chodzi o to czy po po spadku temperatury kotła palnik ma startować szybko czy wolno. Oczywiście to jest tylko propozycja do przemyślenia. 

Jestem na TAK!

Czujnik temp. kotła mam w takim miejscu, że temp wychodzącej wody potrafi być 5C niższa niż to co pokazuje czujnik.

I gdy sterownik zaczyna pracować bo spada temperatura, to nawet przy gwałtownym spadku poniżej 3-4C od zadanej sterownik rozkręca się, mając jakieś 50% mocy.

Rozwiązania widzę różne:

1. Agresywność zmiany modulacji.

2. Manualne ustawienia zmiany modulacji o jakiś %.

3. Wcześniejsze zwiększenie mocy. Teraz startuje tuż przed zadaną nawet przy szybkim spadku temperatury.

Cały czas żywię nadzieję, że się to poprawi jak będą mrozy i odbiór ciepła będzie większy.

Opublikowano (edytowane)

Jak już piszemy co byśmy chcieli to dodam od siebie, że jest jakiś określony algorytm prowadzenia palnika zależnie od tendencji zmiany temperatury kotła i spalin. Może warto by było dodać parametr, który ustawiałby charakterystykę tego prowadzenia. Czyli bardziej agresywną lub bardziej ekonomiczną. Chodzi o to czy po po spadku temperatury kotła palnik ma startować szybko czy wolno. Oczywiście to jest tylko propozycja do przemyślenia. 

I to jest bardzo dobry pomysł. Również pod tym się podpisuję.

Do tego jeszcze takie dodatkowe powietrze, czyli taki dodmuch, tylko przy wzroście mocy po wyjściu z czuwania.

Wykresy w sterowniku są dostawcą dużej ilości informacji o procesie spalania. Niestety są tylko 12h zamiast 24h i nie ma na nich kluczowych danych jak temperatura powrotu czy temperatura CWU i innych. Może o to piszmy do Tomka?

Również popieram

A ja się wypowiem tak czujnik są dokładne i tak ma zostać według mnie będą mniej dokładne to znów będziecie marudzić że są mało dokładne co za tym Idzie wykres zamiast być prosty jak już się tak tego uczepiliscie będzie bardziej jak EKG bo zamiast płynnie regulować to będzie skokowo. Tyle w temacie czujników. Co do ilości PALIWA które jest jeszcze w zasobniku jestem za jak najbardziej A czujników Bem się nie czepiał. Poza tym czujniki są w klasie b czyli plus minus 2 stopnie jak byście nie wiedzieli.

I tu się zgadzam. Nie ma się co czepiać dokładności czujników.

Nie byłoby wykresów, to nikt nie miałby pojęcia, że temperatura za mieszaczem skoczyła o 2 stopnie (nie mówiąc już o 0,2)

Będą mniej dokładne, to potem będzie lament, że sterownik reaguje z opóźnieniem.

3. Wcześniejsze zwiększenie mocy. Teraz startuje tuż przed zadaną nawet przy szybkim spadku temperatury.

Tutaj również się podpisuję.

Dodatkowo, jeżeli załączają się pompy CO i CWU, to jeśli jest czuwanie, to sterownik powinien jednocześnie przejść na pracę, bo wiadomo, że za chwilę temperatura mocno spadnie, a tak z reguły jest to około 5 minut zwłoki i różnica temperatur może dochodzić nawet do 5 stopni.

Gdyby tryb pracy startował jednocześnie z załączeniem się pompy, takich sytuacji by nie było.

Lub chociaż jako opcja, możliwość ustawienia przejścia na pracę, przy załączeniu pompy CO, CWU.

Do wyboru, jak komu pasuje.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Jeśli mogę dodać według mnie powinna być opcja regulacji temperatury załączenia kotła z stanu czuwania , jeśli kocioł jest ustawiony na daną temperaturę to przy ustawieniu +1°C lub +2°C lub +3°C ... sterownik o tą wartość wcześniej by zaczął modulować.

Np: sterownik ustawiony na 55°C + 2°C to przy 57°C zaczyna już modulację to powinno wyeliminować duży spadek temperatury przy dłuższych przestojach pieca.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

Jeśli mogę dodać według mnie powinna być opcja regulacji temperatury załączenia kotła z stanu czuwania , jeśli kocioł jest ustawiony na daną temperaturę to przy ustawieniu +1°C lub +2°C lub +3°C ... sterownik o tą wartość wcześniej by zaczął modulować.

Np: sterownik ustawiony na 55°C + 2°C to przy 57°C zaczyna już modulację to powinno wyeliminować duży spadek temperatury przy dłuższych przestojach pieca.

To, co piszesz, nie jest takie jednoznaczne...

Bo przy małym odbiorze ciepła, przy ustawieniu zadanej 55, to jak jest w danej chwili 57, to kocioł może jeszcze stać w czuwaniu ze 2 godziny.

Więc takie rozwiązanie nie ma sensu.

Natomiast, gdy włączą się pompy, spadek temperatury poniżej zadanej, to kwestia 5 minut i w takim przypadku, to ma sens.

Dlatego też pisałem o automatycznym przejściu do pracy przy załączeniu pompy CO lub CWU, bo w takim przypadku już z góry wiadomo, że temperatura poleci szybko na dół.

I takim momencie przydałby się właśnie ruch uprzedzający ze strony sterownika.

Zresztą przy szybkim spadku temperatury zadanej, czy też temperatury powrotu, sterownik powinien szybciej podnosić modulację, czy w ogóle przechodzić do pracy, jeśli był w czuwaniu.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano (edytowane)

Z tego co wiem to jeśli temperatura powrotu zaczyna szybko spadać sterownik ma przejść w stan modulacji rozmawiałem z P. Tomkiem to albo jest albo ma być musze podpytać

ps. ale to wszystko jest dobre w okresie przejściowym bo raczej zimą zupełnie nie potrzebne

Edytowane przez KamilCK
Opublikowano (edytowane)

Jeśli będzie, to dobrze, bo na razie tego nie ma.

Dlaczego zimą nie potrzebne? Jak głowice zaczną się otwierać i puszczą wodę w obieg, to jak najbardziej potrzebne. ;)

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

Można by wykorzystać ? ustawienie sterownika:

TEMPERATURA MAX

MAX CZAS PRZEKROCZENIA TEMPERATURY

tylko że w stanie czuwania:

TEMPERATURA MINIMALNA - nazwa przykładowa

MAX CZAS OBNIŻENIA TEMPERATURY - nazwa przykładowa

Opublikowano

Przydałaby się jeszcze opcja zapisu ustawień pod konkretnym numer lub nazwa najlepiej. Np klikam ustawienia nr1 np wesoła i parametry zmrininiaj mi się pod konkretnym Eko . Klikam nr2 ruski i już mam wszystko przedstawione itd .

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

• Zgadzam się 1
Opublikowano

I tu się zgadzam z kolegą gaizka2, zapis ustawień byłby bardzo przydatny. Nawet eksperymentując można by było szybko wrócić do ustawień poprzednich bez pisania na kartce co jak było. Ze 3 komórki pamięci załatwiły by sprawę. :D

Opublikowano

W aplikacji Wojszyma jest taka możliwość zapisu 2 ustawień, a potem ich wczytania.

Trochę dziwne, a zarazem bardzo szkoda, że nie ma takiej opcji w sterowniku, bo z pewnością wszyscy chętnie by z tego korzystali.

Opublikowano

CWU

Na kotle 60C, CWU grzeje do 45C. Które rozwiązanie jest lepsze, z histerezą 1C czy 10C?

Opublikowano

ale z histereza czego kotla czy banki cwu? ile litrow banka?

Opublikowano

Histereza CWU, 140l oddalony od kotła 6m

Opublikowano (edytowane)

Mysle ze 10c histerezy to duzo.5 stopni bedzie optymalne. Ja mam 100l ale daleko od kotlowni i grzeje na 43 z histereza 3 stopnie.

Edytowane przez Dancych
Opublikowano (edytowane)

CWU

Na kotle 60C, CWU grzeje do 45C. Które rozwiązanie jest lepsze, z histerezą 1C czy 10C?

To zależy, czy grzejesz CWU cały czas, czy okresowo.

U mnie wygląda to w ten sposób:

CWU latem - kocioł 53, CWU 52, histereza CWU 1 stopień, program czasowy - rano i w południe po godzinie a wieczorem 1,5 godz.

bojler 120l dla 3 osób.

Sezon grzewczy - kocioł  w zależności od temperatury zewnętrznej, ale ok. 60, CWU tak samo, jak latem.

Sterownik pięknie tego pilnuje i dla mnie jest to optymalne ustawienie, jeszcze ciepłej wody nigdy nie zabrakło.

Edytowane przez Jockey
Opublikowano

post-13345-0-63775300-1507365737_thumb.jpg

Grzeje cały czas. 

Zużycie wody mam spore, dwa razy dziennie po 60l plus do tego bieżące zużycie(zmywanie, kompiele itd.). 

Na wykresie widać kiedy grzeje CWU. Zmieniłem histerezę na 1C, zobaczę jak to wyjdzie tylko nie będę miał porównania bo głowice zaczęły puszczać na grzejniki.

Opublikowano

Jakie masz spalanie przy średniej mocy 77% że tak zapytam?

Opublikowano

attachicon.gifwykres.jpg

Grzeje cały czas. 

Zużycie wody mam spore, dwa razy dziennie po 60l plus do tego bieżące zużycie(zmywanie, kompiele itd.). 

Na wykresie widać kiedy grzeje CWU. Zmieniłem histerezę na 1C, zobaczę jak to wyjdzie tylko nie będę miał porównania bo głowice zaczęły puszczać na grzejniki.

Średnia moc kotła bardzo wysoka jak na taką pogodę to co będzie u Ciebie w -15 Jak będzie to kocioł nie wydoła
Opublikowano

Już widzę że histereza 1C się nie sprawdzi, wracam na 5C.

77% bo mam moc ustawioną na 10kW, spalanie wzrosło do 17kg

Opublikowano

AdamMa, a musisz grzać cały czas CWU, robi za obieg kotłowy, czy jak?

Jeśli nie, to przejdź na program czasowy i zobaczysz, jakie to przyniesie wymierne oszczędnośći. Bojler to duży odbiornik ciepła.

Po co utrzymywać w nim ciepłą wodę, kiedy nie jest potrzebna, np. w nocy?

Wystarczy, aby zacząć go grzać godzinkę przed wstaniem domowników i to spokojnie styknie. Potem w południe i wieczorem.

Wszystko sobie spokojnie dopasujesz do Waszego zapotrzebowania.

Najpierw ustaw po godzinie, a jak będzie brakować, to wydłużaj wg potrzeb, aż będzie ok. SKZP tego dopilnuje ;)

Spróbować możesz, nie będzie Ci odpowiadać, to wrócisz do tego, co masz.

Jeśli masz obieg kotłowy, to ciągłe grzanie CWU, to tylko strata kasy.

Opublikowano

>Jeśli masz obieg kotłowy, to ciągłe grzanie CWU, to tylko strata kasy.

I tak i nie - jeżeli bojler jest dobrze zaizolowany to odbiór ciepła będzie tylko do czasu gdy temp wody w bojlerze będzie niższa niż temp wody w CO, później będzie już tylko przepływać "robiąc" za obieg kotłowy

Opublikowano

Ale tylko w przypadku gdy zasobnik cwu jest blisko kotla.