Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Funkcja lato nie załączy ogrzewania jak jak już na zewn. bedzie 15st. a ustawisz obwód 1 na 15 st. przez to dałem na 18st teraz wczoraj to zauwazyłem bo nie ma juz takiej ochoty siedzieć w kotłowni i sie wpatrywac.

Co do wachlowania zaworu 4d to nie pownien tak wachlować i nerwowo reagować na mały spadek temp. w salonie bo przeciez sterownik liczy temp. dobową a nie chwilową np. jak chcę otworzyć sobie okna na 3 godziny to w przeliczniu na całą dobę temp srednia   lekko spadnie i zawór 3d troszke otworzy no i wolno podnosi temp. wewn. a dlaczego u ciebie wachlije

moze tu ktos kompetentny sie wypowie z wiekszym doswiadczeniem.

Opublikowano

Dancych z reszta możesz sobie to sprawdzić bez problemu.Ja ustawiłem dla próby  wył. obw 1 na 10st  a na zewn. jest 13st i od razu zawór 4D sie zamknął.Temp komfortowa mam na 21st ciągle ustawioną a do próby dałem   23st i zawór 4D  zamknięty w dalszym ciągu dopiero jak dam auto lato na wiecej niz jest na zewn. to zawór 4D sie otwiera itd.

Funkcja Auto lato wyłacza całkowicie obwód 1 [obwód 2 nie wiem bo nic nie mam podłączone] i musi tak byc.tak miałem też na starym sterowniku  teraz mam na 18st wył. obw 1.

Tomek to wytłumaczył w jednym zdaniu i nikt nie ma zamiaru poprawiać konstruktora.

Opublikowano

Nikt nie zamierza poprawiać autora sterownika. Przecież to było w sumie pytanie i p.Tomek mi napisał co i jak. Ja to przyjąłem do wiadomości.

Opublikowano

No i jasne ja też nie mam zamiaru i nigdy nie miałem..Ja mysle że przy ustawieniu obw.2 na wyższą temp.auto lato  mogę grzać dalej podłogówka np. przy jednoczesnym  wyłączeniu obw.1.Mam na parterze tylko podłogówkę i podłączę pod obw.2 pompę podłogówki a temp. lato dam wyżej  w tym obw. zobaczę jak to pójdzie w praktyce a może potem jak będzie dobrze dogrzewać  to  dam termostat jakiś regulator z czujnikiem na dole i podłącze pod styki obw 2 żeby sterować tym obw. w funkcji temp. Powodzenia w próbach.

Opublikowano

Ja mam tylko grzejniki więc po wyłączeniu się obiegu co nie mam jak dogrzac w sytuacji spadku temp. wewnątrz. Pokombinuje jeszcze by ustawić jakąś skrajnie niska temperaturę minimalna za mieszaczem to może jak w domu będzie ciepło to ograniczy bardzo obieg co i ciepła woda będzie wracała do kotla. Tylko pompa wtedy będzie chodziła tak jakby na marne. Nic pożyjemy zobaczymy.

Opublikowano

Ja ma dom około 220m kw i częściowo ocieplony ,jak to cegła  szybko oddaje ciepło. jak są wiatry to piec chodzi na maxa prawie na spalaniu to widać nie miałem takiego sterownika jak teraz i tylko za głowę się łapię jak widzę to wszystko na wykresach i że można spalić sporo mniej wymieniając tylko sterownik i nie siedzieć w kotłowni..Będę dalej ciągnął temat ale nr.1 to ocieplenie i na razie nie mam tematu bo co będę tu bezsensowne  mądrości pisał.Co do sterownika to jak ju z pisałem i twierdzę że jak na razie to jest najwygodniejszy sterownik z prostą intuicyjną obsługą a wszystko to za sprawą dotyku soft jest już ok jeżeli chodzi o spalanie i czystość spalin itp. ale może będzie jeszcze lepiej zawsze można coś poprawić.

Opublikowano

Witam, mamy 7.05 .2017 praktycznie 2 dni testów tego ster. MIX-07 . Praca kotła ze ster. Skzp-02 bardzo stabilna lepsze zachowanie pracy niz z reg. 3d w Skzp-02 nie wiem od czego to zależy ale efekty sa widoczne na wykresach moze Tomek sie wypowie co mysli o tym ? , bardzo jestem ciekawy czemu tak sie dzieje .Za bardzo nie mozna tego problemu zrzucić na instalace bo widac ze działa dardzo dobrze na tym Mix -07 , wiec temat jest otwarty .wiadomo po co ten Mix -07 jak jest ster.w Skzp -02 ale nie bardzo sie u mnie sprawdza .

Moze te ster.3d w Skzp -02 jest skonfigurowane pod układ Tomka bo wartałoby by zamieści wypróbowany układ dla tego Skzp -02 nie nie nastręczała by to wielu problemów na forum , to taka moje przemyślenie .

Zdjecia do wgladu

post-1379-0-53038300-1494157436_thumb.jpg

post-1379-0-16138000-1494157449_thumb.jpg

post-1379-0-72834700-1494157463_thumb.jpg

Opublikowano

Witam marekd wynikało by z tego ze sterownik cos nie domaga w sferze regulacji obsługi zaworu 3 4D? ciekawi mnie ta sprawa bo ja mam 4D i nie zauważyłem takiego hustania temoeratur u mnie brakuje jeszcze pompy kotłowej a jak na razie to wspomagam pompa WCU.Do mix-07  trzeba zakładać wszystkie czujniki tak samo jak do skzp a gdzie dałeś  czujniki wewn. pomieszczenia  od skzp i od mixa teraz..Ja często otwieram okna nawet w zimie i nie zauważyłem zeby temp. za 4D wariowała ,wiadomo co nieco sobie pofaluje ale szybko się ustabilizuje.Pytam z ciekawości a może i cos tez w tej materi poprawie.Czytam o tym sterze on tylko steruje zaworami i pompami.Pozdrowienia.

Tu - https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/1640-estyma-unicontrol-mix07-test-nowego-nabytku/page-3

Opublikowano

Gdzie napisąłem że brakuje mi w sterowniku?   tak napisąłem :u mnie brakuje jeszcze pompy kotłowej a jak na razie to wspomagam pompa WCU   

trzeba całośc przeczytac to się dowiesz że chodzi o pompę cwu jako kotłową

Nie jestem takim bałwanem jak myślisz potrafię pompę od CWU podłączyc byle gdzie  żeby chodziła jako pompa kotława ciągle nie zaleznie czy jest taka funkcja w sterowniku czy nie.

Wiem że jest teraz funkcja w menu pompa włączona cały czas.

Opublikowano

witam kolegów chcę tylko powiedzieć że nie można porównywać tych zaworów ja miałem u siebie też zawór 4 D  i sterownik dawał mu rady w 100% linia zielona była stabilna ale co z tego jak sama konstrukcja zaworu 4D  nie radziła sobie z moją instalacją i powierzchnią problem tej już opisywałem tu na forum zresztą każdy zna plusy i minusy zaworu 4D .

Po modernizacji instalacji zamieniłem 4D na 3D plus sprzęgło rozdzielacz pompę kotłową i też stwierdziłem że zawór 3 D jest bardzo szybki i dokładny w podmieszaniu strumieni wody a nasz ster jest bardzo czuły na zmiany temperatur w instalacji i np.zawór otworzy ci o 3% dopuści ciepłej wody cieplejszej o 10 stopni ster to wyłapuje i już zamyka zawór stąd też na wykresie pojawia się fala tak długo aż woda się ustabilizuje pod względem temperatury.

Ja poradziłem sobie z tym efektem w inny sposób wytyczyłem w sterowniku górną i dolną graniczną otwarcia i zamknięcia otwarcie np.w pozycji 52% daje na instalację temperaturę w granicach 35 stopni i tak sobie ogrzewa pomieszczenia do godziny określonej w programatorze tygodniowym ,zamyka się też o danej godzinie , resztę ustawiam sobie na  termostatach na grzejnikach i jest ok .

Próbowałem z kolegą marekd telefonicznie ustawić jego sterownik ale widzę że testuje inną metodę .

pozdrawiam 

Opublikowano

Nie za co przepraszać ok nie jestem złośliwym.

Opublikowano

witaj MK 50 czujnik z Mix -07 sa na szybko zamontowane na rozdzielaczu kotłowym w pomieszczeniu za ściana kotłowni , zas, powrot i wyj. Na inst C.o to jest najlepsze czujnik włożony pod izolacje odciśnięty blaszka miedziana i ćwibantem .Z Skzp-02 sa na starych miejscach - kociol zas, kociol powrot wyj .na inst C.o w trójnik w gilzie i opatulony izolacja lepiej sie juz nie da . Czujnik temp. Pomieszczenia od Skzp-02 jest w tym samym miejscu co był wczesniej w salonie .Mix -07 nie ma czujnika temp.wew. Tylko wej . NO sterowane termostatem elektronicznym np.

Tak ten Mix -07 jest stworzony tylko do ster. Układami C.o .

Nie mam pompy kotlowej ta robote robi pompa CWU . Jak sezon sie skończy z grzaniem , a bedzie tylko CWU do grzania to sie dorobi przy piecu ta pompe. Zobaczymy jak w tedy bedzie działał Skzp-02 .

Y

Opublikowano

U mnie nie było tego falowania temp. za mieszaczem ,o którym piszecie,oczywiście na skzp,chociaż mam też Sieger S55a.Gdyby ktos potrzebował sterownik układu c.o. i c.w.u. proszę pisać

Opublikowano

witam. Ja też to samo z kotłowa będę działał pompę mam z starego kopciucha jeszcze   ale to połącze z innymi jeszcze sprawami podłogówką w garażu i masą innych jeszcze spraw.Mi chodziło o czujnik wewn tylko bo myslałem że jest ten czujnik też no ale to jedno czy czujnik czy regulataor pokojowy stykiem steruje czy tak czy tak trzeba dac info do mixa o temp. wewn i kable i tak trzeba ciągnąć a jak mam sporo metrów to znowu problem chyba ze radiowy jakiś nie da sie wszystkiego przewidzieć przy remoncie.

Sterownik tylko steruje obiegiem co a cwu trzeba i tak zostawić jak jest w sterowniku kotła bo w lato mozna całkiem wyłączyć mixa-07

Opublikowano

ja zawór 3 D mam od niedawna z dwa miesiące czyli soft 93/94 ale tak jak wspomniałem na  4D działało elegancko 

Opublikowano

ja ma od początku zawór 4D jak zainstalowałem skzp i nic złego nie zauważyłem bardzo dobrze wszystko chodzi spalanie mam spore ale dom nie ocieplony patter+pietro ale  stabilizacja

temperatur ok, jak powstał soft 1,94 tak go zapodałem i jest do dziś. ,

Opublikowano

Następny ciekawy temat - licznik spalonego opału.

W czoraj około 18:15 wskazywał 3202,9 po zliczeniu pokazał 3303,0 dodał 100 , ani migniecia sieci nie było czy cos zostawiłem do dzisiaj i sie okazało ze nie liczy a w tabelce czas Pr.podajnika jest zliczany - magia czy co o tym myslec.

Moze Tomek sie wypowie ?

Opublikowano

Następny ciekawy temat - licznik spalonego opału.

W czoraj około 18:15 wskazywał 3202,9 po zliczeniu pokazał 3303,0 dodał 100 , ani migniecia sieci nie było czy cos zostawiłem do dzisiaj i sie okazało ze nie liczy a w tabelce czas Pr.podajnika jest zliczany - magia czy co o tym myslec.

Moze Tomek sie wypowie ?

Opublikowano (edytowane)

Witaj Marekd. Dziwne to. Mam rozumieć ,że z 3202,9 przeskoczył na 3303,0  kg ?

Edytowane przez TomekBrz