Skocz do zawartości
Wiadomość dodana przez marcin,

Tutaj piszemy ogólne pytania i odpowiedzi w temacie sterownika SKZP-02.

Wątek o aplikacji Wojszym | Wątek o sondzie Brager

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ktm6107....haha tak zrobiłem gdy zobaczyłem temp spalin 300...

Swoją drogą nurtuje mnie pytanie? Mam potencjał ustawiony 16kg i spalanie na sterowniku zgadza się ze zyżyciem realnym...w tym monencie modulacja ok 45%.

Gdy potencjał zmniejszam np 12kg spalanie kilki ładnych kilogramów mniejsze na sterowniku ale spalanie realne jest prawie takie jak przy potencjale 16 ale piec moduluje w granicy 25%.

Jaki jest sens tego parametru....już próbowałem potencjał 5...7...12...16...21.

Zawsze tak samo różnice tylko w wykresach.

Audihr jak zmiany.

Daj fotki plus fotki palnika i popiołu

Edytowane przez KBkalwi
Opublikowano (edytowane)

Właśnie też zauważyłem ta zależność spalanie realne jest takie samo jedynie zmienia się na sterowniki i jak miałem ustawione na 12kg/h to wykres idealny prosty zmieniłem na 14.5 to spalanie zgadza się z tym co na sterowniku ale wykres jak ekg serca.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano

kedzior. jakie masz osiągi na tym tym tłoku no i przy jakim metrażu!

Opublikowano

A jaki powinien być optymalny czas podawania? Czy ten parametr ma wpływ na ilość podawanego paliwa, czy tylko wydłuża lub skraca się czas między podawaniami a sumaryczna ilość podanego paliwa pozostaje bez zmian?

Opublikowano

Napewno podawanie w auto wydłuża przerwe....

W jednym kotle to 7s zaś w drugim użytkownik ustawi 3s i spalanie niskie.

Musisz sam poobserwować i ewentualnie skorygować choć zauważyłem że duże znaczenie ma dolna granica nadmuchu

Opublikowano

A jaki powinien być optymalny czas podawania? Czy ten parametr ma wpływ na ilość podawanego paliwa, czy tylko wydłuża lub skraca się czas między podawaniami a sumaryczna ilość podanego paliwa pozostaje bez zmian?

Czas podawania przy pracy w automacie zależy w głównej mierze od spiekalności węgla. Im większa spiekalność tym częściej należy podawać paliwo małymi porcjami. Ilość podanego węgla w czasie powiedźmy godziny nie zmieni się jeśli będziemy przestawiać czas podawania. Jeśli skracamy to po prostu podaje częściej. Lepiej swoją drogą zostawić jak najczęstsze podawanie gdyż do złoża podajemy tylko wstępnie odgazowany węgiel, co przekłada się na czystość spalania i nie dopuszcza się sklejania bryłek.

Opublikowano

Witam,

Mam pytanko do konstruktora sterownika Pana Tomka.

Chodzi konkretnie o moc kotła którą się programuje w sterowniku, a później poprzez ustawienie w MODULACJA/PALNIK MOC jest możliwość ściągnięcia tej mocy.

I tu moje pytanie:

1.Moc kotła = 12kW a ustawiamy ją np. na 16kW

2.Modulacja/Maksymalna moc kotła zadajemy 75%

Wg matematyki wychodzi mi że mam ponownie 12kW, ale interesuje mnie jak podchodzą do tego algorytmy i jak zachowuje się sterownik.

Co po przez takie "oszustwo" zyskujemy. Zmieniają się jakieś ustawienia powiązane, czyli np. inne dawki paliwa następują, powietrze inaczej jest podawane, czas podawania i odstępy czasowe się zmieniają?

Jak takie ustawienie wpływa na pracę kotła?

I jeszcze jedno pytanie.

Czy jest szansa by ukazała się instrukcja lub opis zależności działania i spalania względem ustawień i jak te ustawienia mają wpływ na pozostałe funkcje w kotle, lub np. co zyskujemy lub tracimy ustawiając różne parametry?

Wydaje mi się że gdyby coś takiego istniało, to wielu ludzi mając taki opis/instrukcję, bardzo szybko potrafiłaby sobie poradzić z opanowaniem kotła, a i nie jeden użytkownik innych sterowników gdyby trafił na coś takiego mógłby się zdecydować na zmianę sterownika co tylko byłoby z  zyskiem dla Pańskiej firmy.

Może to o co proszę wydaje się dziwne, ale akurat jestem jednym z tych nielicznych polaków, co czytają instrukcję obsługi i starają się zrozumieć jak działa coś co mają używać. Ot taki dziwny gatunek homo sapiens ;)

Pozdrawiam i z góry dziękuję, bo zdaję sobie sprawę z tego, że ciężko samemu ogarnąć tyle tych próśb i wniosków ale tylko Pan jako autor ma wiedzę jak tak naprawdę ustawienie poszczególnych funkcji, ma wpływ na efektywną pracę kotła po przez ten sterownik.

Witam,

Podbijam swoje pytanie Panie Tomku.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj

Moc kotła - to moc jaką osiągniemy przy 100% modulacji. Przy 100 % modulacji wentylator dmucha z mocą ustawianą jako Powietrze Maksymalne.

Zmniejszając maksymalną modulację np. do 75 %, powodujemy, że sterownik osiąga maksymalnie 75% mocy znamionowej i  przy tej mocy dmucha z odpowiednio zmniejszonym powietrzem.

A wiec w opisanym przypadku zmieni się stopień napowietrzenia.

Dodatkowo sterownik zmienia swoją moc co 1 %. Jeśli mamy np. 12 KW, to sterownik może zmieniać moc z rozdzielczością 0,12 KW. Przy mocy ustawionej na 16 KW, rozdzielczość wynosi już 0,16 KW.

Korzystniej jest więc wpisywać mniejszą moc i nie ograniczać modulacji, niż wpisywać moc dużą a potem ograniczać ją zakresem modulacji.

pozdrawiam Tomek

Opublikowano

Ktm6107....haha tak zrobiłem gdy zobaczyłem temp spalin 300...

Swoją drogą nurtuje mnie pytanie? Mam potencjał ustawiony 16kg i spalanie na sterowniku zgadza się ze zyżyciem realnym...w tym monencie modulacja ok 45%.

Gdy potencjał zmniejszam np 12kg spalanie kilki ładnych kilogramów mniejsze na sterowniku ale spalanie realne jest prawie takie jak przy potencjale 16 ale piec moduluje w granicy 25%.

Jaki jest sens tego parametru....już próbowałem potencjał 5...7...12...16...21.

Zawsze tak samo różnice tylko w wykresach.

Audihr jak zmiany.

Daj fotki plus fotki palnika i popiołu

Sens jest właśnie taki, że sterownik przy prawidłowo wpisanym potencjale prawidłowo wskazuje zużycie.

Przy przekłamanym potencjale sterownik będzie się również próbował dostroić, z tym, że będzie pokazywał nieprawidłowe dane w spalaniu dobowym i całkowitym

Opublikowano

Witaj. Do tłokowego jeszcze nie mamy 1.88. Jak będzie dam znać.

Dziękuję za odpowiedź. I czekam z niecierpliwością !

Opublikowano

WIitam jestem użytkownikiem tego sterownika od kilku dni i mam pytanko bo nie widzę czy latem można rozłaczyć pompe CO żeby grzał tylko na cwu ?.

Opublikowano

Do pana Tomka.

Dziś dokonałem odkrycia, dlaczego Pana sterowniki w wersji do podajnika Tłokowego sprzedają się w niewielkich ilościach.

Po prostu na stronie Timela w opisach nie ma nawet wzmianki, że są wersje sterownika do Tłokowców.

Ja gdzieś to wyczytałem, że nadaje się on i do ślimaka i do tłoka i nabyłem i nie narzekam.

Ale gdzie ja to wyczytałem do dzisiaj nie wiem. :D

Trzeba to na stronce poprawić i chętnych znajdzie się pewnie sporo.

Tyle lat przeżyłem i nie wiedziałem , że jestem taki odkrywczy!!!

Opublikowano

WIitam jestem użytkownikiem tego sterownika od kilku dni i mam pytanko bo nie widzę czy latem można rozłaczyć pompe CO żeby grzał tylko na cwu ?.

Na ekranie głównym wciśnij kaloryfer a potem w meni znajdź tryb pracy pompy i zaznacz STOP i zapisz.

i pompa stoi.

Opublikowano

Mój instalator  powiedział by -wyciąg pan wtyczkę i nie bedzie chodzić-!

Opublikowano (edytowane)

Dzieki za odpowiedz o tym nie pomyślałem :P a ja szukałem tryb lato.

Edytowane przez Dominoo
Opublikowano

Witaj

Moc kotła - to moc jaką osiągniemy przy 100% modulacji. Przy 100 % modulacji wentylator dmucha z mocą ustawianą jako Powietrze Maksymalne.

Zmniejszając maksymalną modulację np. do 75 %, powodujemy, że sterownik osiąga maksymalnie 75% mocy znamionowej i  przy tej mocy dmucha z odpowiednio zmniejszonym powietrzem.

A wiec w opisanym przypadku zmieni się stopień napowietrzenia.

Dodatkowo sterownik zmienia swoją moc co 1 %. Jeśli mamy np. 12 KW, to sterownik może zmieniać moc z rozdzielczością 0,12 KW. Przy mocy ustawionej na 16 KW, rozdzielczość wynosi już 0,16 KW.

Korzystniej jest więc wpisywać mniejszą moc i nie ograniczać modulacji, niż wpisywać moc dużą a potem ograniczać ją zakresem modulacji.

pozdrawiam Tomek

Dziękuję za odpowiedź.

Właśnie coś takiego podejrzewałem, obserwując pracę mojego kotła.

W załączeniu fotki z wczoraj 10:00

post-71238-0-30012100-1485198164_thumb.jpg

post-71238-0-53065200-1485198179_thumb.jpg

post-71238-0-65517000-1485198210_thumb.jpg

post-71238-0-98727600-1485198227_thumb.jpg

i z dzisiejszego poranka:

post-71238-0-33475800-1485198317_thumb.jpg

post-71238-0-83213400-1485198339_thumb.jpg

post-71238-0-79108200-1485198359_thumb.jpg

post-71238-0-89207200-1485198381_thumb.jpg

Jak widać, dokładnie pokrywa się to z odpowiedzią jaką udzielił Pan Tomasz ;)

Wykresy mówią same za siebie.

Za radą, obniżyłem jakieś dwie godziny temu moc kotła do 10kW i podniosłem modulację do 100% i na efekty nie trzeba było długo czekać, jedynie spalanie się podniosło o jakieś 0.3 kg no i zbicie spalania pozostaje nadal moim głównym priorytetem.

post-71238-0-47220000-1485198959_thumb.jpg

Może ma ktoś jakieś pomysły jak jeszcze wpłynąć na spalanie ilości węgla oraz na podniesienie temp. spalin, bo mnie się pomysły już kończą pomału ... ;(

Do tego ilość spalin - sadzy jest porażająca, ale to może być też winą samego węgla bo jak wsypuję to widać dużo czarnego pyłu.

Opublikowano (edytowane)

Może ma ktoś jakieś pomysły jak jeszcze wpłynąć na spalanie ilości węgla oraz na podniesienie temp. spalin, bo mnie się pomysły już kończą pomału ... ;(

Do tego ilość spalin - sadzy jest porażająca, ale to może być też winą samego węgla bo jak wsypuję to widać dużo czarnego pyłu.

Może więcej powietrza? :P

Jak masz teraz ustawioną dmuchawę?

Edytowane przez Amanda
Opublikowano (edytowane)

Dmuchanie mam zrównoważone z ilością paliwa na palniku.

Gdy dzisiaj zdjąłem moc o dwa kW i nie zmieniłem parametrów podawania węgla to przegrzał mi się podajnik, pierwszy alarm podczas pracy kotła, fajne wrażenie.

Nadmuch wypalił węgiel i żar "zbliżył" się do zasobnika.

Obecnie mam 38% nadmuchu max i 15 minimalne.

Przysłonę na dmuchawie mam zdjętą całkowicie.

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano (edytowane)

Hmm, co do tej równowagi to ....

Piszesz ze

Nadmuch wypalił węgiel i żar "zbliżył" się do zasobnika

to chyba zbyt małe podawanie węgla lub nieszczelność w kierunku zasobnika

Niska temp spalin i sadza to ewidentny brak powietrza

Edytowane przez Amanda
Opublikowano

WIitam jestem użytkownikiem tego sterownika od kilku dni i mam pytanko bo nie widzę czy latem można rozłaczyć pompe CO żeby grzał tylko na cwu ?.Tak

Tak ja tak zrobilem, ale odpuscilem spalanie co prawda 4-5kg/dobe ale przestoje w czuwaniu 6-8 godzin nie wiem jakim cudem kociol wzbudzal sie po takim czasie ale grzalem tak CWU przez zjakis miesiac-poltore a potem przeszedlem na prad.

Cenowo tragedii nie bylo rachunki za prad podskoczyly o 60-70 zl na miesiac ale swiety spokoj z kotlownia

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź.

Właśnie coś takiego podejrzewałem, obserwując pracę mojego kotła.

W załączeniu fotki z wczoraj 10:00

attachicon.gifDSC_0003.jpg

attachicon.gifDSC_0004.jpg

attachicon.gifDSC_0011.jpg

attachicon.gifDSC_0013.jpg

i z dzisiejszego poranka:

attachicon.gifIMG_20170123_080936.jpg

attachicon.gifIMG_20170123_080953.jpg

attachicon.gifIMG_20170123_081132.jpg

attachicon.gifIMG_20170123_081148.jpg

Jak widać, dokładnie pokrywa się to z odpowiedzią jaką udzielił Pan Tomasz ;)

Wykresy mówią same za siebie.

Za radą, obniżyłem jakieś dwie godziny temu moc kotła do 10kW i podniosłem modulację do 100% i na efekty nie trzeba było długo czekać, jedynie spalanie się podniosło o jakieś 0.3 kg no i zbicie spalania pozostaje nadal moim głównym priorytetem.

attachicon.gifIMG_20170123_201141.jpg

WIdze, ze ladnie opanowales juz konfiguracje sterownika ale jak widac co bys nie robil, srednia moc kotla bedzie oscylowac ciagle na zblizonej mocy. W Twoim przypadku wydaje mi sie, ze jests to okolo 35 % mocy kotla.

Jedyna opcja aby zmniejszyc spalanie o ile juz uwazasz, ze eko spala ci sie dobrze (odpowiednia sila dmuchania, czas podawania itd.) to zacznij monitorowac co sie dzieje na pworocie i staraj sie zbic dT wyjscia i powrotu kotla.

Nie wiem jaka masz instalacje? ale jezeli nawet uda ci sie powrot ogrzac o 0,5 stopnia zauwazysz roznice w spalaniu problem w tym, ze aby to uzyskac musisz miec odpowiednio dobra instalacje, czyli odpowiednia predkosc krazenia wody aby woda nie wychladzala sie na instalacji ale tez zeby tez powrotna woda nie wychladzala za szybko kotla. 

Ja wlasnie z czyms takim sie borykalem bo prawie 130 m2 podlogowki potrafi niezle wychlodzic kociol tym bardziej ze powrotna woda z podlogowki ma tylk o 26 stopni. Mam podwojne podmieszanie zawor 4D a potem zaowor 3D na podloge ale i tak widze, ze zawor 4D nie daje rady i albo go trzymam na 3/10 i jest pieknie dT na powrocie max 2 stopnie a na uklad idzie 30 stopni albo 

otwieram zawor 4D na 5/10 na uklad puszczam wtedy 34-35 ale dT na powrocie juz ma az 5 stopni i spalanie idzie w gore o 4 kg/ dobe co wydaje mi sie ze przy podniesieniu temp. z 30 na 34 nie jest adekwatne do spalania ale mam wlasnie taki uklad i takie srednice rurek i zaworu 4D ze jak chce troche cieplej to juz niestety zaczyna mi sie troche problemow.

Mysle, ze lepiej dobrane srednice rurek i zaworu poprawilyby sytuacje ale juz nie mam funduszy ani cierpliwosci do robienia balaganu w kotlowni

Opublikowano

Pokażę Wam coś ciekawego, co pięknie obrazuje problem kiedy to sterownik nie może utrzymać równej temperatury na kotle. Według mnie główną przyczyną jest zbyt mały przepływ wody przez kocioł i tym samym duża bezwładność cieplna kotła.

Wrzucam wykres i już piszę co na nim widać.

post-65257-0-10007000-1485238948_thumb.jpg

Otóż 11 godzin temu uaktywniona została korekcja pogodowa z nastawą 0.2 -widać jak sterownik podbił lekko temperaturę nie gubiąc stabilności.

Ok. 7 godzin temu temperatura na bojlerze osiągnęła swoją zadaną i pompa cwu się wyłączyła pomimo że ustawiona była na stałą pracę. Jak widać od razu zmniejszył się przepływ w kotle, skoczyła bezwładność i została zachwiana stabilność temperatur -sterownik już nie mógł wyjść z "piły" bo duża bezwładność powodowała duże skoki temp.

Końcówka wykresu to moje odwiedziny w kotłowni - podniosłem zadaną temp. cwu do takiej żeby nigdy nie została osiągnięta i tym samym nie wyłączyła się pompa cwu.

Od razu widać że sterownik wychodzi na "prostą"

Także jeśli macie problemy z "prostą" to zwiększcie przepływ na kotle - nie musi to być odbiornik ciepła -wystarczy że będzie mieszać wyjście z powrotem i nie będzie zastoju w kotle.

Wszelkie termostaty zamykając się zwiększają bezwładność i posiadając je trzeba wymusić obieg na kotle w inny sposób.