Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Setlans Selvan 11 kW - zalety, wady, spostrzeżenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Który model ? DC25S ?

Czy jakiś inny np GD ?

Opublikowano

Ja teraz bral bym opop H4eko,ten niski model z gornym zaladunkiem.Bardzo dopracowaniejszy i troche tanszy oproci atmosu.Atmos nie zly,ale troche tam spoczeli na laurach.Konkurencja nie spi i oni ceny dzwigaja za produkt ten sam x lat.Jak dlugo jescze chca jechac na bezwladnosci...Jest to kociol prosty,dzialajacy,bezproblemowy,ale...

• Zgadzam się 1
Opublikowano

sprzedawca zachwalał atmosa dc 25s

a ten opop H4eko to nie wiem wyglądana na wynalazek trudny w czyszczeniu i gdzieś słyszałem ze ma brak popielnika 

Cenowo atmos  25 kw 12.500zł

opop H4eko 20 kw 13999zł

Opublikowano

Ale to patrzysz przez pryzmat ceny czy raczej wygody.

Fakt że Atmos jest tak prostym kotłem ( niektórzy go opanowują przez 2 lata ) że jak masz dobry ciąg kominowy to idzie spalać w nim bez prądu. Ale jednak konstrukcja stara nie zmieniana przez lata, ze średnią sprawnością a konkurencja dawno ich przegoniła dokładając lepsze wymienniki aby więcej odzyskiwać energii ze spalania drewna ( wytwarzania holzgaz ), dokładając elektronikę, serwomotory, sondy, czujniki i przez to uzyskując lepszą sprawność, lepszy odzysk ciepła z wymiennika i takie kotły posiadają już modulację.

Z drugiej strony takie kotły z bajerami są droższe, i więcej jest elementów które mogą się zepsuć, więc ta prostota Atmosa też ma jakąś zaletę.

Taki zakup trzeba dobrze przemyśleć czego się oczekuje od kotła bo kupujesz go na dekadę bądź dwie.

Ja z początku byłem napalony na wersję GD, był zamówiony razem z ekipą, ale coś nie pykło - nawet telefonu nie odbierali, i wylądował w kotłowni HTV i nie żałuję ani złotówki wydanej więcej niż na Atmosa.

W tej chwili w kraju jest dostępnych kilkunastu producentów niezłych kotłów na Holzgaz, począwszy od prostych konstrukcji po bardziej zaawansowane z elektroniką która czuwa nad całym procesem spalania.

Bercus dobrze napisał, ale w Czechach Opop jest tańszy niż u nas w kraju, a na Słowacji znowuż Attack jest tańszy niż u nas.

Opublikowano (edytowane)

jak bym wiedział ze coś jet lepsze od atmosa np o 2 tyś to dołożę to nie kłopot.

Tylko żeby chociaż  drewno wchodziło ze 40-45 cm i czyszczenie aby nie było ze pół pieca rozkręcania i pół dnia czyszczenia.

Obecnie mam setlansa mulilog  i jest oszczędny szybko daje ciepło ale drewienka drobnica musi być max 25 cm i wałek  fi 100 najlepiej na 6 przełupany , bardzo drobne a mam lasu 20 ha i nie mam czasu  żeby mu robić drobnice temu wymiana kotła na dużą komorę

Edytowane przez Dominik007
Opublikowano (edytowane)

Cięcie, łupanie/rąbanie i składowanie to uwierz mi że 40 - 45 cm są najlepsze ( nie wyobrażam sobie pracy przy 50 cm drewnie, a mogę karmić HTV pół metrowymi klocami, ale sama waga takich grubych szczap i suszenie no słabo trochę - chyba że się mylę, ale mam drewno łupane na 40 cm i to już jest wyzwanie w obróbce i składowaniu ).

Atmos jest zawsze takim pierwszym wyborem jeśli chodzi o kotły na holzgaz, ale może lepiej dołożyć kasy i nabyć kocioł z sondą lambda i automatyka PP i PW. To takie moje przemyślenia. Atmos nie jest złym kotłem ( na pewno lepszy niż tzw. DS węglowe przystosowane do utylizacji drewna ). Każdy kocioł z automatyką będzie kosztował ponad 20 tyś, no chyba że zamówisz w republice czeskiej lub na Słowacji ( Opop, Attack, ETA ).

Odnośnie czyszczenia to mój z nudów coś tam odkurzę raz na 2 miejsce i to tyle. Jeśli drewno jest sezonowane ( iglaste, liściaste ) to nie ma co przy nim robić. W lutym byłem na dachu i z nudów wrzuciłem szczotkę w komin i było może literek sypkiej sadzy z drewna takiej na ogródek, a komin ma 9 m. Od listopada nawet nie wyciągałem zawirowywaczy bo nic tam nie ma, raz na miesiąc wygarnę trochę popiołu po czym z powrotem go wsypuję na ceramikę ( zalecenie Hargasnera ) aby ją izolować od temperatury. No istna nuda. Ładuje kocioł zgodnie z zaleceniami z DTR, odpalam palnikiem, czekam aż sterownik każe zamknąć drzwi i to tyle.

Edytowane przez Tuptus
Opublikowano

Heiztechnik HTV 23.

Miał być od początku atmos 25 GD ale nie wyszło i nie żałuję ( chociaż jak rok temu się zastanawiałem to myślałem jeszcze nad 18 S ale za mała komora ).

Opublikowano

Wszystko jest opisane w stopce.

Bufor 2 x 800 l, 300 l CWU, stare grzejniki żeliwne ok 400 l zładu wody.

Jest wątek na forum o różnych producentach kotłow na holzgaz.

Zaraz Admin przeniesie gdzieś dyskusję bo nie na główny temat.😉

Opublikowano

Tak, to samo - bliźniaki jednojajowe.

Opublikowano

No faktycznie kociołek aby dobrze działał musi mieć automatyczne podawanie powietrza czyli sondę lambda .

Jak upatrzę jakiś model to znów ktoś pisze ze inny model lepszy bo coś tam.Wybór ciężki ale z atmosa zrezygnuje raczej

Opublikowano

No to nie do końca tak.

Automatyka pomaga i steruje w każdym momencie całego procesu spalania, kotły bez automatyki równie dobrze sobie z tym poradzą ale dużo zależy od użytkownika i raczej ciężko jest stać i regulować przez 4 czy 5 godzin parametry PP i PW. Dlatego tego typu kotły ustawia się na czują, najczęściej na sugerowane fabryczne ustawienia i obserwuje. Jak jest użytkownik niezadowolony to trzeba dokonywać regulacji.

Następnym aspektem jest cena samego urządzenia, ale to już jest indywidualny wybór.